Lord Vader 28.11.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Do _Zbych_ Dzięki za super radę , chyba poddasze zrobię tak jak ty no i wezmę też ekipę typu ja i mój brat Pozdrawiam Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 28.11.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Niech Moc będzie z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 05.12.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Robię tak: - nabijam sobie na dechy 3 centymetrowe paski styropianu (rozpinanie sznurka się nie sprawdziło - wełna dociska sznurek do desek) _ZBYCH_ możesz to jakoś inaczej opisać? Jeszcze się za to nie zabrałem, ale już widzę, że patent ze sznurkiem jest marny i szukam jakiegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McLim 05.12.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Patent ze sznurkiem może i rzeczywiście jest marny, ale słyszałem, że drut wiązałkowy dobrze się sprawdza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 05.12.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 drut wiązalkowy nie będzie rdzewiał i pewnego pięknego dnia izolacja nie spadnie nam razem z płytami GK na głowę...?>pytam bo mie także czeka izolacja poddasza... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McLim 05.12.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Będzie rdzewiał, ale: 1. Można zastosować jakiś powlekany... 2. Nawet jak zardzewieje to co? Przecież on ma tylko chronić aby w trakcie montażu nie docisnąć za bardzo wełny do dachu - wełna na nim nie leży - jeśli ma spadać to w drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 05.12.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Robię tak: - nabijam sobie na dechy 3 centymetrowe paski styropianu (rozpinanie sznurka się nie sprawdziło - wełna dociska sznurek do desek) _ZBYCH_ możesz to jakoś inaczej opisać? Jeszcze się za to nie zabrałem, ale już widzę, że patent ze sznurkiem jest marny i szukam jakiegoś innego. Dzisiaj pewnie pojadę na budowę ułożyć trochę wełny ( ), to postaram się zrobić fotkę dla zobrazowania tego, o czym pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 05.12.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 drut wiązalkowy nie będzie rdzewiał i pewnego pięknego dnia izolacja nie spadnie nam razem z płytami GK na głowę...?> pytam bo mie także czeka izolacja poddasza... pozdrawiam Dokładnie jak napisał McLim. Sznurek czy drut nad wełną ma za zadanie zapewnienie szczeliny wentylacyjnej. Sznurek się nie sprawdza, bo wełna przyciska go do desek (sprawdziłem). Drut zdecydowanie za trudno się rozpina (sprawdziłem). Dla mnie zdecydowanie najlepiej i najszybciej wychodzą paski styropianu. Od spodu jeśli wełna się nie trzyma sama między krokwiami, można użyć sznurka i zszywacza lub drutu i gwoździ. Nie sądzę, żeby bez pasków styropianu nabijanych na dechy szczelina zrobiła się sama w wyniku opadania wełny pod ciężarem własnym. Tam, gdzie ułożyłem pierwszy pas wełny (ze sznurkiem do szczeliny wentylacyjnej) po kilku dniach sprawdziłem i jakoś wełna nie opadła , dalej była dociśnięta do deskowania (mimo napiętego jak struna sznurka). Mam krokwie 18 cm, a wełnę 15 cm, ale miejscami wełna rozpręża się więcej niż 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 05.12.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Oto obiecane zdjęcia z budowy: Cięcie styropianu na paski http://www.zbychdom.republika.pl/Welna/1.jpg Paski styropianu przybite papiakami do deskowania http://www.zbychdom.republika.pl/Welna/2.jpg Tak to wygląda od strony strychu (widać paski styropianu i szczelinę wentylacyjną) http://www.zbychdom.republika.pl/Welna/3.jpg Sznurkowanie wełny od spodu http://www.zbychdom.republika.pl/Welna/4.jpg Najwięcej problemów sprawiło mi docinanie i układanie wełny w lukarnach (skomplikowane połączenia więźby, których tu nie widać) http://www.zbychdom.republika.pl/Welna/5.jpg Trzeba uważać przy docinaniu wełny bo folia z nadrukiem nie opasa równo rolki wełny (co widać na zdjęciu) i można sie oszukać http://www.zbychdom.republika.pl/Welna/6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 05.12.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 norma mowi o 25cm....20 bedzie za mało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 05.12.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 norma mowi o 25cm....20 bedzie za mało.... A co to za norma? Przecież wełna wełnie nierówna i branie pod uwagę tylko grubości materiału izolacyjnego, to chyba nieporozumienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 05.12.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Czy te permanentnie widoczne na zdjęciach rękawiczki-ogrodniczki to część twoich odnóży górnych a zarazem i Ciebie, Zbych'u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 05.12.2003 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Czy te permanentnie widoczne na zdjęciach rękawiczki-ogrodniczki to część twoich odnóży górnych a zarazem i Ciebie, Zbych'u? Co masz przeciwko tym fajnym rękawiczkom? Odnóża górne widoczne na zdjęciach należą do mojego szwagra. Dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Nocun 05.12.2003 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Dobrze że pyta - skoro tak dużo wiesz, to chcieliśmy Cię poznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość www 05.12.2003 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Doskonaly pomysl Zbychu- mieszkam za oceanem i tutaj do tego celu zstosuje sie tez styropian tylko ze jest odpowiednio wyprofilowany. Montaż dziecinnie prosty, przybija się zszywkami. Można go kupic w dwoch rozmiarach(szerokosc) bo tylko te dwa rozmiary wystepuja w projektach dachow. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 06.12.2003 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 to norma niemiecka....ja jestem w trakcie konczenia ocieplenia poddasza nieuzytkowego..mam polozona pierwsza warstwe 15cm i teraz pizdzi jak smok....kolega polozył tylko 20cm i ma zimno na poddaszu....uwazam ze najlepsza opcja to 2razy po 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 06.12.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 To może od razu póltora metra? A do Zbycha - właśnie, chcielibyśmy cię poznać, skoro jest okazja z fotkami (bo "śwagra" już znamy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.12.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 to norma niemiecka....ja jestem w trakcie konczenia ocieplenia poddasza nieuzytkowego..mam polozona pierwsza warstwe 15cm i teraz pizdzi jak smok....kolega polozył tylko 20cm i ma zimno na poddaszu....uwazam ze najlepsza opcja to 2razy po 15cm Nie jestem budowlańcem, ale swój rozum mam. Wełna wełnie nie równa, a i sposób układania ma wielkie znaczenie. Mój dalszy sąsiad ma 30 cm wełny w dachu i... pół metrowe "tunele przy oknach połaciowych . Uważam, że w pewnym momencie dokładanie wełny jest już nieopłacalne, tzn. nie wiele zmienia, a kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.12.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 A do Zbycha - właśnie, chcielibyśmy cię poznać, skoro jest okazja z fotkami (bo "śwagra" już znamy). Niestety, ale nie zamierzam się ujawniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Nocun 06.12.2003 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Wiecie, jak tak piszecie o tym pyleniu ( bo ja dopiero zaczne moze po niedzieli) to sobie kupiłem fajne ubranko - kombinezon malarski -w castoramie. Ma kaptur i zamek pod szyje jedyne zastrzeżenia to - mój wygląd w nim wiec uwazam ze sie sprawdzi Do Zbycha - szkoda, że sie nie ujawnisz - poznalibyśmy gościa co ma glowe na karku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts