giemzowka 15.11.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 wtam moze mi doradzicie mam dachowke pape deski i krokwie 16 chce dac ocieplenie welna 25 tylko jak dam 15 miedzy krokwie to zostanie tylko szczelina 1cm czyli zadna mam dac 10cm w krokwie a na przekladke 15 i wtedy szczelina zostanie 6cm????? czy takie rozwiazanie bedzie dobre(duza odleglosc rusztu od krokwi moze byc malo stabilny ) drugie pytanie to czy folie ktora przyklejam do rusztu wywijam na sciany kilka cm i co ? przylkejam ja klejem mam juz tynki cementowe i bede robil na koniec gladz to co mam ja zaciagnac gladzia zeby zakryc czy to nie będzie pekac albo odlazic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.11.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 wtam moze mi doradzicie mam dachowke pape deski i krokwie 16 chce dac ocieplenie welna 25 tylko jak dam 15 miedzy krokwie to zostanie tylko szczelina 1cm czyli zadna mam dac 10cm w krokwie a na przekladke 15 i wtedy szczelina zostanie 6cm????? czy takie rozwiazanie bedzie dobre(duza odleglosc rusztu od krokwi moze byc malo stabilny ) drugie pytanie to czy folie ktora przyklejam do rusztu wywijam na sciany kilka cm i co ? przylkejam ja klejem mam juz tynki cementowe i bede robil na koniec gladz to co mam ja zaciagnac gladzia zeby zakryc czy to nie będzie pekac albo odlazic ...może poszukaj welny innej niż 10 i 15cm? ...albo nadbitka na krokwiach - wystarczy deska 2.5cm + 1cm z krokwi i wychodzi 3,5cm a to już wystarczy ...jeśli chodzi o sztywność rusztu... a co ja mam teraz powiedzieć jak mam wełnę 18 w krokwiach i.... 20cm wełny pod krokwiami? i ruszt sztywno "stoi" ...folię przykleja się do profilu UD za pomocą taśmy 2-stronnej i wywija luźno na ścianę... po montażu płyt a przed szpachlowaniem tą folię obcina się równo z płytą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giemzowka 15.11.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 niby jest to jakies rozwiazanie zastosowac np12cm welny zostanie 4cm luzu tam gdzie chce kupic maja w dobrej cenie isovera 5 10 15 20 ma ktos jakies inne pomysly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.11.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 niby jest to jakies rozwiazanie zastosowac np12cm welny zostanie 4cm luzu tam gdzie chce kupic maja w dobrej cenie isovera 5 10 15 20 ma ktos jakies inne pomysly no przecie masz odp.: ...albo nadbitka na krokwiach - wystarczy deska 2.5cm + 1cm z krokwi i wychodzi 3,5cm a to już wystarczy chyba idealne (albo jedyne) dla Ciebie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.11.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 niby jest to jakies rozwiazanie zastosowac np12cm welny zostanie 4cm luzu tam gdzie chce kupic maja w dobrej cenie isovera 5 10 15 20 ma ktos jakies inne pomysly no przecie masz odp.: ...albo nadbitka na krokwiach - wystarczy deska 2.5cm + 1cm z krokwi i wychodzi 3,5cm a to już wystarczy chyba idealne (albo jedyne) dla Ciebie rozwiązanie To był dopisek - edytowanie wiec mógł nie doczytać... za szybko pisałem a jeszcze szybciej wysłałem ....sorki za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabon 15.11.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 zamierzam położyć folię paroprzepuszczalną na wełne 15 +5 , czy ktoś może mi doradzić na jaką firmę (producenta folii ) mam się zdecydowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.11.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 zamierzam położyć folię paroprzepuszczalną na wełne 15 +5 , czy ktoś może mi doradzić na jaką firmę (producenta folii ) mam się zdecydowac Jeśli chodzi o najlepszą to chyba Isover Stopair... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadzidek 16.11.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 zamierzam położyć folię paroprzepuszczalną na wełne 15 +5 , czy ktoś może mi doradzić na jaką firmę (producenta folii ) mam się zdecydowac Ja bym stawiał na najlepszych czyli Du-Point TYVEK minimum Pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seblas 17.11.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Mam na dachu deskowanie, papę plus gonty bitumiczne.Chcę teraz ocieplić dach (poddasze użytkowe):- folia wysokoparoprzepuszczalna (muszę, bo papę trochę mi sponiewierali i nie wierzę w jej szczelność, gont jest OK)- szczelina 3cm- sznurki- wełna 12cm- ruszty z wełną 5cm- folia paroizolacyjnaI teraz kupę pytań mam.Jak założyć tą folię (pierwszą od góry)? Owijać nią krokwie?Jak mocować? Taśmą dwustronną? Takerem?Jak ją mocować wokół okna dachowego?Zacząć należy pewnie od góry (kalenicy)?Przekrój tej folii daje trójkąt (do kalenicy), czy taki ścięty trójkąt (nie dochodzi do kalenicy, tylko do "sufitu")?Jak się tą folię łączy z murłatą/ścianą kolankową?W sumie to niewiele wiem, a muszę część prac wykonać sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadzidek 17.11.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Mam na dachu deskowanie, papę plus gonty bitumiczne. Chcę teraz ocieplić dach (poddasze użytkowe): - folia wysokoparoprzepuszczalna (muszę, bo papę trochę mi sponiewierali i nie wierzę w jej szczelność, gont jest OK) - szczelina 3cm - sznurki - wełna 12cm - ruszty z wełną 5cm - folia paroizolacyjna I teraz kupę pytań mam. Jak założyć tą folię (pierwszą od góry)? Owijać nią krokwie? Jak mocować? Taśmą dwustronną? Takerem? Jak ją mocować wokół okna dachowego? Zacząć należy pewnie od góry (kalenicy)? Przekrój tej folii daje trójkąt (do kalenicy), czy taki ścięty trójkąt (nie dochodzi do kalenicy, tylko do "sufitu")? Jak się tą folię łączy z murłatą/ścianą kolankową? W sumie to niewiele wiem, a muszę część prac wykonać sam... Seblas. Tu masz odpowiedź na wszystkie nurtujące cię pytania: http://www2.dupont.com/Tyvek_Construction/pl_PL/installation_guideline/installation_guidelines.html Napewno przyda się tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabon 17.11.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 dzięki za pomoc ale mam kolejny dylemat, nie wiem czy ma to być folia paroprzepuszczalna czy paroizolacyjna -ma być pomiędzy płytami gips-karton a wełną. dach mamy odeskowany i obity papą (solidnie) plus dachówka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadzidek 17.11.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 dzięki za pomoc ale mam kolejny dylemat, nie wiem czy ma to być folia paroprzepuszczalna czy paroizolacyjna -ma być pomiędzy płytami gips-karton a wełną. dach mamy odeskowany i obity papą (solidnie) plus dachówka. pozdrawiam Między płytami a wełną wstawiasz paroizolację. Jak robisz dla siebie to kup Antivil Al. To jest folia z warstwą aluminium. Układasz stroną aluminium do wewnątrz (do płyty gipsowej) i masz super ekran cieplny. Folie mocujesz za pomocą taśmy dwustronnej lub kleju w sprayu do profili metalowych na zakładkę i nie musisz dbać o mega szczelność połączenia folii - i tak przyciśniesz ją płytą G-K. Apropos instrukcji montażowej dla Ciebie najlepsza była by: Renowacja poddasza, ze strony Tyveka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seblas 18.11.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Mam na dachu deskowanie, papę plus gonty bitumiczne. Chcę teraz ocieplić dach (poddasze użytkowe): - folia wysokoparoprzepuszczalna (muszę, bo papę trochę mi sponiewierali i nie wierzę w jej szczelność, gont jest OK) - szczelina 3cm - sznurki - wełna 12cm - ruszty z wełną 5cm - folia paroizolacyjna I teraz kupę pytań mam. Jak założyć tą folię (pierwszą od góry)? Owijać nią krokwie? Jak mocować? Taśmą dwustronną? Takerem? Jak ją mocować wokół okna dachowego? Zacząć należy pewnie od góry (kalenicy)? Przekrój tej folii daje trójkąt (do kalenicy), czy taki ścięty trójkąt (nie dochodzi do kalenicy, tylko do "sufitu")? Jak się tą folię łączy z murłatą/ścianą kolankową? W sumie to niewiele wiem, a muszę część prac wykonać sam... Seblas. Tu masz odpowiedź na wszystkie nurtujące cię pytania: http://www2.dupont.com/Tyvek_Construction/pl_PL/installation_guideline/installation_guidelines.html Napewno przyda się tobie. Dzięki za linka. No to wiem, że membranę mogę zakładać od krokwi do krokwi, a nie owijać ich ciągłym długim pasem. Ale gdzie to ma się kończyć na dole? Na pewno muszę z nią "wyjść" na zewnątrz za murłatę, żeby ew. woda wydostawała się na zewnątrz. Ale przecież nie będzie ona sobie tam wisieć swobodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seblas 18.11.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 No i nie wiem jak membranę łączyć z oknem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bessi-wkurzona budową 18.11.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Witam, jestem tu pierwszy raz ale mam nadzieje, że zagoszczę na dobre-bo widzę, że znacie sie najlepiej na wszystkich pracach - niż ci pożal się Boże fachowcy...To jak robili mnie w trąbę - opiszę w innym wątku, a teraz mam pytanie co do poddaszy - czy będzie wystarczająco - jeśli dam wełnę Supermata z Isovera 15kę i 5kę?Nie wiem ile czego w skosach-bo widzę, że tak piszecie, ale ja sie nieznam...niedawno zmarł mój tata który pilnował wszystkiego i zostałam z problemem mojej budowy sama...Dlatego nie denerwujcie się, jak bede czasami pisała nie fachowo, albo zadawała idiotyczne pytania. Dach jest kryty blachodachówką, nieodeskowany, tylko folia wysokoparoprzepuszczalna jest pod blachą. Ocieplać będzie ekipa-ale chce się wykazać minimalną wiedzą na ten temat, nie mogę dać im poznać, że się nie znam, bo znów mnie oszukają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.11.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Blacha i membrana .... Super mata o'k lacznie 20cm zadowalajaco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 18.11.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 dzięki za pomoc ale mam kolejny dylemat, nie wiem czy ma to być folia paroprzepuszczalna czy paroizolacyjna -ma być pomiędzy płytami gips-karton a wełną. dach mamy odeskowany i obity papą (solidnie) plus dachówka. pozdrawiam Między płytami a wełną wstawiasz paroizolację. Jak robisz dla siebie to kup Antivil Al. To jest folia z warstwą aluminium. Układasz stroną aluminium do wewnątrz (do płyty gipsowej) i masz super ekran cieplny. Folie mocujesz za pomocą taśmy dwustronnej lub kleju w sprayu do profili metalowych na zakładkę i nie musisz dbać o mega szczelność połączenia folii - i tak przyciśniesz ją płytą G-K. Apropos instrukcji montażowej dla Ciebie najlepsza była by: Renowacja poddasza, ze strony Tyveka. Pozdrawiam. a jak dla kogoś to można chałę? piękne podejście tylko pozazdrościć umiejętności klasyfikowania inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.11.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 dzięki za pomoc ale mam kolejny dylemat, nie wiem czy ma to być folia paroprzepuszczalna czy paroizolacyjna -ma być pomiędzy płytami gips-karton a wełną. dach mamy odeskowany i obity papą (solidnie) plus dachówka. pozdrawiam Między płytami a wełną wstawiasz paroizolację. Jak robisz dla siebie to kup Antivil Al. To jest folia z warstwą aluminium. Układasz stroną aluminium do wewnątrz (do płyty gipsowej) i masz super ekran cieplny. Folie mocujesz za pomocą taśmy dwustronnej lub kleju w sprayu do profili metalowych na zakładkę i nie musisz dbać o mega szczelność połączenia folii - i tak przyciśniesz ją płytą G-K. Apropos instrukcji montażowej dla Ciebie najlepsza była by: Renowacja poddasza, ze strony Tyveka. Pozdrawiam. a jak dla kogoś to można chałę? piękne podejście tylko pozazdrościć umiejętności klasyfikowania inwestorów Piekniejszy jest tekst o dopuszczaniu do nieszczelnosci tej super folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.11.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 mi osobiście najbardziej do gustu przypadł fragment o super ekranie cieplnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadzidek 18.11.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 dzięki za pomoc ale mam kolejny dylemat, nie wiem czy ma to być folia paroprzepuszczalna czy paroizolacyjna -ma być pomiędzy płytami gips-karton a wełną. dach mamy odeskowany i obity papą (solidnie) plus dachówka. pozdrawiam Między płytami a wełną wstawiasz paroizolację. Jak robisz dla siebie to kup Antivil Al. To jest folia z warstwą aluminium. Układasz stroną aluminium do wewnątrz (do płyty gipsowej) i masz super ekran cieplny. Folie mocujesz za pomocą taśmy dwustronnej lub kleju w sprayu do profili metalowych na zakładkę i nie musisz dbać o mega szczelność połączenia folii - i tak przyciśniesz ją płytą G-K. Apropos instrukcji montażowej dla Ciebie najlepsza była by: Renowacja poddasza, ze strony Tyveka. Pozdrawiam. a jak dla kogoś to można chałę? piękne podejście tylko pozazdrościć umiejętności klasyfikowania inwestorów Czego się czepiasz loco. Powinieneś wiedzieć że paroizolacja jest od tego aby chronić wełnę przed wnikaniem w nią pary - zawilgocenia. I jak byś nie wiedział to zwykła paroizolacja kosztuje około 80 groszy a za folię z warstwą alu musisz zapłacić 3 razy więcej. Nie każdy się decyduje na ten luksus, a raczej każdy negocjuje jak najniższą cenę. Więc jeżeli cię stać to stosuj paroizolację alu , a jak nie to sobie żółtą połóż to będzie taniej. A tak nawiasem mówiąc to znam takich co kładą folię budowlaną czarną w ramach "oszczędności". Od tego masz kierbuda żeby ci budowy pilnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts