Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

Panowie

Szybkie pytanie - jakimi (konkretnie) kołkami dyblować profil UD do porotermu? W pobliżu mam z 2-3 hurtownie i "niech se pan obejrzy i wybierze" oraz markety budowlane cast, obi i lm. W casto polecali specjalne do ceramiki, jednak drogie jak cholera 4szt gdzieś za 12 zł... Co kupić do otynkowanych ścianek 11,5cm z ceramiki?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie

Szybkie pytanie - jakimi (konkretnie) kołkami dyblować profil UD do porotermu? W pobliżu mam z 2-3 hurtownie i "niech se pan obejrzy i wybierze" oraz markety budowlane cast, obi i lm. W casto polecali specjalne do ceramiki, jednak drogie jak cholera 4szt gdzieś za 12 zł... Co kupić do otynkowanych ścianek 11,5cm z ceramiki?

wow 12zl 4szt

kupuje szybki montaz do pustych lub pelnych kazde po 12,70zl za 200szt

witam wszystkich, jestem tutaj nowy a trafiłem do Was ponieważ chcaiłbym wykończyć poddaszę i tam pomieszkać.

Poczytałem troche na ten temat i ciut wiecej wiem jednak moja wiedza to i tak jest niczym w porónaniu do Waszej. Dlatego chciałem prosić o opinię.

Poniżej zdjęcia rzeczonego dachu. Z moich wyliczeń będzie to łącznie jakieś 110m2.

http://images38.fotosik.pl/73/7c4d9d4b2dcbc687m.jpg

http://images46.fotosik.pl/77/e0743145ae05267am.jpg

http://images36.fotosik.pl/73/aa21715b016bec99m.jpg

http://images47.fotosik.pl/77/6b79aa8ae37f8221m.jpg

http://images46.fotosik.pl/77/e4708e9fd9bb0125m.jpg

Jak widzicie to nie ma foli pod blachą i moje pierwsze pytanie czy można to jakość obejść lub czy można (wystarczy) położyć tylko drugą folię pod watę?

Na zdjęciach widać także taką poprzeczną belkę czy mogę się jej pozbyć?

Odległości między krokwiami to o 70-72 cm, wysokość krokwi to 12 cm, czy zakup wełny zbliżóny do tej grubości będzie zasadny?

Jakie materiały w praktyce generują najwieksze koszta (wata, płyty, wieszaki, listwy, folia)?

Rozumiem że mogłem zapytać o coś oczywistego itp dla Was wtedy mnie zignorujcie...

Dzięki za każdą opinię.

[/u]

nie ma tam za dużo miejsca ale będę musiał podprowadzić wodę i kanalizację aby gdzieś w rogu umieśić ubikację i obok kuchnię. Jedynie łazienka będzie osobnym pmieszczeniem reszta powierzchni będzie bez ścainek działowych. Choć dzisiaj urodziła się taka koncepcja aby zapodać taką ściąnkę z TV jak jest na tym zdjęciu:

http://images48.fotosik.pl/77/3d2710fb4aa41788m.jpg

dzieki czemu odzielił bym częsc sypialną i z kompem od części dziennej powiedzmy sobie wypoczynkowej.

Z drugiej strony kuchnia jakoś wciśnięta w ten skos z dłużsym blatem (ala bar).

CHcaiłym także aby tak jak na n zdjęci upowyżej w dachu ponad belkami usztywnijącymi strych (któe chcaiłbym dodać o ile to będzie konieczne) były świetliki. POza tym planowałem 4 okna.

Dzisiaj byłem w sklepie budowalnym i mniej więcej złapałem koszta podłogi i ocieplenia z oknami - przed negocjacjami 10500 (wełna 15 cm Knauf 15 zł lub ursa 18,5, dwie folnie, wieszaki, płyta gipsowa 3,12 m2 / 19,8 pln, profle - 14,9 zł za 4m, obrysy 4m - 11zł. Panele tak 32 zł /m2, pianka - 15 zł za 4,66m2, listwy wykończeniowe - 14 zł za 2,5m. okna tak z kołnierzem po 850 za sztukę. Nie w liczyłem jeszcze rur, ścianek, świetlików, ewentualnych desek i być możę innych niespodziewanych wydatków ale mam nadzieje ze nie bedą aż tak duże.

Kuchnia to inna bajka.

Zastanawiam się teraz nad łazienką czy w tym ponieszczenia należy jakoś spoecjalnie coś dodatkowo robić z ociepleniem poddasza (inne płyty, farba, wykończenie, wentylacja)?

ktos musi obejzec stan dachu i stropu do zaadaptowania. rozkald lazienki dobrze dobrac pod stan faktyczny pionow by nie bawic sie w udziwnienia. okna standard w polac bez wymianow bedzie ciezko wmontowac.

materialy masz w cenach ... no maja z czego spuscic :)

samodzielne wykonanie ... czarno widze, kilo pracy przed Toba :)

masz rację z łazienką to tak zrobię.

Było już dwóch fachowców i ogólnie to z tej p oprzeczniej powiedzieli żę można bez problemu zrezygnować , jeden porponował dodanie belek pomiędzy stronami spadów powyżej tak 2.5-3m aby trzymały dach przed rozejściem się.

Jak uważasz ile mogą spuścić, na ile mogę naciskać 20% niżej, mieszkam na podkarpaciu więc bida z nędzą?

Czy wykończenie powierzchni podasza pod łazienkę i kuchnię należy jakoś inaczej robić?

Z czego robi się takie ścianki działowe jak ta u góry w poście wyżej na zdjęciu z tv wbudowanym?

masz rację z łazienką to tak zrobię.

Było już dwóch fachowców i ogólnie to z tej p oprzeczniej powiedzieli żę można bez problemu zrezygnować , jeden porponował dodanie belek pomiędzy stronami spadów powyżej tak 2.5-3m aby trzymały dach przed rozejściem się.

Jak uważasz ile mogą spuścić, na ile mogę naciskać 20% niżej, mieszkam na podkarpaciu więc bida z nędzą?

Czy wykończenie powierzchni podasza pod łazienkę i kuchnię należy jakoś inaczej robić?

Z czego robi się takie ścianki działowe jak ta u góry w poście wyżej na zdjęciu z tv wbudowanym?

na doradce do adaptacji to nie wykonawce a kogos z uprawnieniami, kogos kto fachowo sprawdzi i powie czy to sie nadaje do adaptacji co mozna a co nie przerobic. "fachowiec" (przepraszam) ale on przychodzi zarobic i "g" go obchodzi co bedzie jak wyjdzie po zakonczonej pracy.

nie wiem jakiego producenta sa materialy ale jak bedziesz dokladnie wiedzial czego i ile to zawsze cos zbijesz z ceny.

scianka hmmm :D "zwykla" dzialowka g/k

lazienka konieczna wentylacja i plyty "woda-ogien" poddasze plyta "ogien".

skosy licz smialo nie mniej jak 25 ocieplenia. wiec sporo trzeba nadbic krokwie (plus wentalacja)

Cytat: W pewnych warunkach dopuszczalne ale nie zalecane. Trudno przy dzisiejszych trendach grubości ocieplenia spełnić warunek by pierwsza warstwa to nie mniej niż 2/3 później folia i druga warstwa nie więcej niż 1/3 całkowitej grubości docieplenia. Dla czego druga warstwa nie moze byc wieksz niz 1/3 ? Ja planuje zrobic u siebie 15 + 10 czy to blad?

A tak poza nawiasem szukam kogos do zabudowy poddasz, okolice Trojmiasta.

Moze ktorys z was FlashBack , Rom-Kom dziala w terenie?

Pozdrawiam. :D

Cytat: W pewnych warunkach dopuszczalne ale nie zalecane. Trudno przy dzisiejszych trendach grubości ocieplenia spełnić warunek by pierwsza warstwa to nie mniej niż 2/3 później folia i druga warstwa nie więcej niż 1/3 całkowitej grubości docieplenia. Dla czego druga warstwa nie moze byc wieksz niz 1/3 ? Ja planuje zrobic u siebie 15 + 10 czy to blad?

A tak poza nawiasem szukam kogos do zabudowy poddasz, okolice Trojmiasta.

Moze ktorys z was FlashBack , Rom-Kom dziala w terenie?

Pozdrawiam. :D

paroizolacja wylacznie na koncowa warstwe welny (nowy budynek). mozesz zrobic u siebie "standard" 15 miedzy krokwie a na krokwie (wlasciwie to pod :) wszak to skos do wewnatrz) dac rowniez 15cm a nawet wiecej.

(...)mozesz zrobic u siebie "standard" 15 miedzy krokwie a na krokwie (wlasciwie to pod :) wszak to skos do wewnatrz) dac rowniez 15cm a nawet wiecej.

...no właśnie, a ile więcej?

Wyczytałem, że te wieszaki kotwowe mają długość 270mm (te dłuższe). Przyjmując 1cm luzu dla wełny + 3cm wysokości profili pozostaje nam 23cm na wełnę i na przykręcenie wieszaka do krokwi. Im dach bardziej stromy tym to ramię powinno być pewnie dłuższe(?)

Czy 20cm wełny też można zastosować w drugiej warstwie, czy graniczną grubością jest dla niej 15-18cm (przy 18cm zostaje już tylko 5cm na umocowanie wieszaków).

Są na rynku wieszaki dłuższe niż te 270mm do mocowania stelaży w skosach?

Wiem, że do podwieszenia stelaża sufitu można użyć "wieszaków z elementem rozprężnym" i wówczas drut mocujący może mieć nawet 1,5m, ale co ze skosami?

(...)mozesz zrobic u siebie "standard" 15 miedzy krokwie a na krokwie (wlasciwie to pod :) wszak to skos do wewnatrz) dac rowniez 15cm a nawet wiecej.

...no właśnie, a ile więcej?

Wyczytałem, że te wieszaki kotwowe mają długość 270mm (te dłuższe). Przyjmując 1cm luzu dla wełny + 3cm wysokości profili pozostaje nam 23cm na wełnę i na przykręcenie wieszaka do krokwi. Im dach bardziej stromy tym to ramię powinno być pewnie dłuższe(?)

Czy 20cm wełny też można zastosować w drugiej warstwie, czy graniczną grubością jest dla niej 15-18cm (przy 18cm zostaje już tylko 5cm na umocowanie wieszaków).

Są na rynku wieszaki dłuższe niż te 270mm do mocowania stelaży w skosach?

Wiem, że do podwieszenia stelaża sufitu można użyć "wieszaków z elementem rozprężnym" i wówczas drut mocujący może mieć nawet 1,5m, ale co ze skosami?

nie dobieram grubosci ocieplenia do wieszakow tylko odwrotnie :)

ile czego i jak masz dac znajdziesz w projekcie, mozna to oczywiosci zaktualizowac na stan aktualnych wymogow.

Moje pytanie wynikało z cytowanej wcześniejszej twojej wypowiedzi.

Skoro więc "dobierasz wieszaki do grubości ocieplenia", to jaki wieszak zastosować do 20 (albo 25cm) wełny w drugiej (dolnej) warstwie?

W projekcie nic nie znajdę, bo chodzi o docieplenie dachu w domu z poddaszem nieużytkowym (w/g projektu ocieplony był strop).

Zresztą "nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej" :wink: , a projekty określają zwykle tylko minimum wymagane prawem. Przepisy dotyczące izolacyjności termicznej budynków są systematycznie zaostrzane (właśnie jesteśmy po zmianie). Bardzo dobre ocieplenie domu staje się coraz bardziej uzasadnione ekonomicznie wraz z tendencją spadkową cen materiałów izolacyjnych w stosunku do rosnących cen opału.

U mnie w krokwie wejdzie max. 15cm i ta wełna już jest.

Czy jest jakiś sposób, żeby podwiesić dodatkowe 20cm pod krokwiami?

Wiem, że mogę podbić deski pod krokwie, ale to dodatkowy koszt i robota. Jeśli udało by się wsunąć więcej wełny wydłużając jedynie wieszaki stelaża, to było by miło :wink:

Jest taka możliwość? -Jakie wieszaki zastosować? (Dach kopertowy, kąt 30st.)

Wydaje mi się, że kiedyś ROM-KON pisał o łączeniu (nitowaniu) dwóch wieszaków grzybkowych ze sobą, więc może w ten sposób.

Tylko czy tak daleko wysunięte grzybki będą miały wystarczającą sztywność :roll: , trzeba by popróbować.

Zgadza się - pisał. O ile pamiętam, to pisał też o dłuższych grzybkach dostępnych w jakiejś tam specjalnej hurtowni gdzieś w okolicy Wawy.

Te dłuższe grzybki z "jakiejś tam specjalnej hurtowni", o których pisał, miały właśnie długość 270mm - odrobiłem pracę domową i właśnie te brałem pod uwagę :wink:

(...)Wieszaki kotwowe (grzybki) długie na 270mm też mam w jednej sprawdzonej hurtowni w Markach... czasem jadę nawet 60km by kupić... ale czego się nie robi dla wygody...

Pozostawałby więc tylko sposób z nitowaniem... tylko rzeczywiście, czy będą one miały wystarczającą sztywność?... :roll: (im bardziej stromy dach - tym większe siły "łamiące")

...a czym je przedłużał?

...O! widzę, że Wielki Wódz pisał, że będzie 11.03 - to już dzisiaj, ...więc może sam mi odpowie? :D

(idę czytać teraz wątek polecany przez Wodza - może tam się czego mądrego jeszcze dowiem :wink: :D )

...aaa, jeszcze jedno pytanie do naszych forumowych fachowców:

Na którym systemie suchej zabudowy pracujecie. Które stelaże, wieszaki, płyty... polecilibyście ze względu na jakość i ...cenę? Są jakieś istotniejsze różnice między nimi?

Te dłuższe grzybki z "jakiejś tam specjalnej hurtowni", o których pisał, miały właśnie długość 270mm - odrobiłem pracę domową i właśnie te brałem pod uwagę :wink:
(...)Wieszaki kotwowe (grzybki) długie na 270mm też mam w jednej sprawdzonej hurtowni w Markach... czasem jadę nawet 60km by kupić... ale czego się nie robi dla wygody...

Pozostawałby więc tylko sposób z nitowaniem... tylko rzeczywiście, czy będą one miały wystarczającą sztywność?... :roll: (im bardziej stromy dach - tym większe siły "łamiące")

...a czym je przedłużał?

...O! widzę, że Wielki Wódz pisał, że będzie 11.03 - to już dzisiaj, ...więc może sam mi odpowie? :D

(idę czytać teraz wątek polecany przez Wodza - może tam się czego mądrego jeszcze dowiem :wink: :D )

...aaa, jeszcze jedno pytanie do naszych forumowych fachowców:

Na którym systemie suchej zabudowy pracujecie. Które stelaże, wieszaki, płyty... polecilibyście ze względu na jakość i ...cenę? Są jakieś istotniejsze różnice między nimi?

nie ma zadnych roznic. a pytanie powinienes zadac w dziale ogloszenia drobne. nie przeplacaj. wieszaki mozesz przedluzac.

podaj i powod dla ktorego musisz dac tak gruba warstwe ocieplenia na krokwiowego.

czy sadzisz, ze ktos bedzie inwestowal w twoj biznes?

nie ma zadnych roznic. a pytanie powinienes zadac w dziale ogloszenia drobne. nie przeplacaj. wieszaki mozesz przedluzac.
Może i mógłbym tam spytać, ale skoro już odpowiedziałeś, to znaczy, że to miejsce też było dobre :wink: (a pytanie mieściło się przecież chyba w temacie...)

Czym przedłużać te wieszaki? Przejrzałem pobieżnie ze dwie strony producentów, ale niczego przewidzianego przez nich do takich celów nie dostrzegłem.

podaj i powod dla ktorego musisz dac tak gruba warstwe ocieplenia na krokwiowego.
No przecież już ten powód podałem parę postów wcześniej... Głupio samego siebie cytować, ale cóż :wink: :

(...)Przepisy dotyczące izolacyjności termicznej budynków są systematycznie zaostrzane (właśnie jesteśmy po zmianie). Bardzo dobre ocieplenie domu staje się coraz bardziej uzasadnione ekonomicznie wraz z tendencją spadkową cen materiałów izolacyjnych w stosunku do rosnących cen opału.

U mnie w krokwie wejdzie max. 15cm i ta wełna już jest.

Czy jest jakiś sposób, żeby podwiesić dodatkowe 20cm pod krokwiami?

Wiem, że mogę podbić deski pod krokwie, ale to dodatkowy koszt i robota. Jeśli udało by się wsunąć więcej wełny wydłużając jedynie wieszaki stelaża, to było by miło :wink:

Jest taka możliwość? -Jakie wieszaki zastosować? (Dach kopertowy, kąt 30st.)

czy sadzisz, ze ktos bedzie inwestowal w twoj biznes?
Nie sądzę. Może ze względu na późną już trochę porę..., ale nie zajarzyłem o co biega :wink: - przecież nie szukam ani wspólnika, ani nie proszę o dotację :D . Staram się tylko rozwiązać swój problem (taki jest przecież sens istnienia tego forum). Jeśli potrafisz coś doradzić, to proszę po prostu to zrób. Szkoda atramentu na "ślizganie" się po temacie.

Więc jeszcze raz:

-zastosować grzybki z przedłużką? (jeśli tak, to z czego ją robić - są jakieś gotowce, czy muszę kombinować we własnym zakresie?)

-czy podbijać jakąś łatę czy inny wynalazek i dokładać piątkę (ewent. 10-kę wełny(?) między krokwie + 10-15cm podkrokwiowo.

juz mowie, grzybkow nie przedluza sie. moze sie zle wyrazilem, malo dokladnie ale to, jest czy ktos bedzie "inwestowal" w twoj biznej (ja nie mam zamiaru przychodzic i usuwac/naprawiac katastrofe i oby nikt nie ucierpial fizycznie bo ja mam rodzine wole wolnosc niz kratki).

wykonanie ocieplenia zalezne jest od "zapotrzebowania" inwestora z uwzglednieniem :/ realiow finanse, warunki jakie stawia stan faktyczny domu.

gybym je znal moglbym cos doradzic.

a na marginesie.

to forum jest dla inwestorow nie wykonawcow wiec prosze oszczedz mi podtxt.