Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z innej beczki - na ściany kolankowe chcę przykleić płyty GK

A jak zamierzasz w tej sytuacji ocieplić murłatę?

A nie wiem jeszcze.... jest tam trochę miejsca, niewiele bo niewiele... A ocieplenie z zewnątrz? Poza tym warstwa ocieplenia skosu częściowo "wejdzie też na murłatę.. Temat do przemyślenia, dzięki za zwrócenie uwagi....

Z innej beczki 2 - szukam foli paroszczelnych, dorken delta reflex niezła cena ok 6zł za m2. Czy warto ???? (cena/jakość)

Paroizolacje mucujemy do sciany tuz pod murlata. Czy konieczne jest jej docieplanie od wewnatrz? Nie, murlata izolowana bedzie przez izolacje elewacji i dalej przez izolacje w polaci dachu. Warto zainwestowac w markowa paroizolacje wiedzac, ze bedzie prawidlowo wykonana. Sama szczelnosc to juz strona montazowa.

no to ja będę monotematyczna-dalej nie wiem jak mam wykończyć okolice murłaty- o ile to jest murłata. na wszelki wypadek wkleję zdjęcie :oops: o ile mi się to uda :lol:

http://images47.fotosik.pl/161/eec6cfd3075efa63med.jpg

http://images40.fotosik.pl/156/cf6ef7eb637e3b39med.jpg

no i co z tym?? czy tu trzeba jakąś konstrukcję i płytę gk? i co z foliami?która pod spód, która na wierzch?

Proszę o opinie, bo mam już maly metlik od porad hurtowników.

Krokwie 17,5 cm, na tym folia wysokoparoprzepuszczalna. Planowałem wełnę 18 unimaty plus 10 supermaty.

A oto porady:

1. nie warto dawać tam 18tki - wystarczy 15 bo i tak często się rozszerza do ok 16cm. Mimo wszystko (szczelina nad folią przepuszczalną) warto zostawić minimalną szczelinę pod folią. Poza tym proponuję unimatę flex - tylko 1 zł/ m2 drożej dla 15cm - jest to produkt lepszy, nie tylko jeśli chodzi o łatwiejszy montaż.

2. proszę zamiast supermaty 10cm rozważyć termo-mata plus. 10cm. Mamy w promocji i zamiast 17 zł za super-mate można kupić termo-mate plus za 11 zł brutto za m2.

Kto ma rację? Co Wy na to?

Flashback no tak, żółty strzęp to folia paroizolacyjna, białe na górze to skos z płyty g-k, białe na dole to ściana kolankowa (?) z dość nieregularnie położonym tynkiem maszynowym 8) ...

Powiem tak, obrobienie murlaty to rzecz tych co robili skosy. Dziwi mnie tylko tak sobie pozostawiona folia bo rowniez i to powinno byc dokonczone przez te same osoby. Przy tak zakonczonym plytowaniu skosow pozostaje wykonac przedscianke z g/k na murowanej scianie kolankowej np.na profilach CD, szkoda tylko pieniedzy za tynkowanie.

przedściankę...hmmm znaczy się na całości kolankowej stelaż i płyta?? chyba będę musiała się całkowicie przekwalifikować :evil: ale prędzej sobie chyba w łeb strzelę :cry:

moi fachowcy wyszli z założenia że jak nie miziają tego to i nie wykańczają, prawie wszędzie mi taką wiszącą folię pozostawiali, a co gorsza w niektórych miejscach na styk...

no dobra a bardzo byłoby bez sensu jakoś konstrukcję zrobić tylko tam gdzie,,,drewno ? :lol: i do tego płytę? i w jakiej kolejności te folie?

Droga Pani, wykonawca nie wykonal paroizolacji wiec robota nie jest zakonczona, malo tego ma Pani nieszczelne poddasze.

Nie wiem jak gleboko jest osadzona murlata wzgledem plaszczyzny sciany by moc tam wcisnac np.profil kapeluszowy. Bez wykonania calosciowego zakrycia scianki kolankowej nie mozna zagwarantowac pewnosci montazu plyty na samej tylko murlacie. Jakiekolwiek tlumaczenie wykonawcy uwazam za bezsensowne co do pozostawienia w tym stanie roboty.

nie będę przecież teraz latać za beznadziejnym fachowcem, bo jak spi...rzył to jaka jest szansa że umie to poprawić... :cry:

ok, mam nieszczelne poddasze, mogę coś tym zrobić czy lepiej od razu wyburzyć dom?

oczywiście jest taka możliwość że ktoś przyjdzie i to zrobi, tylko teraz już chciałabym wiedzieć czego chcę i na co mam zwrócić uwagę?

A przy wykonaniu zabudowy g-k ścianki kolankowej np profilami UW/CW50 jak przymocować górny profil UW do krokwi,która idzie pod kątem (nie prostopadle po podłoża :wink: "?

Przykrecic do krokwi ;). Majac wykonawce nie przejowal bym sie tym Jak. Pytanie jaka role ma spelniac scianka i jak bedzie wysoka.

nie będę przecież teraz latać za beznadziejnym fachowcem, bo jak spi...rzył to jaka jest szansa że umie to poprawić... :cry:

ok, mam nieszczelne poddasze, mogę coś tym zrobić czy lepiej od razu wyburzyć dom?

oczywiście jest taka możliwość że ktoś przyjdzie i to zrobi, tylko teraz już chciałabym wiedzieć czego chcę i na co mam zwrócić uwagę?

przed grzybem nalezy sie zabezpieczac nie z nim walczyc (grzybem na wiezbie) z grzybem wewnatrz (przewiew pary przez nieszczelnosci) w narozach

Przykrecic do krokwi . Majac wykonawce nie przejowal bym sie tym Jak. Pytanie jaka role ma spelniac scianka i jak bedzie wysoka.

Ścianka ma 150cm wysokości i ma za zadanie zakryć i "ocieplić" murłatę, tylko nie wiem jak przykręcić ten górny profil UW do krokwii. Na jakichś kątownikach czy jak...? :wink: