Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z ociepleniem stropodachu

as.psary

Recommended Posts

Witam,

mam problem z ociepleniem stropodachu, dokładnie rok temu ociepliłem poddasze,sytuacja wygląda następująco:dach jest wydeskowany na nie jest położona papa, na pape są przybite łaty i blachodachówka, wełna mineralna (15cm) została ułożona miedzy krokwiami i zabezpieczona fiolią paroizolacyjną, do stropodachu jest podwieszony sufit z kasetonów ,fachowiec który to robił powiedział że ocieplenie jest zrobione super, ale od kilku dni zauważyłem jak skrapla sie para pod folią i to coraz więcej, boje się że będę musiał wszystko zerwać :cry: :(

bardzo proszę o jakąś rade co mam dalej z tym robić

Witam,

mam problem z ociepleniem stropodachu, dokładnie rok temu ociepliłem poddasze,sytuacja wygląda następująco:dach jest wydeskowany na nie jest położona papa, na pape są przybite łaty i blachodachówka, wełna mineralna (15cm) została ułożona miedzy krokwiami i zabezpieczona fiolią paroizolacyjną, do stropodachu jest podwieszony sufit z kasetonów ,fachowiec który to robił powiedział że ocieplenie jest zrobione super, ale od kilku dni zauważyłem jak skrapla sie para pod folią i to coraz więcej, boje się że będę musiał wszystko zerwać :cry: :(

bardzo proszę o jakąś rade co mam dalej z tym robić

Napisz trochę dokładniej jakie masz warstwy z jakimi odległościami bo mam problemy aby to co piszesz zwizualizować. :)

A więc tak:

powierzchnia na której jest ocieplenie wynosi 46m2, dach jest z jednym spadem( oczywiście między sufitem podwieszanym a dachem jest pustka), wymiar od sufitu podwieszanego do najwyższego punktu dachu to 1m a w najniższym 30cm, następnie jest folia paroizolacyjna pod którą ułożona jest wełna między krokwiami( isover 15cm). Dach jak juz pisałem jest wydeskowany (gr. deski 2cm), na nie jest rozłożona papa. Następnie łaty dachowe i blachodachówka(pustka między papą a blachą wynosi ok 5-6cm).

A więc tak:

powierzchnia na której jest ocieplenie wynosi 46m2, dach jest z jednym spadem( oczywiście między sufitem podwieszanym a dachem jest pustka), wymiar od sufitu podwieszanego do najwyższego punktu dachu to 1m a w najniższym 30cm, następnie jest folia paroizolacyjna pod którą ułożona jest wełna między krokwiami( isover 15cm). Dach jak juz pisałem jest wydeskowany (gr. deski 2cm), na nie jest rozłożona papa. Następnie łaty dachowe i blachodachówka(pustka między papą a blachą wynosi ok 5-6cm).

Sorry, ale jestem niekumaty. Masz dach skośny przykryty blachodachówką.

Pod poszyciem masz łaty, papę i deski przymocowane do krokwi. Między krokwiami wełna i po przerwie sufit podwieszony.

Napisałeś, że nad wełną masz folię paroizolacyjną. To brzmi głupio, więc pewnie to pomyłka. Dalej jednak nie rozumiem co to ma wspólnego ze stropem? Gdzie ta woda się skrapla?

jak to czytam to wychodzi że nie powinno być papy na deskach tylko folia parprzepuszczalna. Dopiero póżniej łaty i blacha. Ja podobny problem tylko ze u mnie para skrapla się w srodku pomieszczania nad folią paroizolacyjną. I nikt nie potrafi mi powiedziec czemu.... Szczelinę mam , folie mam , wełna 20cm. Moze ktoś jednak wie?

jak to czytam to wychodzi że nie powinno być papy na deskach tylko folia parprzepuszczalna. Dopiero póżniej łaty i blacha. Ja podobny problem tylko ze u mnie para skrapla się w srodku pomieszczania nad folią paroizolacyjną. I nikt nie potrafi mi powiedziec czemu.... Szczelinę mam , folie mam , wełna 20cm. Moze ktoś jednak wie?

A masz membranę paroizolacyjną pod blachą? Jeśli nie to normalne zjawisko. Para się skrapla na blasze i ścieka przez wełnę do folii.

mam membrane, para skrapla się na wełnie na dole od pomieszczenia.

No to jeśli masz folię paroizolacyjną od spodu izolacji, membranę od góry to możliwości za wiele nie zostało. Jakiś przeciek, źle wykonana paroizolacja, odwrotnie założona membrana lub uszkodzona membrana, założona wilgotna wełna i nic więcej do głowy mi nie przychodzi

• 2 months później...

Witam

Czy proszący o radę i ich (porad) udzielający wierzą ,że "na odległość "można

rozwiązywać problemy techniczne w budynkach? Specjalistą od "zdalnego" rozwiązywania, co prawda innych problemów był Kaszpirowski , ale od pewnego czasu już nie widać go w telewizji. Traktujmy się poważnie. Należy zaprosić specjalistę by zobaczył na czym polega Państwa problem i wtedy oczekiwać na sensowną jego radę. Jak można skutecznie rozwiązać problem skoro jest kłopot z jego określeniem?