Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja z kolei mam pytanie do Zbycha lub kogoś innego o wentylację.

U mnie jest pełne deskowanie i papa.

Krokwie mam "rzeźbione" i na krokwie które stanowia okap są nabite deski heblowane(pioro-wpust) więc nie mam podbitki.

deski na ściane kolankowej dochodzą pod te z krokwi ze szczeliną powiedzmy średno 5-8mm

Krokwie 14x7 mam co metr , patent ze styropianem Zbycha :) juz zastosowalem i upchnąłem miedzy krokwie 10cm wełny narazie.

I teraz moje pytanie:

Jakiej wielkości w cm2 musi być wentylacja między dwoma krokwiami?

Bardzo proszę o poradę bo nie mam sie kogo poradzić a stoję z robotą.

Mam jeszcze jedno pytanie. Co zrobić jeżeli nie da się przetransportować płyt g-k 2600mmx1200x na strych, gdyż nie przejdą schodami na górę ? Nie zmieszczą się.

Moduł przy płytach jest 40 lub 50cm i własnie na takie moduły trzeba płytę przyciąć. Więc jeśli profile będą co 40cm to przycina się na 120cm - pozostaje 140cm. Jeśli profile będą co 50cm to płytę przycina się na 100cm - pozostaje160cm. Niestety jest więcej szpachlowania.

Właśnie.. propo układania stelażu. Znajdę gdzieś instrukcję do tego jak montowac płyty do stelażu ? Wszędzie pisze po prostu przykrecenia płyt g-k. A tu przecież trzeba zachowac odpowiednie odstępy. Nie wiem jak przykręcać płyty przy ich łączeniach. One muszę się zbiegać równo na środku jednego profil CD i obie do niego przykręcać ?

między jętkami a kleszczami mam rozprowadzone rury od rekuperatora.

Żeby uniknąć jakichś strat ciepła, to chcę ocieplić wełną poddasze do samej góry (kalenicy) - żeby rury od reku też były zaizolowane.

Żeby tego było mało, chcę dać wełnę nad płytami kg pod jętkami.

I mam zagwostkę - gdzie dać paraizolację i co zrobić z wełnianym trójkątem - kalenica - jętki - połać dachu - wentylować to jakoś?

prośba o informację jak zrobić paraizolację

- czy pod jętkami?

- jeżeli tam, to czy zamykać wełniany trójkąt jętki - kalenica - połać dachu.

prośba o pomoc.

Co zrobić w przypadku gdy lekko poniżej murłaty w środku pomieszczenia znajduje się rura z ciepłą wodą, gdzieś na wysokości 20cm poniżej odeskowania, 5cm pod krokwiami. Schować ją pod płytami ?

Na innej ścianie jest rura która idzie przez około 3m wzdłuż sufitu skośnego, lecz na dole jej odległość od odeskowania to 23cm, a u góry 31cm i więcej. Ukryć połowicznie czy jak... ?

Inny problem to naczyńko na wodę pod dachem, które chcę obudować płytą jeśli można.

Jak widać hydraulika namieszała...

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Przeczytałem cały wątek, dziękuje wszystkim za cenne porady.

Właśnie się przymierzamy do zakupów wełny.

I chciałbym się upewnić, ponieważ mam krokwie 18 cm a na nich folię paroprzepuszczalną (droga była) i na tym dachówkę (znaczy bez deskowania) to czy kupić wełnę 15 cm i zostawić wentylację 3 cm czy też poszukać wełny 18 cm?

Drugie pytanie, w jaki sposób ułożyć grzybki do mocowania profili tak aby tworzyły płaską płaszczyznę? Pamiętam że moje krokwie nie były w 100% proste :D

thx i pozdrawiam ocieplaczy dachów :p

Właśnie się przymierzamy do zakupów wełny.

I chciałbym się upewnić, ponieważ mam krokwie 18 cm a na nich folię paroprzepuszczalną (droga była) i na tym dachówkę (znaczy bez deskowania) to czy kupić wełnę 15 cm i zostawić wentylację 3 cm czy też poszukać wełny 18 cm?

To, że była droga za dużo może nam nie powiedzieć. Ważniejsze jest, aby wiedzieć, czy jest wysokoparoprzepuszczalna. Jeżeli tak - to nie trzeba przerwy na wentylację. Więc może warto odgrzebać stare faktury i znaleźć nazwę tej membrany