kasiaiwojtek 21.05.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Cześć.Mam problem z obliczeniem betonu na strop Teriva i Teriva Bis. Czy jest może jakaś norma mówiąca ile wchodzi betonu B20 na m/kw. przy takim stropie lub jak to obliczyć? Kolejna sprawa to jak obliczyć beton na schody wylewane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 21.05.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 długość x szerokość x np. 0,03 -ja mam w projekckie 3cm B20, wszystko liczysz w metrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 21.05.2009 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 a co z żebrem rozdzielczym, podwójną belką, dwoma rodzajami pustaka stropowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 22.05.2009 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Podziel na kwadraty lub prostokąty i wszystko do sumy plus naddatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukla 22.05.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Witam co do betonu na strop teriwa to umnie wyszło tak 1m3 betonuna osiem metrów kwadratowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kólewicze 22.05.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Słuchaj na Terive, większość producentów podaje współczynnik 0,0465 na metr kwadratowy. Węc jeśli znasz ilośc metrów kwadratowych to sobie pomnóż. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 22.05.2009 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 faktycznie, trzeba wziąć miarę pomierzyć i policzyć. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 22.05.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ja zalewałem najpierw strop nad garażem, a potem nad domem. W pierwszym wypadku policzyłem tylko wieniec, a na strop wziąłem z tego przelicznika 0,0465m3/m2. Miało starczyć 2,2m3 więc zamówiłem 2,5m3 i zabrakło mi 0,3m3 Później postanowiłem, że policze wszystko sam. Wszystkie żebra, wieńce, podciągi, balkon, przestrzenie między belkami i nadbeton nad pustakami. Pomierzyłem, policzyłem i dodałem jeszcze 1 m3 tak na zapas. Wyszło o ten jeden metr za dużo ale miałem przygotowane miejsce żeby go zagospodarować Wniosek: trzeba liczyć samemu bo ten ich przelicznik jest niewiarygodny. Na logike, jak może pójść 0,0465 na metr kw. jeżeli na samym pustaku jest 4cm betonu co daje 0,04m3, a co z przestrzenią nad belkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 22.05.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 W betoniarni Ci wszystko powiedzą A poza tym jak sami policzą to jak będzie za dużo to zabiorą. Zalewaj rano, jest największa szansa że zgodzą się wylać "twoją " nadwyżkę na innej budowie. Ja tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 22.05.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 W betoniarni Ci wszystko powiedzą A poza tym jak sami policzą to jak będzie za dużo to zabiorą. Zalewaj rano, jest największa szansa że zgodzą się wylać "twoją " nadwyżkę na innej budowie. Ja tak zrobiłem. Jak Ci w betoniarni powiedzą to na pewno Ci zostanie A poza tym skąd niby w betoniarni mogą wiedzieć jakie masz wymiary wieńców, podciągów itp.? No i jeszcze jedno, skąd Ty możesz wiedzieć ile tak naprawde zostało betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.05.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ja zalewałem najpierw strop nad garażem, a potem nad domem. W pierwszym wypadku policzyłem tylko wieniec, a na strop wziąłem z tego przelicznika 0,0465m3/m2. Miało starczyć 2,2m3 więc zamówiłem 2,5m3 i zabrakło mi 0,3m3 Później postanowiłem, że policze wszystko sam. Wszystkie żebra, wieńce, podciągi, balkon, przestrzenie między belkami i nadbeton nad pustakami. Pomierzyłem, policzyłem i dodałem jeszcze 1 m3 tak na zapas. Wyszło o ten jeden metr za dużo ale miałem przygotowane miejsce żeby go zagospodarować Wniosek: trzeba liczyć samemu bo ten ich przelicznik jest niewiarygodny. Na logike, jak może pójść 0,0465 na metr kw. jeżeli na samym pustaku jest 4cm betonu co daje 0,04m3, a co z przestrzenią nad belkami? Czy wiesz ile na tym forum jest wątków o za małej ilości betonu dostarczonej przez gruszkę w stosunku do wyliczeń? Ja nie wiem, ale sporo. Zwłaszcza przy fundamentach, gdzie obliczyć potrzebną ilość jest bardzo prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 22.05.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Czy wiesz ile na tym forum jest wątków o za małej ilości betonu dostarczonej przez gruszkę w stosunku do wyliczeń? Ja nie wiem, ale sporo. Zwłaszcza przy fundamentach, gdzie obliczyć potrzebną ilość jest bardzo prosto. Pewnie w niektórych przypadkach tak jest. Jednak gdyby chcieli mnie skroić to zrobiliby to właśnie wtedy kiedy zamawiałem po 14-15 m3, a nie przy 2,5 Poza tym, mam wydruk ile czego i w jakich proporcjach zostało wlane do gruszki (wiem, że to może o niczym nie świadczyć ale poprawia samopoczucie ). Moim zdaniem przyjmowanie wskaźnika zużycia betonu na metr kwadratowy terivy jest bledem ponieważ nie uwzględnia on wielu elementów takich jak żebra rozdzielcze, podwójne lub potrójne belki stropowe, podciągi itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 22.05.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 W betoniarni Ci wszystko powiedzą A poza tym jak sami policzą to jak będzie za dużo to zabiorą. Zalewaj rano, jest największa szansa że zgodzą się wylać "twoją " nadwyżkę na innej budowie. Ja tak zrobiłem. Jak Ci w betoniarni powiedzą to na pewno Ci zostanie A poza tym skąd niby w betoniarni mogą wiedzieć jakie masz wymiary wieńców, podciągów itp.? No i jeszcze jedno, skąd Ty możesz wiedzieć ile tak naprawde zostało betonu? Wylewałem dwa stropy i nigdy nie było problemu. Najprościej to pomnożyć metry kwadratowe stropu przez 10 cm. Jeżeli macie tyle czasu to proszę liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.05.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Czy wiesz ile na tym forum jest wątków o za małej ilości betonu dostarczonej przez gruszkę w stosunku do wyliczeń? Ja nie wiem, ale sporo. Zwłaszcza przy fundamentach, gdzie obliczyć potrzebną ilość jest bardzo prosto. Pewnie w niektórych przypadkach tak jest. Jednak gdyby chcieli mnie skroić to zrobiliby to właśnie wtedy kiedy zamawiałem po 14-15 m3, a nie przy 2,5 Poza tym, mam wydruk ile czego i w jakich proporcjach zostało wlane do gruszki (wiem, że to może o niczym nie świadczyć ale poprawia samopoczucie ). Moim zdaniem przyjmowanie wskaźnika zużycia betonu na metr kwadratowy terivy jest bledem ponieważ nie uwzględnia on wielu elementów takich jak żebra rozdzielcze, podwójne lub potrójne belki stropowe, podciągi itd. Dostawcy (bo to raczej oni, a nie betoniarnie) kroją wtedy, gdy mają gdzie w tym samym czasie sprzedać ten beton w okolicy. Wtedy z betoniarni wyjeżdża właściwa ilość o właściwych proporcjach. Wydaje mi się, że takie niezaokrąglone wskaźniki wynikają właśnie z praktyki, a nie z obliczeń, czyli, że powinny wszystko uwzględniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 22.05.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 W betoniarni Ci wszystko powiedzą A poza tym jak sami policzą to jak będzie za dużo to zabiorą. Zalewaj rano, jest największa szansa że zgodzą się wylać "twoją " nadwyżkę na innej budowie. Ja tak zrobiłem. Jak Ci w betoniarni powiedzą to na pewno Ci zostanie A poza tym skąd niby w betoniarni mogą wiedzieć jakie masz wymiary wieńców, podciągów itp.? No i jeszcze jedno, skąd Ty możesz wiedzieć ile tak naprawde zostało betonu? Wylewałem dwa stropy i nigdy nie było problemu. Najprościej to pomnożyć metry kwadratowe stropu przez 10 cm. Jeżeli macie tyle czasu to proszę liczyć Witam Zaczynam budowę w lipcu i przyglądam się wątkowi i potrzebuje do swojego kosztorysu dowiedzieć się ile pójdzie mi betonu na strop to zgodnie z tym co napisał marcinor u mnie wychodzi następująca pow. stropu 103m2 * 0,10m = 10,3m3 betonu ? i co mam tyle zamawiać jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 22.05.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ja myśle, że nie bo zgodnie z tym to u mnie powinno wystarczyć też 10m3 (strop 100m2), a poszło ok 16m3. Ilości betonu nie można stwierdzić na oko No bo skąd możemy wiedzieć czy masz balkon, ganek, czy wylewasz od razu schody, jaki masz wieniec, ile podciągó itp. To trzeba policzyć. Można z projektu, ale najlepiej połazić po stropie z metrówką, spisać wszystkie wymiary, a potem policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 22.05.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 W betoniarni Ci wszystko powiedzą A poza tym jak sami policzą to jak będzie za dużo to zabiorą. Zalewaj rano, jest największa szansa że zgodzą się wylać "twoją " nadwyżkę na innej budowie. Ja tak zrobiłem. Jak Ci w betoniarni powiedzą to na pewno Ci zostanie A poza tym skąd niby w betoniarni mogą wiedzieć jakie masz wymiary wieńców, podciągów itp.? No i jeszcze jedno, skąd Ty możesz wiedzieć ile tak naprawde zostało betonu? Wylewałem dwa stropy i nigdy nie było problemu. Najprościej to pomnożyć metry kwadratowe stropu przez 10 cm. Jeżeli macie tyle czasu to proszę liczyć Witam Zaczynam budowę w lipcu i przyglądam się wątkowi i potrzebuje do swojego kosztorysu dowiedzieć się ile pójdzie mi betonu na strop to zgodnie z tym co napisał marcinor u mnie wychodzi następująca pow. stropu 103m2 * 0,10m = 10,3m3 betonu ? i co mam tyle zamawiać jak myślisz? Pierwszy dom miał 100 metrów stropu i wyszło 11,5 metra betonu... Ale były dwie belki bardzo duże. miały 50/30 cm. Razem miały 8 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 22.05.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Słuchaj na Terive, większość producentów podaje współczynnik 0,0465 na metr kwadratowy. Węc jeśli znasz ilośc metrów kwadratowych to sobie pomnóż. Pozdrawiam Według KNR 0.081m3/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 22.05.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 dyspozytor zrobi 1 zarób mniej i juz brakuje ( przewaznie maja po 0,25 0,3 m3) . na piórach w gruszce tez cos zostaje to sie nie dziwcie jak na styk ktos bierze beton i mu braknie. w pompie tez zostaje,zalezy od pojemnosci kosza ale srednio 0,3m3, chociaz jak pozwolicie umyc na placu to mozna pod kosz podstawiac taczki i brac co cofnie. duzo rzeczy na raz, lepiej wziasc wiecej i miec po problemie,zawsze mozna wylac na bok i potrzaskac na gruz,ktory sie zawsze na takiej malej budowie przyda. moge powiedziec ze zadko sie zdaza by betoniarnia/dyspozytor kłamal na ilosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 23.05.2009 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 u mnie strop terriva był wylewany razem z wieńcem, nadprożami podciągami... fragmenty były żelbetowe (zbrojenie, szalunek)... wykonawca policzył ale zgodnie stwierdziliśmy że lepiej jak ma trochę zostać niż braknąć... dlatego przygotowaliśmy wykop do fundamentu pod schody frontowe (taki mini tarasik) i tam miał pójść beton w razie gdy zostanie... no i wyszło akurat - zabetonowaliśmy strop jak i ten fundament... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts