dorothy 13.02.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Flashback napisał: i moje pytanie, chcesz ocieplic? czy zaadoptowac do celow mieszkalnych? Chcemy zaadoptować do celów mieszkalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.02.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nom oke. strop poddasza nieuzytkowego welna w i na jetki. zwroc tylko uwage czy szczyty scian dzialowych beda mialy izolacje akustyczna dla pomieszczen ktore oddzielaja. A w jaki sposób można zwrócić taką uwagę? Tzn czy jak mam tam też poupychane 15cm wełny to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 13.02.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nom oke. strop poddasza nieuzytkowego welna w i na jetki. zwroc tylko uwage czy szczyty scian dzialowych beda mialy izolacje akustyczna dla pomieszczen ktore oddzielaja. A w jaki sposób można zwrócić taką uwagę? Tzn czy jak mam tam też poupychane 15cm wełny to wystarczy? Ściany działowe muszą się kończyć poniżej jętek. Jeśli masz wełnę tylko między jętkami, a pod nie, to wtedy zostaje tam taka szczelina, "mostek dźwiękowy" , przez którą będą przedostawać hałasy. Nawet jeśli płyta sufitowa dochodzi do ścianki działowej i tej szczeliny nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Flashback napisał: i moje pytanie, chcesz ocieplic? czy zaadoptowac do celow mieszkalnych? Chcemy zaadoptować do celów mieszkalnych. czyli karuzela zatoczyla kolo mozna zaczac od wlozenia welny, ile, jaka? powie projekt/ant dlaczego? bo trzeba policzyc w/g grubosci i rozstawu krokwi, strefy. mozna zalozyc wstepnie, ze bedzie to nie mniej jak 25cm izolacji. dokladnie obejzec poddasze czy folia nie jest gdzies uszkodzona, czy nie ma potencjalnych przeciekow typu obrobki okien, kominow. jezeli pomieszczenia sa juz rozmieszczone (sciany dzialowe) to, trzeba ustalic miejsca/wysokosci ewentualnych scianek kolankowych (styk ze skosami poddasza), okreslic wysokosc sufitow - naniesc trasowania ich przebiegow i przebiegow skosow na scianach bocznych, rozplanowac przebieg profli nosnych na skosach, sufitach, oknach i naswietlach itp. ( w zaleznosci od wybranego rodzaju mocowania stelazy przystapic do mocowania i planowania wszelkich uchwytow), wykonac wszelkie stelaze pomocnicze typu glify, "zamocowac" welne miedzy krokwie/jetki/legary, wykonac montaz profli i izolacji krzyzowej (moze byc w odwrotnej kolejnosci), wykonac paroizolacje, przygotowac miejsca stykow plyt ze scianami do spoinowania, plytowac, przygotowac plytowanie do szpachlowania - wtopic wszelkie tasmy zbrojace, narozniki (spoinowac), wykonac szpachlowanie finiszowe, szlifowac, polozyc podklad pod farby. chyba tyle co? a rozplanowac przebieg roznego rodzaju ew. rur i kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nom oke. strop poddasza nieuzytkowego welna w i na jetki. zwroc tylko uwage czy szczyty scian dzialowych beda mialy izolacje akustyczna dla pomieszczen ktore oddzielaja. A w jaki sposób można zwrócić taką uwagę? Tzn czy jak mam tam też poupychane 15cm wełny to wystarczy? Ściany działowe muszą się kończyć poniżej jętek. Jeśli masz wełnę tylko między jętkami, a pod nie, to wtedy zostaje tam taka szczelina, "mostek dźwiękowy" , przez którą będą przedostawać hałasy. Nawet jeśli płyta sufitowa dochodzi do ścianki działowej i tej szczeliny nie widać. dzieki kolorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.02.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nom oke. strop poddasza nieuzytkowego welna w i na jetki. zwroc tylko uwage czy szczyty scian dzialowych beda mialy izolacje akustyczna dla pomieszczen ktore oddzielaja. A w jaki sposób można zwrócić taką uwagę? Tzn czy jak mam tam też poupychane 15cm wełny to wystarczy? Ściany działowe muszą się kończyć poniżej jętek. Jeśli masz wełnę tylko między jętkami, a pod nie, to wtedy zostaje tam taka szczelina, "mostek dźwiękowy" , przez którą będą przedostawać hałasy. Nawet jeśli płyta sufitowa dochodzi do ścianki działowej i tej szczeliny nie widać. no a jak ścianka działowa mija się z jętkami i krokwiami, czyli wełna leży na ścianie działowej to tak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nie sadze by zakonczenie scian bylo idelanie rowne i dla pewnosci z jednej ze stron sciany wykonalbym przepone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.02.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nie sadze by zakonczenie scian bylo idelanie rowne i dla pewnosci z jednej ze stron sciany wykonalbym przepone. To znaczy co? Może jakaś fotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 nie sadze by zakonczenie scian bylo idelanie rowne i dla pewnosci z jednej ze stron sciany wykonalbym przepone. To znaczy co? Może jakaś fotka? widzisz caly temat izolacji poddasza skupia sie na welnie w krokwiach/jetkach, stelazach, paroizolacji ale nie na separacji akustycznej pomieszczen i zabudow dodatkowych poddasza. sufity mocowane niemal nad scianami. nie jest moim interesem by inwestor musial wysluchiwac jak mu sie "rezerwuar" napelnia. jezeli jestes pewien, ze welna umieszczona miedzy jetkami przylega jednoczesnie do calej grubosci sciany dzialowej i uwazasz, ze tak wystarczy o'k. nie? umiesc przy styku sciana welna w jetkach a stelaz sufitu pasek welny o gr. 5-10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.02.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Ale tam będzie przecież druga warstwa ocieplenia 10cm. Czyli teraz 15 cm wełny między jetkami opiera się o ściany działowe, a sufit GK będzie 10cm ponizej poziomu ścian murowanych. Czy tak wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 tak, jak sufit podwieszany bedzie izolowany po calosci.izolacja w suficie moze np. stykac sie z izolacja miedzy jetkami (jak przy izolowaniu stropow) paroilolacja pod plytowaniem sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.02.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 No właśnie, czy parizolację "przeciągać" nad ścianami do drugiego pokoju, czy ucinać i jakos ją zakończyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 zakoncz na styku ze scianami i podklej na sciane. jak i czym to zrobic pisalem wczesniej. wszelkie wywijanie na sciany jest niebezpieczne bo takie zakamarki jak naroza scian sa zawsze chlodniejsze od samych scian i stropow w polaczeniu z ew. przerwa w izolacji termicznej to juz prawie katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.02.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Dzięki - o tym podklejeniu pamiętam, że było, popatrzę sobie jeszcze.A na razie pewien znajomy Majster po wizji mojego poddasza doradził mi abym zagęścił sznurkowanie bo pozjeźdża mi wełna po jakims czasie. Strasznie dużo mam tego przycinania bo dach kopertowy i do tego w L-kę, z trzema lukarnami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.02.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Dzięki - o tym podklejeniu pamiętam, że było, popatrzę sobie jeszcze. A na razie pewien znajomy Majster po wizji mojego poddasza doradził mi abym zagęścił sznurkowanie bo pozjeźdża mi wełna po jakims czasie. Strasznie dużo mam tego przycinania bo dach kopertowy i do tego w L-kę, z trzema lukarnami. nie masz zle czterospad i do tego z kazdej strony bawole oko lacznie z sufitami, owalna "klatka" schodow no bylo jak w iglo sznurkowanie w zaleznosci od rodzaju welny wspomaga proces jej montazu miedzy krokwie/jetki/legary zabezpieczajac przed wypadaniem.owszem, ze jak jest zle wpasowana za luzna to moze wypadac lub "wyplywac" okapem ale sznurkowanie nie ma tu wiekszego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 13.02.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Wielkie dzięki FlashBack,jesteś wielki!,bardzo nam pomogłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.02.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Wielkie dzięki FlashBack,jesteś wielki!,bardzo nam pomogłeś Nic dodać nic ująć - idź już może spać bo jak Cię dopadnie taka zima jak u nas to lepiej to przespać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 16.02.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 chyba coś niejasno tłumaczę... Poddasze użytkowe, stryszek nieużytkowy - mówimy o przegrodzie między nimi. Na 100% będzie 15cm wełny między jętki/krokwie i 5 cm pod jętki/krokwie. Razem 20cm ocieplenia. Tak było w projekcie, ale chciałbym więcej. Dlatego planuję: - pod krokwie dać 10cm wełny zamiast 5cm, co da razem 15+10=25cm ocieplenia, - pod jętki więcej niż te 5cm w projektu nie chcę dawać, bo obniży mi się strop, dlatego te dodatkowe 5cm dołożyłbym - jeśli można - nad jętki; Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne. Kolorado, mam sytuacje bardzo zblizona do Twojej i rowniez planuje dac dodatkowe ocieplenie na jetki. Legary 4x6 mam juz kupione, wiec zeby nie ponosic dodatkowych wydatkow mam nastepujacy plan. Legarow nie bede kladl bezposrednio na jetki, tylko bede pod nie podkladal kawalki OSB, lub deski (tylko w miejscach laczenia jetki z legarem, wiec zuzycie materialu bardzo niewielkie) dzieki temu podniose te legary i zmiesci mi sie zarowno ocieplenie jak i szczelina wentylacyjna. Mysle nawet, zeby podniesc te legary w ten sposob o 5 cm, wowczas nie bede sie musial bawic w docinanie tej welny pod szerokosc legarow tylko wytne w niej miejsca na te kawalki OSB pod legarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 16.02.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam Zastanawiam się co zastosować do mocowania rusztu do krokwi czy lepsze będą grzybki czy ES oraz czy trzeba lub warto jest ewentualnie nie ma konieczności ocieplania poddasza nieużytkowego?? proszę o odpowiedź , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.02.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam Zastanawiam się co zastosować do mocowania rusztu do krokwi czy lepsze będą grzybki czy ES oraz czy trzeba lub warto jest ewentualnie nie ma konieczności ocieplania poddasza nieużytkowego?? proszę o odpowiedź , pozdrawiamGrzbki czy ESy - kwestia gustu. Robiłem i tym i tym - i lepsze są grzybki jeżeli można je wykorzystać. Poddasze nieużytkowe - lepiej nie ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts