Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się co zastosować do mocowania rusztu do krokwi czy lepsze będą grzybki czy ES oraz czy trzeba lub warto jest ewentualnie nie ma konieczności ocieplania poddasza nieużytkowego??

proszę o odpowiedź , pozdrawiam

Grzbki czy ESy - kwestia gustu. Robiłem i tym i tym - i lepsze są grzybki jeżeli można je wykorzystać.

Poddasze nieużytkowe - lepiej nie ocieplać.

co rozumiesz przez to że można je wykorzystac??

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też się zastanawiałem.

Poczytałem troche, szczególnie wypowiedzi Rom-Kon'a i zdecydowałem na grzybki.

Mam już za sobą 2 pomieszczenia i rozumiem teraz na czym polega łatwość montażu profili do grzybków - polecam.

Co do twojego 2. pytania to się nie wypowiem, bo to jeszcze przede mną.

Witam

Zastanawiam się co zastosować do mocowania rusztu do krokwi czy lepsze będą grzybki czy ES oraz czy trzeba lub warto jest ewentualnie nie ma konieczności ocieplania poddasza nieużytkowego??

Grzbki czy ESy - kwestia gustu. Robiłem i tym i tym - i lepsze są grzybki jeżeli można je wykorzystać.

Jeżeli masz już pierwszą warstwę wełny położoną to żeby przykręcić grzybka musiałbyś ją albo ściągnąć albo jakoś odginać / dociskać. Wtedy można rozważyć użycie ESów.

Witam

Jeżeli masz już pierwszą warstwę wełny położoną to żeby przykręcić grzybka musiałbyś ją albo ściągnąć albo jakoś odginać / dociskać. Wtedy można rozważyć użycie ESów.

uchwyt ES ogranicza nas do grubosci izolacji max 10cm (jest skolei bardzo uniwersalny), wieszak krokwiowy do poddaszy "grzybek" zdecydowanie przewyzsza ES zakresem mozliwosci zastosowania welny na poddaszach, skraca sam montaz stelazy (mocowanie 2 wkrety, ES 6 wkretow i wymaga stosowanie narzedzi profesjonalnych).

osobiscie natomiast przy ostrych zimowych porach robie poddasza na ES.

nie jest dobra praktyka montowanie izolacji a nastepnie jej wyciaganie, sciskanie itp. by zamocowac "grzybek".

A co myślicie o wełnie takich firm jak

ISOROC 15cm - 0,39 kosztuje 12,75 zł za m2

ISOMAX 15 cm - 0,39 za 12 zł

Czy warto przysępić w tym wypadku ROCKWOOL MEGAROCK kosztuje 14,9 zł z a1 m2.

Czy nie kombinować i kupić wełnę znanego producenta?

jezeli z mysla o poddaszu to, budzet jaki proponujesz nie daje ci specjalnego wyboru i sprawia jakbys chacial zrobic poddasze byle tylko sie wprowadzic a zima mialaby byc tylko ta jedna. no chyba, ze budujesz by sprzedac to, juz dalej nie czytaj.

przysep lepiej przysep. zobacz w planach jaka masz zalecana projektowo izolacje (z kiedy projekt) i czy mozna cos usprawnic np. warstwa krzyzowa.

szukaj welny z przedzialu 0,033-0,037 i pamietaj, ze poddasze to nie tylko cieplo ale i akustyka.

Ale ja nigdzie nie napisałem że będę dawał 15 cm wełny. Ja tylko porównałem wełnę 3 producentów o podobnych parametrach i tej samej grubości.

A wełny na poddaszu będę miał 28 cm

Z przedziału który podajesz to rozumiem że lepiej dać Toprock między krokwie i superrock w poprzek?

Zastanawiałem się też nad opcją megarock (lub ISOROC) między krokwie ?

Czy rzeczywiście nie warto kupować niemarkowej wełny?

Mogłem pomylić nazwy

Myślałem że wygodniej jest układać wełnę między krokwie z płyt a na to w poprzek rozciągnąć wełnę z rolek.

Rozumiem że zły pomysł?

Ano trochę zły pomysł. Z rolki będzie mniej odpadów aniżeli z płyt w przypadku kładzenia pomiędzy krokwie. No chyba że masz je co 58-59cm ;) to wtedy bym się nie zastanawiał.

Witam wszsytkich i proszę o poradę. Zabieram się za układanie ocieplenia i kręcenia rusztów i mam kilka pytań, może błachych ale dla mnie istotnych. Mędzy krokwie dałem 20cm, następnie kręce ruszt na wieszakach dając ok 7 cm przerwy w celu umieszczenia między rusztem 5 cm dodatkowej wełny. Czytałem w wątku że jest parę metod jedni na krowie dają paroizolacje i dopiero kręcą ruszt, ja zdecydowałem się że folię dam na ruszt( po ułożeniu 5cm wełny), nie wiem czy mądrze bo teraz zastanawiam się jak przymocować do rusztu paroizolację, szczególnie że trzeba zrobić zakład na ściany. Czy ktoś już przerabiał problem upychania drugiej tj 5 cm warstwy między ruszta??? czy nie powstanie tam za dużo przerw spowodowanych wieszakami i niemożliwościa idealnego ułożenia tej warstwy. Odstępy miedzy profilami dałem 40cm, będę musiał ciąć takie pasy i układać między rusztami, a co z przerwą podprofilami tam przecież też jakoś trzeba wcisnąć wełnę. Nie wiem czy dobrze zrobiłem decydując się na ułożenie paroizolacji na ruszta a nie na krokwie pod ruszta. Jeżeli ktoś zmagał sie z podobnymi dylematami i zna odpowiedzi na moje pytania będę super wdzieczny za porady.

Witam wszsytkich i proszę o poradę. Zabieram się za układanie ocieplenia i kręcenia rusztów i mam kilka pytań, może błachych ale dla mnie istotnych. Mędzy krokwie dałem 20cm, następnie kręce ruszt na wieszakach dając ok 7 cm przerwy w celu umieszczenia między rusztem 5 cm dodatkowej wełny. Czytałem w wątku że jest parę metod jedni na krowie dają paroizolacje i dopiero kręcą ruszt, ja zdecydowałem się że folię dam na ruszt( po ułożeniu 5cm wełny), nie wiem czy mądrze bo teraz zastanawiam się jak przymocować do rusztu paroizolację, szczególnie że trzeba zrobić zakład na ściany. Czy ktoś już przerabiał problem upychania drugiej tj 5 cm warstwy między ruszta??? czy nie powstanie tam za dużo przerw spowodowanych wieszakami i niemożliwościa idealnego ułożenia tej warstwy. Odstępy miedzy profilami dałem 40cm, będę musiał ciąć takie pasy i układać między rusztami, a co z przerwą podprofilami tam przecież też jakoś trzeba wcisnąć wełnę. Nie wiem czy dobrze zrobiłem decydując się na ułożenie paroizolacji na ruszta a nie na krokwie pod ruszta. Jeżeli ktoś zmagał sie z podobnymi dylematami i zna odpowiedzi na moje pytania będę super wdzieczny za porady.

glowne pytanie o paroizolacje to, jak najbardziej w tym wykonaniu mocujemy na ruszt przyklejajac ja do stelazy tasma dwustronnie klejaca. jezeli zdecydowales sie na stelaz na wieszakch krokwiowych to, wpierw wieszaki nastepnie welna miedzy krokwie. odstep rusztu (te twoej 7cm) zalezy od rozbieznosci w licu czol krokwi (sam robilbym nie wiecej jak 6cm. welne uklada krzyzowa uklada sie zaleznie w jakiej wersji jest zakupiona plyty czy rolka. sprawa rozstawu miedzy profilami nosnymi zalezy od ich grubosci, rodzaju poszycia (plyt) i dla poddasz wynosi od 30-50cm.

luknij sobie tutaj: http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/03_poddasza/