Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponowię pytanie:

Proszę poradźcie jaka wełna jest lepsza... Zastanawiam się między KNAUFEM a ROCWOOLEM (obie mineralne a gfrubość 20cm)...

Tylk ow moim przypadku jest to Isover - Knauf - jak wypadają Wasze doświadczenia jeśli chodzi o wełny Knaufa? Wykonawca radzi mi Isovera, ale Knaufa (lambda 0,035) mogę dostać w dobrej cenie. Co radzicie?

Ponowię pytanie:

Proszę poradźcie jaka wełna jest lepsza... Zastanawiam się między KNAUFEM a ROCWOOLEM (obie mineralne a gfrubość 20cm)...

Tylk ow moim przypadku jest to Isover - Knauf - jak wypadają Wasze doświadczenia jeśli chodzi o wełny Knaufa? Wykonawca radzi mi Isovera, ale Knaufa (lambda 0,035) mogę dostać w dobrej cenie. Co radzicie?

co do wybierania czyli nie wytlumaczalnego widzi mi sie to, isover, knauf, paroc, ursa, rockwool

Witam Forumowiczów!

Po przeczytaniu całego wątku nie znalazłem jednoznacznej opinii na temat jak powinno być rozwiązane ocieplenie w moim przypadku tzn. gdy mam deskowanie a na deskowaniu membranę wysokoparoprzepuszczalną? (membrana Klober Permo easy h) Co ze szczeliną wentylacyjną, wlotem i wylotem powietrza? Obecnie mam ocieplenie elewacji wykonane styropianem i wkrótce rozpoczynam ocieplenie poddasza.

Pozdrawiam

Włóczykij

Witam Forumowiczów!

Po przeczytaniu całego wątku nie znalazłem jednoznacznej opinii na temat jak powinno być rozwiązane ocieplenie w moim przypadku tzn. gdy mam deskowanie a na deskowaniu membranę wysokoparoprzepuszczalną? (membrana Klober Permo easy h) Co ze szczeliną wentylacyjną, wlotem i wylotem powietrza? Obecnie mam ocieplenie elewacji wykonane styropianem i wkrótce rozpoczynam ocieplenie poddasza.

Pozdrawiam

Włóczykij

szukasz wróżki a tu wykonawca na miejscu jest potrzebny (membrana hmm może i jestem staroświecki bo jak deskowanie to, wyłącznie papa. chyba, że tu ktoś pomylił lekką suchą z deskowanym dachem), co z krokwiami? (jakie wymiary jaki rozstaw), co z grubością i długością planowanego ocieplenia? uu i jeszcze tyle pytań, że chyba przeczytać ci będzie łatwiej bliźniaczy temat poddasza.

Mam pytanie.

Czy przy budowie sufitu podwieszanego, mozna plyty przykrecac w taki sposob ze beda sie one stykac dluzszym bokiem wzdluz profila nosnego.

Jezeli nie, czy jest to jakis wielki blad, ktory moze grozic pekaniem na polaczeniach? (dodam ze konstrukcja sufitu bedzie montowana do stropu betonowego)

Mam pytanie.

Czy przy budowie sufitu podwieszanego, mozna plyty przykrecac w taki sposob ze beda sie one stykac dluzszym bokiem wzdluz profila nosnego.

Jezeli nie, czy jest to jakis wielki blad, ktory moze grozic pekaniem na polaczeniach? (dodam ze konstrukcja sufitu bedzie montowana do stropu betonowego)

czy to, w przypadku okladziny czy stelaza podwieszanego mozna, jezeli dlugosc (czy to, szerokosc) sufitu rowna sie dlugosci plyty.

tak czy inaczej korzystniej jest wykonac plytowanie w ukladzie poprzecznym plyt do profili.

A co myslisz o tym aby w miejscach gdzie stykaja sie plyty a nie ma stelaza, przykrecac stelaz (slepy) ,tak aby wszystkie miejsca styku plyt byly usztywnione.

sztywnosc to, odpowiedni dobor rozstawu profili i mocowan do ciezaru okladziny i przenoszonych obciazen, prawidlowy uklad plyt, odpowiedni montaz i rozstaw wkretow. unikanie pekniec to, (j/w), odpowiednie przygotowanie plyt do spoinowanie, odpowiedni dobor mas i tasm zbrojacych.

jak to, gdzies juz przczytalem g/k to, nie filozofia kawal profila, kawal plyty przylozyc, skrecic i zaszpachlowac.

nie chce tym odciagac cie od realizacji twojego pomyslu.

Ja mam pytanie w temacie ocieplenia poddasza ale w kontekście wysokości ścianki kolankowej. Z tego co wiem to ostateczna (po wukończeniu)wysokośc ścianki kolankowej to mur+wieniec+murłata-wysokość posadzki (ok 10cm). Tylko nie wiem czy to się nie tyczy sytuacji gdy ocieplenie poddasza będzie jedynie miedzy krokwiami bez dodatkowej warstwy w poprzek na (pod) krokwie.

Ja chce zrobic grubiej. Krokwie maja wysokośc 16 cm więc będe wkładała między krokwie wate 15cm ale by zostawić szczeline wentylacyjna 2-3 cm między wata a deskowaniem to do krokwi będe musiała poprzybijać deski grubości ok 2 cm. Potem na ta wartstwe ocieplenia bede chciała w poprzek nalozyc druga wartstwe ok 10-15 cm i na to dopiero plyta G-K.

czy to dołożenie 10-15 cm. ocieplenia ponad (a raczej poniżej) krokwi nie obnizy mi ostatecznie poczatku skosu i tym samym obnizy ostateczna wysokośc ścianki kolankowej i jak chce mieć ostetcznie ścinake wysokości ok 110cm to czy w związku tym dodatkowym ociepleniem nie powinnam podwyższyc jej o dodatkjowe ok 10-15 cm?

Pomóżcie bo jutro zaczynaja mi murować ścianke kolankowa i musze podać ostatecznie jaka ona ma mieć wysokość?

HELP!!! :lol:

Ja mam pytanie w temacie ocieplenia poddasza ale w kontekście wysokości ścianki kolankowej. Z tego co wiem to ostateczna (po wukończeniu)wysokośc ścianki kolankowej to mur+wieniec+murłata-wysokość posadzki (ok 10cm). Tylko nie wiem czy to się nie tyczy sytuacji gdy ocieplenie poddasza będzie jedynie miedzy krokwiami bez dodatkowej warstwy w poprzek na (pod) krokwie.

Ja chce zrobic grubiej. Krokwie maja wysokośc 16 cm więc będe wkładała między krokwie wate 15cm ale by zostawić szczeline wentylacyjna 2-3 cm między wata a deskowaniem to do krokwi będe musiała poprzybijać deski grubości ok 2 cm. Potem na ta wartstwe ocieplenia bede chciała w poprzek nalozyc druga wartstwe ok 10-15 cm i na to dopiero plyta G-K.

czy to dołożenie 10-15 cm. ocieplenia ponad (a raczej poniżej) krokwi nie obnizy mi ostatecznie poczatku skosu i tym samym obnizy ostateczna wysokośc ścianki kolankowej i jak chce mieć ostetcznie ścinake wysokości ok 110cm to czy w związku tym dodatkowym ociepleniem nie powinnam podwyższyc jej o dodatkjowe ok 10-15 cm?

Pomóżcie bo jutro zaczynaja mi murować ścianke kolankowa i musze podać ostatecznie jaka ona ma mieć wysokość?

HELP!!! :lol:

baa podniesc 10-15 a moze i 30. kat dachu rozmiar murlaty, jak gruba sciana kolankowa, rozmiar zabka, czy cos przegapilem? a wysokosc ma byc ok. 110cm to, w takim razie styk kolankowa skos bedzie na hmm zapomnialem :D

baa podniesc 10-15 a moze i 30. kat dachu rozmiar murlaty, jak gruba sciana kolankowa, rozmiar zabka, czy cos przegapilem? a wysokosc ma byc ok. 110cm to, w takim razie styk kolankowa skos bedzie na hmm zapomnialem :D

No własnie. Nie wiem jak wyliczyć wysokośc ścianki kolankowej w sensie ile musi mieć w stanie surowym by miała ok 110 w stanie wykończonym (od parkietu do punktu początku skosu) :cry: . W innym wątku pisano, że ścianka kolankowa po wykończeniu ma tyle co mur (np.87cm)+wieniec (15cm) + murłata (14 cm) = 116cm. I od tego należy odjąć grubośc posadzki ok 10cm, więc ostatecznie =106cm. Tylko ja nie wiem czy ta zasada liczenia wysokości ścinaki nie dotyczy sytuacji gdy ocieplenie jest tylko między krokwiami, bez dodatkowej wartstwy w poprzek, a ja jednak będe tą warstwe w poprzek robiła ok 10-15 cm. Jutro musze powiedzieć ekipie murarskiej ile mają murować. Dla nich to obojętne a ja już sama nie wiem jak to wyliczyć. Liczę na wasza pomoc.

Mój babski rozum tez podpowiada, że jak dam ocieplenie dodatkowo pod krokwiami to wysokośc mojej ścianki się obnizy, ale widze, że mało osób może pomóc. Przecież Ci co już wykańczali poddasze powinni wiedzieć czy im ta ścianka się obniżała czy nie jak ocieplali dodatkowo różną grybością waty.

Jestem zrozpaczona :cry: :cry: :cry: bo jutro musze dać ostateczną odpowiedź ekipie murarskiej

Mój babski rozum tez podpowiada, że jak dam ocieplenie dodatkowo pod krokwiami to wysokośc mojej ścianki się obnizy, ale widze, że mało osób może pomóc. Przecież Ci co już wykańczali poddasze powinni wiedzieć czy im ta ścianka się obniżała czy nie jak ocieplali dodatkowo różną grybością waty.

Jestem zrozpaczona :cry: :cry: :cry: bo jutro musze dać ostateczną odpowiedź ekipie murarskiej

nie to powinno byc twoim zmartwieniem. skos/kolankowa wypadnie ok. 1m od stropu

nie to powinno byc twoim zmartwieniem. skos/kolankowa wypadnie ok. 1m od stropu

A co powinno być? Własnie chciałam uniknąć rozrzutu przy okresleniu wysokości ścianki kolankowej. Dla mnie 100 czy 120 to różnica i patrząc od środka i od zewnątrz na dach - by nie wyszedł za krótki albo za wysoko...

:cry: