FlashBack 16.07.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Coś znalazłem. Zdjęcie nr 5 w pliku http://www.doerken.de/dachdetails/de/data/Allg_Verlegehinweise2.pdf W dużym skrócie: wyciąć kołnież z tej samej folii, naciąć, nałożyć na rurę, uszczelnić jakimś delta flexx band (pewnie można też czymś innym) i po bokach również przykleić. I co? Kolumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splaton46 16.07.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Możesz też docieplić stropodach granulatem wełny i wtedy odpadnie Ci szereg poruszanych tu problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.07.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Możesz też docieplić stropodach granulatem wełny i wtedy odpadnie Ci szereg poruszanych tu problemów. Owszem można. Może wystąpić tylko kilka problemów z racji wymaganych dla granulatu grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.07.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Kolejne pytanie - łączenie folii paroprzepuszczalnej z murem. Czy ta folia musi być tak samo szczelna jak paroizolacja? Czy należy ją lekko podnieść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.07.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Kolejne pytanie - łączenie folii paroprzepuszczalnej z murem. Czy ta folia musi być tak samo szczelna jak paroizolacja? Czy należy ją lekko podnieść? Skad sie wziela ta folia i do czego ona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 20.07.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 One są już zamontowane. Kominek, folia paroprzepuszczalna, wycięty otwór i wisi rura - napowietrzenie kanalizacji jeszcze nie podłączone. Czy mam uszczelnić taśmą przy przejściu przez folię paroprzepuszczalną? Brass ma systemowe przejście do swoich kominków, to taki pierścień z rurą. Nie jest jakoś specjalnie drogie (14pln), a powinien pasować też do innych (średnica 110 lub 125). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.07.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Kolejne pytanie - łączenie folii paroprzepuszczalnej z murem. Czy ta folia musi być tak samo szczelna jak paroizolacja? Czy należy ją lekko podnieść?Skad sie wziela ta folia i do czego ona? Folia wysokoparoprzepuszczlna, jest na krokwiach, pod kontrłatami na których z kolei ułożono dachówkę. To "górna" kromka kanapki gdzie wełna stanowi "nadzienie". Na dole będzie folia paroszczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.07.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Kolejne pytanie - łączenie folii paroprzepuszczalnej z murem. Czy ta folia musi być tak samo szczelna jak paroizolacja? Czy należy ją lekko podnieść?Skad sie wziela ta folia i do czego ona? Folia wysokoparoprzepuszczlna, jest na krokwiach, pod kontrłatami na których z kolei ułożono dachówkę. To "górna" kromka kanapki gdzie wełna stanowi "nadzienie". Na dole będzie folia paroszczelna. Hmm dosc skomplikowane i jak tu te folie z murem polaczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.07.2009 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Nie wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.07.2009 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Nie wiesz?krycie wstepne, procz kominow nie widze powodu dla ktorego trzeba je polaczyc z murem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.07.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Dzięki. Ten mur, do którego chciałem kleić membranę będzie w kolejnym etapie ocieplany z zewnątrz styropianem. Prędzej czy póżniej coś będę musiał postanowić, coś trzeba będzie z tą membraną zrobić, przykleić, wywinąć - nie wiem. Ale mam kolejną wątpliwość... Czy folia paroszczelna ma być bezpośrednio pod płytą GK, czy pod profilem, do którego płyta jest mocowana. Wątpliwość po lekturze instrukcji montażu folii. http://www.doerken.de/bvf-pl/service/verlegeanleitungen/dach/vh_reflexx.pdf"...takerem lub gwoździami papowymi..." Do profila się nie da takerem... Wychodzi że do krokwi... A przecież jest druga warstwa wełny.Najchętniej przykleiłbym taśmą dwustronną do profila i na to płyta.Nad wełną jest membrana wysokoparoprzepuszczalna, gdyby to miało znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.07.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Wciaz zachodze w glowe po jakiego grzyba chcesz te folie kleic do muru.Paroizolacje przyklej na profile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.07.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Wciaz zachodze w glowe po jakiego grzyba chcesz te folie kleic do muru. A wcale nie chcę... Ona po prostu jest: dynda, wystaje, wiatr nią szarpie, denerwuje mnie Dzieki za wszystko, choc to pewnie jeszcze nie koniec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 21.07.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Z innej beczki:Fajny przykład na to, jakie niechlujstwo bywa w deweloperce i przykład, co się dzieje, kiedy... a sami zobaczcie:http://www.bdb.com.pl/zdjecia/salon/20080705113104173978.pdf Pozdrawiam wszystkie ekipy "nie daj się"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.07.2009 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Wciaz zachodze w glowe po jakiego grzyba chcesz te folie kleic do muru. A wcale nie chcę... Ona po prostu jest: dynda, wystaje, wiatr nią szarpie, denerwuje mnie Dzieki za wszystko, choc to pewnie jeszcze nie koniec.... He przeciez to tylko efekty taniego budowania i nie widze tam nic dziwnego. Opisujacy stan rzeczy zapomnial jedynie nadmienic , ze opakowanie po welnie rowniez zostalo zastosowane zamiast foli paroizolacyjnej. Pozostaje jeszcze pytanie skoro jest opakowanie po welnie to, gdzie ona sie podziala (welna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.07.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Wciaz zachodze w glowe po jakiego grzyba chcesz te folie kleic do muru. A wcale nie chcę... Ona po prostu jest: dynda, wystaje, wiatr nią szarpie, denerwuje mnie Dzieki za wszystko, choc to pewnie jeszcze nie koniec.... He przeciez to tylko efekty taniego budowania i nie widze tam nic dziwnego. Opisujacy stan rzeczy zapomnial jedynie nadmienic , ze opakowanie po welnie rowniez zostalo zastosowane zamiast foli paroizolacyjnej. Pozostaje jeszcze pytanie skoro jest opakowanie po welnie to, gdzie ona sie podziala (welna). Nie... opakowanie po wełnie poszło na bramę garażową... jest brudne więc nawet nie widać co w środku...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.07.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Wciaz zachodze w glowe po jakiego grzyba chcesz te folie kleic do muru. A wcale nie chcę... Ona po prostu jest: dynda, wystaje, wiatr nią szarpie, denerwuje mnie Dzieki za wszystko, choc to pewnie jeszcze nie koniec.... He przeciez to tylko efekty taniego budowania i nie widze tam nic dziwnego. Opisujacy stan rzeczy zapomnial jedynie nadmienic , ze opakowanie po welnie rowniez zostalo zastosowane zamiast foli paroizolacyjnej. Pozostaje jeszcze pytanie skoro jest opakowanie po welnie to, gdzie ona sie podziala (welna). Nie... opakowanie po wełnie poszło na bramę garażową... jest brudne więc nawet nie widać co w środku...... Upss. To mial byc cytat do postu doziego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.07.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 No to ładnie wyszło... A ja mam do Ciebie kolejne pytanie, jeśli można. O drugą warstwę wełny przy ociepleniu poddasza. Profile cd co 40cm, druga warstwa ma grubość 10cm. 40cm rozumiem jako odległosci miedzy osiami profila, czy tak? Wtedy szerokość "światła" miedzy profilami to 34cm. Jaka ma być szerokość wełny? 40 i wpychać pod profil, tak żeby poszczególne kawałki się stykały? Jeśli tak (a nawet jeśli nie ) to czy szerokość profila, tj to 27mm "wchodzi" w warstwę wełny, cz też należy zostawić pełne 10cm, co oznacza, że czoło profila będzie prawie 13cm od krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 23.07.2009 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Co ma rozstaw profili do welny, jak jest ona z rolki to, tniemy odpowiednia dlugosc i nakladamy na krokwie. Jak plyta rowniez. Welna 5,10,15 to tyle ma byc od czola krokwi do czola profili, czsem sa odstepstwa w gore przez, nierownosci krokwi/jetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 23.07.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Moim zdaniem ma - tniesz 34 czy 40 cm ?Jeśli "poprzeczna" wełna ma być tylko między profilami to powinno się ciąć 34 cm pasy - tyle jest światła miedzy profilami. Wtedy wełna licuje się z profilem i tworzy niemalże płaszczyznę.Jesli ma być również pod profilem - 40cm. De facto dziesiątka bedzie wtedy ściśnięta pod profil, do ok 7cm, ale będzie sie stykała z innymi kawałkami wełny pod profilem.Czytałem w wątku o paskach wełny pod profile i zastanawiam sie czy to dobre rozwiązanie... Profile montowane na ESach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts