Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gosc_gość
decyzja o 30 cm wełny w dachu w dwóch warstwach od 2 lat daje pozytywne rezultaty, ciepło zimą, chłodno latem :)

mniej nie polecam

A jaka masz konfiguracje tego 30 cm ocieplenia ? (ile między a ile na krokwie)

pełne deskowanie czy membrana ?

Mam dwa pytania odnośnie docieplenia poddasza:

1.W jaki sposób należy uciąć wełnę nad murłatą, aby później dało się ją połączyć ze styropianem, który dopiero będzie w przyszłości położony?

a)

http://img242.imageshack.us/img242/9929/ociepleniess3.th.jpg

b)

http://img132.imageshack.us/img132/3773/ocieplenie2ln4.th.jpg

Chodzi mi czy przycinać wełnę pionowo z krawędzią murłaty (Rys. a) czy poziomo (Rys b), a może jeszcze jakiś inny wariant. Dach jest deskowany pokryty papą oraz blachą. Dodam jeszcze, że między murłata, a deskowaniem poprzypinałem zszywaczem siatkę, żeby mi nic nie lazło do środka którą przy wariancie b) musiałbym zdjąć.

2. Drugie pytanie dotyczy wkładania profili CD w UD. Czy są one na tyle elastyczne, że przy uchwytach grzybkowych dają się nagiąć, tak aby włożyć je w profile UD, czy może istnieje jakaś specjalna „technika”

http://img230.imageshack.us/img230/3217/ociepleniewe2.th.jpg

Dzięki za odpowiedź. Jeszcze pytanie do punktu pierwszego. Rozumiem, że wysuwam wełnę poza murłatę. Ma być tak jak narysunku? Przy robieniu elewacji z zewnątrz ją odpowiednio podetną? Tylko jak wysunąć wełnę 15 ( styropian ma mieć 15), gdy a odległość między krawędzią murłaty, a deskowaniem wynosi 10 (nie pamiętam dokładnie) minus szczelina wentylacyjna 3 cm. Należy ją podciąć?

wykonaj to jak na rys. B welna bedzie wystawac ok. 8-10 cm za murlate a ewentualne korekty wykonac przy podejsciu z izolacja elewacji. dodatkowo jesli murlata posadowiona jest jak na rysunku to, bedzie jeszcze izolacja murlaty od wewnatrz wiec mostek sie wykasuje.

Proszę poradźcie jaka wełna jest lepsza... Zastanawiam się między KNAUFEM a ROCWOOLEM (obie mineralne a gfrubość 20cm)...

Napisz jaką wełnę bierzesz pod uwagę

bo są różne wełny tych producentów

przy wyborze wełny zwróć uwagę na parametry wełny najważniejszy to izolacyjność (W/mK)

z knaufa najlepszą izolacyjność ma wełna Unifit 035 - 0,035 W/mK

ceny też są rózne ;)

Ja jestem w trakcie docieplania poddasza i kładę wełnę KNAUF Classic 040 o grubości 15cm między krokwie

na to ruszt z łat 5x5cm i płyty półsztywne (KNAUF TP 116) o grubości 10cm

Wybrałem knaufa ze względu na dobrą cenę.

Pozdrawiam

andrzej

Gość Gosc_gość

Witam

Jaka grubość wełny o wskaźniku 0,035 zapewnia przyzwoity komfort na poddaszu w upalne dni latem, przy zastosowaniu również wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ?

Biorąc pod uwagę fakt, że dachówka jest czarna i pełne deskowanie oraz papa.

Pasuje mi rozmiarowo grubość wełny 24cm (w 2 warstwach 14+10) o wskaźniku 0,035 , ale nie wiem czy czasem to nie za mało na letnie upały :roll:

z knaufa najlepszą izolacyjność ma wełna Unifit 035 - 0,035 W/mK

ceny też są rózne ;)

Ja jestem w trakcie docieplania poddasza i kładę wełnę KNAUF Classic 040 o grubości 15cm między krokwie

na to ruszt z łat 5x5cm i płyty półsztywne (KNAUF TP 116) o grubości 10cm

Wybrałem knaufa ze względu na dobrą cenę.

Pozdrawiam

andrzej

pobronie "RockWool" welny z lambda 0,035 i ceny wszystkich sa identyczne (dla poddaszy).cena? to juz zalezy ale rabaty sa potezne na welny ogolnie. plusem jeszcze jest to, ze ta welna jest skalna nie mineralna i lepiej sie ja uklada nie zawija sie, nie "kolduni", nie strzepi. a! zadsze sznurkowanie co zdecydowanie przyspiesza jej montaz (choc 2km sznurka to koszt 40zl :) zszywek ok. 15zl).

Witam,

A ja się zapytam o taką koncepcję:

Przemyśliwam :) ocieplenie poddasza i takie mnie naszły wątpliwości. Wielu jest sceptyków jakoby na wełnie przy pełnym deskowaniu może się zdażyć iż będzie się wykraplała woda : mianowicie powietrze wentylujące wchodzące w podbitkę które wędruje między wełną a deskowaniem może wykraplać na wełnę wodę która wiadkomo co spowoduje - utrwatę właściwości samej wełny.

Wymyśliłem coby dać między krokwie styropian, zaś po wełnę. Pytania:

1. Czy takie połączenie nie ma przeciwwskazań (wełna i styropian)?

2. Jakie są styropiany do poddaszy (jakoś pomimo reklam nie widuję ich na składach a tym bardziej w sklepach)

3. Jak z docinaniem i resztkami (wełnę docina sie z krążka na szerokość między krokwie, styro jest w kawałkach) czy będzie dużo strat?

4. Czy styro można przyklejać lekko do krokwi np. pianką do styropianu żeby lepiej trzymał i może wypełniać nią wszelkie dziury itp?

Pozdrawiam ocieplających..

jezeli jest za mala grubosc ocieplenie (np. masa mostkow termicznych) i cieplo przenika na zewnatrz do szczeliny wentylacyjnej to mimo prawidlowo wykonanej paroizolacji wewnetrzej bedzie nastepowalo wykraplanie sie pary z powietrza wedrujacego w szczelinie na deskowaniu i czesci krowki. jezeli izolacja cieplna i paroizolacja beda prawidlowe to wedrujace w szczelinie powietrze a tym samym ew. para zostanie przeciagiem (okap-kalenica) wydmuchane. jezeli szczelina jest to wilgosc po jakims czasie zostanie odprowadzone z welny.

najgorsze co moze byc to calkowity lub niewystarczajacy rozmiar szczeliny wentylacyjnej.

Witam,

A ja się zapytam o taką koncepcję:

Przemyśliwam :) ocieplenie poddasza i takie mnie naszły wątpliwości. Wielu jest sceptyków jakoby na wełnie przy pełnym deskowaniu może się zdażyć iż będzie się wykraplała woda : mianowicie powietrze wentylujące wchodzące w podbitkę które wędruje między wełną a deskowaniem może wykraplać na wełnę wodę która wiadkomo co spowoduje - utrwatę właściwości samej wełny.

Wymyśliłem coby dać między krokwie styropian, zaś po wełnę. Pytania:

1. Czy takie połączenie nie ma przeciwwskazań (wełna i styropian)?

2. Jakie są styropiany do poddaszy (jakoś pomimo reklam nie widuję ich na składach a tym bardziej w sklepach)

3. Jak z docinaniem i resztkami (wełnę docina sie z krążka na szerokość między krokwie, styro jest w kawałkach) czy będzie dużo strat?

4. Czy styro można przyklejać lekko do krokwi np. pianką do styropianu żeby lepiej trzymał i może wypełniać nią wszelkie dziury itp?

Pozdrawiam ocieplających..

O ocieplaniu skosów styro nawet jakoś niedawno był wątek. Ogólnie sprawa śliska i do tego droższa (wyliczenia przy specjalnym styro do poddaszy) od wełny. Mieszajac dwa izolatory dajesz sobie więcej pracy. Dodatkowo na moje, jak pierwszy dasz styropian i zamontujesz go szczelnie, a potem pod niego dasz wełnę, to dopiero odetniesz ją od wentylacji. I dopiero może się problem pojawić.

Dlatego zadbaj o dobrą szczelinę wentylacyjną, dobry przepływ powietrza w szczelinie i nic się dziać nie powinno.

Faktycznie jak odetnę styropianem to mogę zablokować ucieczkę ciepła. Ale tak się zastanawiam jak zrobić prawidłową cyrkulację powietrza w koszach

http://images35.fotosik.pl/54/69b327f97781cb64.jpg

na rysunku zaznaczyłem strałkami obszar który mnie zastanawia, jak to zrobić coby było dobrze?

przecież od podbitki powietrze może jedynie przejść prosto do kalenicy - a co z wełną między krokwiami które odchodzą od kosza?