Trociu 29.12.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Drugie pytanie, w jaki sposób ułożyć grzybki do mocowania profili tak aby tworzyły płaską płaszczyznę? Pamiętam że moje krokwie nie były w 100% proste Sznurkiem?? Mój sposób - mocujesz profile przyścienne, do nich dowiązujesz sznurek, napinasz i masz poziom odniesienia do mocowania grzybków. Jeżeli wiesz, że masz nie w pełni proste krokwie, to przed finalnym montażem sprawdź, czy wszędzie Ci się zmieści wełna kładziona w drugiej warstwie. Albo dla pewności daj stelaż z 1-2cm niżej aniżeli planowana grubość ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 29.12.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 No wiem, nie chciało mi się szukać to był Tyvek Pro - Paroprzepuszczalność: 3000 g/m2/24h (przy 38°C i wilg.90%) Sposób ze sznurkiem przyjąłem do wiadomości - powinien się sprawdzić, dzięki. I własnie doszło jeszcze jedno pytanie, ponieważ znalazłem wełnę 18 cm ale niestety droższą od 20 cm, stad naszło mnie czy nie mógłbym dać 20 cm nieco na wcisk? Czy byłaby to skończona głupota? Wełna to URSA DF40, wiem że ktoś pisał że lubi nieco się "sklapnąć" stąd mnie to naszło. Czy wystarczy dla paroprzepuszczalności podanej wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.12.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 I własnie doszło jeszcze jedno pytanie, ponieważ znalazłem wełnę 18 cm ale niestety droższą od 20 cm, stad naszło mnie czy nie mógłbym dać 20 cm nieco na wcisk? Czy byłaby to skończona głupota? Wełna to URSA DF40, wiem że ktoś pisał że lubi nieco się "sklapnąć" stąd mnie to naszło. Czy wystarczy dla paroprzepuszczalności podanej wyżej?Niestety pomysł na wcisk nie do końca dobry. Już było poruszane na forum. Pomyśl przecież, że jak wciśniesz z jednej strony, to będzie się chciało wycisnąć z drugiej strony i folia może puścić. Jeżeli już, to możesz rozważyć nabicie ład na krokwie od spodu, aby z 18cm zrobiło się 20, ale wtedy różnica w cenie moze już nie być tak korzystna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgyus 29.12.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 pytanie do ZBYCHA bo to on tu jest chyba guru w temacie poddasza:)mam taki dylemat.co zastosowac do mocowania profili CD?czy ESy sa wystrczajace?mocowane w poprzek krokwi dziala na nie sila do dolu czyli dzialaja na zginanie pod ciezarem plyty KG. lepsze byloby chyba mocowanie ich po dlugosci ale wtedy rusz musi byc na krzyz.prosze o wyjasnienie.a drugi sposob to ten z grzybkami ,juz troche walczylem ale nie idzie mi za cholere przykrecenie ich w jednej plaszczyznie i na tej samej wysokosci.zaraz pewnie dostene odpowiedz sznurek ,sznurek ale to klopotkiwe i czasochlonne.a teraz opisze swoj pomysl na ocieplenie ale bez mocowania bo go jeszcze nie mammam krokwie 15 cm welne tez mam 15 wiec rozciagnol tesciu sznureczek 2-3 cm od deszkowania na to poszla pierwsza warstwa welny twardej 5cm.dalej chce nabic na krokwie laty 2,5 cm grube .na ta pierwsza warswte poloze druga 10cm ale juz z rolki(pierwsza poszla z plyt)nastepna warstwe poloze tez z rolki tylko w poprzek 10cm i na to ruszt na wieszakach nie wiem jeszcze jakich i prosba o wyjasnienie jakie?jak juz amocuje te profile to one przycisna mi ta moja 3 warswe welny a jesli profil ma 60mm to miedzy te profile wcisne jeszcze jedna warstwe 5cm welny w plytach no i teraz meritu moich wypocin czy cos pominolem?czy cos zrobie zle lub zrobilem zle?prosze o rady pozdr Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.12.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 ...poczytaj trochę tu:ocieplam poddasze-krótkie pytaniaTemat dosyć obszerny... na 13 stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 29.12.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 I własnie doszło jeszcze jedno pytanie, ponieważ znalazłem wełnę 18 cm ale niestety droższą od 20 cm, stad naszło mnie czy nie mógłbym dać 20 cm nieco na wcisk? Czy byłaby to skończona głupota? Wełna to URSA DF40, wiem że ktoś pisał że lubi nieco się "sklapnąć" stąd mnie to naszło. Czy wystarczy dla paroprzepuszczalności podanej wyżej?Niestety pomysł na wcisk nie do końca dobry. Już było poruszane na forum. Pomyśl przecież, że jak wciśniesz z jednej strony, to będzie się chciało wycisnąć z drugiej strony i folia może puścić. Jeżeli już, to możesz rozważyć nabicie ład na krokwie od spodu, aby z 18cm zrobiło się 20, ale wtedy różnica w cenie moze już nie być tak korzystna. tak myślałem że nic mądrego, dzięki. Z nabijaniem to sobie podaruje wolę 1 pln dołożyć i mieć jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.12.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 ...nawet jeśli jest pierwsza warstwa wełny to można ją odgiąć i przykręcić wieszaki kotwowe (grzybki) a później wełnę "cofnąć"... w dzisiejszych czasach ES-y stosuje się tylko wtedy gdy już naprawdę nie można na niczym innym tego wykonać. Ja ES-y stosuję tylko przy sufitach podwieszanych do stropów i czasem pomocniczo do innych zawiłych konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.12.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 (...) ja np. najczesciej poddasza robie na profilach KP zero ale to zupelnie zero klopotow z ustawieniami. Chodzi o profile kapeluszowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 29.12.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Dobra a teraz od czego zacząć to mocowanie grzybków? Czyli gdzie, z czym i do czego łapać poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.12.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Dobra a teraz od czego zacząć to mocowanie grzybków? Czyli gdzie, z czym i do czego łapać poziom. A pooglądaj sobie fotki: http://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340-480.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 29.12.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Dobra a teraz od czego zacząć to mocowanie grzybków? Czyli gdzie, z czym i do czego łapać poziom. nie poziom a plaszczyzne i do czego? a jaka bedzie grubosc ocieplenia, jaka wys. scianki kolankowej? ( EDIT: upss tu bedzie odniesienie poziomu ) (tu masz odpowiedz) Jak na razie to 25+10 (ocieplenie), Scianka dokladnie nie pamiętam teraz ile, ale dokładałem jeszcze przed tynkami jednego ytonga zeby zakryć murłatę, to może być niecałe 1,2m. A z tą grubością to nie wiem czy lepiej 20cm super mata czy 25 unimata (tą mam w extra cenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 02.01.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dziś prawie skończyłem ocieplać piętro domu i od jutra startujemy w górę na stryszku. Szybkie i ważne pytanie - jak ocieplać nad kalenicą? Dociągnąć z obydwóch stron wełnę aż się połączą czy zostawić mały "kanał wentylacyjny" nad belką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 13.01.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Można odcinac od rolki wełny powiedzmy po szerokosci 30cm, a 90cm x 6m polozyc wzdluz krokwi ? Pozniej na to poprzecznie drugą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Dziś prawie skończyłem ocieplać piętro domu i od jutra startujemy w górę na stryszku. Szybkie i ważne pytanie - jak ocieplać nad kalenicą? Dociągnąć z obydwóch stron wełnę aż się połączą czy zostawić mały "kanał wentylacyjny" nad belką? zrobiłem "na styk", ocieplenie skończone, drapanie wręcz przeciwnie http://img443.imageshack.us/img443/6779/m124jv0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.01.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Można odcinac od rolki wełny powiedzmy po szerokosci 30cm, a 90cm x 6m polozyc wzdluz krokwi ? Pozniej na to poprzecznie drugą warstwę. Szkoda materiału i już po drugiej rolce zobaczysz że to nie tak łatwo rozłożyć i przysznurkować taki pas. Łatwiej ciąć na pasy po 90cm (a długie na szerokość rolki) i tak układać. Nic się nie marnuje, idzie szybko i nie trzeba 3-4 osób do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 13.01.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Czyli gdy roztaw krowki jest powiedzmy 1m. To Welne o wymiar 120cm x 600xm. Dzielimy na okolo 6 kawalkow o wymiarach 100x120cm. A jesli ktos by ja obcial na takie wymiary jak mowie ? Czyli scial brzeg welny i zostawil dlugi pasek do zamontowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.01.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Czyli gdy roztaw krowki jest powiedzmy 1m. To Welne o wymiar 120cm x 600xm. Dzielimy na okolo 6 kawalkow o wymiarach 100x120cm. tak A jesli ktos by ja obcial na takie wymiary jak mowie ? Czyli scial brzeg welny i zostawil dlugi pasek do zamontowania ? Masz kilkanaście procent odpadów z każdej rolki. Spróbujesz i zobaczysz jak się wygodniej pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 13.01.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Te odpady są akurat do wykorzystania miedzy krokwie zewnetrzene pomieszczenia a sciany. Jeszcze jedno "co sie stanie" jesli miedzy krokwie o rozstawie 70cm, wlozy sie taki dluugi pasek o szerokosci 100cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.01.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Te odpady są akurat do wykorzystania miedzy krokwie zewnetrzene pomieszczenia a sciany. Jeszcze jedno "co sie stanie" jesli miedzy krokwie o rozstawie 70cm, wlozy sie taki dluugi pasek o szerokosci 100cm ? tniesz w drugą stronę naddatek po 2cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz87 13.01.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Chodzi mi o to czy coś się stanie gdbym tak właśnie zrobil. Wiem jak to się robi, lecz pytam o inne warianty i czy jakies szkody z nich moga wyniknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts