Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

Prosze o porade w kwestii grubosci welny na strychu:

poddasze mam uzytkowe i w wiekszosci pomieszczen nie mam dylematu:

- na poddaszu uzytkowym 20 cm miedzy krokwie, + 5 cm na to plyta GK

- na suficie welna miedzy jetki i plyta GK

- na stychu 20 cm miedzy krokwie.

...ale w jednym pomieszczeniu szanowna malzonka suszy mi glowe ze chce aby bylo widac belki, cos takiego jak tu :

http://www.psbud.pl/realizacje/min1/105.jpg

i wtedy nie ma juz miejsca na welne miedzy jetki.

Czy na strychu nad tym pomieszczeniem wystarczy dac 20 cm tak jak nad innymi pomieszczeniami, czy trzeba dodac jeszcze 5 cm ?

Wiazalo by sie to niestety z dodatkowym kosztem, nie chodzi mi nawet o koszt welny, ale dodatkowa robocizna, bo trzeba budowac ruszt.

Prosze o porade

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Legenda do schematu:

żółty - pierwsza warstwa, międzykrokwiowa,

pomarańcz - druga wartwa izolacji

Wszystko było dobrze, do czasu kiedy nie zamierzałem wykorzystywać strychu, ale od powstania projektu nastąpiło trochę zmian. Na strych planuję zamontować schody strychowe i postawić tam rekuperator (na platformie z płyt osb na jętkach).

Folia paroizolacyjna zaplanowana jest tuż pod płytą GK, na profil, więc wszystko co na strychu będzie poza/powyżej, niejako "w dachu". Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne.

Na strych nie zamierzam często chodzić, wymiana filtra kilka razy w roku. Schody strychowe bedą szczelne.

Pierwsza warstwa wełny powyżej linii sufitu nad poddaszem nie będzie "podparta" drugą. Wypadałoby ją dobrze zasznurkować. O czym jeszcze należy pamiętać

http://images37.fotosik.pl/165/dbd8843037da61b9med.jpg

Jakie są plany co do tych wystającyh spod płyt kawałków folii? Jak zamierzasz to wykończyć (ściana kolankowa już otynkowana) ?

hehe - to mnie rozbawiło :lol:

istnieje takie coś jak nóż techniczny, to jest najlepszy sposób, na wykończenie niegrzecznej wystającej folii.

Co do tego ocieplenia wszystko jak najbardziej ok

na wełnę na strychu można rozciągnąć np włókninę, no i dać jakieś listewki u góry i po środku wysokości, wełna się nie będzie sypać :wink:

Jakie są plany co do tych wystającyh spod płyt kawałków folii? Jak zamierzasz to wykończyć (ściana kolankowa już otynkowana) ?

Mnie też bawiło jak pisałem... Nie wiem czy da sie dobrze przykleić folię do muru, skoro ona idzie pod płytą na stelażu. W praktyce na przyklejenie jest tyle miejsca co grubość płyty. Zastanawiam się, czy narożnik dodatkowo uszczelniać, żeby zapewnić ciągłość paroizloacji.

Całość w kontekście sugestii o 10cm zakładach przy łaczeniu folii - po co aż tyle skoro będzie sklejona...

Mnie też bawiło jak pisałem... Nie wiem czy da sie dobrze przykleić folię do muru, skoro ona idzie pod płytą na stelażu. W praktyce na przyklejenie jest tyle miejsca co grubość płyty. Zastanawiam się, czy narożnik dodatkowo uszczelniać, żeby zapewnić ciągłość paroizloacji.

Całość w kontekście sugestii o 10cm zakładach przy łaczeniu folii - po co aż tyle skoro będzie sklejona...

Ciągłość paroizolacji powinna być wszędzie! Nie wiem o jakim narożniku piszesz, ale wszystkie folie powinny być połączone, i te na suficie, skosie, we wnęce okna dachowego, wszystko ze sobą połączone. A kontekst 10 cm zakładki polega pewnie na tym, że lepiej jak 10 cm wystaje, niźli miałoby 1 cm miało by zabraknąć.

Tak samo lepiej stać 10 minut na przystanku, niż przyjść 10 sekund po odjeździe autobusu :wink:

a szklana? jak ma mieć 10 to czasem ma 10 ale częściej 8-7 ale i też 5!!! a zaleta? pięknie się układa, tnie, optyka, nie gryzie...

robiłem u siebie wełną szklaną, specjalnie po przywiezieniu rozpakowaliśmy przy dostawcy jedną rolkę żeby sprawdzić co będzie, rozkręciła się sama i wstała do nominalnych 20cm od razu, po strzepnięciu miała 22cm, jak chcesz to na PW podam ci producenta

miałem tez jedną rolkę wełny skalnej z marketowej promocji, po rozwinięciu nadal była ściśnięta, po strzepnięciu rozleciała się na milion kawałków a pyliło na strychu jeszcze przez następny tydzień

dawaj tego producenta na forum skoro sprawdzony i polecany, niejednemu pewnie się przyda

Mam krokwie i jetki o gr. 20 cm. Dachówkę ceramiczną i membranę dachową, bez desowania. Chcemy ocieplić dach aż do kalenicy.

Myślelśsmy o Supermacie Isovera, ale najgrubsza ma 18 cm. Łącznie chcemy dać 25 cm izolacji dachu (20 cm pomiedzy krokwie + 5 cm na to). Czy można dać te 18 cm pomiędzy krokwie, czy ne będzie za mało, skoro nie musimy zachować pustki izolcyjnej? Wiem, że w przypadku wełny szklanej nie trzyma ona wymiarów i zamiast 18 cm może być np. 15 cm.

Mam problem z syfitem - czy tam też dać 20 + 5, czy tylko 20 cm? Pytam z uwagi na to, że ocieplamy aż do kalenicy - ponad syfitem ułożymy wełne tylko pomiedzy krokwie - 20 cm (na poddaszu nieużytkowym leżą tubolexy od rekuperacji).

Jakiej długości powinny być grzybki przy uwzględnieniu, że na krokwie idzie 5 cm wełny i na to płyta?

Juz nie pytam czy Isover, czy rockwool, bo wiem, że ilu zwolenników, tylu przeciwników.

Czesc gorna zwentylowac i dokladnie zaizolowac rury.. W krokwie i jetki 18 na sufity i nakrokwiowo 5 w czesci mieszkalnej. Wieszaki w przedziale 8-17cm.

a czy jak nie bedzie ocieplenia w jetkach to bedzie bardzo zle ??? chcialbym zostawic belki na wierzchu i nie zmiesci mi sie tam welna (opisuje to pare postow wyzej)

Pozdrawiam

Czesc gorna zwentylowac i dokladnie zaizolowac rury.. W krokwie i jetki 18 na sufity i nakrokwiowo 5 w czesci mieszkalnej. Wieszaki w przedziale 8-17cm.

Czyli - rury jeszcze dodatkowo zaizolować - "zrobić im pierzynkę"? A zwentylować to jak? na dach puścić jeszce dachówki wentylacyjne, czy jak? Generalnie to mam dachówki wentylacyjne po obu stronach dachu - po 4 po każdej - dach ma ok. 10 metrów długości. Mam wolne kanały wentylacji grawitacyjnej więc nie ma problemu kanał taki otworzyć na stryszku. Jeden kanał wykorzystam do wentylacji kanalizacji, a mam jeszcze wolnych 3. Czy taka wentylacja będzie OK? Płytu OSB nie zostały ułożóne bezpośrednio na jętkach, ale zrobilismy im stalaż z deseczek ułożonych prostopadle do jętek, więc wełna na suficie też vbędzie miała wentylację.

Mam jeszcze pytanie dotyczące folii paroprzepuszcalnej. Jak ją rozłożyć, skoro mam wełnę jeszcze na stryszu i dodatkowow w suficie?

Czyli - rury jeszcze dodatkowo zaizolować - "zrobić im pierzynkę"? A zwentylować to jak? na dach puścić jeszce dachówki wentylacyjne, czy jak? Generalnie to mam dachówki wentylacyjne po obu stronach dachu - po 4 po każdej - dach ma ok. 10 metrów długości. Mam wolne kanały wentylacji grawitacyjnej więc nie ma problemu kanał taki otworzyć na stryszku. Jeden kanał wykorzystam do wentylacji kanalizacji, a mam jeszcze wolnych 3. Czy taka wentylacja będzie OK? Płytu OSB nie zostały ułożóne bezpośrednio na jętkach, ale zrobilismy im stalaż z deseczek ułożonych prostopadle do jętek, więc wełna na suficie też vbędzie miała wentylację.

Mam jeszcze pytanie dotyczące folii paroprzepuszcalnej. Jak ją rozłożyć, skoro mam wełnę jeszcze na stryszu i dodatkowow w suficie?

welna na stryszku bez paroizolaci przestrzen ta potrzebuje ciaglej wentylacji. Dziwne troche przy rekuperacji posiadac takie zrodlo strat. Wentylacja przez kratki nawiewno wywiewne dotyczy to kazdego stryszku czy z dostepem czy bez niego. Rury tak czy inaczej poowinny byc izolowane.

welna na stryszku bez paroizolaci przestrzen ta potrzebuje ciaglej wentylacji. Dziwne troche przy rekuperacji posiadac takie zrodlo strat. Wentylacja przez kratki nawiewno wywiewne dotyczy to kazdego stryszku czy z dostepem czy bez niego. Rury tak czy inaczej poowinny byc izolowane.

A dlaczego żródło strat? Przecież izoluję przestrzeń aż do kalenicy. Jeśli natomiast chodzi o umiejscowienie rur do reku na stryszku, to raczej standard. Zazwyczaj do pomieszceń górnych umieszcza się rury na stryszku. Jak mieliśmy to zrobić inaczej??

Trochę nie rozumiem dlaczego ułożenie ocieplenia na stryszku jest błędem? Rozumiem, że muszę zapewnić tam wentylację by dom sobie pooddychał, ale przecież tak robi wiele osób jak sie popatrzy nawet na forum. Było o umie kilkunastu fachowców od zabudowy i ociepleń i jakoś wszyscy nawet to sugeowali, więc FlasBack z Polic do Dołuj nie jest daleko i może podzielisz się swoją wiedzą na ten temat, bo chyba do tego służy forum :D , a zwłacza dział - wymiana doświadczeń.

No dobra

1. Byłem w Castoramie. Wkładałem grzybka w profil. No i grzybek miał lekki luz w tym sensie że można go było lekko przemieszczać w górę i w dół. Czy tak ma być, czy też nie.

2. No i drugie pytanie. Nie chce mi się nadbijać krokwi aby włożyć 15cm wełny i uzyskać 3cm szczelinę od deskowania, tak naprawdę brakuje mi ok 1cm. Czy mogę po prostu wysunąć wełnę o ten 1cm ponad krokwie. Później w poprzek położyłbym drugą warstwę wełny.

3. Po co to całe nadbijanie krokiew, czy tylko po to aby wełna się trzymała krokwi i nie wysuwała się.

Remx,

nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumialam, jesli szukasz takiego łącznika krzyżowego ktory wchodzi na wcisk do profila 60mm, to my dostalismy go w Leroy Merlin,

sa i w Markach i w Arkadi,....-,trzeba szukac, leza tak na uboczu i trzeba wiedziec co szukasz bo standardowo to wlasnie daja takie o ktorych ty piszesz, bo takim systemem robi wiekszoc

Trochę nie rozumiem dlaczego ułożenie ocieplenia na stryszku jest błędem? Rozumiem, że muszę zapewnić tam wentylację by dom sobie pooddychał, ale przecież tak robi wiele osób jak sie popatrzy nawet na forum. Było o umie kilkunastu fachowców od zabudowy i ociepleń i jakoś wszyscy nawet to sugeowali, więc FlasBack z Polic do Dołuj nie jest daleko i może podzielisz się swoją wiedzą na ten temat, bo chyba do tego służy forum :D , a zwłacza dział - wymiana doświadczeń.
jakie oddychanie domku stryszkiem przy rekuperacji :o