Rafałsz 30.06.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Witam,Mam do Was pytanko, czy macie ogoś godnego polecenia do ocieplenia poddasza + zabudowa? Chodzi o rejon Wrocławia (dokładnie koło Długołęki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberbronek 07.07.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Czy ktos moze mnie oswietlic kiedy przy podwieszaniu sufitu czy montazu plyt GK na poddaszu stosuje sie podwojny ruszt a kiedy pojedynczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.07.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Poddasze jezeli okladzina nie jest dalej/nizej od np.jetek o/do 14cm mozna zastosowac "grzybki" ruszt pojedynczy. Jezeli obnizenie jest wieksze to, zasadniej jest wykonac ruszt krzyzowy dla raz zwiekszenia sztywnosci plaszczyzny /duzy rozstaw wieszakow/, dwa obciazalnosc. To samo tyczy sie sufitow pod stropami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberbronek 07.07.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Poddasze jezeli okladzina nie jest dalej/nizej od np.jetek o/do 14cm mozna zastosowac "grzybki" ruszt pojedynczy. Jezeli obnizenie jest wieksze to, zasadniej jest wykonac ruszt krzyzowy dla raz zwiekszenia sztywnosci plaszczyzny /duzy rozstaw wieszakow/, dwa obciazalnosc. To samo tyczy sie sufitow pod stropami. Czy jedynym kryterium jest jaka jest odleglosc od sufitu ? a powierzchnia sufitu nie ma tu znaczenia ? ... i czy prawda jest ze jezeli bedzie ruszt pojedynczy to jest wieksze prawdopodobienstwo pekniecia plyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.07.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Poddasza i ich sufity to z regoly sa okladziny a te, wykonuje sie jako ruszt pojedynczy na "grzybkach". Jak zachodzi konecznosc obnizenia samego sufitu w gre wchodza wieszaki i taki ruszt najlepiej wykonac jako krzyzowy. Taki stelaz jest bardziej stabilny przy montazu plyt i ulatwia montaz np.izolacji, oswietlenia itp.. Jak chodzi o pekanie to, nie ma znaczenia ani rodzaj selaza ani ilosc warst plyt. Procz prawidlowosci montazu sa jeszcze czynniki trzecie ktore trzeba maksymalnie wyeliminowac przed przystapieniem do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 07.07.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Szukam ekipy do ocieplenia poddasza. wełna x2, płyta GK - taki był plan.W rozmowach z potencjalnymi wykonawcami padły sugestie stosowania dwóch płyt lub płyty GK na cienką płytę OSB. Ma to zapobiec pękaniu na łączeniach. Czy to dobre rozwiązania? Czy ktoś z Was stosował takie rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.07.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Szukam ekipy do ocieplenia poddasza. wełna x2, płyta GK - taki był plan. W rozmowach z potencjalnymi wykonawcami padły sugestie stosowania dwóch płyt lub płyty GK na cienką płytę OSB. Ma to zapobiec pękaniu na łączeniach. Czy to dobre rozwiązania? Czy ktoś z Was stosował takie rozwiązania? płytę OSB pod karton-gips stosowałem....tylko w "ścianie telewizyjnej" by telewizor było do czego przykręcić. Podwójne płytowanie też już przerabiałem.... Ale nie ze względu na możliwość pękania... Dobrze zrobić na pojedynczym i też nie będzie pękać. Moje osobiste zdanie - nie widzę w tym sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 08.07.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Mam pytanie o precyzję stelażu: jakie odchyłki mocowania wieszaków/profili są do przyjęcia? Pytanie czy jest sens walczyć o każdy milimetr? Wiadomo że płyta się podda, no ale z drugiej strony chciałbym mieć ściany i sufity proste i niepękające... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.07.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Czy jeśli krokwie mają 18cm, można tam wepchać wełnę 20 cm. Na krokwiach jest folia paroprzepuszczalna, potem kontrłaty i dachówka. Nie pytam o techniczną możliwość, na siłę wejdzie ale technologicznie ... ile wełny między takie krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 08.07.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Fachowcem nie jestem, ale z tego co wiem, to nie ma sensu, bo "skompresowana" wełna traci na właściwościach termoizolacyjnych. Lepiej kupić albo 18cm albo 15cm i dołożyć do drugiej warstwy te 5cm (bo może wyjść cenowo lepiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 08.07.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Czy jeśli krokwie mają 18cm, można tam wepchać wełnę 20 cm. Na krokwiach jest folia paroprzepuszczalna, potem kontrłaty i dachówka. Nie pytam o techniczną możliwość, na siłę wejdzie ale technologicznie ... ile wełny między takie krokwie? Jak 18-ka to osiemnascie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 08.07.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Mam pytanie o precyzję stelażu: jakie odchyłki mocowania wieszaków/profili są do przyjęcia? Pytanie czy jest sens walczyć o każdy milimetr? Wiadomo że płyta się podda, no ale z drugiej strony chciałbym mieć ściany i sufity proste i niepękające... Flashback, skoro już tu jesteś, to może byś się wypowiedział w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 08.07.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Mam pytanie o precyzję stelażu: jakie odchyłki mocowania wieszaków/profili są do przyjęcia? Pytanie czy jest sens walczyć o każdy milimetr? Wiadomo że płyta się podda, no ale z drugiej strony chciałbym mieć ściany i sufity proste i niepękające... Przyjmiesz odchylke 0 wyjdzie od 1-2mm o'k, przyjmij 1,5 wyjdzie 2-3mm. Luzy lacznikow, odchylki osi otworow itp. Trzymaj sie jak najblizej 0. Inaczej, poziomy i piony to sprawa narzedzia poziomnicy. Plaszczyzny te zaleza od przyjetej tolerancji zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 08.07.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Trzymam się zera, no i właśnie wychodzi czasem 1-2mm odchyłki. Pytanie czy z tym walczyć, czy może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.07.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Trzymam się zera, no i właśnie wychodzi czasem 1-2mm odchyłki. Pytanie czy z tym walczyć, czy może być? No bez przesadyzmu... 1-2mm to normalne nawet 3mm ujdzie byle nie więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.07.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Czy można ( i czy ma sens ) łaczenie uni-maty i super-maty (Isover)? Przykładowo uni miedzy krokwie i super w poprzek na to... Czy ta kolejność, biorąc pod uwage współczynnik przewodzenia ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 08.07.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Czy można ( i czy ma sens ) łaczenie uni-maty i super-maty (Isover)? Przykładowo uni miedzy krokwie i super w poprzek na to... Czy ta kolejność, biorąc pod uwage współczynnik przewodzenia ciepła? Pierwsza warstwa welny to "durszlak" przez krokwie. Warstwa na krokwie to juz praktycznie jednolita warstwa materialu izolacyjnego, im bardziej "cieplejszy" tym lepiej. Uni w krokwie i Super na to dobry wybor. Oczywiscie marzenie to obie warstwy Super tylko kto ma dach z jednolitym rozstawem krokwi w przedziale 90-100cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.07.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Oczywiscie marzenie to obie warstwy Super tylko kto ma dach z jednolitym rozstawem krokwi w przedziale 90-100cm. Dlaczego ma to znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 09.07.2009 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Wiekszy rozstaw mniej mostkow , mniejsze sito. Ogromne znaczenie ma rowniez usytuowanie i wysokosc wzgledem krokwi scian szczytowych i dzialowych, tak by maksymalnie zapewnic ciaglosc izolacji dachu jak i calego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 09.07.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Zakładam, że to nie jest kwestia jakichś szczególnych właściwości które uniemożliwiają jej przycięcie na wymaganą długość... (?) Z innej beczki - na ściany kolankowe chcę przykleić płyty GK. Będą też przykręcone na skosach, gdzie będzie ocieplenie dachu. Jak nisko na ściany kolankowe można zejść z folią pod płytę - ideałem byłoby dać ją również pod płytę GK klejoną do ściany. Czy to wykonalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts