Jakub Wilkoński 21.05.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Zimą miałem chwilowy dostęp do kamery termowizyjnej i powychodziły mi ciekawe rzeczy dotyczące ocieplenia poddasza.Na zdjęciach widać konkretne mostki przy murłacie co przekłada się potem na wychłodzenie ścianki kolankowej.Najgorszy jest narożnik nad łóżkiem w pokoju córki, zimą czuć że jest konkretnie chłodniejszy. http://foto0.m.onet.pl/_m/350724c7f7a69663fa3ebe0f6da5cb08,6,19,0.jpghttp://foto0.m.onet.pl/_m/6b06f96c561996f18363a03208a526a4,6,19,0.jpg Ściana kolankowa jest wykończona płytą gipsową na kleju - placki widoczna także na zdjęciach. http://foto2.m.onet.pl/_m/c13fdb6994a0ba9022e57e33f4470596,10,19,0.jpg I teraz jaki wariant naprawy:1. od zewnątrz planuje zdjąć dachówki na wysokości murłaty, odchylić membranę i ponaprawiać izolacje czyli: podoklejać folię paroizolacyjną, wstrzyknąć piankę w szczeliny koło murłaty i ponapychać wełny - dużo roboty ale można zrobić to dokładnie chodź jest ryzyko spieprzenia ruszanej membrany2. od wewnątrz przez nawiercone otwory powstrzykiwać piankę - metoda trochę mało dokładna i z akceptowalnymi zniszczeniami - da się to szybko załatać3. też od wewnątrz ale wywalając 30 cm pas na wysokości murłaty - dużo roboty i kurz od gładzi. Czy ktoś robił już takie naprawy ??? Dla formalności dom wykończony z zewnątrz i wewnątrz, dach nadbitka czyli minimalizacja strat wskazana. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.05.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ale masz zimno w domu czemu chcesz to robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.05.2009 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Tak z ciekawości : jak właściwie masz ocieplone to poddasze, że wychodzątakie zimne placki za płytą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.05.2009 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 tu jest problem zarowno od zewnatrz jak i od wewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.05.2009 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ale masz zimno w domu czemu chcesz to robić Ucieczka ciepła to jedno - ale bardziej niebezpieczne jest przemarzanie obszarów mostków termicznych , wilgoć - a przez to jeden krok do grzyba i dużych problemów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.05.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ale masz zimno w domu czemu chcesz to robić Ucieczka ciepła to jedno - ale bardziej niebezpieczne jest przemarzanie obszarów mostków termicznych , wilgoć - a przez to jeden krok do grzyba i dużych problemów ... Ale czy takie przemarzanie będzie w ogrzewanym domu??? Co innego koszty takiego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.05.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ale czy takie przemarzanie będzie w ogrzewanym domu??? Oczywiście że będzie - w zależności od wielkości mostka różnica temperatur może być nawet kilkanaście stopni - ja również w zeszłą zimę robiłem sobie termowizję - mam dwa ogromne mostki przy progu drzwi tarasowych - odspoiło mi się ocieplenie na styku płyty tarasu i futryny drzwiowej - przy temp zew ca -15 stopni ,wewnątrz temp w pomieszczeniach ca 21 stopni - w okolicy mostka temp podłogi ca 10 stopni - podłoga w miejscu mostka wyraźnie zimna i delikatnie wilgotna - zawsze wilgoć Ci się będzie wykraplać na styku ośrodków o dużej różnicy temperatur - u mnie -15 stopni i 21 stopni ... Poczytaj - ciekawy temat : LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 22.05.2009 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 prawdę o grzybach i wilgoci już ustaliliśmy to dobrze ! i po kolei Dane domu 160 m2 powierzchni, ściany silikat, zewnątrz 15 cm styropianu wewnątrz 25 cm wełny na zakładkę 20 i 5. Ściana kolankowa wykończona płytą gipsową klejoną na placki - stąd widoczne placki jako miejsca chłodniejsze – to może być różnica 2-3 stopni. W domu nie jest zimno, jak pisałem wcześniej kamerę miałem tylko na kilka godzin i pierwszy raz w ręku co przekłada się zapewne na jakoś zdjęć. Średnia temperatura na poziomie 21-22 stopnie, wtedy 3 osoby w domu, zużycie gazu z CWU i CO średnio 8m3 w [w 20 stopniowe mrozy skakało do 12] czyli wydaje mi się przyzwoite. Niestety na etapie ocieplenia nie miałem ścisłego nadzoru nad wykonywanymi pracami ani wystarczającej wiedzy więc stan robót zakrytych próbowałem ustalić na podstawie zdjęć i tak: • folia paroizolacyjna została przycięta za krótko zaraz pod murłatą i pewnie sie poodklejała; • przestrzeń wynikająca z różnicy grubości ściany 25 cm i murłaty 15 cm nie została pewnie wypełniona wełną; • niektóre prace z ociepleniem zewnętrznym i wewnętrznym były wykonywane na przemian co pewnie skutkuje tym, że wełna nie jest ściśle dociśnięta do styropianu - najprawdopodobniejsza przyczyna zimnego narożnika w pokoju córki. Efekt to wyczuwalnie zimna ściana na wysokości murłaty i przy styku płyt ze ścianą murowaną [skosy], chłodna ścianka kolankowa [powietrze pomiędzy plackami wychładza się od nieszczelności przy murłacie] i ciepła powierzchnia skosu. Dobrze to widać na 1 zdjęciu - łącznie z widocznym stelażem. Do tego wszystkiego jeszcze nadbitka - miało być ładnie jest ładnie ale gdy wieje to efekt wychłodzenia się nasila. Podsumowując, może te wady ponaprawiać tylko punktowo - czyli wstrzykując piankę przez nawiercone otwory a kiedyś zrobić remont generalny ze zdjęciem płyt i poprawą całego poddasza. To jakie uwagi i rady ?? Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.05.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 prawdę o grzybach i wilgoci już ustaliliśmy to dobrze ! i po kolei Dane domu 160 m2 powierzchni, ściany silikat, zewnątrz 15 cm styropianu wewnątrz 25 cm wełny na zakładkę 20 i 5. Ściana kolankowa wykończona płytą gipsową klejoną na placki - stąd widoczne placki jako miejsca chłodniejsze – to może być różnica 2-3 stopni. W domu nie jest zimno, jak pisałem wcześniej kamerę miałem tylko na kilka godzin i pierwszy raz w ręku co przekłada się zapewne na jakoś zdjęć. Średnia temperatura na poziomie 21-22 stopnie, wtedy 3 osoby w domu, zużycie gazu z CWU i CO średnio 8m3 w [w 20 stopniowe mrozy skakało do 12] czyli wydaje mi się przyzwoite. Niestety na etapie ocieplenia nie miałem ścisłego nadzoru nad wykonywanymi pracami ani wystarczającej wiedzy więc stan robót zakrytych próbowałem ustalić na podstawie zdjęć i tak: • folia paroizolacyjna została przycięta za krótko zaraz pod murłatą i pewnie sie poodklejała; • przestrzeń wynikająca z różnicy grubości ściany 25 cm i murłaty 15 cm nie została pewnie wypełniona wełną; • niektóre prace z ociepleniem zewnętrznym i wewnętrznym były wykonywane na przemian co pewnie skutkuje tym, że wełna nie jest ściśle dociśnięta do styropianu - najprawdopodobniejsza przyczyna zimnego narożnika w pokoju córki. Efekt to wyczuwalnie zimna ściana na wysokości murłaty i przy styku płyt ze ścianą murowaną [skosy], chłodna ścianka kolankowa [powietrze pomiędzy plackami wychładza się od nieszczelności przy murłacie] i ciepła powierzchnia skosu. Dobrze to widać na 1 zdjęciu - łącznie z widocznym stelażem. Do tego wszystkiego jeszcze nadbitka - miało być ładnie jest ładnie ale gdy wieje to efekt wychłodzenia się nasila. Podsumowując, może te wady ponaprawiać tylko punktowo - czyli wstrzykując piankę przez nawiercone otwory a kiedyś zrobić remont generalny ze zdjęciem płyt i poprawą całego poddasza. To jakie uwagi i rady ?? Kuba Gdyby było zrobione tak jak w pogrubieniu to na zdjęciach zauważyłbyś wyraźne odcięcie temperaturowe poniżej murłaty, a tego nie widać. Zimniejsze narożniki to sprawa normalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.05.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 (...)Zimniejsze narożniki to sprawa normalna. Nie aż tak zimne - na pierwszej termofocie temp obszaru mierzonego / narożnika / to 8,6 stopnia - zakładając że w pomieszczeniu jest 21 stopni ... - kolosalna różnica . U mnie w domu temp narożników była różna od temp wewnątrz pomieszczeń max kilka stopni ... http://img150.imageshack.us/img150/7647/ir000139zh7.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.05.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 (...)Zimniejsze narożniki to sprawa normalna. Nie aż tak zimne - na pierwszej termofocie temp obszaru mierzonego / narożnika / to 8,6 stopnia - zakładając że w pomieszczeniu jest 21 stopni ... - kolosalna różnica . U mnie w domu temp narożników była różna od temp wewnątrz pomieszczeń max kilka stopni ... Zakładając, że to 8,6 to temp. w C powierzchni ściany, a wewnątrz jest rzeczywiście 21 deg C. Trochę dużo założeń, ale jeśli są prawdziwe to rzeczywiście duża ta różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.05.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Jakub napisze jaką utrzymuje temperaturę w tych pomieszczeniach i już nie będzie założeń - temperatura wskazywana na termofocie jest faktyczną temperaturą ściany ... Napisał : Średnia temperatura na poziomie 21-22 stopnie - cytując . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 22.05.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 (...)Zimniejsze narożniki to sprawa normalna. Nie aż tak zimne - na pierwszej termofocie temp obszaru mierzonego / narożnika / to 8,6 stopnia - zakładając że w pomieszczeniu jest 21 stopni ... - kolosalna różnica . U mnie w domu temp narożników była różna od temp wewnątrz pomieszczeń max kilka stopni ... Zakładając, że to 8,6 to temp. w C powierzchni ściany, a wewnątrz jest rzeczywiście 21 deg C. Trochę dużo założeń, ale jeśli są prawdziwe to rzeczywiście duża ta różnica. zimniejsze narożniki to po prostu wilgoć i brak wentylacji w tych miejscach - adam_mk rozpisał się o tym zjawisku w wątku o termowizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 22.05.2009 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Panowie jak pisałem robiłem to pierwszy raz i tylko z jednym podejściem.Nie mam zaufania do tych skrajnych temperatur ze zdjęcia bo np. na dworze wychodziły mi jakieś dziwne wartości - termometr -5 a ten mi pokazuje temp ściany -13 i takie tam.Abstrahując od wskazań czy to 8 czy 9 stopni fakt jest taki, że jest tam chłodniej ze wszelkimi konsekwencjami. tak więc co robić ??? Panowie co robić !!!!a jeśli już robić to jak ?? Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.05.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Jakoś nie wierzę, że placek kleju od wewnątrz za 15 cm styropianu może stanowić problem. A gdybyś miał zamiast płyty tynk np. CW, który jest o podobnej przenikalności (tak mi się wydaje) cieplnej jak klej, to co? Byłoby w domu zimno? Moim zdaniem kamera była źle wyskalowana, albo coś takiego. Szkoda, że nie pokazuje na zdjęciu rozpiętości temperatur, jak ta od pablitoo. Masz dwa wyjścia: - zrobić ponowny test, ale tym razem porządnie do tego podchodząc, - zapomnieć o tym, że kiedykolwiek miałeś w domu kamerę i otworzyć następne piwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 22.05.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Jakoś nie wierzę, że placek kleju od wewnątrz za 15 cm styropianu może stanowić problem. A gdybyś miał zamiast płyty tynk np. CW, który jest o podobnej przenikalności (tak mi się wydaje) cieplnej jak klej, to co? Byłoby w domu zimno? Moim zdaniem kamera była źle wyskalowana, albo coś takiego. Szkoda, że nie pokazuje na zdjęciu rozpiętości temperatur, jak ta od pablitoo. Masz dwa wyjścia: - zrobić ponowny test, ale tym razem porządnie do tego podchodząc, - zapomnieć o tym, że kiedykolwiek miałeś w domu kamerę i otworzyć następne piwo... ...już się nie da.... ziarno zasiane więc i wykiełkuje.... ...a mnie się wydaje że to nie murłata tylko wieniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 23.05.2009 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 ...już się nie da.... ziarno zasiane więc i wykiełkuje.... ...a mnie się wydaje że to nie murłata tylko wieniec... he he z tym ziarnem to prawda - ale taki los laika ale co z wieńcem ???? bo tego już raczej sam nie zrobie na dziś raczej odpuszcze sobie całą murłate tylko zrobie odkrywke nad narożnikiem w pokoju córki i zobacze co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 25.06.2013 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 U mojego szwagra w Rumii ostatnio firma naprawiła problem przez dach nadmuchowo. Jak ktoś ma podobny problem polecam 694936468 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts