izat 20.01.2009 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 decyzja o 30 cm wełny w dachu w dwóch warstwach od 2 lat daje pozytywne rezultaty, ciepło zimą, chłodno latem mniej nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciapek33 22.01.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 WitamJa też właśnie przymierzam się do kupna wełny i widzę że wszyscy mają powyżej 25cm grubośc.U mnie dodatkowo wyszedł stryszek na którym mam położone płytę OSB 12mm. Kozły mają 17cm więc ile potrzebuje ocieplenia ? też 30 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 22.01.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 decyzja o 30 cm wełny w dachu w dwóch warstwach od 2 lat daje pozytywne rezultaty, ciepło zimą, chłodno latem mniej nie polecam A jaka masz konfiguracje tego 30 cm ocieplenia ? (ile między a ile na krokwie) pełne deskowanie czy membrana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciapek33 22.01.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam Ja też właśnie przymierzam się do kupna wełny i widzę że wszyscy mają powyżej 25cm grubośc. U mnie dodatkowo wyszedł stryszek na którym mam położone płytę OSB 12mm. Kozły mają 17cm więc ile potrzebuje ocieplenia ? też 30 cm ? Dodam że mam dachówkę + papa + deskowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadbra 25.01.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Mam dwa pytania odnośnie docieplenia poddasza:1.W jaki sposób należy uciąć wełnę nad murłatą, aby później dało się ją połączyć ze styropianem, który dopiero będzie w przyszłości położony? a) http://img242.imageshack.us/img242/9929/ociepleniess3.th.jpg b) http://img132.imageshack.us/img132/3773/ocieplenie2ln4.th.jpg Chodzi mi czy przycinać wełnę pionowo z krawędzią murłaty (Rys. a) czy poziomo (Rys b), a może jeszcze jakiś inny wariant. Dach jest deskowany pokryty papą oraz blachą. Dodam jeszcze, że między murłata, a deskowaniem poprzypinałem zszywaczem siatkę, żeby mi nic nie lazło do środka którą przy wariancie b) musiałbym zdjąć. 2. Drugie pytanie dotyczy wkładania profili CD w UD. Czy są one na tyle elastyczne, że przy uchwytach grzybkowych dają się nagiąć, tak aby włożyć je w profile UD, czy może istnieje jakaś specjalna „technika” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadbra 25.01.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 http://img230.imageshack.us/img230/3217/ociepleniewe2.th.jpg Dzięki za odpowiedź. Jeszcze pytanie do punktu pierwszego. Rozumiem, że wysuwam wełnę poza murłatę. Ma być tak jak narysunku? Przy robieniu elewacji z zewnątrz ją odpowiednio podetną? Tylko jak wysunąć wełnę 15 ( styropian ma mieć 15), gdy a odległość między krawędzią murłaty, a deskowaniem wynosi 10 (nie pamiętam dokładnie) minus szczelina wentylacyjna 3 cm. Należy ją podciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 25.01.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 wykonaj to jak na rys. B welna bedzie wystawac ok. 8-10 cm za murlate a ewentualne korekty wykonac przy podejsciu z izolacja elewacji. dodatkowo jesli murlata posadowiona jest jak na rysunku to, bedzie jeszcze izolacja murlaty od wewnatrz wiec mostek sie wykasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 25.01.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Proszę poradźcie jaka wełna jest lepsza... Zastanawiam się między KNAUFEM a ROCWOOLEM (obie mineralne a gfrubość 20cm)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 25.01.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Proszę poradźcie jaka wełna jest lepsza... Zastanawiam się między KNAUFEM a ROCWOOLEM (obie mineralne a gfrubość 20cm)... z dwojga tego to, wybralbym "RockWool" sam uzywam "Paroc" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndRe_DCF 25.01.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Proszę poradźcie jaka wełna jest lepsza... Zastanawiam się między KNAUFEM a ROCWOOLEM (obie mineralne a gfrubość 20cm)... Napisz jaką wełnę bierzesz pod uwagę bo są różne wełny tych producentów przy wyborze wełny zwróć uwagę na parametry wełny najważniejszy to izolacyjność (W/mK) z knaufa najlepszą izolacyjność ma wełna Unifit 035 - 0,035 W/mK ceny też są rózne Ja jestem w trakcie docieplania poddasza i kładę wełnę KNAUF Classic 040 o grubości 15cm między krokwie na to ruszt z łat 5x5cm i płyty półsztywne (KNAUF TP 116) o grubości 10cm Wybrałem knaufa ze względu na dobrą cenę. Pozdrawiam andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 25.01.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam Jaka grubość wełny o wskaźniku 0,035 zapewnia przyzwoity komfort na poddaszu w upalne dni latem, przy zastosowaniu również wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ? Biorąc pod uwagę fakt, że dachówka jest czarna i pełne deskowanie oraz papa. Pasuje mi rozmiarowo grubość wełny 24cm (w 2 warstwach 14+10) o wskaźniku 0,035 , ale nie wiem czy czasem to nie za mało na letnie upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 25.01.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 z knaufa najlepszą izolacyjność ma wełna Unifit 035 - 0,035 W/mK ceny też są rózne Ja jestem w trakcie docieplania poddasza i kładę wełnę KNAUF Classic 040 o grubości 15cm między krokwie na to ruszt z łat 5x5cm i płyty półsztywne (KNAUF TP 116) o grubości 10cm Wybrałem knaufa ze względu na dobrą cenę. Pozdrawiam andrzej pobronie "RockWool" welny z lambda 0,035 i ceny wszystkich sa identyczne (dla poddaszy).cena? to juz zalezy ale rabaty sa potezne na welny ogolnie. plusem jeszcze jest to, ze ta welna jest skalna nie mineralna i lepiej sie ja uklada nie zawija sie, nie "kolduni", nie strzepi. a! zadsze sznurkowanie co zdecydowanie przyspiesza jej montaz (choc 2km sznurka to koszt 40zl zszywek ok. 15zl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 26.01.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Bardzo Wam dziękuję za wypowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadbra 26.01.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Kolejne pytanie do praktyków. Czy można łączyć ze sobą profile UD, oczywiście wzdłuż? Do profili CD są łączniki. Przy profilach UD zostaje chyba tylko dobrze przykręcić kołkami do ściany? Czy może też są do kupienia jakieś łaczniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 26.01.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 laczyc?jesli jest mocowany do sciany to na styk przykrecamy kolejny profil.przy pomocy praski, mozna laczyc ze soba profile nakladka tak by nachodzila na laczone profile po 40-50cm kazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 26.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam, A ja się zapytam o taką koncepcję: Przemyśliwam ocieplenie poddasza i takie mnie naszły wątpliwości. Wielu jest sceptyków jakoby na wełnie przy pełnym deskowaniu może się zdażyć iż będzie się wykraplała woda : mianowicie powietrze wentylujące wchodzące w podbitkę które wędruje między wełną a deskowaniem może wykraplać na wełnę wodę która wiadkomo co spowoduje - utrwatę właściwości samej wełny. Wymyśliłem coby dać między krokwie styropian, zaś po wełnę. Pytania: 1. Czy takie połączenie nie ma przeciwwskazań (wełna i styropian)? 2. Jakie są styropiany do poddaszy (jakoś pomimo reklam nie widuję ich na składach a tym bardziej w sklepach) 3. Jak z docinaniem i resztkami (wełnę docina sie z krążka na szerokość między krokwie, styro jest w kawałkach) czy będzie dużo strat? 4. Czy styro można przyklejać lekko do krokwi np. pianką do styropianu żeby lepiej trzymał i może wypełniać nią wszelkie dziury itp? Pozdrawiam ocieplających.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 27.01.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 jezeli jest za mala grubosc ocieplenie (np. masa mostkow termicznych) i cieplo przenika na zewnatrz do szczeliny wentylacyjnej to mimo prawidlowo wykonanej paroizolacji wewnetrzej bedzie nastepowalo wykraplanie sie pary z powietrza wedrujacego w szczelinie na deskowaniu i czesci krowki. jezeli izolacja cieplna i paroizolacja beda prawidlowe to wedrujace w szczelinie powietrze a tym samym ew. para zostanie przeciagiem (okap-kalenica) wydmuchane. jezeli szczelina jest to wilgosc po jakims czasie zostanie odprowadzone z welny.najgorsze co moze byc to calkowity lub niewystarczajacy rozmiar szczeliny wentylacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.01.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam, A ja się zapytam o taką koncepcję: Przemyśliwam ocieplenie poddasza i takie mnie naszły wątpliwości. Wielu jest sceptyków jakoby na wełnie przy pełnym deskowaniu może się zdażyć iż będzie się wykraplała woda : mianowicie powietrze wentylujące wchodzące w podbitkę które wędruje między wełną a deskowaniem może wykraplać na wełnę wodę która wiadkomo co spowoduje - utrwatę właściwości samej wełny. Wymyśliłem coby dać między krokwie styropian, zaś po wełnę. Pytania: 1. Czy takie połączenie nie ma przeciwwskazań (wełna i styropian)? 2. Jakie są styropiany do poddaszy (jakoś pomimo reklam nie widuję ich na składach a tym bardziej w sklepach) 3. Jak z docinaniem i resztkami (wełnę docina sie z krążka na szerokość między krokwie, styro jest w kawałkach) czy będzie dużo strat? 4. Czy styro można przyklejać lekko do krokwi np. pianką do styropianu żeby lepiej trzymał i może wypełniać nią wszelkie dziury itp? Pozdrawiam ocieplających..O ocieplaniu skosów styro nawet jakoś niedawno był wątek. Ogólnie sprawa śliska i do tego droższa (wyliczenia przy specjalnym styro do poddaszy) od wełny. Mieszajac dwa izolatory dajesz sobie więcej pracy. Dodatkowo na moje, jak pierwszy dasz styropian i zamontujesz go szczelnie, a potem pod niego dasz wełnę, to dopiero odetniesz ją od wentylacji. I dopiero może się problem pojawić. Dlatego zadbaj o dobrą szczelinę wentylacyjną, dobry przepływ powietrza w szczelinie i nic się dziać nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 27.01.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Faktycznie jak odetnę styropianem to mogę zablokować ucieczkę ciepła. Ale tak się zastanawiam jak zrobić prawidłową cyrkulację powietrza w koszachhttp://images35.fotosik.pl/54/69b327f97781cb64.jpg na rysunku zaznaczyłem strałkami obszar który mnie zastanawia, jak to zrobić coby było dobrze? przecież od podbitki powietrze może jedynie przejść prosto do kalenicy - a co z wełną między krokwiami które odchodzą od kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 27.01.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 zostało mi troche styropianu i wełny , czy warto to zużyć na stryszku czy nie warto sobie głowy zawracać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts