Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

Wcześniej czytałem, że ktoś zaproponował cięcie wełny w chwili, kiedy jest jeszcze w folii (w opakowaniu). Jak się to ma do oszczędności ściętej wełny?

Np. wełna Isovera ma 1,2m. szerokości. Jeśli mamy rozstaw krokwi 90cm, to 30cm z każdej rolki nam zostanie...

W przykładach krok po kroku ocieplenia poddasza na stronie Isovera i Rockwoola zaproponowane jest cięcie wełny po rozwinięciu rolki z wełną, co umożliwi wykorzystanie całej rolki (nie zostanie nam 3m. wełny o szerokości 30cm).

Do tych co ocieplali: która metoda cięcia jest lepsza?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wersja z rozwinieciem welny i docinania odpowiednich kawalkow z dlugosci.

mamy ciagla kontrole nad dobraniem odpowiedniej szerokosci welny do faktycznego rozstawu krokwi. bywa, ze ciesli osunie sie zestaw krokwi co, w efekcie daje brak rownoleglosc sasiadujacych ze soba krokwi.

Wcześniej czytałem, że ktoś zaproponował cięcie wełny w chwili, kiedy jest jeszcze w folii (w opakowaniu). Jak się to ma do oszczędności ściętej wełny?
Raczej ma się nijak.

Co prawda ja tak ciąłem dla drugiej warstwy. Wychodziło mi jakoś tak, że rolka przecięta na pół + odcięcie pasków po 6cm dawało mi super dopasowanie pomiędzy profile i w profile. Ale jako układanie pierwszej warstwy pomiędzy krokwie sobie nie wyobrażam.

A - i teraz ocieplając stryszek też będę ciął wełnę przed rozpakowaniem, bo będę potrzebował kawałki 50cm pomiędzy legary. A że paczka ma 1m to super będzie się docinało.

Witam , mam pytanie czy przy izolacji poddasza użytkowego przy pełnym deskowaniu i papie muszę wykonać 2-3 cm szczelinę wentylacyjną?Dodam tylko ,że nie mam możliwości wykonania otworów wentylacyjnych w podbitce i w kalenicy ,ponieważ nie mam dostępu do tych części dachu(inny właściciel)Co sie może stać bez tej szczeliny.Moja izolacja ma wyglądać w następujący sposób:1-blacha,papa,pełne deskowanie.2 -pomędzy krokwie na deski Toprock 15cm.3 -pomiędzy stelaż płyty g/k Superrock 5 cm.4 -folia paroizolacyjna.5 -płyta g/k ogniotrwała. Prosze o podpowiedzi czy dobrze myślę i co ztą szczeliną wentylacyjną.

Witam , mam pytanie czy przy izolacji poddasza użytkowego przy pełnym deskowaniu i papie muszę wykonać 2-3 cm szczelinę wentylacyjną?Dodam tylko ,że nie mam możliwości wykonania otworów wentylacyjnych w podbitce i w kalenicy ,ponieważ nie mam dostępu do tych części dachu(inny właściciel)Co sie może stać bez tej szczeliny.Moja izolacja ma wyglądać w następujący sposób:1-blacha,papa,pełne deskowanie.2 -pomędzy krokwie na deski Toprock 15cm.3 -pomiędzy stelaż płyty g/k Superrock 5 cm.4 -folia paroizolacyjna.5 -płyta g/k ogniotrwała. Prosze o podpowiedzi czy dobrze myślę i co ztą szczeliną wentylacyjną.

skad ten pomysl ze szczelina 2-3cm?. jak dluga (wysoka) jest polac dachu, jaki jest wymiar krokwi i rozstaw miedzy nimi to, co do ew. szczeliny. jak wyglada (czy jest) szczelina powyzej izolacja w stropach. podane welny maja te same parametry :D jedynie jedna z rolki druga w plytach, lepiej bylo wybrac wszystko w rolkach. kolejnosc wlasciwa. plyta tak ognioochronna jezeli to dom wielorodzinny lub chcemy miec wytrzymalosc ogniowa zabudowy.

skad ten pomysl ze szczelina 2-3cm?. jak dluga (wysoka) jest polac dachu, jaki jest wymiar krokwi i rozstaw miedzy nimi to, co do ew. szczeliny. jak wyglada (czy jest) szczelina powyzej izolacja w stropach..

o szczelinie min 2-3 cm wyczytałem gdzies na forum.Dlugość dachu to ok. 3,5m , wys. krokwi 15 cm ,rozstaw różnie 70-80 cm.A co do szczeliny i izolacji powyżej to pierwszej raczej nie ma a izolacjaw dachu jakaś jest ale nie wiem jaka bo nie mam dostepu(miły sąsiad :-? ) a strop powyżej betonowy.Czyli interesuje mnie izolacja tylko części dachu przy mojej częsci poddasza.

skad ten pomysl ze szczelina 2-3cm?. jak dluga (wysoka) jest polac dachu, jaki jest wymiar krokwi i rozstaw miedzy nimi to, co do ew. szczeliny. jak wyglada (czy jest) szczelina powyzej izolacja w stropach..

o szczelinie min 2-3 cm wyczytałem gdzies na forum.Dlugość dachu to ok. 3,5m , wys. krokwi 15 cm ,rozstaw różnie 70-80 cm.A co do szczeliny i izolacji powyżej to pierwszej raczej nie ma a izolacjaw dachu jakaś jest ale nie wiem jaka bo nie mam dostepu(miły sąsiad :-? ) a strop powyżej betonowy.Czyli interesuje mnie izolacja tylko części dachu przy mojej częsci poddasza.

by izolowac "swoja" czesc musisz izolowac strop. Twoj sufit a podloga sasiada :) inaczej bedzie most.

te 3,5m masz skosu razem z sasiadem? to jak wysokie on ma mieszkanie?

liczac, ze to bedzie dach ok.7m zrob szczeline hmm min 4-5cm. czyli konieczna bedzie nadbitka z lat na czola krokwi by wykonac zasadnicza izolacje z 15cm welny. jezeli to, stary dom oddziel welne od szczeliny folia wysoko paroprzepuszczalna, wrazie prac nad pokryciem lub uszkodzeniami nie bedziesz mial narazonej welny na zamoczenie. reszta jak wymieniales.

by izolowac "swoja" czesc musisz izolowac strop. Twoj sufit a podloga sasiada :) inaczej bedzie most.

te 3,5m masz skosu razem z sasiadem? to jak wysokie on ma mieszkanie?

liczac, ze to bedzie dach ok.7m zrob szczeline hmm min 4-5cm. czyli konieczna bedzie nadbitka z lat na czola krokwi by wykonac zasadnicza izolacje z 15cm welny. jezeli to, stary dom oddziel welne od szczeliny folia wysoko paroprzepuszczalna, wrazie prac nad pokryciem lub uszkodzeniami nie bedziesz mial narazonej welny na zamoczenie. reszta jak wymieniales.

Dach ma min.7,5m(czyli jakby poddasze nad poddaszem),ale nie wiem czy dobrze zrozumialem ,jeżeli nie mam dostępu do kalenicy żeby odprowadzić powietrze z wentylowanej pow. pomiędzy izolacją a deskowaniem to czy też w ogóle powinienem robić tą szczelinę wentylacyjną?Bo o ile dobrze rozumiem szczelina jest po to aby powietrze między warstwą izolacji a odeskowaniem mogło swobodnie przepływać pomiędzy podbitką a kalenicą a jeżeli takiego przepływu nie mogę zapewnić to czy jest sens robić szczelinę ,nadbijać krokwie itd.I co może się stać z izolacją jeżeli nie zastosuję szczeliny went. tylko położę wełnę bezpośrednio na odeskowanie.

Mam dwa szybkie pytanka:

1. Czy przy rozstawie krokwi lekko ponad 120cm można wstawiać wełnę (15cm) między jętki bezpośrednio, czy może trzeba dać jakiś wymian i dodatkową jętkę w połowie. Mam kilka takich miejsc (komin, lukarny).

2. Czy 2-gą warstwę wełny tnie się na paski 40cm żeby wstawić pomiędzy profile, czy daje się w całości przebijając ją w miejscach wieszaków i przyciskając profilem?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Mam dwa szybkie pytanka:

1. Czy przy rozstawie krokwi lekko ponad 120cm można wstawiać wełnę (15cm) między jętki bezpośrednio, czy może trzeba dać jakiś wymian i dodatkową jętkę w połowie. Mam kilka takich miejsc (komin, lukarny).

2. Czy 2-gą warstwę wełny tnie się na paski 40cm żeby wstawić pomiędzy profile, czy daje się w całości przebijając ją w miejscach wieszaków i przyciskając profilem?

ad1 mozna trzeba jedynie na wszelki wypadek sposilkowac sie sznurkowaniem (zalezy to glownie od rodzaju stosowanej welny- przy mineralnych i "skalnych" trzeba sznurkowac sa zbyt miekkie, kamienne mozna spokojnie montowac bez sznurkowania) dla izolacji miedzy krokwiami

ad2 mozna ciac i mozna tez przebijac przez ESy czy "grzybki" przed zamontowaniem profili.

dla stelazy trzeba odleglosc miedzy krokwiami/jetkami zmniejszyc, to juz przekroczylo rozstaw dla profili 0,6 (100cm) o 0,5 nie wspomne.

Mam dwa szybkie pytanka:

ad1 mozna trzeba jedynie na wszelki wypadek sposilkowac sie sznurkowaniem (zalezy to glownie od rodzaju stosowanej welny- przy mineralnych i "skalnych" trzeba sznurkowac sa zbyt miekkie, kamienne mozna spokojnie montowac bez sznurkowania) dla izolacji miedzy krokwiami

ad2 mozna ciac i mozna tez przebijac przez ESy czy "grzybki" przed zamontowaniem profili.

dla stelazy trzeba odleglosc miedzy krokwiami/jetkami zmniejszyc, to juz przekroczylo rozstaw dla profili 0,6 (100cm) o 0,5 nie wspomne.

Dla uformalizowania:

wełna mineralna dzieli się na szkalną i skalną (czasami nazywaną kamienną). Różnią się one surowcem do produkcji (szklana - piasek kwarcowy, skalna - bazalt) i technologią wytwarzania. Szklana jest bardziej "puszysta" i żółta, skalna jest bardziej szara i sztywniejsza. Skalna wytrzymuje sporo większe temperatury.

Tzn. w jaki sposób? Jednak wymian, czy inny (większy) profil?

wymian/y

Teraz właśnie skojarzyłem, że na jętki będą kładzione legary, pomiędzy nie wełna.

No i w związku z tym:

1. Czy wieszaki mogą być mocowane do tych legarów zamiast robić wymiany?

2. Planuję dać jako te legary łaty 6x4 co około 60cm, a pomiędzy nie wełna 5cm. No i na to OSB 22mm. I mam wątpliwość, czy te łaty 6x4 (postawione 'na sztorc') nie będą za małe - z dwóch powodów:

- szczelina wentylacyjna pomiędzy ociepleniem a podłogą z OSB będzie wtedy teoretycznie na 1cm, ale pewnie wełna się rozpręży i nie będzie jej wcale,

- łączenia płyt OSB będą wypadać na 4cm łacie - czy to nie za mało powierzchni podparcia, no w i wkręty wtedy będą 1cm od krawędzi łaty oraz płyty. Boję się, że to słabo będzie trzymać...

nie przykręcaj płyt do tych skrajnych legarów i nie będzie obawy, że płyta pęknie. Wystarczy, że w kilkunastu innych miejscach płyta będzie przykręcona do legarów.

Ewentualnie możesz zrobić tak jak ja będę miał u siebie. W miejscu, gdzie mają być łączenia płyt daj dwie łaty - po jednej dla każdej płyty. I spokojnie będzie można skręcać całość.