brzankis 30.09.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Chciałbym ocieplić poddasze użytkowe.Problemem jednak jest to, że nie mam jeszcze ocieplonych ścian budynkui obawiam się, że w miejscu zaznaczonym na obrazku dojdzie do zawilgocenia wełny.Ocieplenie budynku przed zimą nie wchodzi w rachubę ze względów finansowych i nie tylko,wykonanie podbitki przed ociepleniem ścian to, też chyba nie za dobry pomysł.Pytanie –czy mogę ocieplić poddasze przed ociepleniem budynku .http://img2.vpx.pl/up/20080930/ocieplenie.jpg Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 30.09.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Witam, nie mam czasu czytać całego wątku więc spytam szybciutko: co lepiej na ściane kolankową? Tynk gipsowy czy płyty GK? Wydaje mi się, że płytę łatwiej połączyć potem ze skosem. Ale może mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 30.09.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Czytałem dwie różne instrukcje ocieplania. Jeni mówią aby dawać folię paroziolacyjną na całym poddaszu a inni że tylko w łazienkach i kuchniach. Robił ktoś może ociplenie bez tej folii w pokojach? z tego co mi wiadomo, i po rozmowach z wykonawcami to folia paroizolacyjna powinna być w każdym pomieszczeniu. Oczywiście, że w pokojach mniejsza jest wilgotność niż w łazience czy kotłowni, ale w pokojach również przebywamy i sami jesteśmy emitentami wilgoci bo śpimy, niektórzy spożywają posiłki itp. Ja bym nie ryzykował i dał poprostu wszędzie Dzięki - przeczytałem to na stronie w instrukcjach jakiegoś producenta (wełny albo płyt). Taka sypialnia bez folii na pewno miałaby lpszy mikroklimat, jeżeli tylko wełna nie będzie wilgotnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 30.09.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Chciałbym ocieplić poddasze użytkowe. Problemem jednak jest to, że nie mam jeszcze ocieplonych ścian budynku i obawiam się, że w miejscu zaznaczonym na obrazku dojdzie do zawilgocenia wełny. Ocieplenie budynku przed zimą nie wchodzi w rachubę ze względów finansowych i nie tylko, wykonanie podbitki przed ociepleniem ścian to, też chyba nie za dobry pomysł. Pytanie –czy mogę ocieplić poddasze przed ociepleniem budynku . http://img2.vpx.pl/up/20080930/ocieplenie.jpg Pozdrawiam. Tak, jak najbardziej możesz ocieplić poddasze przed ociepleniem budynku. Może być to w sposób narysowany przez Ciebie, czyli wysunąć wełnę poza budynek. Później wełna i tak zostanie zabudowana podbitką. Zawilgocenie wełny może tu powstać na sktuek ewentualnej mgły, ale jest to zawilgocenie tak niewielkie że nie będzie problemu aby wełna spokojnie wyschła - min. w tym celu są wloty powietrza w podbitkach. Ja swoje ocieplenie poddasza (najdalszy wysunięty punkt ocieplenia) zakończyłem z końcem ściany budynku (nie wysuwałem poza obrys budynku) po prostu szkoda było pieniędzy. Natomiast styropian doszedł do samego dachu z pozostawieniem szczeliny wentylacyjnej, aby powietrze mogło dotrzeć do kalenicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 30.09.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Daro, a masz podbitkę? Bo my nie mamy podbitki, tylko "nadbitkę" czy jak to się tam zwie i zastanawiamy się w jaki sposób "wykończyć" szczelinę wentylacyjną aby nie dostawały się tam owady i jacyś inni nieproszeni goście ... Co się w tym miejscu daje: jakąś siatkę, kratkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 30.09.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Daro, a masz podbitkę? Bo my nie mamy podbitki, tylko "nadbitkę" czy jak to się tam zwie i zastanawiamy się w jaki sposób "wykończyć" szczelinę wentylacyjną aby nie dostawały się tam owady i jacyś inni nieproszeni goście ... Co się w tym miejscu daje: jakąś siatkę, kratkę ?? tak, mam podbitkę. jesli chodzi o owady to od wewnątrz szczelinę dylatacyjną zabezpieczyłem siatką z włókna szklanego (taką jak się daje przy naciąganiu zaprawy na styropian) i zamocowałem ją na "zszywki". Oprócz tego podbitka posiada otwory wentylacyjne, które zabezpieczone są również siatką przed owadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 30.09.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 No właśnie wydaje mi się, że przy podbitce sprawa jest prostsza ...Bo zabezpieczając taką siatką, jeśli nie ma się podbitki to chyba nie zbyt dobry pomysł, bo wydaje mi się, że może to być widoczne z zewnątrz ... a może się mylę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzankis 30.09.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Tak, jak najbardziej możesz ocieplić poddasze przed ociepleniem budynku. Może być to w sposób narysowany przez Ciebie, czyli wysunąć wełnę poza budynek. Później wełna i tak zostanie zabudowana podbitką. Zawilgocenie wełny może tu powstać na sktuek ewentualnej mgły, ale jest to zawilgocenie tak niewielkie że nie będzie problemu aby wełna spokojnie wyschła - min. w tym celu są wloty powietrza w podbitkach. Ja swoje ocieplenie poddasza (najdalszy wysunięty punkt ocieplenia) zakończyłem z końcem ściany budynku (nie wysuwałem poza obrys budynku) po prostu szkoda było pieniędzy. Natomiast styropian doszedł do samego dachu z pozostawieniem szczeliny wentylacyjnej, aby powietrze mogło dotrzeć do kalenicy Dzięki DaroR za odpowiedz,dokładnie tak zrobię jak napisałeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 01.10.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 No właśnie wydaje mi się, że przy podbitce sprawa jest prostsza ... Bo zabezpieczając taką siatką, jeśli nie ma się podbitki to chyba nie zbyt dobry pomysł, bo wydaje mi się, że może to być widoczne z zewnątrz ... a może się mylę ... Tak Iza, masz rację. Podbitka maskuje wszystkie tego typu rozwiązania. Przed podbitką widać było siatkę z zewnątrz, ale nie był to widok aż tak bardzo rzucający się w oczy. Musisz poprostu to sprawdzić na swoim przykładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 03.10.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 ... Bo my nie mamy podbitki, tylko "nadbitkę" czy jak to się tam zwie i zastanawiamy się w jaki sposób "wykończyć" szczelinę wentylacyjną aby nie dostawały się tam owady i jacyś inni nieproszeni goście ... Co się w tym miejscu daje: jakąś siatkę, kratkę ?? U mnie też jest nadbitka. Od wewnątrz szczelinę obiłem siatką ocynkowaną bardzo drobną (Mucha raczej nie przejdzie). Od zewnątrz jest styro skończony tak 2-4 cm od desek(nadbitki). Gdzieniegdzie są już gniazda ptaków. Teraz będą mi kłaść wyprawę i nie wiem jak zakończyć tę szczelinę (zastanawiam się nad tym już pół roku - pytam różnych ociepleniowców, dekarzy, dystrybutorów akcesoriów elewacyjnych itp. i nikt nie wie jak to zrobić. Jakieś listwy kombinują ale nie wiadomo jak to będzie wyglądać bo nikt tego nie robił. Czy tu na forum znajdzie się ktoś co coś sensownego wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 13.11.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Witam, Ma ktoś zdjęcia z wykończenia ocieplenia+folia paroizolacyjna+płyty GK wokół okna dachowego?byłoby mi pomocne... e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 23.11.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 A jakie są lepsze uchwyty do profili? Takie płaskie przykręcane z boku - wtedy zanim zacznę dawać wełnę to muszę je najpierw poprzykręcać, czy takie przykręcane od czoła krokwi i doginane do odpowiedniej długości - wtedy mogę dawać wełnę od razu, a GK zajać się poźniej. Czy rodzaj tych profili ma jakieś znaczenie w póxniejszym użytkowaniu i w czasie montażu konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzankis 23.11.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Rozumiem,że masz na myśli grzybki (takie płaskie przykręcane z boku krokwi)i Esy (przykręcane do czoła krokwi).Osobiście polecam grzybki,przy esach znacznie więcej namęczysz się przy późniejszym poziomowaniu profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.11.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Rozumiem,że masz na myśli grzybki (takie płaskie przykręcane z boku krokwi) i Esy (przykręcane do czoła krokwi). Osobiście polecam grzybki,przy esach znacznie więcej namęczysz się przy późniejszym poziomowaniu profili.Potwierdzam. Skosy mam zrobione na ESach a sufity na grzybkach. Gdybym drugi raz robił poddasze, cale zrobiłbym na grzybkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewch 24.11.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Mam zamiar ocieplać poddasze na którym przewidziane są szafy wnękowe. Może ktoś może podzielić się jak rozwiązał problem wzmocnienia konstrukcji sufitu w linii montażu prowadnic szaf. Prowadnice będą biegły równolegle do jętek. To chyba nie ma znaczenia, ale jako uchwyty do profili mam zamiar zastosować grzybki. Ściany działowe są wykonane z suporexu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 24.11.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Rozumiem,że masz na myśli grzybki (takie płaskie przykręcane z boku krokwi) i Esy (przykręcane do czoła krokwi). Osobiście polecam grzybki,przy esach znacznie więcej namęczysz się przy późniejszym poziomowaniu profili. Dzięki za radę, bo gościu w składzie właśnie namawiał mnie na te esy, że takie super, ale coś mi też nie pasowało, bo większość materiałów montażowych mówi i grzybkach. Czyli zanim zacznę zakładać wełnę, muszę poprzykręcać grzybki. Rozumiem że do wełny 10cm muszą być te dłuższe grzybki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staffbud 24.11.2008 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Wystarcza standardowe 17 cm. ESy stosuje sie do sufitow podwieszanych do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 24.11.2008 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Wystarcza standardowe 17 cm. ESy stosuje sie do sufitow podwieszanych do stropu. Dzięki, czyli już wiem co mam robić w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 28.11.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Witam, Zabieram się za strych Listwy w ramach szczeliny dla powietrza przybite do odeskowania. Pora na wełnę. Krokwie mają 15cm. Zastanawiałem się nad zakupem Uni-maty Isover 150mm, do tego poprzeczna 50mm. Jednakże możliwe, że będę mógł dostać po niskich kosztach lub też zerowych wełnę 180mm, lecz nie znam teraz marki, jedyne co wiem to to, że jest gruba i "zbita". Taka wełna nadała by się ? Koszty całego pomieszczenia dość duże(30m2), więc szukam sposobu na zaoszczędzenie grosza ;] Z innymi pytaniami póki co poczekam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.11.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Jeżeli możesz dostać wełnę 18cm po okazyjnych cenach, to bym szedł tym tropem. Masz krokwie 15cm. Od tego minus 3 cm na pustkę wentylacyjną i zostaje Ci 12cm. Więc musisz na istniejące krokwie nadbić 6cm łat, aby zlicowały się z wełną. Jak przejrzysz forum, to znajdziesz kilka, kilkanaście wypowiedzi jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts