akte 12.03.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Jaką jest poprawna kolejność w kładzeniu płyt GK ? Najpierw sufit i potem ściany/skosy poddasza, czy odwrotnie ? U siebie najpierw płytowałem ścianki, potem sufity i na końcu skosy. Zdaje się, że któryś z producentów (chyba Rigips) zaleca również taką kolejność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.03.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Jaką jest poprawna kolejność w kładzeniu płyt GK ? Najpierw sufit i potem ściany/skosy poddasza, czy odwrotnie ? Jak komu wygodniej. U mnie były skosy-sufit-ściany(K-G klejony do ściany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 12.03.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 juz mowie, grzybkow nie przedluza sie(...)Zacznę od marginesu - nie ma "podtxtów" w moich wypowiedziach (przynajmniej nie w tych) Dziękuję za twoje odpowiedzi, natomiast czytając je, zaczynam wątpić w swoją umiejętność zadawania jasno sformułowanych pytań... Dowiedziałem się na razie, że przy wyborze stelaża, a właściwie całego systemu nie warto zwracać uwagi na producenta (nie ma istotnych różnic) - i za to jeszcze raz dzięki. Jeśli chodzi o przedłużanie wieszaków, to czuję się nieco ogłupiały..., bo w ostatnim poście piszesz, że się ich nie przedłuża, sugerując katastrofę budowlaną, natomiast w odpowiedzi z 11-03-2009 stwierdzasz: "wieszaki mozesz przedluzac.", co zgodne było by z podpowiedziami akte i Trocia, może też ROM-KONa, ale na razie się tu nie wypowiedział (na zdrowiu moim i mojej rodziny zależy mi równie mocno jak tobie, a może nawet bardziej... i to nie tylko ze względu na "kratki" . To dość oczywiste - dlatego właśnie pytam) wykonanie ocieplenia zalezne jest od "zapotrzebowania" inwestora z uwzglednieniem :/ realiow finanse, warunki jakie stawia stan faktyczny domu. gybym je znal moglbym cos doradzic. Inwestor (znaczy: ja ) ma zapotrzebowanie na 35cm wełny, przy czym m/ krokwie wchodzi tylko 15cm i ta wełna już jest. Pytanie: jak umocować resztę wełny? Wiem, że mogę podbić deski pod krokwie, ale to dodatkowy koszt i robota. Jeśli udało by się wsunąć więcej wełny wydłużając jedynie wieszaki stelaża, to było by miło Jest taka możliwość? -Jakie wieszaki zastosować? (Dach kopertowy, kąt 30st.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 12.03.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 wieszaki mozna przedluzac wszystko przez te nazewnictwo. wieszaki do poddaszy "grzybki" tych sie nie przedluza do zamocowania 20cm welny zastosujesz juz "grzybki" 250. montaz "grzybkow" przy juz zalozonej welnie jest nie dosc, ze klopotliwy co ryzykowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 12.03.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Jaką jest poprawna kolejność w kładzeniu płyt GK ? Najpierw sufit i potem ściany/skosy poddasza, czy odwrotnie ? a te co? zadania domowe dostajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.03.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ufff-o... nie było mnie ledwie 10 dni i już problemy..... z wieszakami... Wieszaki długości 270mm dostępne są nie tylko w "specjalnej" hurtowni ale we wszystkich w których nie mają klienta w... głębokim poważaniu. Produkuje je znana z techniki zamocowań firma Koelner... jest to "wieszak kotwowy uniwersalny 270mm" można go zobaczyć tutaj. Jeśli zamówicie w hurtowni to powinni sprowadzić... cena nie powinna przekroczyć 1zł/szt. W "mojej specjalnej hurtowni" jest to 76gr/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 12.03.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Jaką jest poprawna kolejność w kładzeniu płyt GK ? Najpierw sufit i potem ściany/skosy poddasza, czy odwrotnie ? a te co? zadania domowe dostajesz? yes, yes, yes !!! Ktoś tu humorki ma ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.03.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Yeti wywołał mnie do tablicy... Wieszaki do sufitów można przedłużać na dowolną długość... obciążenie "idzie" w pionie po wieszaku... na skosach niestety są ograniczenia. Oryginalne wieszaki mają 270mm długości więc można "złożyć" z dwóch wieszaków 170mm jeden byle nie przesadzać. Obciążenie idzie skośnie więc działa również na wyrywanie... Przy odrobinie rozsądku wszystko można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 13.03.2009 02:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Ufff-o... nie było mnie ledwie 10 dni i już problemy..... 10 dni... - to chyba jakieś polowanie na bizony było... -udało się? No widzisz jesteś przykładem na to, że Wódz musi być... nawet na Forum. Kilka zwięzłych wersów i od razu świat staje się prostszy... A teraz bardziej na serio i reasumując ten przydługi, a przecież wydawało mi się, prosty temat grzybka : - od początku chodziło jedynie o wełnę w skosach (wiem, że z sufitami podwieszanymi było by łatwiej) i o te siły wyrywające, zginające, ścinające... czy jak je tam zwał... Dodatkowo zastanawiałem się, z czystej ciekawości, nad maksymalną grubością wełny w drugiej (dolnej) warstwie - stąd pytania o przedłużki (opisałem to już w pierwszym moim poście w tym wątku z 10go marca) - rozumiem, że moje 20cm wełny mogę sobie podwiesić (dach kopertowy, kąt 30st.), a 3cm grzybka wystarczy na umocowanie do krokwi: 27cm - 20cm wełny - 3cm grubości profilu - 1cm luzu = 3cm - te długie grzybki widziałem już na żywo w jakimś sklepie. Niestety sprzedawca był dosyć mało kumaty w praktycznej wiedzy montażowej. Co więcej, okazało się, że mam oddział Koelnera w swoim mieście. Jeszcze ich nie odwiedziłem (brak czasu), ale w przyszłym tygodniu zrobię to na pewno i przepytam jeszcze producenta z tematu grzybka - pisałem, że u mnie "m/ krokwie wchodzi tylko 15cm i ta wełna już jest".montaz "grzybkow" przy juz zalozonej welnie jest nie dosc, ze klopotliwy co ryzykowny."jest" znaczy w tym przypadku, że została już kupiona, ale nie jest jeszcze zamontowana - z przykręceniem grzybków nie będzie problemu Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warper 13.03.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam wszystkich przebrnąłem przez cały temat pora zaspokoić swoje niepewności, jestem przed ocieplaniem dachu ok 100 m2. Stan obecny to:Dach pokryty papą na nią tzw"gonty", deskowanie krokwie 8x14 (a nawet 13)cm. Brak membrany pod deskowaniem. Trochę namieszane jest w wątku może spowodowane to jest wypowiedziami różnych osób ale wersję są dwie jedna że można dać ta folię pod deski w stanie obecnym 1. I teraz pytanie jak żeby było dobrze druga wersja mówi że nie daje się tej folii w przypadku jak jest deskowanie? 2. Podobnie jest ze szczeliną pomiędzy deskowaniem a wełną. Ze względu na wysokość krokwi (14 cm) czy trzeba w tym wypadku koniecznie zostawić prześwit (wspomniane 3 - 5 cm)? Sytuacja idealna dla mnie to wełna 150 mm pomiędzy krokwie i teraz pomiędzy rusztowanie (profile i wieszaki) 50 albo 100 mm dodatkowej wełny. i standardowo folia (żółta) i KG. Bardzo proszę o rozwiązanie najbardziej optymalno - ekonomiczne. Z góry dziękuję z odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.03.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam wszystkich przebrnąłem przez cały temat pora zaspokoić swoje niepewności, jestem przed ocieplaniem dachu ok 100 m2. Stan obecny to: Dach pokryty papą na nią tzw"gonty", deskowanie krokwie 8x14 (a nawet 13)cm. Brak membrany pod deskowaniem. Trochę namieszane jest w wątku może spowodowane to jest wypowiedziami różnych osób ale wersję są dwie jedna że można dać ta folię pod deski w stanie obecnym 1. I teraz pytanie jak żeby było dobrze druga wersja mówi że nie daje się tej folii w przypadku jak jest deskowanie? 2. Podobnie jest ze szczeliną pomiędzy deskowaniem a wełną. Ze względu na wysokość krokwi (14 cm) czy trzeba w tym wypadku koniecznie zostawić prześwit (wspomniane 3 - 5 cm)? Sytuacja idealna dla mnie to wełna 150 mm pomiędzy krokwie i teraz pomiędzy rusztowanie (profile i wieszaki) 50 albo 100 mm dodatkowej wełny. i standardowo folia (żółta) i KG. Bardzo proszę o rozwiązanie najbardziej optymalno - ekonomiczne. Z góry dziękuję z odpowiedzi. opitmum eko dla pana to: 10 miedzy krokwie stelaz i w nim 20cm paroizolacja plyty g/k prosze bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 19.03.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 witam,czy ktoś z Was mieszał wełnę ze styropianem, tzn 20 cm wełny między krokwie, i 5 lub 10 cm styropianu na stelaż. dach mam pokryty dachówką ceramiczną i folią wysoko paroizolacyjną.czy takie rozwiązanie ma sens?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.03.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 witam, czy ktoś z Was mieszał wełnę ze styropianem, tzn 20 cm wełny między krokwie, i 5 lub 10 cm styropianu na stelaż. dach mam pokryty dachówką ceramiczną i folią wysoko paroizolacyjną. czy takie rozwiązanie ma sens? pozdrawiam mialo by sens tylko przy wentylowaniu welny ze wzgledu na te folie wysoko paroizolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 19.03.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 wentylowanie wełny tzn.... poprzez dachówki wentylacyjne? czy źle rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.03.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 wentylowanie wełny tzn.... poprzez dachówki wentylacyjne? czy źle rozumiem? masz dach kryty folia wysoko paroizolacyjna pod nia masz welne i na nia chcesz polozyc kolejna paroizolacje (styropian) czyli, musisz odsunac welne od foli pod dachowka o ok. 4cm by stworzyc szczeline wentylacyjna. w kalenicy rozciac te folie ok. 5cm ponizej po kazdej ze stron kalenicy i wywalic, do kontralt nad tym wycieciem zamocowac np. membrane (ala daszek) z zakladem nad obecna folie. w okapie zapewnic wlot powietrza do szczelin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 19.03.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 dzięki za odpowiedzpozdrawiam[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.03.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 dzięki za odpowiedz pozdrawiam[/i] tylko nie rob tego sam, to powinien zrobic np. dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.03.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 dzięki za odpowiedz pozdrawiam tylko nie rob tego sam, to powinien zrobic np. dekarz.No chyba że Stanki się pomyliłi ma folię wysoko ale paroprzepuszczalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.03.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 dzięki za odpowiedz pozdrawiam tylko nie rob tego sam, to powinien zrobic np. dekarz.No chyba że Stanki się pomyliłi ma folię wysoko ale paroprzepuszczalną to nic nie zmienia procz zmniejszenia szczeliny miedzy welna a folia/membrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 23.03.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 może mi ktoś odpowie na nurtujące mnie pytanie płyty przychodzą do ściany zazwyczaj cięta strona i właśnie ,frezuje sie płytę na styku ściana /skos, albo sufit ?jutro zaczynam płytowanie i nie wiem czy tam frezować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts