Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

trzy schodki do spiżarki

Recommended Posts

Stan mojej budowy jest taki, że mam powiedzmy stan surowy otwarty. Jest zalany chudziak, są schody i strop. Chudziak nie jest zalany jedynie pod schodami ponieważ tam będzie obniżenie o 50cm i będzie tam zamykana spiżarka pod schodami. Przymierzam się właśnie do wylania schodków do tej spiżarki i chudziaka w niej. Schodki będą wyglądać mniej więcej tak:

http://www.inova.com.pl/darekHome/schody.jpg

Pytanie gdzie umiejscowić drzwi do spiżarki? Tak jak kreska A czy jak kreska B? Wersja B daje mi więcej miejsca w spiżarce ale chyba będzie to mniej wygodne, jak się zazwyczaj robi takie schody zaraz za drzwiami? Jest za drzwiami jeszcze pozioma część stopnia czy odrazu w dół.

Druga sprawa - chce te schodki wylać w całości na mokro - czyli to co szare na rysunku to będzie beton. Robić jakieś zbrojenie do tego, czy niema potrzeby?

Nie bardzo rozumiem dlaczego przy wariancie B miałbyś wiecej miejsca w spiżarce? Przecież spiżarka jest po tej stronie co schody? Wiec jest dokładnie odwrotnie?

Bo to jest troszkę inaczej - ale nie chciałem się wdawać w szczegóły. Powiedzmy, że miejsce dla drzwi jest stałe - przesuwam schody. Przy wariancie B cześć na lewo od drzwi na rysunku to chudziak na parterze, wylewam tylko to co na prawo. Mam zatem więcej miejsca w spiżarce o ten jeden schodek.

A jak ze zbrojeniem, dawać coś?

Nie bardzo rozumiem dlaczego przy wariancie B miałbyś wiecej miejsca w spiżarce? Przecież spiżarka jest po tej stronie co schody? Wiec jest dokładnie odwrotnie?

Bo to jest troszkę inaczej - ale nie chciałem się wdawać w szczegóły. Powiedzmy, że miejsce dla drzwi jest stałe - przesuwam schody. Przy wariancie B cześć na lewo od drzwi na rysunku to chudziak na parterze, wylewam tylko to co na prawo. Mam zatem więcej miejsca w spiżarce o ten jeden schodek.

A jak ze zbrojeniem, dawać coś?

OK, teraz rozumiem :D

Ja bym chyba nie dawał, ale jak zostały Ci jakieś kawałki po budowie to napewno nie zaszkodzi.

Moja sugestia to Wariant B z drzwiami otwieranymi w kierunku kuchni, czyli na zewnątrz od spiżarki.

1 W spiżarce więcej miejsca, bo i za drzwiami coś postawisz/powiesisz przy ścianie

2. Drzwi wchodzące na kuchnię zajmą o tyle mniej przestrzeni ile wynosi grubość ściany, w którą są wstawione.

Albo drzwi harmonijkowe. Byle nie w osi, bo grozi to większą ilością prac wykończeniowych.

Albo dwa skrzydła wahadłowe.