Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

Ok zamierzam zabrać się za układanie stelaży do zabudowy poddasza i nasuwa się kilka pytań.

acha piszecie o jakimś drugim wątku podobnym tematyką , dajcie linka?

wracając,

1: Co lepsze ES czy Grzybki?

2: Ktoś ocieplał ES poddasze? Macie jakieś fotki ??zwłaszcza z zabudowy sufitu i łączeniach z jętkami ze ściankami kolankowymi i ścianami?

3: Profile UD na jakich kołkach osadzacie? jakiej długośći i średnicy? i w jakich odstępach są montowane na ścianach?

4:druga warstwa ma równać się z powierzchnią profilu do którego będzie przylepiona folia paroizola. ? niektórzy piszą że profil kręcą na tej drugiej warstwie?

5: Zabudowa sufitu przy pomocy ES'ów odbywa się tak samo jak skosów?

Dzięki za odpowiedź

Myślę że będę Was męczył przez najbliższy miesiąc w tej sprawie !

Pozdrawiam

uchwyt ES owszem do sufitow i bardzo malych skosow (krotkich) wieksze opadaja :/.

kolki szybki montaz np. 6x40 co 60cm

rozstawy sa uzaleznione od rodzaju profila i rodzaju plyty jaka chcesz zastosowac. welne jak sobie chcesz do lica stelazy lub pod.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ile dać wełny w suficie ??

planuje między jętki dać 15 cm, czy dodatkowo jeszcze dawać tak jak na krokwiach 10 cm czy wystarczy te 15 cm, nad sufitem stryszek ocieplony w krokwiach 15 cm

i tu jeszcze pytanie czy na tym stryszku dawać też w poprzek wełne nakrokwiowo i zakrywać folią ?

gdzie sa jetki a gdzie sufit? bo to, dwa rozne elementy.

gore ocieplac wylacznie jak bedzie wykorzystywana, paroizolacje jak bedzie uzytkowana i/lub ogrzewana.

gore ocieplac wylacznie jak bedzie wykorzystywana, paroizolacje jak bedzie uzytkowana i/lub ogrzewana.

nie bardzo rozumiem- jętki a na jętkach mam położone deski jako podłoga na strychu od spodu ma byc sufit z KG i teraz ile dać wełny pomiędzy te deski a KG ?

stryszek bedzie użytkowany jako typowa graciarnia więc chyba należało by chociaż pomiędzy krokwie wełnę wcisnąć ?

góra nie będzie ogrzewana więc bez Paraizolacji ??

nie bardzo rozumiem- jętki a na jętkach mam położone deski jako podłoga na strychu od spodu ma byc sufit z KG i teraz ile dać wełny pomiędzy te deski a KG ?

stryszek bedzie użytkowany jako typowa graciarnia więc chyba należało by chociaż pomiędzy krokwie wełnę wcisnąć ?

izolacji w suficie taka sama jak w krokwiach.

nie zapomnij o akustyce.

stryszek no w takim razie przydaloby sie wsadzic :)

Pytań ciąg dalszy :)

Rozstaw profili CD max 40 cm ale to jest od środka profilu do środka profilu czy może między profilami??

Powiedzcie mi jeszcze jaka jest koleiność kładzenia ocieplenia na suficie wraz z montażem profili? montować prolile a później od góry wkładać wełnę?

Co dawaliście na sam koniec na wełnę od strony stryszków ???tych nieużytkowych nieocieplancych i itd.

Dzięki za odpowiedź

Jak szybko po tynkach można ocieplać poddasze?

najszybciej jak sie da czyli po wyschnieciu :)

A jak szybko schnie ,pół roku,rok? :D

2-4tyg. tylko nie rob tak jak wiekszosc inwestorow a praktycznie wszyscy stad, ze wietrzenie polega u nich na okazjonalnym wpadaniu na budowe i robieniu przeciagow. porozswzczelniaj wszystkie okna i nie martw sie, ze na dworze moze padac :)

Podstawa to sprawna wentylacja.

Trasowanie pod stelaze mozesz zaczac juz po kilku dniach bo wiekszosc pkt. dotyczy krokwi i jetek. brzegi przy szczytach wyschna najszybciej to i montaz UD mozna szybciej zaczac a zarazem stelaze i welna idzie. samo szpachlowanie nie wczesniej jak wszystko bedzie suche.

Jak szybko po tynkach można ocieplać poddasze?

najszybciej jak sie da czyli po wyschnieciu :)

A jak szybko schnie ,pół roku,rok? :D

2-4tyg. tylko nie rob tak jak wiekszosc inwestorow a praktycznie wszyscy stad, ze wietrzenie polega u nich na okazjonalnym wpadaniu na budowe i robieniu przeciagow. porozswzczelniaj wszystkie okna i nie martw sie, ze na dworze moze padac :)

Podstawa to sprawna wentylacja.

Tak też myślałem.Przy obecnej pogodzie zapewne miesiąc wystarczy.

Witam, zerknijcie na zdjęcie - czy ocieplenie skosów (2 warstwy jest prawidłowo zaprojektowane? plus docieplenie murłat i przestrzeni nad nimi?

Jak obrobić murłatę od wewnętrznej strony domu?

chcę dać suporeks (6cm) ale nie wiem czy mam go ścinać zgodnie ze skosem dachu, czy zostawić na prosto i wówczas wełna i folia paroizolacyjna - w pewnej powierzchni dotyka (jest ściśnięta suporeksem od dołu)

http://images44.fotosik.pl/185/adcb766470921631m.jpg