Mateusz87 30.11.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Nie wiem czy mądrze, ale mam pomysł by tą 18stke ta nacinać by pokryła wyciętymi "schodkami" także krokwie. Ma to sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.11.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Nie wiem czy mądrze, ale mam pomysł by tą 18stke ta nacinać by pokryła wyciętymi "schodkami" także krokwie. Ma to sens ? Dużo zabawy i dużo odpadków. Nie wiem , czy uda Ci się to tak ładnie dokładnie ponacinać. Ale pomysł oryginalny - jeszcze się tutaj na forum z takim nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 30.11.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Czy jest ta 18tka będę wiedział dopiero w poniedziałek. Jeśli okaże się, że jest to kładę ją a na to poprzecznie wełnę 5cm ? Bo 18cm to chyba mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 30.11.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 A ja z kolei mam pytanie do Zbycha lub kogoś innego o wentylację. U mnie jest pełne deskowanie i papa. Krokwie mam "rzeźbione" i na krokwie które stanowia okap są nabite deski heblowane(pioro-wpust) więc nie mam podbitki. deski na ściane kolankowej dochodzą pod te z krokwi ze szczeliną powiedzmy średno 5-8mm Krokwie 14x7 mam co metr , patent ze styropianem Zbycha juz zastosowalem i upchnąłem miedzy krokwie 10cm wełny narazie. I teraz moje pytanie: Jakiej wielkości w cm2 musi być wentylacja między dwoma krokwiami? Bardzo proszę o poradę bo nie mam sie kogo poradzić a stoję z robotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 02.12.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Mam jeszcze jedno pytanie. Co zrobić jeżeli nie da się przetransportować płyt g-k 2600mmx1200x na strych, gdyż nie przejdą schodami na górę ? Nie zmieszczą się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.12.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Mam jeszcze jedno pytanie. Co zrobić jeżeli nie da się przetransportować płyt g-k 2600mmx1200x na strych, gdyż nie przejdą schodami na górę ? Nie zmieszczą się. Moduł przy płytach jest 40 lub 50cm i własnie na takie moduły trzeba płytę przyciąć. Więc jeśli profile będą co 40cm to przycina się na 120cm - pozostaje 140cm. Jeśli profile będą co 50cm to płytę przycina się na 100cm - pozostaje160cm. Niestety jest więcej szpachlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 03.12.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Właśnie.. propo układania stelażu. Znajdę gdzieś instrukcję do tego jak montowac płyty do stelażu ? Wszędzie pisze po prostu przykrecenia płyt g-k. A tu przecież trzeba zachowac odpowiednie odstępy. Nie wiem jak przykręcać płyty przy ich łączeniach. One muszę się zbiegać równo na środku jednego profil CD i obie do niego przykręcać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 03.12.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Tak właśnie jest. Jaką by się nie wzięło instrukcję to jak jest coś trudniejszego, to piszą żeby zwrócić szczególną uwagę. Ale jak ją zwracać to już nigdzie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 06.12.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 To pomoże mi ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 07.12.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 między jętkami a kleszczami mam rozprowadzone rury od rekuperatora.Żeby uniknąć jakichś strat ciepła, to chcę ocieplić wełną poddasze do samej góry (kalenicy) - żeby rury od reku też były zaizolowane.Żeby tego było mało, chcę dać wełnę nad płytami kg pod jętkami.I mam zagwostkę - gdzie dać paraizolację i co zrobić z wełnianym trójkątem - kalenica - jętki - połać dachu - wentylować to jakoś?prośba o informację jak zrobić paraizolację- czy pod jętkami?- jeżeli tam, to czy zamykać wełniany trójkąt jętki - kalenica - połać dachu.prośba o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 09.12.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Co zrobić w przypadku gdy lekko poniżej murłaty w środku pomieszczenia znajduje się rura z ciepłą wodą, gdzieś na wysokości 20cm poniżej odeskowania, 5cm pod krokwiami. Schować ją pod płytami ? Na innej ścianie jest rura która idzie przez około 3m wzdłuż sufitu skośnego, lecz na dole jej odległość od odeskowania to 23cm, a u góry 31cm i więcej. Ukryć połowicznie czy jak... ? Inny problem to naczyńko na wodę pod dachem, które chcę obudować płytą jeśli można. Jak widać hydraulika namieszała... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 11.12.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 hmm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.12.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 HejJak wycinacie płyty na obłożenie boków okna połaciowego?Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak przenieść ten wielokąt nieforemny na płytę.U mnie trzeba wyciąć 14 mniej więcej takich kształtów:http://autonom.ict.pwr.wroc.pl/~trociu/okno.JPGJakieś pomysły??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.12.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 jakies problemy?jak to poprawnie "przerysować" z rzeczywistości na płytę? Jakoś nie mam pomysła. Samo mierzenie długości boków może nie być wystarczające, bo jeszcze kąty wchodzą w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 11.12.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 No to kątomierzem pomierz kąty i heja Czy też cyrklem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.12.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 No to kątomierzem pomierz kąty i heja Czy też cyrklem.No właśnie zastanawiałem się nad zrobieniem jakiegoś kątomierza z dwóch deseczek. Ale czekam na info jak z tym radzili sobie inni zabudowujący okna połaciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 12.12.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 A z czego robicie przewody wentylacyjne do połączenia wentylacji z łazienki czy z kuchni, pod połacią dachu do kominków wentylacyjnych dachówkowych? U mnie jeden dodatkowo poleci kilka metrów po skosie w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 29.12.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Przeczytałem cały wątek, dziękuje wszystkim za cenne porady. Właśnie się przymierzamy do zakupów wełny. I chciałbym się upewnić, ponieważ mam krokwie 18 cm a na nich folię paroprzepuszczalną (droga była) i na tym dachówkę (znaczy bez deskowania) to czy kupić wełnę 15 cm i zostawić wentylację 3 cm czy też poszukać wełny 18 cm? Drugie pytanie, w jaki sposób ułożyć grzybki do mocowania profili tak aby tworzyły płaską płaszczyznę? Pamiętam że moje krokwie nie były w 100% proste thx i pozdrawiam ocieplaczy dachów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 29.12.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 A wie ktoś gdzie znajdę jakiś szybki "kalkulator" jak przeliczyć jaki jest wspłcz. U dla wełen o różnych parametrach. Np. czy lepiej dać 20cm supermaty czy 25cm unimaty a może toprocka z czymś tam jeszcze itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.12.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Właśnie się przymierzamy do zakupów wełny. I chciałbym się upewnić, ponieważ mam krokwie 18 cm a na nich folię paroprzepuszczalną (droga była) i na tym dachówkę (znaczy bez deskowania) to czy kupić wełnę 15 cm i zostawić wentylację 3 cm czy też poszukać wełny 18 cm?To, że była droga za dużo może nam nie powiedzieć. Ważniejsze jest, aby wiedzieć, czy jest wysokoparoprzepuszczalna. Jeżeli tak - to nie trzeba przerwy na wentylację. Więc może warto odgrzebać stare faktury i znaleźć nazwę tej membrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts