grove1wp.pl 23.11.2003 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 Witam uzytkownikówWałkuję ten temat już 3 -ci miesiąc i nie wiem nadal na co się zdecydować.Wiadomo że obudowa do kominka to w zasadzie ten sam koszt, a wkład to -TARNAVA 16kw --2700zł --praca ciągła lub-GABO LES FOYERS--14kw--1500zł--praca przerywana.Do ogrzania mam jakieś 170m2Problem jest w tym że albo TARNAVA z PGP bez CO,albo GABO i do tego oddzielne CO z kotłem z dolnym spalaniem.-TARNAVA cały koszt to ~~6tys.(razem z obudową ,sam wykonam)-GABO +CO~~3,5tys zł+6 tys.zł=9,5 tys złSam kominek z Tarnawą w sRODKU TO MNIEJSZY KOSZT ALE NIE WIEM CZY MI WYSTARCZY DO OGRZANIA I TO CO DZIENNE ŚMIECENIE W SALONIENatomiast II wariant to cena większa o połowę ale cały brud w piwnicy a kominek jako luxus od czasu do czasu, z tym że CO trzeba spuszczać wode w zimie żeby nie zamarzła jak nie będzie palone--dom nie ocieplony)Najlepiej żeby była TARNAVA +CO ale mnie nie stać na taki wydatekCo radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 23.11.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 Witam uzytkowników Wałkuję ten temat już 3 -ci miesiąc i nie wiem nadal na co się zdecydować. Wiadomo że obudowa do kominka to w zasadzie ten sam koszt, a wkład to -TARNAVA 16kw --2700zł --praca ciągła lub -GABO LES FOYERS--14kw--1500zł--praca przerywana. Do ogrzania mam jakieś 170m2 Problem jest w tym że albo TARNAVA z PGP bez CO, albo GABO i do tego oddzielne CO z kotłem z dolnym spalaniem. -TARNAVA cały koszt to ~~6tys.(razem z obudową ,sam wykonam) -GABO +CO~~3,5tys zł+6 tys.zł=9,5 tys zł Sam kominek z Tarnawą w sRODKU TO MNIEJSZY KOSZT ALE NIE WIEM CZY MI WYSTARCZY DO OGRZANIA I TO CO DZIENNE ŚMIECENIE W SALONIE Natomiast II wariant to cena większa o połowę ale cały brud w piwnicy a kominek jako luxus od czasu do czasu, z tym że CO trzeba spuszczać wode w zimie żeby nie zamarzła jak nie będzie palone--dom nie ocieplony) Najlepiej żeby była TARNAVA +CO ale mnie nie stać na taki wydatek Co radzicie? Witaj Mam taka sama powierzchnie i przy ciezkich mrozach sam kominek nie dal by rady.Pozostaje jeszcze efekt brudu w salonie. Polecam dobry piec CO i ewentualnie kominek u mnie kominek dziala jesienia i wiosna badz dla przyjemnosci zima ale bez dobrego CO bylo by zle.Co do wody bez obaw jak bedziesz palil cala dobe nic nie moze sie stac ale na strychu zaizoluj rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2003 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 [email protected] mam podobne zdanie co pchlistośćkocioł w kotłowni jest podstawą i słuzy do centralnego ogrzewania ewentualny kominek to alternatywa na mniej chłodne dni palenie (dla przyjemnosci raczej)spuszczenie wody i demontaz grzejników to drobiazg (po wykonanej próbie) nie jestem zwolennikiem przekształcenia salonu w kotłownie brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 23.11.2003 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 [email protected] mam podobne zdanie co pchlistość kocioł w kotłowni jest podstawą i słuzy do centralnego ogrzewania ewentualny kominek to alternatywa na mniej chłodne dni palenie (dla przyjemnosci raczej) spuszczenie wody i demontaz grzejników to drobiazg (po wykonanej próbie) nie jestem zwolennikiem przekształcenia salonu w kotłownie brzoza BRAWO BRZOZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts