majpio 11.06.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Mam pytanie jak wykonać ocieplenie wokół komina.:Pytanie pewnie dla wielu banalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 11.06.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 a gdzie ten komin? trzeba trochę naświetlić sytuację, co by móc podrzucić jakiś pomysł... może jakaś fotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majpio 12.06.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Chodzi mi o ocieplenie poddasza. Czy wełna musi być od komina w jakiś sposób oddzielona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 12.06.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Chodzi mi o ocieplenie poddasza. Czy wełna musi być od komina w jakiś sposób oddzielona? malo, ze dochodzic to jeszcze komin powinien byc nia opasany/otulina w gore na wysokosc min. 50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majpio 12.06.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Dzięki FlashBack za szybką odpowiedz!Jeszcze jedno pytanko :od poniedziałku startuje z ociepleniem ,zastanawiam się tylko jakie dać warstwy wełny? Krokwie 14cm ,nad nimi folia wysokoparoprzepuszczalna.Czy mogę śmiało w krokwie włożyć wełnę 15cm , a nią na mijanke 10cm?Czy też między krokwie dać inny rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 12.06.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Dzięki FlashBack za szybką odpowiedz! Jeszcze jedno pytanko :od poniedziałku startuje z ociepleniem ,zastanawiam się tylko jakie dać warstwy wełny? Krokwie 14cm ,nad nimi folia wysokoparoprzepuszczalna. Czy mogę śmiało w krokwie włożyć wełnę 15cm , a nią na mijanke 10cm? Czy też między krokwie dać inny rozmiar? jak slysze folia to koniecznie szczelina czyli welna 12cm jak membrana to mozna ... mozna no mozna montowac welne na styk do niej tyle, ze bedzie potrzebane nadbicie krowki albo latami 1,5x6 cm albo przycietymi pasami z plyt osb o gr. 1,8-2,2cm(dzies moze sie walaja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 12.06.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Szanowni, porwałem się z teściem na ocieplanie poddasza i mam następujące pytania, które wystąpiły "w praniu". Ocieplenie 20+5 cm Toprock + Superrock 20 cm już położone, zaczynamy ustawiać ruszty. 1. Czy przy 5 cm wełnie robić odstęp 5 cm do lica profilu CD60 , profile wypełniać wełną a same płyty kłaść tylko między profile?Czy raczej zrobić ca. 5 cm miejsca pod profilem i położyć płyty (szczelnie zsunięte ze sobą) pod profile - profili nie wypełniać. 2. Jak ugryźć taką sytuację jak na zdjęciu. Zrobiliśmy ruszt ściany kolankowej, ale nie wiem jak przeciąć profile na glif okna i jak obrobić jego krawędzie. http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2009-06-12013m.jpg http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2009-06-12010m.jpg Może ktoś na zdjęciu wrysuje kreski? Help, help !!!! Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 13.06.2009 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Więc tak: ruszt ściany kolankowej rozłożyć trzeba, najpierw się robi skosy. polecam przejrzeć "Ocieplam poddasze - krótkie pytania..." na 19 stronie jest dość dużo poglądowych zdjęć, które Rom-Kon zrobił, a ktoś go zacytował i wszystko jest w "kupie". Tutaj moje zdjęcie, które trochę Panom rozjaśni kwestie budowy stelaża wokół okna. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/0021cb7a91657305.html jest ono na 20 stronie w.w wątku, a na 21 jest objaśnienie dla FlashBack, dlaczego wykombinowałem tak, a nie inaczej. a tutaj kolejne poglądowe zdjęcie, jak wygląda druga warstwa wełny, to jest to samo pomieszczenie, co wyżej. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/333eec7b9608a893.html 1. Czy przy 5 cm wełnie robić odstęp 5 cm do lica profilu CD60 , profile wypełniać wełną a same płyty kłaść tylko między profile? Czy raczej zrobić ca. 5 cm miejsca pod profilem i położyć płyty (szczelnie zsunięte ze sobą) pod profile - profili nie wypełniać. ta druga opcja którą Pan nadmienia. wytłuszczona. dużo prościej niż kombinować. Ja też tak robię 2 zdjęcie Taka mała rada: niech pan przeczyta te 20 stron postów "Ocieplam poddasze - krótkie pytania...", to zajmie może cały wieczór, ale jest tam dość konkretnie o wielu problemach. Polecam posty FlashBack i Rom-Kon - Panowie się znają na rzeczy. Gdzieś tam się pojawily informacje o mocowaniu ES do krokwi - BROŃ BOŻE!! jeszcze mały temat: pytanie czy dom jest otynkowany? w łazience na załączonym przeze mnie zdjęciu widać otynkowaną ścianę i biegnący skos.Tynkarz na wieńcu postawił wymurował kilka cegieł do poziomu belki, potem otynkował. Pan nie myślał nad takim rozwiązaniem? Chociaż teraz to dupa zbita, bo jak już wełna jest, to trzeba dokończyć skosy, dobrze zaizolować przed tynkowaniem. Jeszcze raz polecam wątek "Ocieplam poddasze - krótkie pytania..." Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.06.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 "kolego" dozi ruszt kolankowej rozebrac trzeba ale nie dla tego, ze skos ma byc zrobiony pierwszy, a dlatego, ze jest zle wykonany.najpierw prawidlowy stelaz kolankowej (uzyskamy przez to, odniesienie dla plaszczyzn skosu wzgledem scianki kolankowej a sufitu) kolego trabi-wrc ruszt na grubosc docieplenia chyba, ze sa duze rozbieznosci w licu plaszczyzny czola krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 13.06.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 "kolego" dozi ruszt kolankowej rozebrac trzeba ale nie dla tego, ze skos ma byc zrobiony pierwszy, a dlatego, ze jest zle wykonany. najpierw prawidlowy stelaz kolankowej (uzyskamy przez to, odniesienie dla plaszczyzn skosu wzgledem scianki kolankowej a sufitu) kolego trabi-wrc ruszt na grubosc docieplenia chyba, ze sa duze rozbieznosci w licu plaszczyzny czola krokwi. FlashBack - podpowiedz mi proszę jak mam do tego podejść. Najpierw osadzilismy UD na podłodze, potem na krokwiach pilnując, żeby CD były po wsunięciu w pionie. Rzecz w tym, że nie wiem w jaki sposób wziąć się do rzeczy nie tracąc bez sensu czasu i materiału. Jedni mówią "najpierw kolankowa" inni mówią "najpierw skos" a ja się miotam. Niestety czasu na przeczytanie całego wątku już brak. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majpio 13.06.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam i proszę o pomoc!Pierwszy raz robię ocieplenie, i jak to za pierwszym razem bywa same problemy i górki.Zrobiłem rusztowanie pod płyty, między krokwie dałem 15cm wełne.Do tego momentu byłoby wszystko ok,gdyby nie fakt iż ruszt ustawiłem w ten sposób że lico (tak to sie chyba zwie) profila CD jest oddalone od krokwi 10cm , a zamierzam dać ocieplnie drugiej warstwy wełny właśnie 10cm.Czy w tej sytuacji pozostaje mi już tylko zapychanie przestrzeni między profilami wełną oraz wpychanie wełny w profile, czy też mogę polecieć pełną wełną z rolki i docisnąc ją profilami.Czy ta druga opcja jest możliwa czy też wogóle nie wchodzi w rachube? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 13.06.2009 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 "kolego" dozi ruszt kolankowej rozebrac trzeba ale nie dla tego, ze skos ma byc zrobiony pierwszy, a dlatego, ze jest zle wykonany. najpierw prawidlowy stelaz kolankowej (uzyskamy przez to, odniesienie dla plaszczyzn skosu wzgledem scianki kolankowej a sufitu) Kolego FlashBack nie nazbyt dokładne są te zdjęcia, nie ma zbyt wiele szczegółów, ale mi to wygląda na to, jakby stelaż był budowany zupełnie przy wieńcu - ja przynajmniej tak to zinterpretowałem. w tym momencie mocowanie UW nie pozwala na prawidłowe opłytowanie wnęki okiennej. no chyba że trabi-wrc wpadnie na pomysł zrobienia płaskiego parapetu, co jest wykonalne, ale czego jeszcze nie widziałem i nie robiłem. stąd moja sugestia, aby najpierw robić skos, a potem ściankę kolankową. Czy to nie jest najlepsze wyjście w tej sytuacji? potem ściana kolankowa - profile CW wtedy trzeba będzie skrócić i bedzie ona trochę niższa - i materiału wyrzucać nie trzeba. Niestety czasu na przeczytanie całego wątku już brak. mi przeczytanie zajęło 3 godziny. a zresztą.... jakiś użytkownik ma ciekawy podpis. "Kto pyta, jest głupcem przez 5 minut, kto nie pyta, pozostaje nim przez całe życie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 13.06.2009 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam i proszę o pomoc! Pierwszy raz robię ocieplenie, i jak to za pierwszym razem bywa same problemy i górki. Zrobiłem rusztowanie pod płyty, między krokwie dałem 15cm wełne. Do tego momentu byłoby wszystko ok,gdyby nie fakt iż ruszt ustawiłem w ten sposób że lico (tak to sie chyba zwie) profila CD jest oddalone od krokwi 10cm , a zamierzam dać ocieplnie drugiej warstwy wełny właśnie 10cm. Czy w tej sytuacji pozostaje mi już tylko zapychanie przestrzeni między profilami wełną oraz wpychanie wełny w profile, czy też mogę polecieć pełną wełną z rolki i docisnąc ją profilami. Czy ta druga opcja jest możliwa czy też wogóle nie wchodzi w rachube? Po pierwsze: Wełna nie powinna być zbita, upchana, wpychana, tylko swobodnie położona, aby zachowywała swoje 10cm, A teraz podpowiedź, jakbym sobie z tym poradził: Wybrał bym drugą opcję, z tym że trzeba wykonać pewne dodatkowe czynności, a mianowicie po położeniu i dociśnięciu jej profilami trzeba przyłożyć nóż techniczny do ścianki profila i pociągnąć po długości profila, zrobić w wełnie nacięcie na głębokość profila właśnie, a potem "pomóc jej się ułożyć. To cięcie oczywiście po górnej i dolnej ściance profila. Wełna wejdzie w profil, jak i go "opasa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 14.06.2009 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 "kolego" dozi ruszt kolankowej rozebrac trzeba ale nie dla tego, ze skos ma byc zrobiony pierwszy, a dlatego, ze jest zle wykonany. najpierw prawidlowy stelaz kolankowej (uzyskamy przez to, odniesienie dla plaszczyzn skosu wzgledem scianki kolankowej a sufitu) kolego trabi-wrc ruszt na grubosc docieplenia chyba, ze sa duze rozbieznosci w licu plaszczyzny czola krokwi. FlashBack - podpowiedz mi proszę jak mam do tego podejść. Najpierw osadzilismy UD na podłodze, potem na krokwiach pilnując, żeby CD były po wsunięciu w pionie. Rzecz w tym, że nie wiem w jaki sposób wziąć się do rzeczy nie tracąc bez sensu czasu i materiału. Jedni mówią "najpierw kolankowa" inni mówią "najpierw skos" a ja się miotam. Niestety czasu na przeczytanie całego wątku już brak. Pozdrav wykonane sa juz posdzki wiec scianke kolankowa wykonalbym jako okladzine czesciowo na ruszczie (murlata) klej do muru. zasada ciaglosci izolacji, scianka kolankowa jak w twoim przypadku burzy ten uklad podchodzac pod same krokwie i jak chcesz w tym ukladzie wykonac prawidlowo paroizolacje a to nie jedyny rebus przed Toba. wykonaj scianke (moze ostatecznie jako przedscianke z profilami jak teraz mocowanymi do muru za pomoca ES do wienca, obnizajac ja o tyle cm od krokwi by szczelina pozwolila na montaz ocieplenia ale zachodzila ponad plaszczyzne przyszlegoskosu). wytrasuj i nanies styk plaszczyzn kolankowa-skos, skos-sufit i wykonaj stelaz dla skosow. wyjdzie gdzie i jak wykonac podejscie glif okna-kolankowa. problemem moze byc "zle" wykonane nadbicie krokwi. fakt wykonania wstepnego izolowania polaci tez nie ulatwia pracy bo zniszczysz sporo welny chcac wykonac stelaz na "grzybkach" (niby pozostaja ES ale co z jakosci mocowania nadbitek - do tego za waskich). temat mimo pozoru jest dosc rozlegly a omawiac go w polowie roboty bez omowienia zasad uwazam, ze swej strony za strate czasu. "Ciebie nagli czas" a ktos ma się tym przejmować?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majpio 14.06.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam i proszę o pomoc! Pierwszy raz robię ocieplenie, i jak to za pierwszym razem bywa same problemy i górki. Zrobiłem rusztowanie pod płyty, między krokwie dałem 15cm wełne. Do tego momentu byłoby wszystko ok,gdyby nie fakt iż ruszt ustawiłem w ten sposób że lico (tak to sie chyba zwie) profila CD jest oddalone od krokwi 10cm , a zamierzam dać ocieplnie drugiej warstwy wełny właśnie 10cm. Czy w tej sytuacji pozostaje mi już tylko zapychanie przestrzeni między profilami wełną oraz wpychanie wełny w profile, czy też mogę polecieć pełną wełną z rolki i docisnąc ją profilami. Czy ta druga opcja jest możliwa czy też wogóle nie wchodzi w rachube? Po pierwsze: Wełna nie powinna być zbita, upchana, wpychana, tylko swobodnie położona, aby zachowywała swoje 10cm, A teraz podpowiedź, jakbym sobie z tym poradził: Wybrał bym drugą opcję, z tym że trzeba wykonać pewne dodatkowe czynności, a mianowicie po położeniu i dociśnięciu jej profilami trzeba przyłożyć nóż techniczny do ścianki profila i pociągnąć po długości profila, zrobić w wełnie nacięcie na głębokość profila właśnie, a potem "pomóc jej się ułożyć. To cięcie oczywiście po górnej i dolnej ściance profila. Wełna wejdzie w profil, jak i go "opasa". Kolego właśnie mnie uprzedziłeś swoim rozwiązaniem.Miałem już zadać pytanie czy można w tai sposób naciąć wełnę ,żeby pomóc jej się ułożyć. Czy tak docięta wełna będzie prawidłowo spełniać swoje zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majpio 14.06.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Jeszcze kilka pytanek dotyczących ocieplenia(poprostu nie jestem pewien kilku rzeczy)1.Nigdzie nie jest jasno napisane czy do profili UD przykręcamy płyty czy też nie?2.Jaki odstęp między płytami jest prawidłowy.3.Jak wykonać prawidłowo ślizg przy ścianie? proszę o dokładną instrukcję.4 jakim materiałem najlepiej łączyć połaczenia płyt i czy konieczna jest faza przy łączonych płytach? Z góry dziękuje za wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 14.06.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Jeszcze kilka pytanek dotyczących ocieplenia(poprostu nie jestem pewien kilku rzeczy) 1.Nigdzie nie jest jasno napisane czy do profili UD przykręcamy płyty czy też nie? 2.Jaki odstęp między płytami jest prawidłowy. 3.Jak wykonać prawidłowo ślizg przy ścianie? proszę o dokładną instrukcję. 4 jakim materiałem najlepiej łączyć połaczenia płyt i czy konieczna jest faza przy łączonych płytach? Z góry dziękuje za wskazówki! wszystkie wymienione czynnosci nie maja nic wspolnego zo ocieplaniem. pkt.1 skoro nigdzie nie jest napisane. pkt.2 zaden pkt.3 porownac obecne u siebie polaczenie z polaczeniami w kartach katalogowych i wybrac wlasciwe. pkt.4 (pewnie spoinowanie) masy do spoinowanie jako pierwsza warstwa (na poddaszach zawsze z zastosowaniem tasm zbrojacych papierowych badz flizeline), masy finiszowe jako ostateczna. fazuje sie tylko krawedzie ciete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majpio 14.06.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Jeszcze kilka pytanek dotyczących ocieplenia(poprostu nie jestem pewien kilku rzeczy) 1.Nigdzie nie jest jasno napisane czy do profili UD przykręcamy płyty czy też nie? 2.Jaki odstęp między płytami jest prawidłowy. 3.Jak wykonać prawidłowo ślizg przy ścianie? proszę o dokładną instrukcję. 4 jakim materiałem najlepiej łączyć połaczenia płyt i czy konieczna jest faza przy łączonych płytach? Z góry dziękuje za wskazówki! wszystkie wymienione czynnosci nie maja nic wspolnego zo ocieplaniem. pkt.1 skoro nigdzie nie jest napisane. pkt.2 zaden pkt.3 porownac obecne u siebie polaczenie z polaczeniami w kartach katalogowych i wybrac wlasciwe. pkt.4 (pewnie spoinowanie) masy do spoinowanie jako pierwsza warstwa (na poddaszach zawsze z zastosowaniem tasm zbrojacych papierowych badz flizeline), masy finiszowe jako ostateczna. fazuje sie tylko krawedzie ciete. Drogi kolego czy mogę liczyć na jakieś konkrety od kilku godzin szukam informacji jak prawidłowo wykonac połączenie płyta-ściana otynkowana oraz sufit skos. Grzebie po forum dobrych kilka godzin i nie zauważyłem konkretnych wytycznych.Czy mogę łaskawie cię prosić o jasne wskazówki tj jakie są prawidłowe etapy tychże połączeń. Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 15.06.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Jeszcze kilka pytanek dotyczących ocieplenia(poprostu nie jestem pewien kilku rzeczy) 1.Nigdzie nie jest jasno napisane czy do profili UD przykręcamy płyty czy też nie? 2.Jaki odstęp między płytami jest prawidłowy. 3.Jak wykonać prawidłowo ślizg przy ścianie? proszę o dokładną instrukcję. 4 jakim materiałem najlepiej łączyć połaczenia płyt i czy konieczna jest faza przy łączonych płytach? Z góry dziękuje za wskazówki! Ad1 z reguły się nie przykręca - od reguły bywają wyjątki Ad2 z reguły odstępu się nie zostawia - jak będzie mała szparka to się nie przejmuj. tylko mała szparka to nie 5 mm!! Ad3 z FlashBack dał odpowiedź Ad4 Szpachlówka spoinowa do KG z włóknami szklanymi np. Vario, Uniflot ...... Drogi kolego czy mogę liczyć na jakieś konkrety od kilku godzin szukam informacji jak prawidłowo wykonac połączenie płyta-ściana otynkowana oraz sufit skos. stelaż ściana: Ud do ściany na kołki szybkiego montażu stelaż sufit - skos: CD skosu i sufitu przy sobie Płyty i tu i tu muszą przylegać. Miejsca cięte fazować! Łączenie: szpachlówka spoinowa i w to w topić jak kto woli: flize, taśme papier, siatkę.. przy ścianie nie robię zakładki - pęknięcie kontrolowane I jeszcze takie przemyślenie od siebie: jak chcesz żeby było dobrze, zatrudnij fachowca, bo wskazówki to jedno, a ręki nikt nie poprowadzi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawero 16.06.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam Remontuję mieszkanie (poddasze), które jest zaadoptowaną częścią strychu w budynku wielorodzinnym. Moje 1 pytanie brzmi:jak i gdzie wykonać otwory do wentylacji przestrzeni nad wełną . Dach jest dwuspadowy, ale o bardzo małym kącie nachylenia ("płaski") kryty papą ( prawdopodobnie termozgrzewalną) na pełnym deskowaniu. Są trzy już istniejące otwory z jednej strony mieszkania, które zaznaczyłem na zdjęciach , i jeden otwór po przeciwległej ścianie w przestrzeni między krokwiowej2: czy jest sens dawać nad wełnę folię wysoko paroprzepuszczalną, aby zapobiec ewentualnemu przeciekowi i zawilgoceniu wełny?Technik budowlany, polecił mi abym wykonał (nawiercił) po kilka otworów w ściankach nad murłatą w każdej przestrzeni miedzy krokwiowej , bezpośrednio pod deskami z dwóch stron mieszkania dla zapewnienia wentylacji. Czy to rozwiązanie zda egzamin i wentylacja będzie prawidłowa. Dodam jeszcze tylko, że krokwie mają 15 cm wysokości są wzmocnione, jak będzie widać na załączonych obrazkach - do tego daje 10 cm wełny między krokwie i 5 cm miedzy metalowy stelaż w poprzekPrzepraszam za mętlik, ale chciałem szczegółowo opisać problemDziękuję i czekam z niecierpliwością na jakieś sugestie ( mam wyznaczony termin ukończenia) http://images45.fotosik.pl/145/b5c9a7a53ca3a470m.jpghttp://images37.fotosik.pl/141/f9c77fe56f835be4m.jpghttp://images39.fotosik.pl/141/fbf454de616116e3m.jpghttp://images38.fotosik.pl/141/1b7a68661094fc48m.jpghttp://images43.fotosik.pl/145/ea4b57b8b188b1acm.jpghttp://images46.fotosik.pl/145/7ae9b30342c9cd3dm.jpghttp://images38.fotosik.pl/141/dc7d5a3ef248f72bm.jpghttp://images48.fotosik.pl/145/3d97ef2c9bf34311m.jpghttp://images47.fotosik.pl/145/bbf8703a43100381m.jpghttp://images46.fotosik.pl/145/9b3ecae3a8561631m.jpghttp://images46.fotosik.pl/145/9b3ecae3a8561631m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts