FlashBack 22.06.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 FlashBack-prosze wytłumaczyć mi czy takie rozwiązanie jest prawidłowe czy absolutnie nie? 20cm wełny + 5 cm styropianu? Bo juz zupełnie straciłam rozeznanie...dziękuję bardzo za pomoc jezeli patrzec na aspekt ceny to roznica miedzy styropianem a welna dla polaci ok. 130m2 to oszczednosc rzedu 200zl. (o ile nic nie poknocilem ocieplenie 5cm). byly juz burze o ocielanie styropianem, mozesz byc w grupie ktora tak wykonala ocieplenie to, jest Twoj wybor, Twoje ryzyko. Krotko mowiac nie ocieplaj dachu pod krokwiami styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabol 22.06.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 FlashBack- to wytłumacz mi tak racjonalnie jak powiino wyglądać ocieplenie poddasza zrobione zgodnie ze sztuką? jeśli moge prosić o pomoc:) Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, którymi mogłabym przekonać męża do innego sposobu ocieplenia niż styropianem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 22.06.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Pytanie do tych, którzy ocieplali sami plus ojciec, szwagier - osoby bez doświadczenia. Czy warto było - zaoszczędzona kasa, czas w jakim to zrobiliście, jakość wykonania, problemy po drodze... Drugi raz - robilibyście sami czy zlecenie dla fachowej firmy??? Wszystko zależy jak cenisz swój czas. Ja niedoświadzony swoje 230 m2 dachu załatwiłem w 2 dni po około 10h pracy - bez stelaży. W sumie tego było dla 55m2 między krokwie 10cm+8cm i pod krokwie 10cm, a dla 175m2 między krokwie 20cm + 4cm i pod krokwie 10 cm. Ile bym zapłacił fachowcom? Nie wiem. Jak z 500-800 zł to bym poszedł na taką cenę. Jak więcej to niech się walną w łepetynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek17 22.06.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 to norma niemiecka....ja jestem w trakcie konczenia ocieplenia poddasza nieuzytkowego..mam polozona pierwsza warstwe 15cm i teraz pizdzi jak smok....kolega polozył tylko 20cm i ma zimno na poddaszu....uwazam ze najlepsza opcja to 2razy po 15cm Nie jestem budowlańcem, ale swój rozum mam. Wełna wełnie nie równa, a i sposób układania ma wielkie znaczenie. Mój dalszy sąsiad ma 30 cm wełny w dachu i... pół metrowe "tunele przy oknach połaciowych . Uważam, że w pewnym momencie dokładanie wełny jest już nieopłacalne, tzn. nie wiele zmienia, a kosztuje. Normy EU mówią o: 0,16W/(m2K) ociepleniu dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.06.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Wszystko zależy jak cenisz swój czas. Ja niedoświadzony swoje 230 m2 dachu załatwiłem w 2 dni po około 10h pracy - bez stelaży. W sumie tego było dla 55m2 między krokwie 10cm+8cm i pod krokwie 10cm, a dla 175m2 między krokwie 20cm + 4cm i pod krokwie 10 cm. Rozumiem że w sumie 3 warstwy? pierwsze dwie zasznurkowane? a jak robiłeś tę trzecią? jak ja mocowałeś? wełna z rolki? Robiłeś sam, czy ktoś do pomocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 22.06.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Wszystko zależy jak cenisz swój czas. Ja niedoświadzony swoje 230 m2 dachu załatwiłem w 2 dni po około 10h pracy - bez stelaży. W sumie tego było dla 55m2 między krokwie 10cm+8cm i pod krokwie 10cm, a dla 175m2 między krokwie 20cm + 4cm i pod krokwie 10 cm. Rozumiem że w sumie 3 warstwy? pierwsze dwie zasznurkowane? a jak robiłeś tę trzecią? jak ja mocowałeś? wełna z rolki? Robiłeś sam, czy ktoś do pomocy? z małżowiną. Ta ostatnia warstwa była już po ułożeniu stelaży i w niej też obklejenie folią było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.06.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 FlashBack- to wytłumacz mi tak racjonalnie jak powiino wyglądać ocieplenie poddasza zrobione zgodnie ze sztuką? jeśli moge prosić o pomoc:) Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, którymi mogłabym przekonać męża do innego sposobu ocieplenia niż styropianem... meza jak meza ale co na to, Wasz kierownik budowy? czesciowy zarys zgodnosci ze sztuka jest zawarty w projekcie i tego sie mozecie trzymac lub polepszyc parametry stosujac lepsze/grubsze parametry welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aragorn76 23.06.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8dc4e664230f703e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31e3a83d3d41d622.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e1520a251c52520.html Witam! Kolega "slawero" Wstawił zdjęcia jak ma wstawione dodatkowe krokwie,żeby wzmocnić całość dachu. Chciałem zapytać jak coś takiego wykonać? Czy one są tylko nabite między murłatę a deskowanie czy są jeszcze jakoś przymocowane do murłaty i płatwi? Byłbym wdzięczny za odpowiedź... Witam Krokwie przycinałem tak, żeby weszły na ciasno między murłatę a deskowanie ( tzn, żeby się zakleszczyły), ale nie zawsze się to udawało, więc trzeba było ewentualnie klina pod krokiew podbić, oprócz tego krokwie przybijałem gwoździami w 2-3 punktach do starych krokiew. Mam nadzieję, że dobrze to wykonałem, ponieważ robiłem coś takiego pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 23.06.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8dc4e664230f703e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31e3a83d3d41d622.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e1520a251c52520.html Witam! Kolega "slawero" Wstawił zdjęcia jak ma wstawione dodatkowe krokwie,żeby wzmocnić całość dachu. Chciałem zapytać jak coś takiego wykonać? Czy one są tylko nabite między murłatę a deskowanie czy są jeszcze jakoś przymocowane do murłaty i płatwi? Byłbym wdzięczny za odpowiedź... Witam Krokwie przycinałem tak, żeby weszły na ciasno między murłatę a deskowanie ( tzn, żeby się zakleszczyły), ale nie zawsze się to udawało, więc trzeba było ewentualnie klina pod krokiew podbić, oprócz tego krokwie przybijałem gwoździami w 2-3 punktach do starych krokiew. Mam nadzieję, że dobrze to wykonałem, ponieważ robiłem coś takiego pierwszy raz. bo to, taka improwizacja, ze niby cos sie usprawnilo, poprawilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 23.06.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witajcie, zastanawiam się, czy poprawnie podszedłem do wyznaczania skosów. Otóż: 1. Wyznaczyliśmy poziom sufitu.2. Od miejsca styku sufitu ze skosem puściliśmy pionem punkt na podłogę3. Przenieśliśmy go na drugą ścianę4. Kilkadziesiąt cm w stronę ścianki kolankowej wyznaczyliśmy pion do miejsca przecięcia z linią planowanego skosu (przyjęliśmy ok. 7,5 cm > 5 cm wełna + 2,5 cm CD60)5. poprowadziliśmy prostą przez 2 wyznaczone punkty Dobrze, czy nie bardzo? A jeśli nie to jak inaczej? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 23.06.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witajcie, zastanawiam się, czy poprawnie podszedłem do wyznaczania skosów. Otóż: 1. Wyznaczyliśmy poziom sufitu. 2. Od miejsca styku sufitu ze skosem puściliśmy pionem punkt na podłogę 3. Przenieśliśmy go na drugą ścianę 4. Kilkadziesiąt cm w stronę ścianki kolankowej wyznaczyliśmy pion do miejsca przecięcia z linią planowanego skosu (przyjęliśmy ok. 7,5 cm > 5 cm wełna + 2,5 cm CD60) 5. poprowadziliśmy prostą przez 2 wyznaczone punkty Dobrze, czy nie bardzo? A jeśli nie to jak inaczej? Pozdrav nalezy wytyczyc wysokosc i poziom scianki kolankowej dalej jak wyzej robiles odnoszac sie do pierwszego skraju scianki kolankowej i przenoszac to, na druga strone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 23.06.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witajcie, zastanawiam się, czy poprawnie podszedłem do wyznaczania skosów. Otóż: 1. Wyznaczyliśmy poziom sufitu. 2. Od miejsca styku sufitu ze skosem puściliśmy pionem punkt na podłogę 3. Przenieśliśmy go na drugą ścianę 4. Kilkadziesiąt cm w stronę ścianki kolankowej wyznaczyliśmy pion do miejsca przecięcia z linią planowanego skosu (przyjęliśmy ok. 7,5 cm > 5 cm wełna + 2,5 cm CD60) 5. poprowadziliśmy prostą przez 2 wyznaczone punkty Dobrze, czy nie bardzo? A jeśli nie to jak inaczej? Pozdrav nalezy wytyczyc wysokosc i poziom scianki kolankowej dalej jak wyzej robiles odnoszac sie do pierwszego skraju scianki kolankowej i przenoszac to, na druga strone. Sęk w tym, że ściany kolankowe mam spartolone i trzeba je robić na plackach. Druga rzecz to to, że nie wykluczam, że pokoje nie są prostokątami. Czy różnice w odległości do przeciwległych ścian rzędu 1 cm są znaczące, czy pomijalne? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 23.06.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 miewam roznice do 9cm na szerokosci pomieszczenia 3,2m pytanie jaki to ma wplyw na pion i poziom scianki kolankowej. dalej na plaszczyzny kolankowa, skos (skos wzgledem polaci), sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aragorn76 24.06.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8dc4e664230f703e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31e3a83d3d41d622.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e1520a251c52520.html Witam! Kolega "slawero" Wstawił zdjęcia jak ma wstawione dodatkowe krokwie,żeby wzmocnić całość dachu. Chciałem zapytać jak coś takiego wykonać? Czy one są tylko nabite między murłatę a deskowanie czy są jeszcze jakoś przymocowane do murłaty i płatwi? Byłbym wdzięczny za odpowiedź... Witam Krokwie przycinałem tak, żeby weszły na ciasno między murłatę a deskowanie ( tzn, żeby się zakleszczyły), ale nie zawsze się to udawało, więc trzeba było ewentualnie klina pod krokiew podbić, oprócz tego krokwie przybijałem gwoździami w 2-3 punktach do starych krokiew. Mam nadzieję, że dobrze to wykonałem, ponieważ robiłem coś takiego pierwszy raz. bo to, taka improwizacja, ze niby cos sie usprawnilo, poprawilo nie, nie. to żeby wzmocnić krokwie doradził mi gościu który się zna na budowlance , one po prostu były przegnite i po części "zjedzone" przez kornik i kij wie co jeszcze, chyba jednak lepiej będzie, jak to obciążenie dachu będzie miało solidne podparcie ze zdrowych krokwi, aniżeli starych i zbutwiałych belek. Oczywiście tę robotę trzeba było zrobić bez rozbierania dachu i na nowo kładzenia krokwi. ZGL robił wcześniejczęśću dachu i część krokwi powzmacniał, nie powiem, żeby było to dokładnie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 24.06.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 A można by krokwie po nabiciu, przykręcić do murłaty za pomocą takich metalowych kątowników? Ps. A jakie wymiary masz tych krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aragorn76 24.06.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Krokwie nowe ,tymi którymi wzmacniałem mają wymiary 15 na 5 cm, a czy można do murłaty przymocować za pomocą kątownika to szczerze mówiąc nie wiem. To już chyba Ci FlashBack będzie musiał powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabol 24.06.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 meza jak meza ale co na to, Wasz kierownik budowy? czesciowy zarys zgodnosci ze sztuka jest zawarty w projekcie i tego sie mozecie trzymac lub polepszyc parametry stosujac lepsze/grubsze parametry welny. Właśnie,że nasz Kierownik budowy robi w ten sposób (20cm wełny + 5 cm styropianu) i stąd moje pytania i wielkie wątpliwości...Bo ja-laik, nie jestem w żaden sposób przekonana do tego sposobu...Dlatego prosiłam o pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 24.06.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 meza jak meza ale co na to, Wasz kierownik budowy? czesciowy zarys zgodnosci ze sztuka jest zawarty w projekcie i tego sie mozecie trzymac lub polepszyc parametry stosujac lepsze/grubsze parametry welny. Właśnie,że nasz Kierownik budowy robi w ten sposób (20cm wełny + 5 cm styropianu) i stąd moje pytania i wielkie wątpliwości...Bo ja-laik, nie jestem w żaden sposób przekonana do tego sposobu...Dlatego prosiłam o pomoc:) Coz takie zycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aragorn76 24.06.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8dc4e664230f703e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31e3a83d3d41d622.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e1520a251c52520.html Witam! Kolega "slawero" Wstawił zdjęcia jak ma wstawione dodatkowe krokwie,żeby wzmocnić całość dachu. Chciałem zapytać jak coś takiego wykonać? Czy one są tylko nabite między murłatę a deskowanie czy są jeszcze jakoś przymocowane do murłaty i płatwi? Byłbym wdzięczny za odpowiedź... Witam Krokwie przycinałem tak, żeby weszły na ciasno między murłatę a deskowanie ( tzn, żeby się zakleszczyły), ale nie zawsze się to udawało, więc trzeba było ewentualnie klina pod krokiew podbić, oprócz tego krokwie przybijałem gwoździami w 2-3 punktach do starych krokiew. Mam nadzieję, że dobrze to wykonałem, ponieważ robiłem coś takiego pierwszy raz. bo to, taka improwizacja, ze niby cos sie usprawnilo, poprawilo Z cal szacunkiem FlashBack, jakkolwiek to nazwiesz, na pewno spełni swoją rolę ( zdrowe krokwie!! więc nie trzeba być geniuszem , żeby coś tam lamentować). Pachnie tu ironią, ale starałem się więc nie ściemniaj tylko mów, czy dobrze jest zrobione czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aragorn76 24.06.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8dc4e664230f703e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31e3a83d3d41d622.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e1520a251c52520.html Witam! Kolega "slawero" Wstawił zdjęcia jak ma wstawione dodatkowe krokwie,żeby wzmocnić całość dachu. Chciałem zapytać jak coś takiego wykonać? Czy one są tylko nabite między murłatę a deskowanie czy są jeszcze jakoś przymocowane do murłaty i płatwi? Byłbym wdzięczny za odpowiedź... Witam Krokwie przycinałem tak, żeby weszły na ciasno między murłatę a deskowanie ( tzn, żeby się zakleszczyły), ale nie zawsze się to udawało, więc trzeba było ewentualnie klina pod krokiew podbić, oprócz tego krokwie przybijałem gwoździami w 2-3 punktach do starych krokiew. Mam nadzieję, że dobrze to wykonałem, ponieważ robiłem coś takiego pierwszy raz. bo to, taka improwizacja, ze niby cos sie usprawnilo, poprawilo Z cal szacunkiem FlashBack, jakkolwiek to nazwiesz, na pewno spełni swoją rolę ( zdrowe krokwie!! więc nie trzeba być geniuszem , żeby coś tam lamentować). Pachnie tu ironią, ale starałem się więc nie ściemniaj tylko mów, czy dobrze jest zrobione czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts