Trociu 28.01.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 zostało mi troche styropianu i wełny , czy warto to zużyć na stryszku czy nie warto sobie głowy zawracać?A w jakim celu chcesz to użyć? I ile tego jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 29.01.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 witam, nowa jestem o ratunek proszę mam "ocieplone" poddasze od roku. w konfiguracji; -blachodachówka -folia paraprzepuszczalna (nie wiem czy nisko czy wysoko- kupialam dom w stanie surowym ) -według mnie brak szczeliny ("fachowcy" powiedzieli mi że tak to jest jak się baba muratora naczyta, to się czepia) -wełna 15 na sznurkach -wełna 5 na konstrukcji -do konstrukcji folia żółta przyklejona taśmą -do konstrukcji przykręcone płyty K-G i co?? przylazł gościu robić łazienkę, zamiział złączenia płyt, 3dni minęło i to dalej mokre, odkręciliśmy płytę, żółta folia wilgotna od strony płyty, od wełny ok... no i uradzili że folia nie może dotykać płyta, że powinna być bezpośrednio pod wełną, tzn leżeć na konstrukcji i dotykać wełny a nie płyty może jakieś sugestie??? a może to mokre bo niewietrzone, słabo grzane, zatkana wentylacja?? CO MAM ZROBIĆ?HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.01.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 witam, nowa jestem o ratunek proszę mam "ocieplone" poddasze od roku. w konfiguracji; -blachodachówka -folia paraprzepuszczalna (nie wiem czy nisko czy wysoko- kupialam dom w stanie surowym ) -według mnie brak szczeliny ("fachowcy" powiedzieli mi że tak to jest jak się baba muratora naczyta, to się czepia) -wełna 15 na sznurkach -wełna 5 na konstrukcji -do konstrukcji folia żółta przyklejona taśmą -do konstrukcji przykręcone płyty K-G i co?? przylazł gościu robić łazienkę, zamiział złączenia płyt, 3dni minęło i to dalej mokre, odkręciliśmy płytę, żółta folia wilgotna od strony płyty, od wełny ok... no i uradzili że folia nie może dotykać płyta, że powinna być bezpośrednio pod wełną, tzn leżeć na konstrukcji i dotykać wełny a nie płyty może jakieś sugestie??? a może to mokre bo niewietrzone, słabo grzane, zatkana wentylacja?? CO MAM ZROBIĆ?HELPSzczeliny mieć nie potrzebujesz bo masz membranę/folię. Według mnie na 75% wysokoparoprzepuszczalną. Co do wilgoci. Brak wentylacji - od tego bym zaczął. Woda gdzieś musi uciekać. Konstrukcja wygląda ok. Czym on te połączenia miział? U mnie gips schnie raz dwa. Ogrzewanie masz uruchomione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 29.01.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 ogrzewanie włączone bo na dole mieszkamy...ale z wentylacją może być kiepsko bo mój mądry małż ją pozatykał poza tym, wstyd przyznać...pranie tam suszyliśmy cały rok, no i jest ciut zimniej niż na dole...no i strop drewniany a pod spodem..kuchnia ehh nie wiem czym miział, pewnie jakim gipsem wrócę z pracy to mu zajrzę do wiadra najgorsze jest to, że się chłopina zaparł i mi chce tą folię żółtą pod profile wpychać (w sensie pod konstrukcję) "żeby nie dotykała płyty i płyta nie bedzie mokra.." mam się nie dać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.01.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 nie wiem czym miział, pewnie jakim gipsem wrócę z pracy to mu zajrzę do wiadra najgorsze jest to, że się chłopina zaparł i mi chce tą folię żółtą pod profile wpychać (w sensie pod konstrukcję) "żeby nie dotykała płyty i płyta nie bedzie mokra.." mam się nie dać???Płyta mokra może nie będzie ale wilgoć i tak tam zostanie. Więc nie ma co się zwariować. Większość z nas kładzie płyty bezpośrednio na folię i nic się nie dzieje. Zadbajcie teraz o wentylację. Uruchomcie tam ogrzewanie. Wysuszcie i pracujcie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 29.01.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 juz najwyzsza pora zmienic miziarza na fachowca. bo zaczniesz przy nim kapitalny remont domu. pomizia tynki i okaze sie, ze one sa do skucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 29.01.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Faktycznie jak odetnę styropianem to mogę zablokować ucieczkę ciepła. Ale tak się zastanawiam jak zrobić prawidłową cyrkulację powietrza w koszach http://images35.fotosik.pl/54/69b327f97781cb64.jpg na rysunku zaznaczyłem strałkami obszar który mnie zastanawia, jak to zrobić coby było dobrze? przecież od podbitki powietrze może jedynie przejść prosto do kalenicy - a co z wełną między krokwiami które odchodzą od kosza? się przypomnę ? Ktoś coś powie w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 30.01.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Ok, będziemy się wentylować i suszyć może tego miziarza za słabo karmię i dlatego taki rozdrażniony flash... prosiłam o sugestię zmienić miziarza na innego miziarza to nie rozwiązanie bo skąd ja wezmę fachowca ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 30.01.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 a ja mam znów całkiem inne pytanie otóż jeżeli zrobię ocieplenie + stelaż + folia a następnie otynkuje ściany, w wyniku czego zatynkuje ok. 0.5-.0.7mm profil UD a następnie przykręcę płyty gk, czy to będzie ok?, czy ze stelażem poczekać po tynkowaniu? Dodam iż ściany mam równe - no może w miarę równe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.01.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 a ja mam znów całkiem inne pytanie otóż jeżeli zrobię ocieplenie + stelaż + folia a następnie otynkuje ściany, w wyniku czego zatynkuje ok. 0.5-.0.7mm profil UD a następnie przykręcę płyty gk, czy to będzie ok?, czy ze stelażem poczekać po tynkowaniu? Dodam iż ściany mam równe - no może w miarę równe... Znaczy się, boisz się, że jak tynk zakryje od zewnątrz kawałek powierzchni profila UD, do którego dolega płyta, to będzie coś nie tak?? Raczej nie bo i tak płyty nie kręcisz do UD tylko do CD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 30.01.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Znaczy się, boisz się, że jak tynk zakryje od zewnątrz kawałek powierzchni profila UD, do którego dolega płyta, to będzie coś nie tak?? Raczej nie bo i tak płyty nie kręcisz do UD tylko do CD. Dokładnie o to mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 30.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A czy ktoś się orientuje czym mogę zrobic przejściówkę w przewodzie wentylacyjnym: mam kanał wentylacyjny 12x17cm (wewnatrz) - typowy Leiera, kończy się pod skosem, i muszę puścić wzdłuż krokwi najlepiej taki płaski kanał PCV i doprowadzic do kominka wentylacyjnego w dachówce. ale czym połączyć ten Leiera z PCV? W hiperach budowlanych nic nie znalazłem, w instalacyjnym tez nie mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 30.01.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 a i jeszcze jedno pytanie co w końcu robię z ta żółtą folią (znaczy się paraizolacyjną) co mi wisi wszędzie? tzn spod płyt gk mi wisi...gdzieś mi coś o akrylu mignęło??? a na tej murłacie też mi wisi ta folia..ratunku...bo znając życie ktoś mi ją tu zaraz wytnie na równo z płytą, żebym się nie czepiała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 30.01.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Podciągam pytanie manieq82 - myślę, że to ważne - i dorzucam swoje: co z fragmentem połaci za kominem w kierunku kalenicy? i (...) Jak zrobić prawidłową cyrkulację powietrza w koszach http://images35.fotosik.pl/54/69b327f97781cb64.jpg na rysunku zaznaczyłem strałkami obszar który mnie zastanawia, jak to zrobić coby było dobrze? przecież od podbitki powietrze może jedynie przejść prosto do kalenicy - a co z wełną między krokwiami które odchodzą od kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 30.01.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 a i jeszcze jedno pytanie co w końcu robię z ta żółtą folią (znaczy się paraizolacyjną) co mi wisi wszędzie? tzn spod płyt gk mi wisi...gdzieś mi coś o akrylu mignęło??? a na tej murłacie też mi wisi ta folia..ratunku...bo znając życie ktoś mi ją tu zaraz wytnie na równo z płytą, żebym się nie czepiała... juz po ptakach teraz pozostaje jedynie zaspoinowac i odciac nadmiar wystajacej foli. normalnie to ona powinna byc przyklejona do scian np. tasma slizgowa, klejem do floli lub tasma klejaco-uszczelniajaca (czym uzaleznione od podloza, oczywiscie pamietajac tez o klejeniu zakladow dolna warstwa na gorna). Podciągam pytanie manieq82 - myślę, że to ważne - i dorzucam swoje: co z fragmentem połaci za kominem w kierunku kalenicy? i przeciez macie stawiane nowe dachy co chcecie wentylowac w szczelinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 30.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Jak to co?Jest koniecznosć pozostawienia szczeliny nad wełną przy pełnym deskowaniu aby następowała wentylacja od podbitki do kalenicy. Tylko co z przestrzeniami między krokwiami które odchodzą od krokwi koszowej - ich dół jest zamknięty....Pytałem dziś szefa ekipy od ociepleń i powiedział iż - nie jest wentylowane....Nie miał natomiast żadnego pomysłu na to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 30.01.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Jak to co? Jest koniecznosć pozostawienia szczeliny nad wełną przy pełnym deskowaniu aby następowała wentylacja od podbitki do kalenicy. Tylko co z przestrzeniami między krokwiami które odchodzą od krokwi koszowej - ich dół jest zamknięty.... Pytałem dziś szefa ekipy od ociepleń i powiedział iż - nie jest wentylowane.... Nie miał natomiast żadnego pomysłu na to... sprawa szczeliny wentylacyjnej hmm dla dachow ze spadem 6-7m powinna wynosci ok. 5-6cm, przy dachu z lamanym spadem nawet wiecej, dodatkowo welna powinna byc od niej oddzielona wiatroizolacja wysokoparoprzepuszczlana. "kalenica" zrobi swoje. szef nie wiedzial czyli co? nie podejmie sie ocieplenia poddasza? czy zrobi i bedziesz zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 30.01.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Jak to co? Jest koniecznosć pozostawienia szczeliny nad wełną przy pełnym deskowaniu aby następowała wentylacja od podbitki do kalenicy. Tylko co z przestrzeniami między krokwiami które odchodzą od krokwi koszowej - ich dół jest zamknięty.... Pytałem dziś szefa ekipy od ociepleń i powiedział iż - nie jest wentylowane.... Nie miał natomiast żadnego pomysłu na to... I tu wychodzi wyższość membrany położonej na pełnym deskowaniu zamiast papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 31.01.2009 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Jak to co? Jest koniecznosć pozostawienia szczeliny nad wełną przy pełnym deskowaniu aby następowała wentylacja od podbitki do kalenicy. Tylko co z przestrzeniami między krokwiami które odchodzą od krokwi koszowej - ich dół jest zamknięty.... Pytałem dziś szefa ekipy od ociepleń i powiedział iż - nie jest wentylowane.... Nie miał natomiast żadnego pomysłu na to... sprawa szczeliny wentylacyjnej hmm dla dachow ze spadem 6-7m powinna wynosci ok. 5-6cm, przy dachu z lamanym spadem nawet wiecej, dodatkowo welna powinna byc od niej oddzielona wiatroizolacja wysokoparoprzepuszczlana. "kalenica" zrobi swoje. szef nie wiedzial czyli co? nie podejmie sie ocieplenia poddasza? czy zrobi i bedziesz zadowolony? spad 6-7 m? mm 37stopni jest 5-6 cm? a mówiono że 3 cm wystarczy... A folii słyszałem, wydaje sie logiczna, ale to że kalenica zrobi swoje to już niekoniecznie. Co zrobi? Raczej nie bardzo zassie powietrza skoro to nie będzie miało skąd sie tam wziąć.. A co do szefa t skoro nie wie to oczywiście nie robi - nie docierają do mnie teksty ludzi - "Panie, dlatego że ponieważ" @skorpio Każda opcja ma swoje plusy i minusy - to jest niewątpliwie minus - poszukajmy nań rozwiązania sensownego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 31.01.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 kontrlaty na krokwie przed deskowaniem, przy metrowym rozstawie krokwi 2,5cm x do szerokosci krokwi, im wezej tym wyzsze. w kalenicy automatem robi sie szczelina 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts