adamrw 21.05.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam,czy ktoś może spotkał się z tym, że wykonawca (firma, która ma wybudować z dostarczonych przeze mnie materiałów) dom jednorodzinny, o powierzchni użytkowej <300m2, chce naliczyć od tej usługi 22% VAT? Dogadaliśmy cenę, liczyłem się, że jest to cena netto, ale dziś, w przededniu podpisania umowy, dostałem maila, że zostanie doliczony VAt 22% no i mam zagwozdkę. Bo na dobrą sprawę nawet ja (laik!) wiem, że VAT na usługi budowlane wynosi 7%, a nie wie tego potencjalny wykonawca? Czy może ja czegoś nie doczytałem, czy wykonawca coś kręci? A jeśli kręci, to dlaczego i co ryzykuję podpisując umowę, w której jest podana kwota netto? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. pozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 22.05.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Nie znam się na tym. Ale ja zawsze umawiam się na zapis w umowie na kwotę netto + wielkość podatku WAT A tak na prawdę to w rozmowach z podwykonawcą posługuję się tylko i wyłącznie wielkością brutto i potem w umowie to jest jego problem jak to rozpisze. Może facet chce zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 22.05.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Z tego co wiem, to nie zawsze vat na uslugi budowlane wynosi 7% ,bywa takze i 22%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 22.05.2009 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Gosc sciemnia, VAT powinien byc 7% i kropka. Znajdz innego, dzisiaj nie trudno o porzadnych fachowcow. Niektorzy zrobia i bez VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 23.05.2009 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 VAT 7% i żaden inny. Zarobić chyba na tym trudno (choć Polak potrafi) bo jeśli wystawi fakturę na 22% i wrzuci ją do deklaracji VAT to i tak całość podatku musi oddać do urzędu skarbowego (http://poradapodatkowa.pl/odbiorca_faktury_wykazanym_odrebnie_materialem_opodatkowanym_usluga_opodatkowana.html). Pogadaj z nimi na jakiej podstawie taka stawka - może ktoś się pomylił i wprowadził w błąd. A w umowie na wszelki wypadek zapisz kwotę brutto albo netto + 7% VAT żeby nie było nieporozumień na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 25.05.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 wynika to z tego że budynek ma więcej niz 300m2,poniżej 300m2 vat jest 7% http://www.podatki.egospodarka.pl/25621,Klopotliwy-7-proc-VAT-w-budownictwie,1,65,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enines 27.05.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 wynika to z tego że budynek ma więcej niz 300m2,poniżej 300m2 vat jest 7% http://www.podatki.egospodarka.pl/25621,Klopotliwy-7-proc-VAT-w-budownictwie,1,65,1.html ale przecież adamrw napisał dom jednorodzinny, o powierzchni użytkowej <300m2 czyli poniżej 300metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 28.05.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Z tego co wiem, to nie zawsze vat na uslugi budowlane wynosi 7% ,bywa takze i 22%. Na budynek mieszkalny budowany przez firmę (developera, firme budowlana etc.) vat to 7%. Na wszelkie inne prace - typu szamba, studnie, podjazdy, ogrodzenie etc - juz 22% Na wolnostojacy garaż też 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 28.05.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Pomyślałam przez chwilę ze wykonawca chce od ciebie 22% vatu mogło być spowodowane tym że on za materiały bedzie płacił 22% i potem zwracała się do us o zwrot różnicy vat. (a czas oczekiwania to chyba dziś ok 3 mies kiedy te 13% róznicy ma sie praktycznie "zamrożone")Ale piszesz ze ty dostarczasz materiały wiec nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 29.05.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 wynika to z tego że budynek ma więcej niz 300m2,poniżej 300m2 vat jest 7% http://www.podatki.egospodarka.pl/25621,Klopotliwy-7-proc-VAT-w-budownictwie,1,65,1.html ale przecież adamrw napisał dom jednorodzinny, o powierzchni użytkowej <300m2 czyli poniżej 300metrów mnie się zdaje że <300m2 jest to więcej ,a jeśli miało by być mniej to napisałby >300m2,ale najlepiej nich się wypowie autor postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 30.05.2009 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 mnie się zdaje że <300m2 jest to więcej ,a jeśli miało by być mniej to napisałby >300m2,ale najlepiej nich się wypowie autor postu Przywołany do tablicy, się wypowiadam "< 300 m2" oznaczna "mniej niż 300m2". A sprawa się wyjaśniła - błąd właściciela firmy. Na razie wzięli się jednak ostro do roboty i dziś mam już zrobione ławy. Był KierBud i chyba jest OK z ich fachowością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 30.05.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 No wlasnie tez mi sie wydawalo,ze wykonawca sie pomylil z tym vatem, albo poprostu nie jest obeznany z przepiasmi. Skoro ty dostarczasz materialy, a on dalej tylko usluge i chce na nia wystawic fakture na 22%, to i tyle vatu musi z niej odprowadzic do US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts