Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

ello wszystkim

a ja mam dość nietyppowe pytanie :)

jeśli kroekiw mam grubość 17.5 cm oraz pełne deskowanie to chciałem zostawić szczelinę pomiedzy deskami a wełna 2 cm

no i moje pytanie jaka wełnę mam zastosować 15 czy moze 17 cm grubości?

jak to u Was było

pozdrowiątka i dzięki za odpowiedzi ;)

zbynio

• 2 months później...

Witam

Rok temu ocieplono mi poddasze 15 stką między krokwie na to folia i regips ..na szczęście nie szpachlowano ..zapewniano mnie że to wystarczy ..oczywiście że nie wystarczyło bo zimą wiało z poddasza ja cholera :evil: byłam wk.... :evil:

ściągnełam regipsy i folie znalazłam fachowca psełdo i poleciłam zamocowanie drugiej warstwy ...dziś wracam z pracy i jak zobaczyłam to co zobaczyłam to myślałam że mnie szlag trafi :evil: drugą warstwę 5cm wcisnoł na pierwszą 15cm między krokwie.... fachowiec....a krokwie zostawił odsłoniete

Jak siadłam na niego to powiedział mi że bzdury mu opowiadam ...i gdzie sie tego naczytałam... ręce opadają....

Chyba sama to zrobię lepiej...proszę o infgormację gdzie znajdę jakiś film instruujący ...?

Pozdrawiam :D

Chyba sama to zrobię lepiej...proszę o infgormację gdzie znajdę jakiś film instruujący ...?

Jeżeli Ci z między płyt wiało to lipnie wszystko wykonane, bo wiatr to przecież i folia powinna trochę zatrzymać. Ale jeżeli odczywalnie czułaś wiatr, to pewnie wszystko jest do poprawki, włącznie z już położoną wełną, bo nie styka dobrze z krawędziami krokwi i ścian.

Filmy instruktarzowe znajdziesz nawet na you-tube. Opisy ze zdjeciami są na stronach producentów płyt chociażby rigips.pl. Dodatkowo przejrzyj archiwum forum - jest masa opisów jak robić i jak nie robić.

Dodam, że właśnie ocieplenie góry robię sam, aby uniknąć podobnych sytuacji. Robię wolniej ale dokładniej.

Filmy instruktarzowe znajdziesz nawet na you-tube. Opisy ze zdjeciami są na stronach producentów płyt chociażby rigips.pl. Dodatkowo przejrzyj archiwum forum - jest masa opisów jak robić i jak nie robić.

Dodam, że właśnie ocieplenie góry robię sam, aby uniknąć podobnych sytuacji. Robię wolniej ale dokładniej.

Trociu

proszę podpowiedz mi co zrobić i czy powinno sie zrobić i jak jeżeli mam pełne deskowanie robię 2cm wentylacji i rozumiem że gdzieś powinna się ta cała para która się będzie tam zbierać ulatniać, a przy połączeniu dachu ze ścianką kolankową a murałą nie mam żadnego wlotu powietrza. co w takiej sytuacji zrobić? wiem że można w podbitce dać siateczkę ale po co siateczka jak nie mam żadnego dolotu powietrza. czy wystarczy samo to że para będzie się ulatniać poprzez deski potem pape i blache?

Trociu

proszę podpowiedz mi co zrobić i czy powinno sie zrobić i jak jeżeli mam pełne deskowanie robię 2cm wentylacji i rozumiem że gdzieś powinna się ta cała para która się będzie tam zbierać ulatniać, a przy połączeniu dachu ze ścianką kolankową a murałą nie mam żadnego wlotu powietrza. co w takiej sytuacji zrobić? wiem że można w podbitce dać siateczkę ale po co siateczka jak nie mam żadnego dolotu powietrza. czy wystarczy samo to że para będzie się ulatniać poprzez deski potem pape i blache?

Hej

Niestety dobrze na wykonaniu ocieplenia przy pełnym deskowaniu się nie znam, bo takiego nie mam i w tym temacie się nie dokształcałem. Przeszukaj forum - ten temat pojawia się dość często. Chociażby tutaj:

- http://forum.muratordom.pl/pelne-deskowanie-jak-w-tym-przypadku-wykonac-wentylacje,t34968.htm?highlight=wentylacja%20wełna

http://www.allegro.pl/item361791251_welna_mineralna_granulat_15cm_8_50_zl_.html

A co budujący na to? Ja poważnie biorę po duwagę.

Izolacja z wełny ma najlepszy współczynnik przenikania cie-

pła wynoszący od 0,037 do 0,042 W/(m·K).

Czyli nie zapewniają takiego samego współczynnika na całej powierzchni. A kładąc wełnę z rolki masz go na całości.

Jak użyjesz jej do ocieplenia skosów (już zabudowanych jak na rysunku z aukcji), to nie wiesz jak wygląda rozłożenie wełny na całości skosu. A że inaczej raczej nie położysz tej wełny, to nie będziesz miał pewności dokładności izolacji.

Za niewątpliwy plus można pewnie zaliczyć czas potrzebny do "położenia" ocieplenia. Przyjeżdża ekipa z dmuchawą, dmuchają chwilę i koniec sprawy.

Jak robicie łączenie płyty KG ze ścianą - uzywacie akrylu czy też taśmy papierowej?

akryl jest bezpieczniejszy - bo bardziej elastyczny - zwłaszcza dla budynków nowo postawionych (które wciąż pracują)

a taśma przy przacującym budynku może skruszeć, bo warstwa przykrywająca papier od tasmy jest cieniutka.

z drugiej strony - jak ktos koniecznie woli ostrzejsze robi (taśma) od bardziej zaokrąglonych (akryl), to co potem stoi na przeszkodzie, zeby tu i ówdzie poprawić...

Poza tym wełnę grubości 17cm będzie Ci trudno znaleźć.

A po co welnę ? Czy nie lepiej styropian.

Ja daje styropian. Nie chlonie wilgoci.

A czy styropian grubości 17cm łatwo jest znaleźć ;)

Bez problemu! Większą ilość zamawia się u producenta... pojedyncze płyty kupuje się w dobrych hurtowniach... mają własne traki do styropianu i tną taką grubość jaką się potrzebuje....

Jak robicie łączenie płyty KG ze ścianą - uzywacie akrylu czy też taśmy papierowej?

Ja po lekturze forum zrobiłem łączenie przy pomocy akrylu na jesieni ubiegłego roku. Obecnie po upływie pół roku doszedłem do wniosku że to nie był dobry pomysł i poprawiłem szpachlując łączenia gipsem i siatką ( nazywa się ona chyba fizelina)