Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Byłem sobie w tym roku na BUDMIE, i na kilku stoiskach promowano alternatywne ocieplenie dachu, zastępujące wełnę.

Tu można zobaczyć o co chodzi:

http://www.unic-insulation.com/markup/pl/index.html

http://www.itr-iso2000.com/principes.htm

Podobno te izolacje (takie niby folie, pianki wielowarstwowe) zastępują 20 cm wełny, a ich działanie oparte jest głównie o efekt refleksji energii cieplnej, a nie jak w wełnie - na izolacji przez możliwie małe przenikanie energii cieplnej w odpowiednio grubej warstwie materiału.

Aby było zapewnione działanie z obu stron tej "folii" ma być zapewniona przestrzeń wentylacyjna.

Jakoś wstępnie zaciekawił mnie ten ten produkt, mam jego próbki, ale nie mam jakoś do końca przekonania o jego skuteczności. Cena podobno ma być na poziomie 10 Euro/m2.

Ktoś może coś wie na ten temat?

można prosić o więcej zdjęć z pokolei opisanymi krokami przy wykonywaniu ocieplenia poddasza ?

Pogmeraj po sieci. Na youtube znajdziesz nawet filmy jak to robić. Ewentualnie historia forum się przyda. Linki i opisy pojawiały się już kilkakrotnie.

a mam pytanie czy ktoś może zastępował płyty k-g czymś innym boazerią jakąś albo czymś innym kasetonami jakimiś ?

Można dać panele ścienne, boazerię, deski - cokolwiek będziesz w stanie przymocować do stelaża/dachu i co będzie Ci się podobało.

można prosić o więcej zdjęć z pokolei opisanymi krokami przy wykonywaniu ocieplenia poddasza ?

Pogmeraj po sieci. Na youtube znajdziesz nawet filmy jak to robić. Ewentualnie historia forum się przyda. Linki i opisy pojawiały się już kilkakrotnie.

szukałem szukałem i tylko youtube pozostaje na to nie wpadłem

No i ładnie. Po prawej znajdziesz jeszcze inne podobne filmiki.

Dodam jeszcze, że tak jak na filmie warto mocować ESy przed zakładaniem pierwszej warstwy wełny. Inaczej trudno jest później złapać poziom i jest trochę więcej roboty.

Jeżeli chcesz trochę opisu słownego, to możesz zajrzeć do Rigipsa czy Norgipsa

1. Wełna jest berdzo uciążliwa w układaniu. Pył jest wszędzie. Może rakotwórczy? okaże się za 20-30lat. Z azbestem było podobnie też najpierw był entuzjazm.

2. Jeżeli robi się szczelinę wentylacyjną nad wełną to praktycznie traci się 2-3cm pełnowartościowej izolacji z powodu przewiewania wełny.

Dlatego rozważam alternatywę.

Pozdro. Mergiel

Witam

Czy ktoś używał do ocieplenia dachu styropianu?

Jeżeli tak to jakie ma doświadczenia?

Pozdro.Mergiel

Przy kładzeniu styropianu musisz bardzo uważać na wymiary. Za dużego kawałka nie wciśniesz między krokwie a za mały nie będzie dobrze izolował. Wełna w tym temacie ma tą przewagę, że wycinasz o 1cm większy kawałek i ładnie delikatnie go wciskasz między krokwie.

Teoretycznie technologię ocieplania znam, a praktycznie ociepliłem wełną cały dom i dlatego mam uraz do tego produktu i szukam alternatywy. Dlaczego wszyscy uparli się na tą wełnę, czy tylko dlatego, że łatwiej ją dopasowywać między krokwie?

Pozdro. Mergiel

Jeżeli ktoś ocieplał dach styropianem to będę wdzięczny za wrażenia.

Teoretycznie technologię ocieplania znam, a praktycznie ociepliłem wełną cały dom i dlatego mam uraz do tego produktu i szukam alternatywy. Dlaczego wszyscy uparli się na tą wełnę, czy tylko dlatego, że łatwiej ją dopasowywać między krokwie?

Powodów nieużywania styropianu do ocieplenia dachów skośnych może być kilka. Jeden podałeś sam. Kolejny może być taki, że więźba nie jest konstrukcją 100% nieruchomą. No a ponieważ pracuje, to dobrze byłoby, żeby izolacja pracowała razem z nią. Styropian jest na to za sztywny, chyba że... użyć rozdrobnionego styropianu wdmuchiwanego między krokwie (ktoś też tu już o tym pisał). Wełna może mieć jeszcze tą teoretyczną przewagę, że przepuszcza wilgoć. O ile na ścianach nie ma to znaczenia, to w przypadku drewnianych krokwi może to być istotny parametr (wiadomo co się dzieje z drewnem pod wpływem wilgoci). Nie twierdzę, że zawsze to będzie miało znaczenie, ale mieć może.

Widziałem natomiast dachy skośne ocieplone styropianem, ale zbudowane na "trumnie" (czyli betonowym stropie nad poddaszem obejmującym także skosy).

Witam

Problem ruchów więźby brałem pod uwagę ale nie wiem czy sprężystość samego styropianu nie wystarczy, a jak nie to rozważam obicie krokwi elastyczną pianką np poliuretanową o grubości 0,5 do1cm. Wtedy pomiędzy te warstwy wciskam styropian. Nie znam tylko trwałości tych pianek, czy mogą się utleniać? To tylko takie rozważania ale będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Jeżeli już mam znowu wdychać te pyły to przynajmniej chcę być przekonany, że nie ma innego wyjścia.

Wiem, że w USA ocieplają głównie styropianem.

Pozdro. Mergiel

1. Wełna jest berdzo uciążliwa w układaniu. Pył jest wszędzie. Może rakotwórczy?...

2. Jeżeli robi się szczelinę wentylacyjną nad wełną to praktycznie traci się 2-3cm pełnowartościowej izolacji z powodu przewiewania wełny.

Dlatego rozważam alternatywę.

też szukam alternatywy... super, że ktoś jeszcze...

Dzisiaj na szybko kilka linków, bo zaraz idę spać ;):

http://www.budujzdrewna.pl/forum/viewtopic.php?t=2945

http://www.knaufinsulation.pl/produkty/we%C5%82na_drzewna_heraklith/heraklith_bm.aspx

http://www.mbig.pl/termoizolacje.php

To co mnie nie przekonuje do wełny skalnej/szklanej, to fakt braku ochrony przed upałem na poddaszu użytkowym w lecie, jak przypiecze słoneczko (praktycznie wszyscy na to narzekają).

Natomiast do wełny skalnej przekonuje mnie jej niepalność.

Myślę o połączeniu wełny skalnej z wełną drzewną, tak aby uzyskać lepsze właściwości "przesunięcia czasowego" w lecie (do poczytania w powyższych linkach) oraz w miarę dobrą ochronę przeciwpożarową.

Taki mój wstępny pomysł na warstwy dachu (od góry):

1. dachówka ceramiczna

2. łaty

3. kontrłaty

4. jakaś płyta wodo- i wiatrochronna oraz paroprzepuszczalna (np. steico universal), wiem, że są jeszcze inne płyty, chyba DWD, resztę muszę poszukać

5. brak szczeliny wentylacyjnej

6. izolacja cieplna między krokwiami, myślę o wełnie drzewnej, np. steic flex, kronopol therm, u mnie krokwie mają 18 cm

7. paroizolacja, tak jak w przykładzie tutaj: http://www.mbig.pl/termoizolacje.php

8. izolacja cieplna w ruszcie pod karton-gips z wełny skalnej

9. karton-gips

10. farba ;)

lub

7. Heraklith (jeszcze nie wiem jak to się stosuje z paroizolacjami)

8. tynk

9. farba

Wiem, że Heraklith jest drogi, więc raczej go nie biorę pod uwagę.

Wszelkie spostrzeżenia mile widziane.

mam pytanko odnosnie lacznikow krzyzowych, kiedy zepne dwa profile takim lacznikiem pomiedzy nimi jest pewien luz... czy ten luz nalezy jakos skasowac ? na przyklad przez skrecenie sruba obu profili? czy wylacznie przez odpowiednie przykrecenie lacznika do profila gornego? a moze luz ma zostac?

Witam

Czy ktoś używał do ocieplenia dachu styropianu?

Jeżeli tak to jakie ma doświadczenia?

Pozdro.Mergiel

Rozważałem bardzo mocno ten sposób ocieplenia (lubię inaczej niż wszyscy :D ) nawet jest to fajne bo mozna nałożyć na krokwie płyty i na to deskownie albo specjalne profile i na nie od razu dachówki. No i pomiędzy krokwiami też styropian. Ale po namyśle jedna rzecz mnie odwiodła od tego pomysłu: izolacyjność akustyczna styropianu a raczej jej brak. Na Budmie rozmawiałem z przedstawicielem BASFA - Pan potwierdził że jest to duża wada tego rozwiązania.

mam pytanko odnosnie lacznikow krzyzowych, kiedy zepne dwa profile takim lacznikiem pomiedzy nimi jest pewien luz... czy ten luz nalezy jakos skasowac ? na przyklad przez skrecenie sruba obu profili? czy wylacznie przez odpowiednie przykrecenie lacznika do profila gornego? a moze luz ma zostac?

...normalnie przy łącznikach krzyżowych nie potrzeba już nic skręcać... chociaż dzisiaj na rynku jest taka mnogość odmian (producentów) że nie jestem wstanie na odległość nic powiedzieć... czasem by obniżyć cenę to takie g... produkują...

Faktycznie musze rozważyć wyroby drewnopochodne, ale obawiam sie że sa drogie. Myślę, że pewnym wyściem jest łączenie płyt pilśniowych jako izolacji akustycznej ze styropianem jako właściwej izolacji cieplnej, układanych zgodnie ze wzrastajaćą paroprzepuszczalnością, patrząc od środka strychu.

Rozważam też dwie warstwy płyt G-K i płyta pilśniowa np. taka jaką stosuje się pod panele między nimi jako izolacja akustyczna.

Pozdro Mergiel