kolorado 12.02.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ewentualnie możesz zrobić tak jak ja będę miał u siebie. W miejscu, gdzie mają być łączenia płyt daj dwie łaty - po jednej dla każdej płyty. I spokojnie będzie można skręcać całość. Też to rozważałem, tylko trzeba będzie przekalkulować co wyjdzie taniej - czy szersze legary, czy podwójnie kładzione 6x4. Ale takie rozwiązanie tylko wtedy, jeśli 6cm wystarczy żeby dobrze wentylować wełnę. Jeśli nie - i tak trzeba będzie zamówić coś na wymiar, np. 8x6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.02.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ewentualnie możesz zrobić tak jak ja będę miał u siebie. W miejscu, gdzie mają być łączenia płyt daj dwie łaty - po jednej dla każdej płyty. I spokojnie będzie można skręcać całość. Też to rozważałem, tylko trzeba będzie przekalkulować co wyjdzie taniej - czy szersze legary, czy podwójnie kładzione 6x4. Ale takie rozwiązanie tylko wtedy, jeśli 6cm wystarczy żeby dobrze wentylować wełnę. Jeśli nie - i tak trzeba będzie zamówić coś na wymiar, np. 8x6.Zrób pomiędzy płytami OSB szczelinę i nic się nie powinno dziać. Od spodu dasz folię paroizolacyjną, która zminimalizuje ilość wilgoci, która może się przedostać do wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 12.02.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 dla plyty osb 22mm wkrety powinny miec dlugosc ok. 5,5 cm lata 50x40/60x40 na plask, podany przez Ciebie rozstaw jest max. dla obciazenia podlogi. plyta powinna byc przykrecona do wszystkich podpor. taki strop lepiej jest izolowac miedzy jetki i druga warstwe izolacji ukladac na suficie a nie na jetkach, uzyskasz wygluszenie stropu (izolacja miedzy jetkami bedzie spelniac zasadniczo role izolacji termicznej co prawda wytlumi dzwieki rozmow itp. ale nie odglosow poruszania sie). wieszaki raczej od spodu jetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 12.02.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 LUDZISKA poratujcie radą otóż kupiłam dom od developera, z wielkim trudem przy pomocy ekspertyz rzeczoznawców i prawnika zmusiłam ich do zdjęcia k-g, folii i dołożenia drugiej warstwy wełny... której nie dali... i do usunięcia mostków termicznych. ALE... wszystko było oki do dziś... dzis się nagle okazało, że 1 - wełna będzie leżała na stelażach drewnianych nie aluminiowych, no i to ponoc jest oki, ale dodam, że z łat kapie woda 2 - panowie mi dziś zapowiedzieli, że nie zamierzają łączyć folii taśmą dwustronną tylko zabiją ją zszywkami i teraz pytanie jakie są w tym temacie wskazówki producenta, czy jakieś normy budowlane.... niestety nie mam jak pogadać z kierbudaem o tym... a na coś muszę się powołać jak będę o tym z nimi rozmawiała ... bardzo prosze o pomoc... bo rozmowe mam jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iceman76p 12.02.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Proszę o radę : czy w podłodze na legarach,pomiędzy płytą OSB a izolacją z wełny mineralnej muszę dać szczelinę went. czy może być na "styk" wełna ,folia paroizolacyjna,płyta OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 12.02.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Proszę o radę : czy w podłodze na legarach,pomiędzy płytą OSB a izolacją z wełny mineralnej muszę dać szczelinę went. czy może być na "styk" wełna ,folia paroizolacyjna,płyta OSB. jaki jest rodzaj stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 12.02.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 dla plyty osb 22mm wkrety powinny miec dlugosc ok. 5,5 cm lata 50x40/60x40 na plask, podany przez Ciebie rozstaw jest max. dla obciazenia podlogi. plyta powinna byc przykrecona do wszystkich podpor. taki strop lepiej jest izolowac miedzy jetki i druga warstwe izolacji ukladac na suficie a nie na jetkach, uzyskasz wygluszenie stropu (izolacja miedzy jetkami bedzie spelniac zasadniczo role izolacji termicznej co prawda wytlumi dzwieki rozmow itp. ale nie odglosow poruszania sie). wieszaki raczej od spodu jetek. To ja może wytłumaczę od początku, jaka u mnie jest sytuacja. Otóż w projekcie mam 15+5 cm wełny. Ja chciałbym dołożyć jednak dodatkowe 5 cm. Ponieważ jednak wysokość pomieszczeń przy 20cm wełny ledwo osiąga 2.55m, nie chcę tego zrobić wymieniając na suficie na 10cm, tylko zrobić 5cm od spodu, a od góry dołożyć drugie 5cm. Wydawało mi się to koncepcją słuszną, bo i tak chciałem dać te legary, żeby spokojnie można było dać OSB, nie martwiąc się, że przy dużym rozstawie jętek podłoga na stryszku się zapadnie. Dając łaty w poprzek jętek co około 60cm wydaje mi się otrzymam stabilną konstrukcję, a dodatkowo można by wtedy te wieszaki do sufitu podwieszanego przymocować do tych legarów (w miejscach dużych odstępów), rezygnując z dodatkowych wymianów. Na skosach oczywiście normalnie 15 cm między krokwie a 10cm między profile. Wiem że rozwiązanie trochę kombinowane, ale mam nadzieję, że ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 12.02.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 dla plyty osb 22mm wkrety powinny miec dlugosc ok. 5,5 cm lata 50x40/60x40 na plask, podany przez Ciebie rozstaw jest max. dla obciazenia podlogi. plyta powinna byc przykrecona do wszystkich podpor. taki strop lepiej jest izolowac miedzy jetki i druga warstwe izolacji ukladac na suficie a nie na jetkach, uzyskasz wygluszenie stropu (izolacja miedzy jetkami bedzie spelniac zasadniczo role izolacji termicznej co prawda wytlumi dzwieki rozmow itp. ale nie odglosow poruszania sie). wieszaki raczej od spodu jetek. To ja może wytłumaczę od początku, jaka u mnie jest sytuacja. Otóż w projekcie mam 15+5 cm wełny. Ja chciałbym dołożyć jednak dodatkowe 5 cm. Ponieważ jednak wysokość pomieszczeń przy 20cm wełny ledwo osiąga 2.55m, nie chcę tego zrobić wymieniając na suficie na 10cm, tylko zrobić 5cm od spodu, a od góry dołożyć drugie 5cm. Wydawało mi się to koncepcją słuszną, bo i tak chciałem dać te legary, żeby spokojnie można było dać OSB, nie martwiąc się, że przy dużym rozstawie jętek podłoga na stryszku się zapadnie. Dając łaty w poprzek jętek co około 60cm wydaje mi się otrzymam stabilną konstrukcję, a dodatkowo można by wtedy te wieszaki do sufitu podwieszanego przymocować do tych legarów (w miejscach dużych odstępów), rezygnując z dodatkowych wymianów. Na skosach oczywiście normalnie 15 cm między krokwie a 10cm między profile. Wiem że rozwiązanie trochę kombinowane, ale mam nadzieję, że ma to sens? jezeli masz nadmiar welny to umiesc ja miedzy "legarami" ale od spodu nie kladz welny wprost pod jetki a na suficie. o'k w miejscach gdzie sa wieksze rozstawy jetek. tylko w tych miejscach daj dwa "legary" obok siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 12.02.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 jezeli masz nadmiar welny to umiesc ja miedzy "legarami" ale od spodu nie kladz welny wprost pod jetki a na suficie. o'k w miejscach gdzie sa wieksze rozstawy jetek. tylko w tych miejscach daj dwa "legary" obok siebie. No ale wtedy obniżę wysokość pomieszczeń, a chcę tego uniknąć poprzez dołożenie dodatkowej warstwy wełny także od góry. Czy to błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iceman76p 12.02.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Proszę o radę : czy w podłodze na legarach,pomiędzy płytą OSB a izolacją z wełny mineralnej muszę dać szczelinę went. czy może być na "styk" wełna ,folia paroizolacyjna,płyta OSB. jaki jest rodzaj stropu? Drewniane legary 18cm(pomiędzy wełna 18 ) na tym łaty 6x5 i co dalej ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 12.02.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Czy znacie producenta plyt styropianowych, ktore mozna montowac międzykrokwiowo ?Znalazłem tylko w ofercie termoorganiki ?Mam coraz wieksza ochotę na ocieplenie styropianem poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 12.02.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Witam,chcemy również ocieplić poddasze.Przeczytałam ten temat od poczatku do końca i mam mętlik w głowie.Czy może ktoś wytłumaczyć mi to tak na chłopski rozum w paru punktach co po kolei.Będę bardzo wdzięczna.Dodam,że mam blachodachówkę +folia paroprzepuszczalna i tyle.Żadnych płyt KG,żadnego deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witam,chcemy również ocieplić poddasze.Przeczytałam ten temat od poczatku do końca i mam mętlik w głowie.Czy może ktoś wytłumaczyć mi to tak na chłopski rozum w paru punktach co po kolei.Będę bardzo wdzięczna.Dodam,że mam blachodachówkę +folia paroprzepuszczalna i tyle.Żadnych płyt KG,żadnego deskowania. i moje pytanie, chcesz ocieplic? czy zaadoptowac do celow mieszkalnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 13.02.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 jezeli masz nadmiar welny to umiesc ja miedzy "legarami" ale od spodu nie kladz welny wprost pod jetki a na suficie. o'k w miejscach gdzie sa wieksze rozstawy jetek. tylko w tych miejscach daj dwa "legary" obok siebie. No ale wtedy obniżę wysokość pomieszczeń, a chcę tego uniknąć poprzez dołożenie dodatkowej warstwy wełny także od góry. Czy to błąd? FlashBack: byłbym wdzięczny za potwierdzenie lub zaprzeczenie. Jeśli tak się nie da, to zostanę raczej przy wersji z projektu 15+5 Obniżać bardziej sufitu już nie chcę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nie mowie, ze masz wykonywac kolejny sufit jedynie podpowiadam, ze od strony akustyki lepiej jest polozyc dodatkowa welne pod jetki/ a na sufit podwieszany. ukladanie jej na jetkach nie wniesie nic procz docieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 13.02.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 ukladanie jej na jetkach nie wniesie nic procz docieplenia. No właśnie o to mi chodzi, żeby było cieplej. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.02.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Ale wtedy może haczyć kokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 13.02.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 tylko kladac ja od spodu procz ocieplenia zyskujesz wytlumienie stropu. Zgadza się, ale ja dam od spodu 5cm - tak jak jest w projekcie (15+5). Jednak chciałbym mieć nieco lepiej ocieplone poddasze, dlatego chcę dołożyć tej wełny. No i sufit obniżyłby się wtedy, chyba że dam dodatkowe 5cm od góry jętek, a nie od dołu. Wtedy mam razem 25cm. Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, to mi to pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nom oke. strop poddasza nieuzytkowego welna w i na jetki. zwroc tylko uwage czy szczyty scian dzialowych beda mialy izolacje akustyczna dla pomieszczen ktore oddzielaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 13.02.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nom oke. strop poddasza nieuzytkowego welna w i na jetki. zwroc tylko uwage czy szczyty scian dzialowych beda mialy izolacje akustyczna dla pomieszczen ktore oddzielaja. chyba coś niejasno tłumaczę... Poddasze użytkowe, stryszek nieużytkowy - mówimy o przegrodzie między nimi. Na 100% będzie 15cm wełny między jętki/krokwie i 5 cm pod jętki/krokwie. Razem 20cm ocieplenia. Tak było w projekcie, ale chciałbym więcej. Dlatego planuję: - pod krokwie dać 10cm wełny zamiast 5cm, co da razem 15+10=25cm ocieplenia, - pod jętki więcej niż te 5cm w projektu nie chcę dawać, bo obniży mi się strop, dlatego te dodatkowe 5cm dołożyłbym - jeśli można - nad jętki; Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts