qbek4 19.05.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Jak robicie łączenie płyty KG ze ścianą - uzywacie akrylu czy też taśmy papierowej? Ja po lekturze forum zrobiłem łączenie przy pomocy akrylu na jesieni ubiegłego roku. Obecnie po upływie pół roku doszedłem do wniosku że to nie był dobry pomysł i poprawiłem szpachlując łączenia gipsem i siatką ( nazywa się ona chyba fizelina) akrylem można łączyć, jeżeli szczeliny pom ścianą a płytą gk jest nie szersza, niż 3 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 19.05.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 I pięknie sie pali. Spróbuj kiedyś. Pozatym trudniej go upchnąć żeby było szczelnie. a do tego ubezpieczenie domu (pożar) droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.05.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 I pięknie sie pali. Spróbuj kiedyś. Pozatym trudniej go upchnąć żeby było szczelnie. a do tego ubezpieczenie domu (pożar) droższe Czyżbyś chciał powiedzieć, że ubezpieczając dom agent pyta się z czego są zrobione jego poszczególne elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 19.05.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 I pięknie sie pali. Spróbuj kiedyś. Pozatym trudniej go upchnąć żeby było szczelnie. a do tego ubezpieczenie domu (pożar) droższe Czyżbyś chciał powiedzieć, że ubezpieczając dom agent pyta się z czego są zrobione jego poszczególne elementy? tak - np jak dasz zwykłe płyty GK zamiast przeciwpożarowych, to ubezp wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.05.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Czyżbyś chciał powiedzieć, że ubezpieczając dom agent pyta się z czego są zrobione jego poszczególne elementy? tak - np jak dasz zwykłe płyty GK zamiast przeciwpożarowych, to ubezp wyższe Chyba raczej na odwrót. Jeżeli zastosujesz płyty przeciwpożarowe, dostaniesz dodatkową zniżkę - to jak z drzwiami przeciwwłamaniowymi (czy jak się je nazywa). Ale może mi się tylko tak wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 19.05.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Czyżbyś chciał powiedzieć, że ubezpieczając dom agent pyta się z czego są zrobione jego poszczególne elementy? tak - np jak dasz zwykłe płyty GK zamiast przeciwpożarowych, to ubezp wyższe Chyba raczej na odwrót. Jeżeli zastosujesz płyty przeciwpożarowe, dostaniesz dodatkową zniżkę - to jak z drzwiami przeciwwłamaniowymi (czy jak się je nazywa). Ale może mi się tylko tak wydaje. jak dasz ZWYKŁE płyty GK, to płacisz WYŻSZE ubezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.05.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Tak podłączę się do tematu. Czy profile CW mocuje się jakość do UW przy ściankach działowych? Czy po prostu stawia się jedne w drugie i rozsuwa na odpowiednią odległość. Tak myślałem, aby chociaż na dole skręcić je ze sobą pchełkami, aby konstrukcja była stabilniejsza i nic się nie przesuwało przed i podczas montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 16.06.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Podczepiam sie tez.Zamierzam zrobić 15 i na krzyż 5cm wełny. Zastanawiam sie tylko jaka wybrac (firma) czy to w tym przypadku nie ma różnicy?ma wycenę za 6.43 za m2 wełny 5 cma 19.05 za m2 15cm. Jutro napiszę jaka to firma konkretnie.A jaka najlepiej zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 16.06.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Widzieliscie jak pali się styropian i wełna? Styropian ginie w sekundach a wełna sie nie poddaje tak łatwo Moze to też przemawia za ociepleniem wełną? Skandynawia glównie ociepla wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.06.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Zastanawiam sie tylko jaka wybrac (firma) czy to w tym przypadku nie ma różnicy?Firma nie ma takiego znaczenia jak parametry. Zwróć uwagę, aby lambda była jak najmniejsza. Ja mam ocieplone TopRockiem z lambdą 0,035 [W/mK]. Jest to jeden z nizszych wspolczynnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.06.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Wełna ma być isowera, cena chyba dobra a współczynnik jaki ma ktoś wie? tylko nie piszcie ze google;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.06.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Ok isover uni mata to 0.039 [W/mK].Ale za taka cenę to chyba biorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 15.07.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Podczepiam sie tez. Zamierzam zrobić 15 i na krzyż 5cm wełny. Zastanawiam sie tylko jaka wybrac (firma) czy to w tym przypadku nie ma różnicy? ma wycenę za 6.43 za m2 wełny 5 cm a 19.05 za m2 15cm. Jutro napiszę jaka to firma konkretnie. A jaka najlepiej zastosować? Wczoraj przywieźli mi wełne ceny moim zdaniem bardzo przyzwoite transport gratis (wrocław -wałcz ) Rockwool Megarock 15cm (0.039)-16.56 zł/m2 (na skosy) Rockwool Rockton 5cm (0.036) - 6.72 zł/m2 (na krowkie i scianki działowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 16.07.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Zastanawiam sie tylko jaka wybrac (firma) czy to w tym przypadku nie ma różnicy?Firma nie ma takiego znaczenia jak parametry. Zwróć uwagę, aby lambda była jak najmniejsza. Ja mam ocieplone TopRockiem z lambdą 0,035 [W/mK]. Jest to jeden z nizszych wspolczynnikow NIe tylko lamda jest ważna. Ważne jest też to , że wełny szklane mają zmienne wymiary w czasie, głownie szybko osiadają bo mają linearny układ włokien i małą gęstość. Np dzisiaj montujesz 15cm a za 3-5 lat masz już tam 10 i dalej zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 24.07.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Jeżeli mam krokwie 16 cm, a wełne zamówiłem 20+10 w poprzek to bardzo dałem ciała?Chodzi mi o to,że wełna będzie mocno wystawała poza krokwie. 4 cm to sama różnica w grubości i jeszcze dylatacja coś około 2-3cm...Co z tym fantem począć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.07.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Jeżeli mam krokwie 16 cm, a wełne zamówiłem 20+10 w poprzek to bardzo dałem ciała? Chodzi mi o to,że wełna będzie mocno wystawała poza krokwie. 4 cm to sama różnica w grubości i jeszcze dylatacja coś około 2-3cm... Co z tym fantem począć? A o czym myślałeś jak zamawiałeś tą wełnę?? Nie da się zamówienia zmienić? Jeżeli już nie, to pozostaje Ci nabicie na krokwie dodatkowych łat drewnianych - w tym wypadku (zakładając z wypowiedzi, że masz pełne deskowanie) 7cm. Wtedy będziesz miał 23cm czyli i wełna 20 się zmieści i będzie 3cm na "wentylację". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 25.07.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Nie miałem pojęcia, że wełna musi kończyć się na równi z krokwią(mówię o pierwszej warstwie) Chodzi tu zapewne o mocowanie wełny np. drut wiązałkowy, a nie możnaby zastosować gwoździ o słusznej dł. i nie wbijać ich do końca i do tego wiązać drut i wtedy wełne opuścić względem krokwi o powiedzmy te 6cm? Nie wiem, czy jasno się wyrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.07.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Nie miałem pojęcia, że wełna musi kończyć się na równi z krokwią(mówię o pierwszej warstwie) Chodzi tu zapewne o mocowanie wełny np. drut wiązałkowy, a nie możnaby zastosować gwoździ o słusznej dł. i nie wbijać ich do końca i do tego wiązać drut i wtedy wełne opuścić względem krokwi o powiedzmy te 6cm? Nie wiem, czy jasno się wyrażam. Przy takim rozwiązaniu musiałbyś jeszcze dodatkowo docinać paski o grubości krokwi i wkładać je pomiedzy tą wełnę, która będzie wystawać. I nie wiem jak wykombinujesz wtedy mocowanie rusztu. Chyba żeby zastosować zamiast proponowanych gwoździ od razu "grzybki" i na nie nabijać te kilka cm wełny wzdłóż krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.07.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 A ja rzucę jeszcze inny temat. Jakiego producenta używacie / używaliście płyt g-k do swoich poddaszy? Czy to ma znaczenie? Tak samo jak różne wykończenia krawędzi - spłaszczone, zaokrąglone. Właśnie muszę kupić płyty i nie mam pojecia jak się zabrać do tematu. Nic na sieci konkretnego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 25.07.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 U nas napewno bedzie knaufa,sprawdzona i mocna płyta zadne no name niewchodzi w gre..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts