Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiertarka do drewna i metalu CELMA czy SKIL?

Beens

Recommended Posts

Witam! Za namową forumowiczów noszę się z zamiarem kupna nowej wiertarki, koniecznie dwubiegowej i żeby można ja było montować w stołowym uchwycie wiertarskim. Rozpatruje dwa modele do ceny 350zł.

Celma Wiertarka dwubiegowa PRCm 13AEO/W = 324zł

lub

WIERTARKA UDAROWA 950W 6480 SKIL+walizka = 335zł

Którą byście polecili, a może inny model?

Zależy mi na tym aby nie biła na wiertle 2mm po kilku miesiącach rzadkiego użytkowania :)

W pracy używałem różnego sprzętu i mogę stwierdzić że najlepszy sprzęt jest marki hilti ale ten jest kosmicznie drogi i opłaca się go kupować tylko wtedy gdy sprzęt jest użytkowany intensywnie. Jeżeli chodzi o porównanie skila do celmy to zdecydowanie mocniejszym sprzętem jest celma (choć wygląda gorzej). Jedna wiertarka tej firmy przeżyła nawet makite a skill to raczej typowo dla majsterkowicza.

Starą, kilkuletnią celmą, używaną do różnych celów przed budową, obleciałem całą budowę (2 lata) - tj. kręcenie zaprawy do murowania na cały dom, zaprawy, gipsy, wiercenie w drewnie, betonie, dosłownie wszystko. Jedynie szczotki były kilka razy zmieniane. Ciekaw jestem czy jakość jest nadal taka sama.

Witam! Za namową forumowiczów noszę się z zamiarem kupna nowej wiertarki, koniecznie dwubiegowej i żeby można ja było montować w stołowym uchwycie wiertarskim. Rozpatruje dwa modele do ceny 350zł.

Celma Wiertarka dwubiegowa PRCm 13AEO/W = 324zł

lub

WIERTARKA UDAROWA 950W 6480 SKIL+walizka = 335zł

Którą byście polecili, a może inny model?

Zależy mi na tym aby nie biła na wiertle 2mm po kilku miesiącach rzadkiego użytkowania :)

No to musisz określić do czego chcesz ją głównie używać. Z tego co napisałeś to zdecydowanie Skill (ta Celma jest jednobiegowa http://www.mania24.pl/product_print.php?products_id=15903&cPath=453_503&&osCsid=ce938feeb3321b2c29d63291878abb9a).

Pamiętając poprzedni wątek to poleciłbym jednak coś takiego - http://www.narzedziowy.com.pl/product_info.php?products_id=10745&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-05&utm_content=10745

Pozdrawiam

Tak rzeczywiście ten model CELMY co podalem jest jednobiegowy, a w opisie aukcji było co innego, a potrzebowałem wiertarki dwubiegowej właśnie do wiercenia w metalu na wolnym biegu z dużym momentem obrotowym.

Może mnie teraz zrugacie ale kupiłem dzisiaj wiertarkę, nie CELMY, AEG i bardzo dziękuje za wybicie z głowy SKILLa. Wybralem firmę RYOBI model EID-100-2RE. Ma mocny silnik, dobre przelozenia, dwa biegi, elektroniczny regulator obrotow, futerko do zakładania wierteł bez kluczyka, dwa lata gwarancji na firmę nawet. Wiertarka porządnie zrobiona bez żadnych wodotrysków jak w przypadku SKILLa. Rozmawialem z kilkoma specami i w porównaniu do CELMY firma RYOBI wypada lepiej przynajmniej od roku 89 gdzie CELMA robiła ponoć lepszy sprzęt. Czy ktoś z Was miał doczynienia ze sprzętem tej firmy?

• 5 months później...
Witam, z doświadczenia wiem, że Celmy generalnie cechują się olbrzymią żywotnością (i nie jest to tylko moje zdanie). Pomijając już teraz kwestie ceny czy wyglądu sam fakt, że narzędzie starcza na wiele lat solidnego używania (jak już ktoś tutaj zauważył) dobrze świadczy o producencie. Teraz przymierzam się do zakupu pilarki do drewna (ale o tym oddzielny wątek) i też zastanawiam się nad tym producentem.

• 1 year później...
Witam

A co myślicie o firmie milwaukee?

Jestem przed zakupem wiertarko - wkrętarki.

45Nm , baterie 3Ah, i 3 lata gwarancji na firmę.

Użytkuje ktoś sprzęt tej firmy?

nie wiem jak jest z tymi nowszymi narzędziami milwaukee ale miałem tą starszą wersję wiertarkę i piłę tarczową po roku używania wysiadła wiertarko wkrętarka a baterie 18v po 1,5roku i wszystko poszło w kosz używałem tego zawodowo kupiłem dewalta tej samej mocy i już 5lat mi dobrze służy

• 1 month później...