Darek G 22.05.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Stan mojej budowy jest taki, że mam powiedzmy stan surowy otwarty. Jest zalany chudziak, są schody i strop. Chudziak nie jest zalany jedynie pod schodami ponieważ tam będzie obniżenie o 50cm i będzie tam zamykana spiżarka pod schodami. Przymierzam się właśnie do wylania schodków do tej spiżarki i chudziaka w niej. Schodki będą wyglądać mniej więcej tak:http://www.inova.com.pl/darekHome/schody.jpg Pytanie gdzie umiejscowić drzwi do spiżarki? Tak jak kreska A czy jak kreska B? Wersja B daje mi więcej miejsca w spiżarce ale chyba będzie to mniej wygodne, jak się zazwyczaj robi takie schody zaraz za drzwiami? Jest za drzwiami jeszcze pozioma część stopnia czy odrazu w dół. Druga sprawa - chce te schodki wylać w całości na mokro - czyli to co szare na rysunku to będzie beton. Robić jakieś zbrojenie do tego, czy niema potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 22.05.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wg mnie wersja z drzwiami A będzie stanowczo wygodniejsza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 22.05.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 imho wariant A przy czym nie zapominaj, że jeśli wariant a to drzwi będą się otwierały w stronę kuchni, wariant B drzwi otworzą ci się do spiżarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 22.05.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Mam taką samą sytuacje i bede robił wersje A.Nie bardzo rozumiem dlaczego przy wariancie B miałbyś wiecej miejsca w spiżarce? Przecież spiżarka jest po tej stronie co schody? Wiec jest dokładnie odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 22.05.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Nie bardzo rozumiem dlaczego przy wariancie B miałbyś wiecej miejsca w spiżarce? Przecież spiżarka jest po tej stronie co schody? Wiec jest dokładnie odwrotnie? Bo to jest troszkę inaczej - ale nie chciałem się wdawać w szczegóły. Powiedzmy, że miejsce dla drzwi jest stałe - przesuwam schody. Przy wariancie B cześć na lewo od drzwi na rysunku to chudziak na parterze, wylewam tylko to co na prawo. Mam zatem więcej miejsca w spiżarce o ten jeden schodek. A jak ze zbrojeniem, dawać coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 22.05.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Nie bardzo rozumiem dlaczego przy wariancie B miałbyś wiecej miejsca w spiżarce? Przecież spiżarka jest po tej stronie co schody? Wiec jest dokładnie odwrotnie? Bo to jest troszkę inaczej - ale nie chciałem się wdawać w szczegóły. Powiedzmy, że miejsce dla drzwi jest stałe - przesuwam schody. Przy wariancie B cześć na lewo od drzwi na rysunku to chudziak na parterze, wylewam tylko to co na prawo. Mam zatem więcej miejsca w spiżarce o ten jeden schodek. A jak ze zbrojeniem, dawać coś? OK, teraz rozumiem Ja bym chyba nie dawał, ale jak zostały Ci jakieś kawałki po budowie to napewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 24.05.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Moja sugestia to Wariant B z drzwiami otwieranymi w kierunku kuchni, czyli na zewnątrz od spiżarki. 1 W spiżarce więcej miejsca, bo i za drzwiami coś postawisz/powiesisz przy ścianie2. Drzwi wchodzące na kuchnię zajmą o tyle mniej przestrzeni ile wynosi grubość ściany, w którą są wstawione. Albo drzwi harmonijkowe. Byle nie w osi, bo grozi to większą ilością prac wykończeniowych.Albo dwa skrzydła wahadłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts