Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poddasze jezeli okladzina nie jest dalej/nizej od np.jetek o/do 14cm mozna zastosowac "grzybki" ruszt pojedynczy. Jezeli obnizenie jest wieksze to, zasadniej jest wykonac ruszt krzyzowy dla raz zwiekszenia sztywnosci plaszczyzny /duzy rozstaw wieszakow/, dwa obciazalnosc. To samo tyczy sie sufitow pod stropami.

Poddasze jezeli okladzina nie jest dalej/nizej od np.jetek o/do 14cm mozna zastosowac "grzybki" ruszt pojedynczy. Jezeli obnizenie jest wieksze to, zasadniej jest wykonac ruszt krzyzowy dla raz zwiekszenia sztywnosci plaszczyzny /duzy rozstaw wieszakow/, dwa obciazalnosc. To samo tyczy sie sufitow pod stropami.

Czy jedynym kryterium jest jaka jest odleglosc od sufitu ? a powierzchnia sufitu nie ma tu znaczenia ? ... i czy prawda jest ze jezeli bedzie ruszt pojedynczy to jest wieksze prawdopodobienstwo pekniecia plyty ?

Poddasza i ich sufity to z regoly sa okladziny a te, wykonuje sie jako ruszt pojedynczy na "grzybkach". Jak zachodzi konecznosc obnizenia samego sufitu w gre wchodza wieszaki i taki ruszt najlepiej wykonac jako krzyzowy. Taki stelaz jest bardziej stabilny przy montazu plyt i ulatwia montaz np.izolacji, oswietlenia itp.. Jak chodzi o pekanie to, nie ma znaczenia ani rodzaj selaza ani ilosc warst plyt. Procz prawidlowosci montazu sa jeszcze czynniki trzecie ktore trzeba maksymalnie wyeliminowac przed przystapieniem do pracy.

Szukam ekipy do ocieplenia poddasza. wełna x2, płyta GK - taki był plan.

W rozmowach z potencjalnymi wykonawcami padły sugestie stosowania dwóch płyt lub płyty GK na cienką płytę OSB. Ma to zapobiec pękaniu na łączeniach.

Czy to dobre rozwiązania? Czy ktoś z Was stosował takie rozwiązania?

Szukam ekipy do ocieplenia poddasza. wełna x2, płyta GK - taki był plan.

W rozmowach z potencjalnymi wykonawcami padły sugestie stosowania dwóch płyt lub płyty GK na cienką płytę OSB. Ma to zapobiec pękaniu na łączeniach.

Czy to dobre rozwiązania? Czy ktoś z Was stosował takie rozwiązania?

płytę OSB pod karton-gips stosowałem....tylko w "ścianie telewizyjnej" by telewizor było do czego przykręcić. Podwójne płytowanie też już przerabiałem.... Ale nie ze względu na możliwość pękania... Dobrze zrobić na pojedynczym i też nie będzie pękać.

Moje osobiste zdanie - nie widzę w tym sensu...

Czy jeśli krokwie mają 18cm, można tam wepchać wełnę 20 cm. Na krokwiach jest folia paroprzepuszczalna, potem kontrłaty i dachówka.

Nie pytam o techniczną możliwość, na siłę wejdzie ale technologicznie ... ile wełny między takie krokwie?

Jak 18-ka to osiemnascie.

Mam pytanie o precyzję stelażu: jakie odchyłki mocowania wieszaków/profili są do przyjęcia? Pytanie czy jest sens walczyć o każdy milimetr?

Wiadomo że płyta się podda, no ale z drugiej strony chciałbym mieć ściany i sufity proste i niepękające...

Flashback, skoro już tu jesteś, to może byś się wypowiedział w tym temacie? :)

Mam pytanie o precyzję stelażu: jakie odchyłki mocowania wieszaków/profili są do przyjęcia? Pytanie czy jest sens walczyć o każdy milimetr?

Wiadomo że płyta się podda, no ale z drugiej strony chciałbym mieć ściany i sufity proste i niepękające...

Przyjmiesz odchylke 0 wyjdzie od 1-2mm o'k, przyjmij 1,5 wyjdzie 2-3mm.

Luzy lacznikow, odchylki osi otworow itp. Trzymaj sie jak najblizej 0.

Inaczej, poziomy i piony to sprawa narzedzia poziomnicy. Plaszczyzny te zaleza od przyjetej tolerancji zera.

Czy można ( i czy ma sens ) łaczenie uni-maty i super-maty (Isover)? Przykładowo uni miedzy krokwie i super w poprzek na to...

Czy ta kolejność, biorąc pod uwage współczynnik przewodzenia ciepła?

Pierwsza warstwa welny to "durszlak" przez krokwie. Warstwa na krokwie to juz praktycznie jednolita warstwa materialu izolacyjnego, im bardziej "cieplejszy" tym lepiej. Uni w krokwie i Super na to dobry wybor. Oczywiscie marzenie to obie warstwy Super tylko kto ma dach z jednolitym rozstawem krokwi w przedziale 90-100cm.

Zakładam, że to nie jest kwestia jakichś szczególnych właściwości które uniemożliwiają jej przycięcie na wymaganą długość... (?)

Z innej beczki - na ściany kolankowe chcę przykleić płyty GK. Będą też przykręcone na skosach, gdzie będzie ocieplenie dachu. Jak nisko na ściany kolankowe można zejść z folią pod płytę - ideałem byłoby dać ją również pod płytę GK klejoną do ściany. Czy to wykonalne?