Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miary cywilizacji

amalfi

Recommended Posts

Wy od razu o calym spoleczenstwie o jego miarach i teoriach. Ja uwazam, ze to sa bardziej personalne roznice miedzy ludzmi wynikajace z wychowania i wzorcow nabytych w dziecinstwie/mlodosci. Odpowiedzcie sobie na pytanie czy Wy zachowalibyscie sie podobnie w w/w sytuacjach. Smiem twierdzic, ze nie. Mozna by zacytowac Munka Staszczyka "To wychowanie" albo jego brak... Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ryba psuje sie od glowy.......tak mnie babcia uczyla . :D

Jesli prawo nie karze takiego urzednika, albo karze malych a grube ryby - nie - to

efekt jest czytelny i oczywisty. :D

Zreszta jest tak zwany white collar crime i blue collar crime - te drugie sa karane

znacznie bardziej surowo bo biedniejszy nie ma srodkow na swoja obrone plus

prawo zawsze jest laskawsze dla zamoznego i wplywowego bo w jego interesie

jest tworzone . :D

Jakis tam balans wprowadzala klasa srednia, ze swoja moze i drobnomieszczanska moralnoscia , ale przy zniszczeniu rynkow lokalnych na rzecz rynku globalnego - jest na wymarciu :D

Uważam, że wychowanie nie ma tu nic do rzeczy. Inaczej będzie wychowywany dzieciak urodzony na melinie (ma być cwany, dbać tylko o siebie i swoja rodzinę, w razie czego kłamać policji), a inaczej dziieciak - potomek ginącego rodu arystokratów (kształcić się, mieć dużo dzieci, dbac o tradycję). Dwoje dzieci wychowanych w tym samym kraju.

Chodzi o normy (moralne, obyczajowe, kulturowe), które z czasem stają się normami prawnymi dotyczącymi obywateli tego samego kraju i chociaż wychowanego w rózny sposób, to z mocy prawa przestrzegającego tegoż prawa. Prawa, które swiadczy o tym, na którym szczeblu drabiny cywilizacyjnej jesteśmy.

Stosunek do zwierząt jest miarą człowieczeństwa

A właściciela tego psa przywiązałabym na parę godzin do tego słupa w pełnym słońcu żeby mógł poczuć co zrobił.

I jeszcze. Gołego-żeby sobie słabiznę opalił :evil:

nie wiem, kto wymyślił to pierwsze hasło, ale zawsze jak je widzę, to przypominają mi się ekoterroryści, którzy wrzeszczą, jak zwierzątkom dzieje się krzywda, a w dupie mają to, że krzywda się dzieje człowiekowi...

Problem polega na tym , ze ludzi vcoraz wiecej a zwierzat coraz mniej .......

A poprawia ci sie humor jak jesz jajka of kur, ktorym na farmacvh odpilowuja dzioby.......jesz kurczaki, ktore jedza to co wy.....ly i sa szpikowane hormonami. i antybiotykami ?

Wegetarianizm , eutanazja , aborcja to jedyne wyjscie zeby biednym kurom na farmach ulżyła się dola.

Zaraz chyba wyslę stówkę na jakąs fundacje niosącą pomoc nioskom ..... taki ze mnie dobry człowiek.

Wymien moze z nazwy jakie to mass media ?

To niezwykle cenne, ze mieszkasz na bezludnej wyspie, nie uzywasz internetu,

zachowujac tym niezaleznosc myslenia......sensacja taka niewatpliwie nadaje

do prasy....ooops ! nie no, oczywiscie, YouTube , opisza cie i przeorze to

czyjs mozg ......oooops ! ach, te mass media, wszedzie ich pelno a jakby nikogo

nie bylo....... :D

Stosunek do zwierząt jest miarą człowieczeństwa

A właściciela tego psa przywiązałabym na parę godzin do tego słupa w pełnym słońcu żeby mógł poczuć co zrobił.

I jeszcze. Gołego-żeby sobie słabiznę opalił :evil:

nie wiem, kto wymyślił to pierwsze hasło, ale zawsze jak je widzę, to przypominają mi się ekoterroryści, którzy wrzeszczą, jak zwierzątkom dzieje się krzywda, a w dupie mają to, że krzywda się dzieje człowiekowi...

Odniosłam się do tego fragmentu wypowiedzi ,który dotyczył zwierząt ,nie ma to nic wspólnego z obojętnością na krzywdę drugiego człowieka.Problem istnieje od zawsze i nie wyjeżdzaj mi tu z jakimiś ekoterrorystami,chyba że tak nazywasz kogoś ,kto zagrozi gospodarzowi ,że na niego doniesie bo jego pies leży na swoich odchodach ,z ranami na szyi od łańcucha i bez kropli wody

Uwazam , że sposób informowania o ptasiej czy swinskiej grypie przez mass media przeorał wielu ludziom mózgi i zasiał w nich strach.

Sledząc Twoje wypowiedzi na forum odnoszę wrazenie , że ktos Ci implantował w mózgu jakies czipy.

A kto ci powiedzial , ze ktos tu sie boi swinskiej grypy ? :lol:

To t y l k o twoje w r a z e n i e :lol: :lol: :lol: :lol:

Tak, wszczepili mi czipy w zeszlym tygodniu . :lol: :lol: :lol: :lol:

Gość Pepeg z Gumy
Wyrwalam sobie zaraz nastepnego dnia.

Mialam bardzo napiety plan rozpracowania nowego wina marki " wino" produkcji posla Palikota.

To bardzo dobre wino, z samego Gabonu,testowane już na melexach przez posła Karskiego, czy "coś tam, coś tam".