ekimek 29.12.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 uchwyt ES jest idealny do okladzin scian i sufitow jednak przy skosach biedak sie ugina i cala zabudowa z czasem zaczyna opadac - skos odspaja sie od sufitu. gdy bedziecie montowac wieszaki "grzybki" bardzo dokladnie poprawcie ulozona juz izolacje by nie zostawic pustych przestrzeni przy krokwiach. Witam. Po przeczytaniu tematu byłem przekonany do zastosowania "grzybków" jako że ocieplam poddasze, tylko że moje poddasze wykazuje duże podobieństwo do sufitu Może uda mi się wkleić zdjęcie... Co w takim przypadku zastosować? Pozdrawiam http://images38.fotosik.pl/238/99306a6d3972022amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 29.12.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 late 35x60,profil kapeluszowy KP zwany tez elastycznym 15x60,profil c i uchwytu g,profil cd60 na uchwycie es lub uchwycie klick, kotwie z noniuszem, wieszaku obrotowym,stelaz krzyzowy jedno lub dwu poziomowy na uchw. i wieszakach j/w.rozwiazan sporo, wszystko zalezy od tego ile powinnismy dac optymalnie izolacji a ile mozemy obnizyc pulap sufitu. jaka mase max moze miec sufit i kilku innych rzeczy. podaj wiecej szczegolowco jest nad deskowaniem,wysokosc belek do deskowania,wysokosc pomieszczenia do spodu belki stropodachu czy co to jest,wysokosc przyszlej posadzki, wyglada mi to bardziej na przyszla np. bawialnie dla szkrabow, pokoj tv niz poddasze typowo do mieszkania. a moze to garaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekimek 29.12.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Dzięki za odzew Więc: Na deskowaniu papa termozgrzew i na kawałku dachu styropian z papą. Od podłogi do krokwi 210 w najwyższym punkcie i 150 w najniższym. Na podłodze myślę o legarach osb i panelach. wymiar pomieszczenia to 16 na 6m. Krokwia ma wysokość 13cm, więc myślałem o 10 cm ocieplenia pomiedzy i 15 lub 20 w stelaż. edit i jeszcze chcę zainstalować tam kilka okien dachowych przy użyciu kołnierzy żeby stworzyć kąt min 15 stopni, tylko niestety nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania. "wyglada mi to bardziej na przyszla np. bawialnie dla szkrabow, pokoj tv niz poddasze typowo do mieszkania" no prawie masz rację Planuję tam tylko sypialnie i łazienkę, nie będzie za wysoko ale powinno wystarczyć jeśli będę się trzymał wyższej części pomieszczenia Pomieszczenie pod tym na zdjęciu będzie ogrzewane i bedzie tam łazienka kuchnia salon wiatrołap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 29.12.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ktoś ma zdjęcie tych "grzybków"? jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekimek 29.12.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ktoś ma zdjęcie tych "grzybków"? jak to wygląda? fotka na 6 stronie tego tematu, chyba 8 post od dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 30.12.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Dzięki za odzew Więc: Na deskowaniu papa termozgrzew i na kawałku dachu styropian z papą. Od podłogi do krokwi 210 w najwyższym punkcie i 150 w najniższym. Na podłodze myślę o legarach osb i panelach. wymiar pomieszczenia to 16 na 6m. Krokwia ma wysokość 13cm, więc myślałem o 10 cm ocieplenia pomiedzy i 15 lub 20 w stelaż. edit i jeszcze chcę zainstalować tam kilka okien dachowych przy użyciu kołnierzy żeby stworzyć kąt min 15 stopni, tylko niestety nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania. "wyglada mi to bardziej na przyszla np. bawialnie dla szkrabow, pokoj tv niz poddasze typowo do mieszkania" no prawie masz rację Planuję tam tylko sypialnie i łazienkę, nie będzie za wysoko ale powinno wystarczyć jeśli będę się trzymał wyższej części pomieszczenia Pomieszczenie pod tym na zdjęciu będzie ogrzewane i bedzie tam łazienka kuchnia salon wiatrołap poprawil bym izolacje na deskach nie wiem jakie tam sa dokladnie wymiary i jaka polac dachu obejmuje). od wewnatrz sufity miedzy belkami, z izolacja min5 cm oczywiscie podnoszac izolacje na deskach - to ograniczy obnizanei pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 31.12.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 mam eszcze pytanie o wykonanie sufitu. w jednym miescu na scianie na wysokości na jakiej chcę miec docelowy sufit montuję profil UD. W niego wejdą CD. Równolegle do tej ściany na drugim końcu mam już skos i krokwie. Moje pytanie jak zatem zamontowac po tej drugiej stronie profil UD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 31.12.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 mam eszcze pytanie o wykonanie sufitu. w jednym miescu na scianie na wysokości na jakiej chcę miec docelowy sufit montuję profil UD. W niego wejdą CD. Równolegle do tej ściany na drugim końcu mam już skos i krokwie. Moje pytanie jak zatem zamontowac po tej drugiej stronie profil UD? a mocowane do jetek sa ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 31.12.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 może a wstawię zdęcia ak to obecnie wygląda http://img6.imageshack.us/img6/8904/img5085ep.jpghttp://img189.imageshack.us/img189/9366/img5086o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.12.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 ktoś ma zdjęcie tych "grzybków"? jak to wygląda? fotka na 6 stronie tego tematu, chyba 8 post od dołu ...dobra przeniosę bliżej http://images33.fotosik.pl/301/7d36af4528423f34med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lakes 31.12.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Na etapie wyboru wełny i przy pracach izolacyjnych warto zwrócić uwagę na kilka spraw: 1. Zachowanie ciągłości izolacji to podstawa 2. Dobrym i istotnym elementem jest dołożenie wełny na dwie warstwy, czyli dla przykładu gr. 15 cm pomiędzy krokwie i np. 5 cm w poziomie po krokwiach. Poza zwiększeniem oporu przegrody łamiemy mostki termiczne na krokwiach, drewno ma inny opór niż wełna i lubi się rozsychać. 3. Według mnie warto zastosować wełnę z wyższym oporem i nie żałować grosza w zasadzie tych prac się nie poprawia dochodzą kolejne warstwy i ewentualne poprawki oporu wiążą się z dużymi kosztami. 4. Należy wiedzieć znać paroprzepuszczalność foli dachowej lub jej brak bo i takie elementy się zdarzają. Wtedy rozwiązania docieplenia są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 31.12.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Na etapie wyboru wełny i przy pracach izolacyjnych warto zwrócić uwagę na kilka spraw: 1. Zachowanie ciągłości izolacji to podstawa 2. Dobrym i istotnym elementem jest dołożenie wełny na dwie warstwy, czyli dla przykładu gr. 15 cm pomiędzy krokwie i np. 5 cm w poziomie po krokwiach. Poza zwiększeniem oporu przegrody łamiemy mostki termiczne na krokwiach, drewno ma inny opór niż wełna i lubi się rozsychać. 3. Według mnie warto zastosować wełnę z wyższym oporem i nie żałować grosza w zasadzie tych prac się nie poprawia dochodzą kolejne warstwy i ewentualne poprawki oporu wiążą się z dużymi kosztami. 4. Należy wiedzieć znać paroprzepuszczalność foli dachowej lub jej brak bo i takie elementy się zdarzają. Wtedy rozwiązania docieplenia są różne. to nie miesci sie w teoriach FM a w takim razie zostanie przez nich zbagatelizowane. licza sie tylko odpowiedzi przyklaskujace teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lakes 31.12.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Masz rację dobrze, że jesteś czujny i ktos pilnuje porządku w straży. Dopiero zacząłem na forum, chciałem odpowiedzieć na inny post a nie wiedziałem, że przenosi na ostatnią stronę tematu w sumie logiczne... No ale kolejne posty piszę juz właściwie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.12.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Na etapie wyboru wełny i przy pracach izolacyjnych warto zwrócić uwagę na kilka spraw: 1. Zachowanie ciągłości izolacji to podstawa 2. Dobrym i istotnym elementem jest dołożenie wełny na dwie warstwy, czyli dla przykładu gr. 15 cm pomiędzy krokwie i np. 5 cm w poziomie po krokwiach. Poza zwiększeniem oporu przegrody łamiemy mostki termiczne na krokwiach, drewno ma inny opór niż wełna i lubi się rozsychać. 3. Według mnie warto zastosować wełnę z wyższym oporem i nie żałować grosza w zasadzie tych prac się nie poprawia dochodzą kolejne warstwy i ewentualne poprawki oporu wiążą się z dużymi kosztami. 4. Należy wiedzieć znać paroprzepuszczalność foli dachowej lub jej brak bo i takie elementy się zdarzają. Wtedy rozwiązania docieplenia są różne. kolego... nie wróżę Ci długiego pobytu na tym Forum Nie że pieprzysz głupoty ale tu nie tolerują reklamy Zachwilę ukaże się coś takiego [moderowano-reklama] ...ale lecisz z postami... jak zaczynałem pisać były 3 a jak skończyłem jest już 5 ...ponury będzie miał co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.12.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 IMO ponury już raczej się rozwesela, więc istnieje szansa, że ten napis pojawi się pojutrze, albo w poniedziałek... Jak kac będzie mocny, to może na napisie się nie skończyć Z noworocznym pozdrowieniem dla Ocieplaczy i Ocieplających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lakes 31.12.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Myslałem, że stopka jest ok zmieniam żeby nie było tsunami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 31.12.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Myslałem, że stopka jest ok zmieniam żeby nie było tsunami. nie boj zaby. nie pierwszy taki i nie ostatni forumowicz jak Ty z wpisem w stopce prowadzacym wprost do biznesu. Inni kryja te odnosniki dzieki mozliwosci podawania linkow do dziennikow, komentarzy i ogloszen. klikasz i prosze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 01.01.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Właśnie ocieplam własnymi siłami poddasze i już nic nie wiem. Daję 20cm wełny pomiędzy krokwie, dokładnie tyle ile jest miejsca do folii paroprzepuszczalnej pod dachówką. Wełnę daję do samego szczytu pomimo, że mam jętki, strych nad poddaszem użytkowym (około 2mb) nie będzie używany. Dzisiaj doczytałem, że nie dajecie ocieplenia dachu powyżej jętek?? Teraz kwestia 2 warstwy ocieplenia. Chcę dać 5cm wełny i w to ruszt. Ruszt na uchwytach Rigips: http://www.rigips.pl/strony/produkty_i_systemy/04_poddasza/ 4.70.07 System Rigistil F 530: profil C + wieszak do konstrukcji drewnianej. Czyli wieszaki chcę teraz wkręcać pomiędzy już położoną wełnę - wcześniej wydawało mi się to logiczne, ale dzisiaj już mniej i może przejdę na uchwyty ES. Nie mam pojęcia o połączeniach skosów. Wydawało mi się, że robię jedną ścianę, a drugą dokładam do pierwszej i gipsuję połączenie bez skręcania niczego. Jak nie dziurawić folii paroizolacyjnej skoro jest na profilach, w które wkręcam wkręty?? Mam też pytanie o połączenie folii z istniejącą ścianą. Mam już wytynkowane ściany to czy leipiej dociąć folię do równa czy wywinąć ją na ścianę (tylko jak to potem zakamuflować) Dziki za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 01.01.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Właśnie ocieplam własnymi siłami poddasze i już nic nie wiem. w rigistilu nie przejdziesz na "es" ana "gl" ale bez paniki wieszaki tez przejda L-80 dla podkrokwiowo 50. jak juz wlena jest to, trudno. bedziemy ja zagniatac by zamocowac wieszak. nim to zrobimy wytrasujemy wszystkie przebiegi krawedzi scian i sufitow. welne nie do kalenicy a lekko nad jetki i dalej juz w jetkach i pod jetkami (identycznie jak dla skosow). czy do jetek beda mocowane wieszaki do poddasza czy z elementem rozpreznym wyjdzie z roznicy pulapu sufitu wzgledem jetek. luknij sobie do zeszytow poczytaj kilka razy i jak cos wracaj do nas. nie wiem jakim materialem izolacyjnym dysponujesz. moze okazac sie bardziej ekonomiczne na przyszlosc wykonanie izolacji podkrokwiowo na 100 nie 50. wymagany bedzie wieszak 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka 14 02.01.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Witam! Mam do zrobienia poddasze, aktualnie krokwie widać.Orientuje się ktoś ile kosztuje m2 robocizny wełna+płyta+szpachla i wszystko co musi być do stanu pod malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts