Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam, nowa jestem o ratunek proszę :(

mam "ocieplone" poddasze od roku. w konfiguracji;

-blachodachówka

-folia paraprzepuszczalna (nie wiem czy nisko czy wysoko- kupialam dom w stanie surowym :( :( )

-według mnie brak szczeliny ("fachowcy" powiedzieli mi że tak to jest jak się baba muratora naczyta, to się czepia)

-wełna 15 na sznurkach

-wełna 5 na konstrukcji

-do konstrukcji folia żółta przyklejona taśmą

-do konstrukcji przykręcone płyty K-G

i co??

przylazł gościu robić łazienkę, zamiział złączenia płyt, 3dni minęło i to dalej mokre, odkręciliśmy płytę, żółta folia wilgotna od strony płyty, od wełny ok...

no i uradzili że folia nie może dotykać płyta, że powinna być bezpośrednio pod wełną, tzn leżeć na konstrukcji i dotykać wełny a nie płyty :( :( :(

może jakieś sugestie??? a może to mokre bo niewietrzone, słabo grzane, zatkana wentylacja?? CO MAM ZROBIĆ?HELP

witam, nowa jestem o ratunek proszę :(

mam "ocieplone" poddasze od roku. w konfiguracji;

-blachodachówka

-folia paraprzepuszczalna (nie wiem czy nisko czy wysoko- kupialam dom w stanie surowym :( :( )

-według mnie brak szczeliny ("fachowcy" powiedzieli mi że tak to jest jak się baba muratora naczyta, to się czepia)

-wełna 15 na sznurkach

-wełna 5 na konstrukcji

-do konstrukcji folia żółta przyklejona taśmą

-do konstrukcji przykręcone płyty K-G

i co??

przylazł gościu robić łazienkę, zamiział złączenia płyt, 3dni minęło i to dalej mokre, odkręciliśmy płytę, żółta folia wilgotna od strony płyty, od wełny ok...

no i uradzili że folia nie może dotykać płyta, że powinna być bezpośrednio pod wełną, tzn leżeć na konstrukcji i dotykać wełny a nie płyty :( :( :(

może jakieś sugestie??? a może to mokre bo niewietrzone, słabo grzane, zatkana wentylacja?? CO MAM ZROBIĆ?HELP

Szczeliny mieć nie potrzebujesz bo masz membranę/folię. Według mnie na 75% wysokoparoprzepuszczalną.

Co do wilgoci. Brak wentylacji - od tego bym zaczął. Woda gdzieś musi uciekać. Konstrukcja wygląda ok.

Czym on te połączenia miział? U mnie gips schnie raz dwa.

Ogrzewanie masz uruchomione?

ogrzewanie włączone bo na dole mieszkamy...ale z wentylacją może być kiepsko bo mój mądry małż ją pozatykał :( poza tym, wstyd przyznać...pranie tam suszyliśmy cały rok, no i jest ciut zimniej niż na dole...no i strop drewniany a pod spodem..kuchnia

ehh

nie wiem czym miział, pewnie jakim gipsem :) wrócę z pracy to mu zajrzę do wiadra :) najgorsze jest to, że się chłopina zaparł i mi chce tą folię żółtą pod profile wpychać (w sensie pod konstrukcję) "żeby nie dotykała płyty i płyta nie bedzie mokra.."

mam się nie dać???

nie wiem czym miział, pewnie jakim gipsem :) wrócę z pracy to mu zajrzę do wiadra :) najgorsze jest to, że się chłopina zaparł i mi chce tą folię żółtą pod profile wpychać (w sensie pod konstrukcję) "żeby nie dotykała płyty i płyta nie bedzie mokra.."

mam się nie dać???

Płyta mokra może nie będzie ale wilgoć i tak tam zostanie. Więc nie ma co się zwariować. Większość z nas kładzie płyty bezpośrednio na folię i nic się nie dzieje.

Zadbajcie teraz o wentylację. Uruchomcie tam ogrzewanie. Wysuszcie i pracujcie dalej.

Faktycznie jak odetnę styropianem to mogę zablokować ucieczkę ciepła. Ale tak się zastanawiam jak zrobić prawidłową cyrkulację powietrza w koszach

http://images35.fotosik.pl/54/69b327f97781cb64.jpg

na rysunku zaznaczyłem strałkami obszar który mnie zastanawia, jak to zrobić coby było dobrze?

przecież od podbitki powietrze może jedynie przejść prosto do kalenicy - a co z wełną między krokwiami które odchodzą od kosza?

się przypomnę ?

Ktoś coś powie w temacie?

a ja mam znów całkiem inne pytanie otóż jeżeli zrobię ocieplenie + stelaż + folia a następnie otynkuje ściany, w wyniku czego zatynkuje ok. 0.5-.0.7mm profil UD a następnie przykręcę płyty gk, czy to będzie ok?, czy ze stelażem poczekać po tynkowaniu?

Dodam iż ściany mam równe - no może w miarę równe... 8)

a ja mam znów całkiem inne pytanie otóż jeżeli zrobię ocieplenie + stelaż + folia a następnie otynkuje ściany, w wyniku czego zatynkuje ok. 0.5-.0.7mm profil UD a następnie przykręcę płyty gk, czy to będzie ok?, czy ze stelażem poczekać po tynkowaniu?

Dodam iż ściany mam równe - no może w miarę równe... 8)

Znaczy się, boisz się, że jak tynk zakryje od zewnątrz kawałek powierzchni profila UD, do którego dolega płyta, to będzie coś nie tak?? Raczej nie bo i tak płyty nie kręcisz do UD tylko do CD.

A czy ktoś się orientuje czym mogę zrobic przejściówkę w przewodzie wentylacyjnym: mam kanał wentylacyjny 12x17cm (wewnatrz) - typowy Leiera, kończy się pod skosem, i muszę puścić wzdłuż krokwi najlepiej taki płaski kanał PCV i doprowadzic do kominka wentylacyjnego w dachówce. ale czym połączyć ten Leiera z PCV? W hiperach budowlanych nic nie znalazłem, w instalacyjnym tez nie mieli.

a i jeszcze jedno pytanie :) co w końcu robię z ta żółtą folią (znaczy się paraizolacyjną) co mi wisi wszędzie? :D tzn spod płyt gk mi wisi...gdzieś mi coś o akrylu mignęło??? a na tej murłacie też mi wisi ta folia..ratunku...bo znając życie ktoś mi ją tu zaraz wytnie na równo z płytą, żebym się nie czepiała... :evil:

Podciągam pytanie manieq82 - myślę, że to ważne -

i dorzucam swoje: co z fragmentem połaci za kominem w kierunku kalenicy? :o

i

(...) Jak zrobić prawidłową cyrkulację powietrza w koszach

http://images35.fotosik.pl/54/69b327f97781cb64.jpg

na rysunku zaznaczyłem strałkami obszar który mnie zastanawia, jak to zrobić coby było dobrze?

przecież od podbitki powietrze może jedynie przejść prosto do kalenicy - a co z wełną między krokwiami które odchodzą od kosza?

a i jeszcze jedno pytanie :) co w końcu robię z ta żółtą folią (znaczy się paraizolacyjną) co mi wisi wszędzie? :D tzn spod płyt gk mi wisi...gdzieś mi coś o akrylu mignęło??? a na tej murłacie też mi wisi ta folia..ratunku...bo znając życie ktoś mi ją tu zaraz wytnie na równo z płytą, żebym się nie czepiała... :evil:

juz po ptakach teraz pozostaje jedynie zaspoinowac i odciac nadmiar wystajacej foli. normalnie to ona powinna byc przyklejona do scian np. tasma slizgowa, klejem do floli lub tasma klejaco-uszczelniajaca (czym uzaleznione od podloza, oczywiscie pamietajac tez o klejeniu zakladow dolna warstwa na gorna).

Podciągam pytanie manieq82 - myślę, że to ważne -

i dorzucam swoje: co z fragmentem połaci za kominem w kierunku kalenicy? :o

i

przeciez macie stawiane nowe dachy co chcecie wentylowac w szczelinie?

Jak to co?

Jest koniecznosć pozostawienia szczeliny nad wełną przy pełnym deskowaniu aby następowała wentylacja od podbitki do kalenicy. Tylko co z przestrzeniami między krokwiami które odchodzą od krokwi koszowej - ich dół jest zamknięty....

Pytałem dziś szefa ekipy od ociepleń i powiedział iż - nie jest wentylowane....

Nie miał natomiast żadnego pomysłu na to...

Jak to co?

Jest koniecznosć pozostawienia szczeliny nad wełną przy pełnym deskowaniu aby następowała wentylacja od podbitki do kalenicy. Tylko co z przestrzeniami między krokwiami które odchodzą od krokwi koszowej - ich dół jest zamknięty....

sprawa szczeliny wentylacyjnej hmm dla dachow ze spadem 6-7m powinna wynosci ok. 5-6cm, przy dachu z lamanym spadem nawet wiecej, dodatkowo welna powinna byc od niej oddzielona wiatroizolacja wysokoparoprzepuszczlana. "kalenica" zrobi swoje.

szef nie wiedzial czyli co? nie podejmie sie ocieplenia poddasza? czy zrobi i bedziesz zadowolony?

Jak to co?

I tu wychodzi wyższość membrany położonej na pełnym deskowaniu zamiast papy.

Jak to co?

sprawa szczeliny wentylacyjnej hmm dla dachow ze spadem 6-7m powinna wynosci ok. 5-6cm, przy dachu z lamanym spadem nawet wiecej, dodatkowo welna powinna byc od niej oddzielona wiatroizolacja wysokoparoprzepuszczlana. "kalenica" zrobi swoje.

szef nie wiedzial czyli co? nie podejmie sie ocieplenia poddasza? czy zrobi i bedziesz zadowolony?

spad 6-7 m? mm 37stopni jest

5-6 cm? a mówiono że 3 cm wystarczy...

A folii słyszałem, wydaje sie logiczna, ale to że kalenica zrobi swoje to już niekoniecznie. Co zrobi? Raczej nie bardzo zassie powietrza skoro to nie będzie miało skąd sie tam wziąć..

A co do szefa t skoro nie wie to oczywiście nie robi - nie docierają do mnie teksty ludzi - "Panie, dlatego że ponieważ"

@skorpio

Każda opcja ma swoje plusy i minusy - to jest niewątpliwie minus - poszukajmy nań rozwiązania sensownego....