FlashBack 17.06.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 no tak, a ja mam płyty dalej mokre nie wiem co schrzanili ci moi pseudo-fachowcy ale jak miziam te połączenia płyt g-k to mi ku...nie schnie :( czy możliwe że mam aż taką wilgoć w domu, że płyty zawilgotniały i nie mają zamiaru wyschnąć?? ratunku...jakiś pomysł ?? tylko nie piszcie że zerwać nie mogę już dłużej mieszkać na budowie czym miziasz? hmm czy sa prowadzone prace mokre, czy budynek posiada stala wentylacje. czy na poddaszu pod plytami jest paroizolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabol 17.06.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Wtam. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości?Jestem na etapie przygotowań do ocieplenia poddasza. Firma,która stawiała mi dom wraz z kryciem dachu stosuje takie rozwiązanie ocieplenia poddasza: 1.Na krokwie nabijają łaty (daje to 16cm krokwi+4cm łaty) 2.Między krokwie dają 20cm wełny 3.Robią stelaż 4.Między stelaż dają STYROPIAN 5cm Nie wiem tylko w którym momencie daja taką żółtą folię (chyba pod styropian...?)Przyznaję,że nie widziałam aż tak dokładnie,gdyż było to na innej budowie. Nie rozumiem tylko dlaczego dają styropian i czemu on ma służyć. Nie spotkałam się nigdzie wcześniej z takim rozwiązaniem i mam ogromne wątpliwości do takiego sposobu. Kiedyś słyszałam,że nie powinno sie dawać styropianu wewnątrz pomieszczenia.Czy tak jest nadal?Jestem laikiem i jakos nie trafiają do mnie przekonania moich fachowców co do zasadności i najlepszego rozwiązania ocieplenia poddasza takim systemem. A już zupełnie nie rozumiem tematu szczelin między ścianką kolankową a ociepleniem...Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak powinno to wyglądać?nadmienię,że ściankę mam na 1 Porotherm a całe deskowanie jest tylko do momentu jak krokwie stykają się ze ścianką kolankową. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam I w takim razie gdzie powinna byc ta przerwa do wentylacji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 17.06.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 flashback, próba miziania była ..gipsem szpachlowym... na dole mieszkamy, na połowie domu mamy drewniane stropy, na poddaszu wentylacja jest tylko w łazience przez dwa lata w zimie suszyliśmy pranie na górze no i na samej górze, na stryszku są otwory na wylot więc tam wiucha nieźle. no ale to nie ma wpływu na "wilgoć domową bo przecie jest folia paraizo folia paraizolacyjna jest, przyklejona taśmą do stelaży, na to kręcona płyta. sugerowano mi że płyta nie może się stykać z folią i to dlatego...ale z tego co czytam, to większość ludzi tak robi i nic się nie dzieje... suszy się to intensywnie od marca. i doopa chyba wypożyczę pochłaniacz wilgoci może on coś zdziała?? czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.06.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 hmm jest folia paroizolacyjna ale czy jest paroizolacja.trudno jest ocenic stan faktyczny. wyglada to na mokra welne. pochlaniacz nie wiele zdziala, zacznij mierzyc wilgotnosc (kup higrometr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.06.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Wtam. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości?Jestem na etapie przygotowań do ocieplenia poddasza. Firma,która stawiała mi dom wraz z kryciem dachu stosuje takie rozwiązanie ocieplenia poddasza: 1.Na krokwie nabijają łaty (daje to 16cm krokwi+4cm łaty) 2.Między krokwie dają 20cm wełny 3.Robią stelaż 4.Między stelaż dają STYROPIAN 5cm Nie wiem tylko w którym momencie daja taką żółtą folię (chyba pod styropian...?)Przyznaję,że nie widziałam aż tak dokładnie,gdyż było to na innej budowie. Nie rozumiem tylko dlaczego dają styropian i czemu on ma służyć. Nie spotkałam się nigdzie wcześniej z takim rozwiązaniem i mam ogromne wątpliwości do takiego sposobu. Kiedyś słyszałam,że nie powinno sie dawać styropianu wewnątrz pomieszczenia.Czy tak jest nadal?Jestem laikiem i jakos nie trafiają do mnie przekonania moich fachowców co do zasadności i najlepszego rozwiązania ocieplenia poddasza takim systemem. A już zupełnie nie rozumiem tematu szczelin między ścianką kolankową a ociepleniem...Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak powinno to wyglądać?nadmienię,że ściankę mam na 1 Porotherm a całe deskowanie jest tylko do momentu jak krokwie stykają się ze ścianką kolankową. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam I w takim razie gdzie powinna byc ta przerwa do wentylacji...? Żółtą folię daje się pod całą izolację. To co słyszałaś o dawaniu styropianu pod spodem ma związek z ochroną przeciwpożarową. Styropian w razie pożaru będzie paląc się skapywał na wszystko. Tak poza tym użycie styropianu w takim rozwiązaniu nie ma najmniejszego sensu. Jedyny plus jest taki, że się nie pyli, ale to plus dla ekipy montującej, a nie dla użytkownika. reszta to same minusy. Ocieplenie dachu powinno być połączone z ociepleniem ściany. Nie wiem, gdzie masz tą szczelinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 18.06.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 hmmm odkręciłam płytę w kilku miejscach (a w łazience nawet całą..), folia jest mokra od strony płyty, wełna jest sucha więc wygląda na to że paroizolacja spełnia swoje zadanie choć teraz już niczego nie jestem pewna.musiałoby to zamakać jakoś ...generalnie, bo ten sam problem jest na całym poddaszu. poza tym na górze jest jeszcze stryszek (nieocieplony), przyglądałam się jak tam wygląda ta membrana ale wydaje się że wszystko jest ok, tak na oko moje zaraz się rozejrzę za higrometrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.06.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 hmmm odkręciłam płytę w kilku miejscach (a w łazience nawet całą..), folia jest mokra od strony płyty, wełna jest sucha więc wygląda na to że paroizolacja spełnia swoje zadanie choć teraz już niczego nie jestem pewna.musiałoby to zamakać jakoś ...generalnie, bo ten sam problem jest na całym poddaszu. poza tym na górze jest jeszcze stryszek (nieocieplony), przyglądałam się jak tam wygląda ta membrana ale wydaje się że wszystko jest ok, tak na oko moje zaraz się rozejrzę za higrometrem czy pomieszczenia u gory byly zima ogrzewane? bo mi jakos ciagle ew. mostki chodza po glowie jako przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 18.06.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 no kurdę że właśnie były ogrzewane jak się wkurzę to zerwę wszystko...tylko nie wiem co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.06.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 no kurdę że właśnie były ogrzewane jak się wkurzę to zerwę wszystko...tylko nie wiem co dalej niejednokrotnie wykonuje zabudowy poddaszy (ze wzgledu np. na sciany dzialowe) przed wykonaniem posadzek nie mam pozniejszych problemow z mokrymi plytami. az dziw, ze nie masz jeszcze grzyba. rozkladam rece bo tylko gdybam co moze byc przyczyna. woda na folii to jak efekt zaparowanych okien czyli brak wentylacji w miejscu o malej izolacyjnosci cieplnej. Poczekajmy az A. Wilhelmi zajzy w temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabol 19.06.2009 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Wtam. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości?Jestem na etapie przygotowań do ocieplenia poddasza. Firma,która stawiała mi dom wraz z kryciem dachu stosuje takie rozwiązanie ocieplenia poddasza: 1.Na krokwie nabijają łaty (daje to 16cm krokwi+4cm łaty) 2.Między krokwie dają 20cm wełny 3.Robią stelaż 4.Między stelaż dają STYROPIAN 5cm Nie wiem tylko w którym momencie daja taką żółtą folię (chyba pod styropian...?)Przyznaję,że nie widziałam aż tak dokładnie,gdyż było to na innej budowie. Nie rozumiem tylko dlaczego dają styropian i czemu on ma służyć. Nie spotkałam się nigdzie wcześniej z takim rozwiązaniem i mam ogromne wątpliwości do takiego sposobu. Kiedyś słyszałam,że nie powinno sie dawać styropianu wewnątrz pomieszczenia.Czy tak jest nadal?Jestem laikiem i jakos nie trafiają do mnie przekonania moich fachowców co do zasadności i najlepszego rozwiązania ocieplenia poddasza takim systemem. A już zupełnie nie rozumiem tematu szczelin między ścianką kolankową a ociepleniem...Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak powinno to wyglądać?nadmienię,że ściankę mam na 1 Porotherm a całe deskowanie jest tylko do momentu jak krokwie stykają się ze ścianką kolankową. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam I w takim razie gdzie powinna byc ta przerwa do wentylacji...? Żółtą folię daje się pod całą izolację. To co słyszałaś o dawaniu styropianu pod spodem ma związek z ochroną przeciwpożarową. Styropian w razie pożaru będzie paląc się skapywał na wszystko. Tak poza tym użycie styropianu w takim rozwiązaniu nie ma najmniejszego sensu. Jedyny plus jest taki, że się nie pyli, ale to plus dla ekipy montującej, a nie dla użytkownika. reszta to same minusy. Ocieplenie dachu powinno być połączone z ociepleniem ściany. Nie wiem, gdzie masz tą szczelinę. W takim razie jakie są te minusy dawania tam styropianu?Bo w żaden sposób nie mogę przekonać meża do nie stosowania go wewnątrz domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 19.06.2009 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8dc4e664230f703e.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31e3a83d3d41d622.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e1520a251c52520.html Witam! Kolega "slawero" Wstawił zdjęcia jak ma wstawione dodatkowe krokwie,żeby wzmocnić całość dachu. Chciałem zapytać jak coś takiego wykonać? Czy one są tylko nabite między murłatę a deskowanie czy są jeszcze jakoś przymocowane do murłaty i płatwi? Byłbym wdzięczny za odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 19.06.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 flashback, ale sugestia że płyta nie może przylegać do foli paroizolacyjnej jest bez sensu? tzn Ty robisz tak że ona przylega do foli? bo już mi mieszają... przecie jak folia izoluje, to i jeśli wilgoć pochodzi z domu to i tak spadnie na płytę spowrotem? bo raczej nie wyschnie, chyba że w tej szczelinie byłaby jakaś super wentylacja... eee chyba już przekombinowałam jeszcze sprawdzę na fakturach ile mam tej wełny, ale wydaje mi się że 15 między krokwie i piątkę na wierzchu, więc raczej ok. no i okna np tam nie były nigdy mokre...może delikatnie Więc czekam z niecierpliwością (i z nadzieją) aż ktoś coś wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.06.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Wtam. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości?Jestem na etapie przygotowań do ocieplenia poddasza. Firma,która stawiała mi dom wraz z kryciem dachu stosuje takie rozwiązanie ocieplenia poddasza: 1.Na krokwie nabijają łaty (daje to 16cm krokwi+4cm łaty) 2.Między krokwie dają 20cm wełny 3.Robią stelaż 4.Między stelaż dają STYROPIAN 5cm Nie wiem tylko w którym momencie daja taką żółtą folię (chyba pod styropian...?)Przyznaję,że nie widziałam aż tak dokładnie,gdyż było to na innej budowie. Nie rozumiem tylko dlaczego dają styropian i czemu on ma służyć. Nie spotkałam się nigdzie wcześniej z takim rozwiązaniem i mam ogromne wątpliwości do takiego sposobu. Kiedyś słyszałam,że nie powinno sie dawać styropianu wewnątrz pomieszczenia.Czy tak jest nadal?Jestem laikiem i jakos nie trafiają do mnie przekonania moich fachowców co do zasadności i najlepszego rozwiązania ocieplenia poddasza takim systemem. A już zupełnie nie rozumiem tematu szczelin między ścianką kolankową a ociepleniem...Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak powinno to wyglądać?nadmienię,że ściankę mam na 1 Porotherm a całe deskowanie jest tylko do momentu jak krokwie stykają się ze ścianką kolankową. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam I w takim razie gdzie powinna byc ta przerwa do wentylacji...? Żółtą folię daje się pod całą izolację. To co słyszałaś o dawaniu styropianu pod spodem ma związek z ochroną przeciwpożarową. Styropian w razie pożaru będzie paląc się skapywał na wszystko. Tak poza tym użycie styropianu w takim rozwiązaniu nie ma najmniejszego sensu. Jedyny plus jest taki, że się nie pyli, ale to plus dla ekipy montującej, a nie dla użytkownika. reszta to same minusy. Ocieplenie dachu powinno być połączone z ociepleniem ściany. Nie wiem, gdzie masz tą szczelinę. W takim razie jakie są te minusy dawania tam styropianu?Bo w żaden sposób nie mogę przekonać meża do nie stosowania go wewnątrz domu... A jakie podaje mąż plusy? Minusy to: 1. Wyższa cena 2. to co pisałem wyżej 3. Problematyczna szczelność na styku styropianu i krokwi 4. Więcej pracy Jedyny plus jaki znam to brak pylenia w czasie montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.06.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 flashback, ale sugestia że płyta nie może przylegać do foli paroizolacyjnej jest bez sensu? tzn Ty robisz tak że ona przylega do foli? bo już mi mieszają... przecie jak folia izoluje, to i jeśli wilgoć pochodzi z domu to i tak spadnie na płytę spowrotem? bo raczej nie wyschnie, chyba że w tej szczelinie byłaby jakaś super wentylacja... eee chyba już przekombinowałam jeszcze sprawdzę na fakturach ile mam tej wełny, ale wydaje mi się że 15 między krokwie i piątkę na wierzchu, więc raczej ok. no i okna np tam nie były nigdy mokre...może delikatnie Więc czekam z niecierpliwością (i z nadzieją) aż ktoś coś wymyśli paroizolacje wykonuje tuz pod plytami. bo wilgoc (para) jesli nie ma ujscia to wlasnie siedzi wewnatrz "i z dnia na dzien jest jej wiecej, az w koncu sie wykrapla". nie wiem jak u Ciebie z pogoda ale zaserwuj wentylacje rozszczelniajac okna (nie na zasadzie spontanicznego poroztwierania na osciez okien w dzien a stalej umiarkowanej wentylacji). heheh he, faktura za material nie jest gwarantem czy i jak mamy wykonana usluge (izolacje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabol 20.06.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 zbigmor-ale właśnie przekonują mnie,że styropian 5cm zamiast wełny będzie tańszym rozwiązaniem...czyli nie ma żadnych przeciwwskazań do zastosowania go wewnątrz domu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 20.06.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 flashback, no cóż, faktycznie faktura gwarancji nie daje aż taka naiwna to nie jestem no ale jeśli mam fakturę na 5 i 15 to właściwie wyjścia są trzy...położyli mi albo 20 albo 15 albo ...5 wbrew pozorom przyglądałam się temu co robili. dość dokładnie...ale sam wiesz że baba na budowie jest w o wiele trudniejszej sytuacji niż facet.bo o ile do faceta (mimo że czasem nie ma pojęcia o niczym jak np mój małż) odnoszą się z szacunkiem to kobieta może co najwyżej usłyszeć że "się muratora naczytała" (tak mi powiedzieli jak próbowałam poruszyć kwestię dociskania lub nie wełny do foli paroprzepuszczalnej) ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.06.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 flashback, no cóż, faktycznie faktura gwarancji nie daje aż taka naiwna to nie jestem no ale jeśli mam fakturę na 5 i 15 to właściwie wyjścia są trzy...położyli mi albo 20 albo 15 albo ...5 wbrew pozorom przyglądałam się temu co robili. dość dokładnie...ale sam wiesz że baba na budowie jest w o wiele trudniejszej sytuacji niż facet.bo o ile do faceta (mimo że czasem nie ma pojęcia o niczym jak np mój małż) odnoszą się z szacunkiem to kobieta może co najwyżej usłyszeć że "się muratora naczytała" (tak mi powiedzieli jak próbowałam poruszyć kwestię dociskania lub nie wełny do foli paroprzepuszczalnej) ehhh puki co wietrzyc, wietrzyc, wietrzyc. i mierzyc te wilgotnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.06.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 zbigmor-ale właśnie przekonują mnie,że styropian 5cm zamiast wełny będzie tańszym rozwiązaniem... czyli nie ma żadnych przeciwwskazań do zastosowania go wewnątrz domu...? pocieszajace jest, ze wiele osob ma wlasnie tak wykonane ocieplenie poddasza. skromnie mowiac - wykonanie przez osoby swiadome "czynu" jest na ich wylaczna odpowiedzialnosc. nie jedna fabryka, nie jeden magazyn styropianu splonely, mozemy wiec przemilczec fakt niepalnosci tego materialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.06.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Pytanie do tych, którzy ocieplali sami plus ojciec, szwagier - osoby bez doświadczenia.Czy warto było - zaoszczędzona kasa, czas w jakim to zrobiliście, jakość wykonania, problemy po drodze... Drugi raz - robilibyście sami czy zlecenie dla fachowej firmy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabol 22.06.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 FlashBack-prosze wytłumaczyć mi czy takie rozwiązanie jest prawidłowe czy absolutnie nie? 20cm wełny + 5 cm styropianu? Bo juz zupełnie straciłam rozeznanie...dziękuję bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts