FlashBack 16.06.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam Remontuję mieszkanie (poddasze), które jest zaadoptowaną częścią strychu w budynku wielorodzinnym. Moje 1 pytanie brzmi: jak i gdzie wykonać otwory do wentylacji przestrzeni nad wełną . Dach jest dwuspadowy, ale o bardzo małym kącie nachylenia ("płaski") kryty papą ( prawdopodobnie termozgrzewalną) na pełnym deskowaniu. Są trzy już istniejące otwory z jednej strony mieszkania, które zaznaczyłem na zdjęciach , i jeden otwór po przeciwległej ścianie w przestrzeni między krokwiowej 2: czy jest sens dawać nad wełnę folię wysoko paroprzepuszczalną, aby zapobiec ewentualnemu przeciekowi i zawilgoceniu wełny? Technik budowlany, polecił mi abym wykonał (nawiercił) po kilka otworów w ściankach nad murłatą w każdej przestrzeni miedzy krokwiowej , bezpośrednio pod deskami z dwóch stron mieszkania dla zapewnienia wentylacji. Czy to rozwiązanie zda egzamin i wentylacja będzie prawidłowa. Dodam jeszcze tylko, że krokwie mają 15 cm wysokości są wzmocnione, jak będzie widać na załączonych obrazkach - do tego daje 10 cm wełny między krokwie i 5 cm miedzy metalowy stelaż w poprzek Przepraszam za mętlik, ale chciałem szczegółowo opisać problem Dziękuję i czekam z niecierpliwością na jakieś sugestie ( mam wyznaczony termin ukończenia) proponuje w kalenicy (szczycie dachu) miedzy kazda para krowki powinny byc umieszczone kominki wentylacyjne (wyloty dla szczeliny). dla tej wysokosci krowkwi i nachylenia welna nie grubsza jak 10cm, na krokwiowo konieczne bedzie danie 10-15cm welny (kompromis izolacja/wysokosc mieszkalna). nie ma potrzeby (jak nie ma przeciekow) montowac dodatkowo folii nad welna by oddzielac ja od szczeliny. przy zabudowie plyta g/k z racji, ze dom jest wielorodzinny konieczne jest wykonanie zabudowy plyta ognioochronna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 16.06.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Jeszcze kilka pytanek dotyczących ocieplenia(poprostu nie jestem pewien kilku rzeczy) 1.Nigdzie nie jest jasno napisane czy do profili UD przykręcamy płyty czy też nie? 2.Jaki odstęp między płytami jest prawidłowy. 3.Jak wykonać prawidłowo ślizg przy ścianie? proszę o dokładną instrukcję. 4 jakim materiałem najlepiej łączyć połaczenia płyt i czy konieczna jest faza przy łączonych płytach? Z góry dziękuje za wskazówki! wszystkie wymienione czynnosci nie maja nic wspolnego zo ocieplaniem. pkt.1 skoro nigdzie nie jest napisane. pkt.2 zaden pkt.3 porownac obecne u siebie polaczenie z polaczeniami w kartach katalogowych i wybrac wlasciwe. pkt.4 (pewnie spoinowanie) masy do spoinowanie jako pierwsza warstwa (na poddaszach zawsze z zastosowaniem tasm zbrojacych papierowych badz flizeline), masy finiszowe jako ostateczna. fazuje sie tylko krawedzie ciete. Drogi kolego czy mogę liczyć na jakieś konkrety od kilku godzin szukam informacji jak prawidłowo wykonac połączenie płyta-ściana otynkowana oraz sufit skos. Grzebie po forum dobrych kilka godzin i nie zauważyłem konkretnych wytycznych.Czy mogę łaskawie cię prosić o jasne wskazówki tj jakie są prawidłowe etapy tychże połączeń. Z góry dzięki za pomoc! bo grzebiesz w niewlasciwym miejscu zalecane przekierowanie na strony producentow plyt (to, nie boli) tam znajdziesz wszystko co trzeba. od przepisywania tego tutaj wujek google wariuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_bury 16.06.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Pytanie z innej beczki (Jestem tu nowa, ale czytam od dawna. Nigdy nie potrzebowałam zadać pytania, bo na wszystko chyba jest już odpowiedź. Przepraszam, jeżeli ten temat ktoś już poruszał.) Projektuję sobie więźbę i rozstaw krokwi ustaliłam na 1280 mm (w osi). Krokwie 16x18cm. Wymyśliłam sobie, że nie trzeba będzie ciąć wełny (producent podaje 120 cm szerokości). Mój tata zapewnił mnie, że jest kilka centymetrów szersza, więc będzie się ją idealnie układać. Ale jako projektant jest dobry w praktyce i nie wierzę, żeby kiedykolwiek układał wełnę sam. Wiedziona zasadą ograniczonego zaufania postanowiłam poradzić się szanownych forumowiczów. Może zmienić rozstaw krokwi do 1140 mm? Niby mogłam zrobić to od razu, a teraz się trochę pomęczę z lukarnami. Dobrym rozwiązaniem byłoby pojechać do jakiegoś marketu i zmierzyć rolkę, ale nadal nie jestem pewna, jak zachowa się po rozcięciu folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 16.06.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Pytanie z innej beczki (Jestem tu nowa, ale czytam od dawna. Nigdy nie potrzebowałam zadać pytania, bo na wszystko chyba jest już odpowiedź. Przepraszam, jeżeli ten temat ktoś już poruszał.) Projektuję sobie więźbę i rozstaw krokwi ustaliłam na 1280 mm (w osi). Krokwie 16x18cm. Wymyśliłam sobie, że nie trzeba będzie ciąć wełny (producent podaje 120 cm szerokości). Mój tata zapewnił mnie, że jest kilka centymetrów szersza, więc będzie się ją idealnie układać. Ale jako projektant jest dobry w praktyce i nie wierzę, żeby kiedykolwiek układał wełnę sam. Wiedziona zasadą ograniczonego zaufania postanowiłam poradzić się szanownych forumowiczów. Może zmienić rozstaw krokwi do 1140 mm? Niby mogłam zrobić to od razu, a teraz się trochę pomęczę z lukarnami. Dobrym rozwiązaniem byłoby pojechać do jakiegoś marketu i zmierzyć rolkę, ale nadal nie jestem pewna, jak zachowa się po rozcięciu folii. o ile w gre wchodzi zabudowa poddasza w oparciu o sucha zabudowe to maksymalny rozstaw osiowy miedzy krokwiami nie powinien przekraczac 100cm. wlena jest docinana z dlugosci rolki na wlasciwy rozstaw miedzy krokwiami. a nawet gdyby max, rozstaw dla suchej mogl byc wiekszy to, jaka masz gwarancje, ze Twoje wymiary projektowe ciesla idealnie urzeczywistni wykonujac wiezbe. procz tego dobrze bedzie jesli w polaci dachu maja byc okna a krokwie beda rozstaw 90cm - od boku do boku dla okna ok. 80cm, bedzie mozna dobrze wykonac izolacje okna. max edycji postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_bury 16.06.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 FlashBack napisał: o ile w gre wchodzi zabudowa poddasza w oparciu o sucha zabudowe to maksymalny rozstaw miedzy krokwiami nie powinien przekraczac 100cm. Na czym opierasz to przekonanie? FlashBack napisał: wlena jest docinana z dlugosci rolki na wlasciwy rozstaw osiowy miedzy krokwiami. a nawet gdyby max, rozstaw dla suchej mogl byc wiekszy to, jaka masz gwarancje, ze Twoje wymiary projektowe ciesla idealnie urzeczywistni wykonujac wiezbe. Pewności nie mam, a jedynie nadzieję Drewno pod więźbę zamówiłam wg projektu. Powiem panu na dachu, żeby krokwie nie były od siebie oddalone o więcej niż x i będę miała nadzieję, że mnie posłucha. I właśnie o ten x was pytam. Na razie zrozumiałam, że wiążący jest dla mnie rozstaw osiowy, czyli po 4 cm zapasu z obu stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 16.06.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 1. bo tak i juz choc moze czegos nie wiem. 2. nie jednemu co tak ukladal welne mozna zima policzyc krokwie. welna bedzie cieta. chyba, ze dach plaski a drewno pozbawione oflisu i wysezonowane. rolka 120cm powiedzmy tyle "gwarantuje" producent - rozstaw miedzy krokwiami 117,5-118,5cm. ale zaraz rockwool 100cm (az na strone wszedlem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_bury 16.06.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 FLashBack napisał: 1. bo tak i juz choc moze czegos nie wiem. Każdy z nas czegoś nie wie Czyli rozumiem, że masz na myśli względy wykonania izolacji, a nie na przykład konstrukcyjne. FLashBack napisał: rolka 120cm powiedzmy tyle "gwarantuje" producent - rozstaw miedzy krokwiami 117,5-118,5cm. Cały czas mówimy o rozstawie osiowym? Pragnę ograniczyć konieczność cięcia wzdłużnego wełny ze względów zdrowotnych. Słyszałam, że robi źle na cerę i paznokcie A tak na marginesie dach mam dwuspadowy z dwoma lukarnami, więc uważam sprawę za banalnie prostą. Dziękuję za pomoc Mam nadzieję, że komuś jeszcze się to przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fernard_o 16.06.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ...Witam wszystkich:) Właśnie przekopałem cały temat i od przyszłego tygodnia mam zamiar wziąć się za ocieplanie poddasza. Dach jest po pełnym deskowaniu i oczywiście pokryty papą. W temacie jest troszkę namieszane i chciałbym zadać kilka pytań, a dokładnie 2 1.Jeśli krokiew ma 15cm to czy po zrobieniu szczeliny (3cm) mogę użyć wełny (prawdopodobnie Ursa DF35) 15cm pomiędzy krokwie? Czy może lepiej przybić łatę na krokwie (3cm), a następnie poziomo ułożyć 5 cm pomiędzy profile? 2.Jeśli na dole przy ścianie pomiędzy 2 krokwiami przybita jest deska i są szczeliny to czy użyć pianki czy zostawić tę szczelinę do wentylacji (szczelina wentylacyjna)? Jeśli ktoś będzie miał czas i chęć to Proszę o Odpowiedź.Z Góry Dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 16.06.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 max. rozstaw osiowy krowki dla suchej zabudowy, dla welny jak mialaby isc z szerokosci rolki (120cm) podalem rozstaw miedzy krokwiami (nie osiowy) dla welny. tylko co z ta ew. sucha robic.. cyrk?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 16.06.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ...Witam wszystkich Formowiczów:) Właśnie przekopałem cały temat i od przyszłego tygodnia mam zamiar wziąć się za ocieplanie poddasza. Dach jest po pełnym deskowaniu i oczywiście pokryty papą. W temacie jest troszkę namieszane i chciałbym zadać kilka pytań, a dokładnie 2 1.Jeśli krokiew ma 15cm to czy po zrobieniu szczeliny (3cm) mogę użyć wełny (prawdopodobnie Ursa DF35) 15cm pomiędzy krokwie? Czy może lepiej przybić łatę na krokwie (3cm), a następnie poziomo ułożyć 5 cm pomiędzy profile? 2.Jeśli na dole przy ścianie pomiędzy 2 krokwiami przybita jest deska i są szczeliny to czy użyć pianki czy zostawić tę szczelinę do wentylacji (szczelina wentylacyjna)? Jeśli ktoś będzie miał czas i chęć to Proszę o Odpowiedź. Z Góry Dzięki... 1. nie mozna a szczelina w stosunku do dlugosci ocieplanej polaci moze byc zbyt mala. 2. zostawic a moze nawet okazac sie konieczne usuniecie tej deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 ...Witam wszystkich:) Właśnie przekopałem cały temat i od przyszłego tygodnia mam zamiar wziąć się za ocieplanie poddasza. Dach jest po pełnym deskowaniu i oczywiście pokryty papą. W temacie jest troszkę namieszane i chciałbym zadać kilka pytań, a dokładnie 2 1.Jeśli krokiew ma 15cm to czy po zrobieniu szczeliny (3cm) mogę użyć wełny (prawdopodobnie Ursa DF35) 15cm pomiędzy krokwie? Czy może lepiej przybić łatę na krokwie (3cm), a następnie poziomo ułożyć 5 cm pomiędzy profile? Wersja druga prawidłowa 2.Jeśli na dole przy ścianie pomiędzy 2 krokwiami przybita jest deska i są szczeliny to czy użyć pianki czy zostawić tę szczelinę do wentylacji (szczelina wentylacyjna)? A ta deska to w pionie? Jeśli tak to należy zostawić szczelinę wentylacyjną o takiej wielkości jak między wełną, a deskowaniem. Jeśli ktoś będzie miał czas i chęć to Proszę o Odpowiedź. Z Góry Dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawero 17.06.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witam Remontuję mieszkanie (poddasze), które jest zaadoptowaną częścią strychu w budynku wielorodzinnym. Moje 1 pytanie brzmi: jak i gdzie wykonać otwory do wentylacji przestrzeni nad wełną . Dach jest dwuspadowy, ale o bardzo małym kącie nachylenia ("płaski") kryty papą ( prawdopodobnie termozgrzewalną) na pełnym deskowaniu. Są trzy już istniejące otwory z jednej strony mieszkania, które zaznaczyłem na zdjęciach , i jeden otwór po przeciwległej ścianie w przestrzeni między krokwiowej 2: czy jest sens dawać nad wełnę folię wysoko paroprzepuszczalną, aby zapobiec ewentualnemu przeciekowi i zawilgoceniu wełny? Technik budowlany, polecił mi abym wykonał (nawiercił) po kilka otworów w ściankach nad murłatą w każdej przestrzeni miedzy krokwiowej , bezpośrednio pod deskami z dwóch stron mieszkania dla zapewnienia wentylacji. Czy to rozwiązanie zda egzamin i wentylacja będzie prawidłowa. Dodam jeszcze tylko, że krokwie mają 15 cm wysokości są wzmocnione, jak będzie widać na załączonych obrazkach - do tego daje 10 cm wełny między krokwie i 5 cm miedzy metalowy stelaż w poprzek Przepraszam za mętlik, ale chciałem szczegółowo opisać problem Dziękuję i czekam z niecierpliwością na jakieś sugestie ( mam wyznaczony termin ukończenia) proponuje w kalenicy (szczycie dachu) miedzy kazda para krowki powinny byc umieszczone kominki wentylacyjne (wyloty dla szczeliny). dla tej wysokosci krowkwi i nachylenia welna nie grubsza jak 10cm, na krokwiowo konieczne bedzie danie 10-15cm welny (kompromis izolacja/wysokosc mieszkalna). nie ma potrzeby (jak nie ma przeciekow) montowac dodatkowo folii nad welna by oddzielac ja od szczeliny. przy zabudowie plyta g/k z racji, ze dom jest wielorodzinny konieczne jest wykonanie zabudowy plyta ognioochronna. Dzięki FlashBack za szybką odpowiedź, ale mam rozumieć, że nawiercenie otworów o których wspominał technik budowlany w przestrzeniach między krokwiami, nie wiele pomoże?! Z tymi kominkami wentylacyjnymi, może być ciężko bo musiałbym w dach ingerować w pokrycie dachowe, a nie za bardzo będę mógł podejrzewam, bo mieszkanie nie jest moje. Musiałbym sie starać pewnie o jakieś zezwolenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 17.06.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Slawero, wyjeciem z sytuacji moze bbyc wykonanie sufitu podwieszanego izolowanego. W przestrzeni nad sufitem a dachem latwiej bedzie wykonac/zapewnic wentylacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fernard_o 17.06.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 http://img196.imageshack.us/img196/783/dsc01691ikd.jpghttp://img41.imageshack.us/img41/5737/dsc01693v.jpg Tak wygląda szczelina pomiędzy krokwiami o której pisałem wyżej... Zostawić ją, czy może użyć pianki, albo jakieś siatki przeciw nieproszonym gościom? I co sądzicie o wełnie Ursa DF 35? Miał już ktoś z nią do czynienia? Proszę o odpowiedź...Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 http://img196.imageshack.us/img196/783/dsc01691ikd.jpg http://img41.imageshack.us/img41/5737/dsc01693v.jpg Tak wygląda szczelina pomiędzy krokwiami o której pisałem wyżej... Zostawić ją, czy może użyć pianki? I co sądzicie o wełnie Ursa DF 35? Miał już ktoś z nią do czynienia? Proszę o odpowiedź... Z góry dzięki Powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fernard_o 17.06.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 "Powiększyć" ?? a co ze szkodnikami... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 17.06.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 fernard_o scianki dzialowe nie powinny podchodzic pod krycie dachu, powinna zostac tam przestrzen umozliwiajaca montaz ocielpenia. w sprawie szczelin to nie szczeliny wentylacyjne a szpary w deskowaniu . wywal te deski zakrywajace przestrzen (deskowanie-murlata) i dodatkowo tam gdzie jest mur trzeba podkuc- szczelina choc z 5cm wysokosci na calej szerokosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fernard_o 17.06.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 FlashBack ...sorki nie znam się, jestem młody i się uczę dopiero Dzięki Bardzo i Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 "Powiększyć" ?? a co ze szkodnikami... ? Zabronić wchodzić Szczelina powinna być nie mniejsza niż szczelina nad wełną (5cm to dużo) i ta izolacja powinna dochodzić i łączyć się z izolacją ściany. Jeśli ściana nie jest izolowana to trzeba jakoś wykończyć zakończenie. Deska mogłaby być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 17.06.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 no tak, a ja mam płyty dalej mokre nie wiem co schrzanili ci moi pseudo-fachowcy ale jak miziam te połączenia płyt g-k to mi ku...nie schnie :( czy możliwe że mam aż taką wilgoć w domu, że płyty zawilgotniały i nie mają zamiaru wyschnąć?? ratunku...jakiś pomysł ?? tylko nie piszcie że zerwać nie mogę już dłużej mieszkać na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts