Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

Chcę wstawić okna w połowie grudnia i powoli zimą robić elektrykę ( jakieś dogrzewanie kozą ), i pytanko czy równocześnie można ocieplać poddasze, czy z poddaszem poczekać do skończenia tynków ? ( dom zupełnie bez tynków, planuję gipsowe, i jeżeli zimą położę wełnę, folię i gipso karton na poddaszu to kładzenie tynków w solidnych przeciągach maj - czerwiec ? ) Dzięki za odpowiedź !!!

jezeli chcesz wykonac te prace zupelnie samodzielnie, proponuje zrobic wszelkie instalacje a ocieplenie i gispkartony po tynkach.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za szybką odpowiedź. Ale chcę prace zlecić ekipom - wiadomo że jak zechcę robić to będą robić tylko czy to ma sens ? Już wiem że okna będę miał koniec listopada, jak będzie ciepły grudzień to do połowy grudnia mogę skończyć tynki. I oczywiście jest wielu chętnych wtedy na ocieplanie poddasza styczeń czy luty , ale jeszcze raz zapytam się czy nie będzie to co nagle to po diable. ( wiadomo że na wiosnę będzie i drożej i ciężej znaleźć ekipę ) Dzięki serdeczne za odpowiedź.

Temat przeglądam od jakiegoś czasu ale wciąż mam wątpliwości odnośnie ocieplenia moich lukarn, proszę zatem was o pomoc. Moje wątpliwości są tym większe że dwóch różnych wykonawców ma zupełne odmienne zdanie.

Do rzeczy, wykusz skonstruowany w następujący sposób: Płyty OSB po bokach i góra oraz Porotherm 25 ściana frontowa (jeżeli można ją tak nazwać).

3 takie lukarny i z zewnątrz w stanie surowm wyglądają następująco

http://www.kosz.webd.pl/inne/img/przedociepl.jpg

Zostały ocieplone z każdej strony (boki i front) styropianem o grupości 14cm.

http://www.kosz.webd.pl/inne/img/poociepl.jpg

Wewnątrz wygląda to następująco

http://www.kosz.webd.pl/inne/img/Wykusz2.jpg

http://www.kosz.webd.pl/inne/img/wykusz1.jpg

I teraz pytania:

1. Czy na ocieplenie góry wełna bezwarunkowo?

2. Czy boki OSB od wewnątrz ocieplać wełną mineralną czy też nie?

Jak pisałem dwie wersje już słyszałem. Jedna z wersji mówi płyty KG bezpośrednio na OSB a druga o wełnie i dopiero płyty. Wykonawca który mówi że bez wełny twierdzi że będzie się tam para skraplała i wełna będzie gniła. Drugi wykonawca mówi że bez wełny będzie za zimo.

Jak to zrobić żeby było ciepło a zarazem dobrze.

Ja sam skłaniam się ku wełnie (i tak musi być na górze).

3.Jeżeli wełna to jakiej grubości?

4. Co ewentualnie zamiast wełny żeby to docieplić?

Należy zacząć od wysuszenia tynków (zdecydowanie wygladaja na mokre).

welna - raz poprawi izolacyjnosc akustyczna dwa wprowadzi element ochrony ogniowej izolacje cieplna pomijam z przyczyn oczywistych.

a tak serio przeciez masz projekt tam sa podane przekroje warstw i grubosci.

osb na styku z kryciem dachu prawdopodobnie pozbawione bedzie izolacji zewnetrznej ewidentnie widac ocieplenie zewnetrzne wykonane na krycie te wykusze dlugo nie pozyja. sciany zewnetrzne wykuszy (te z oknem) beda przemarzac co moze objawiac sie czestym wysypem plesni.

zwrocili ci na to uwage czy przyszli ocieplac poddasze i wbijaja w to co dziac sie bedzie w przyszlosci. min na to co wplywa na trwalosc efektu ich pracy.

Dzięki za odpowiedź ale do końca jej nie zrozumiałem.

Zdjęcia są z przed paru miesięcy więc tynki wysuszone na pieprz. Jeszcze nikt nie przyszedł ocieplać i zanim się za to weźmie chcę mieć wiedzę jak to zrobić prawidłowo.

Ale do sedna sprawy. Na dachu tych lukarn na OSB jest papa termozgrzewalana i na to dachówka. Ale chyba nie do końca ci o to chodziło.

Jeżeli chodzi o dachówkę po bokach lukarn to ona przylega do płyty OSB i na to był klejony styropian i wszystko dokładnie piankowane. Czy to w tym miejscu ma przemarzać?

Czy sugerujesz zatem że wykonanie ocieplenia zewnętrzne lukarny jest źle zrobione? Czy powinni zatem zdjąć dachówkę przed klejeniem styropianu i dopiero do styro dachówkę przycinać?

Co do ściany zewnętrznej to dlaczego mają przemarzać? Od zewnątrz przyjdzie tam styropian. W jednym miejscu już zresztą jest tam gdzie nie ma łatwego dostępu po położeniu dachówki. Do pozostałych dwóch z dostępem nie ma żadnego problemu choć znów faktem jest że dachówka dotyka ściany.

Czy naprawdę ta grubość dachówki (1cm??) która styka się ze ścianami spowoduje że lukarny długo nie pożyją? Przecież od góry jest na niej 14cm styropianu co powinno spowodować jej 'ocieplenie' na styku ze ścianą i OSB a od spodu będzie wełna lub styropian.

Oto jak wygląda to od spodu

http://www.kosz.webd.pl/inne/img/wykuszociepl.jpg

http://www.kosz.webd.pl/inne/img/wykuszdoociep.jpg

zacznijmy od tego że to co nazywasz wykuszem nim nie jest, raczej chyba lukarną... wykusz to może i masz pod jedną z lukarn, słabe zdjęcie, mało widać

i jasne że dachówki powinny byc do styropianu a nie do ściany

jeżeli dobrze rozumiem twój opis to masz na dachu lukarny: dachówka-papa-OSB i ty w tej sytuacji chcesz połozyć na osb płyty?? bez ocieplenia??

http://archon.pl/images/wykusz_okap_kalenica_lukarna.jpg[/url]

przemarzac beda sciany na styku z kryciem

w przekroju wyglada to tak dachowka- szczelina- membrana ta kombinacja powodowac bedzie przemarzanie - stad moje okreslenie o zyciu wykusza.

druga fotka jak te beli dtropu teriva sa osadzone nie spoczywaja na podciagu?

murlata nad wykuszem musi tez byc oblozona izolacja.[/b]

eddy pozostanmy przy tym okresleniu chlop ma i bez tego pozamiatane

Edde dzięki za poglądowy obrazek i uświadomienie. Ja niestety jestem informatykiem a nie budowlańcem i wszyscy wykonawcy nazywali te lukarny wykuszami. Zgodzę się że jedna z tych lukarn jest nad wykuszem i to by było na tyle.

Aż dziw bierze że najlepsi wykonawcy w okolicy u mnie pracują a tu kilka zdjęć i tyle problemów. Jakieś propozycje zatem? Czyżby zrywanie tynku i styropianu?

Rozumie że od wewnątrz gdzie są płyty OSB i tak będzie wełna czyli przemarzanie zostanie zminimalizowane. Czy dobrze sobie kombinuje?

Pozostaje zatem ściana frontowa?? Może zatem na tynk wełnę jakiś ruszt i KG żeby to w choć minimalnym stopniu poprawić. Wyjdzie trochę szeroki parapet ;-)

FlashBack, Jak ten strop spoczywa nie mam pojęcia ale leży już 2 lata tak więc mam nadzieję że nie spadnie.

Ponadto masz rację z tą szczeliną - wyjdzie tego kilka cm jak obejrzałem zdjęcia wstecz.

Witam pytanie mam:

Może głupie może nie ale ...

1.Czy tą folię paraizolacyjną zakłada się wszystko jedno z której strony?

2. Jak łączenia foli muszę być sklejone taśmą?

3. Jak tak to jaką?

4. Jak zakończyć folię od sufitu przy przejściu na skos, robić to na zakładkę (sufit pod spód skosu) czy może dociąć równo i zakleić.?

5.czy wywinięcie foli na ścianę jest bardzo istotne? Być może wystarczy folię równo przykleić do profilu UD?

Porobię parę fotek i coś wrzucę jeszcze dziś .. jak nie zapomnę.

Z góry oczywiście dzięki za odpowiedź