Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

Witam! Mam do zrobienia poddasze, aktualnie krokwie widać.Orientuje się ktoś ile kosztuje m2 robocizny wełna+płyta+szpachla i wszystko co musi być do stanu pod malowanie.

z opisu wymogi zerowe wiec bierz ile dadza rob i zwiewaj.

a jak chcesz dyskutowac dalej to idz do dzailu "lista plac"

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witajcie, czytam was juz kilka tygodni intensywnie i na bieżąco, i potrzebuje pomocy - decydującej wypowiedzi fachowca od ocieplania,- może FLashBack lub Rom-Kon się wypowiedzą,

majster ocieplając nasze skosy na poddaszu dał 18cm między krokwie i przekonał nas że drewno też jest izolatorem i nie potrzeba więcej wełny..... (teraz czytam w końcu wyjaśnienie dlaczego drewno jest innym izolatorem niż wełna)

zakleił wszystko ładnie folią odblaskową- Strotex ALU 150, ,

a teraz po wnikliwych analizach i czytaniu doszliśmy do wniosku że trzeba to docieplić min. 10cm na tych krokwiach, ale nie chcemy zrywać tej foli i mąż wpadł na pomysł żeby montować na ES, - wtedy unikniemy i zrywania tej foli i dziurawienia, ale tutaj FlaschBack świetnie pokazałeś na zdjęciu jak to wygląda i jakie ma wady,

więc pozostaje tylko na grzybkach- tylko że wtedy trzeba zrywać folie,

1. czy jest jeszcze jakiś inny sposób mocowania taki żeby dobrze zamocować i montować do krokwi od czoła- aby zostawić folie???

2. wyczytałam że można "docieplać" po foli do 50% wcześniejszego ocieplenia, czy zostawiając tą folie, dokładając 10cm wełny nałożyć kolejną folie ??

3. co będzie się działo w tej przegrodzie? czy nie będzie się skraplała para?

prosze o podpowiedzi , i z góry dziękuje!!!

niemoge obnizyc lazienki bo mam tam taka wneke jakby faciate tam bedzie stala wanna jesli obnize sie tam zabardzo to tylko srodkiem bede mogl dojsc do wanny

wracajac do konstrukcji krzyzowej ktos mi kiedys powiedzial ze na takiej konstrukcji mniej peka styk sciany z plyta ze konstrukcja jest bardziej stabilna

niemoge obnizyc lazienki bo mam tam taka wneke jakby faciate tam bedzie stala wanna jesli obnize sie tam zabardzo to tylko srodkiem bede mogl dojsc do wanny

......

ja bym chyba wolał ciepłą łazienkę i mniejszy komfort komunikacji z wanna niż doskonałe dojście do wanny i zimną łazienkę, pokombinuj może, zmień wymiar wanny, jej ustawienie itp, dobre ocieplenie łazienki jest tu najlepszym wyjściem, nie zrobisz teraz to zrobisz za rok czy dwa a wtedy to już może być niezła rozpierduch a i jej koszt...

kropecka, mam nadzieje, ze bierzecie pod uwage dodatkowe wypelnienie przestrzeni stelazy izolacja.

okna mnie troche szczypia w oczy. wykonal bym to zupenie inaczej, reszta ok. sprawdzcie wypelnienie izolacja naroznej. wystarczy wsunac tam np. linijke i lekko odchylajac zobaczyc czy welna przylega do belki.

ANNNJA

owszem majster nie klamie ;) krokwia jest izolatorem gdyby caly dach byl jedna krokwia.

termomodernzacja (bo tak to, trzeba nazwac) bedzie kosztowna wiec lepiej jest zdemontowac te folie.

zamocowac wieszaki (grzybki), profile, izolacje podkrokwiowa, paroizolacje i plyty.

flashback, oczywiście zaraz pójdzie druga warstwa między stelaże.

A co konkretnie nie podoba ci się w obróbce okna? Bo tam jeszcze nie jest zrobione (chyba że to co już jest zrobione jest źle?)

Okna staramy się obrabiać zgodnie z intrukcją ze strony

http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/03_poddasza/

gryzie mnie, ze pod i nad oknem szykujecie braki w izolacj szykujac stelaz na prefabrykat dolny mocowany pionowo a gorny poziomo. poglebiajac to zamocowanym prawdopodobnie na styk z oknem profilem u.

nie mam dobrych fotek z tego etapu.

http://lh4.ggpht.com/_1HHBWDmjQpU/SsjYHoTpenI/AAAAAAAAIVA/wEo0af-Ncuc/s512/2009-10-01%2010.08.59.jpg

wiesz co, może na zdjęciach tego nie widać ale przy oknie zarówno na górze jak i na dole pierwszy profil CD jest prostopadle do okna na szerokość ok 7,5 cm (dokładnie tak jak na twojej fotce) i tam właśnie znajduje się ta izolacja. W projekcie mamy totalnie pionowo i trochę to zmieniliśmy.

Witam wszystkich czytajacych :)

Mam malitkie pytanko.... wykonuje wlasnymi "recami" stelaze pod plyty kg

i nie wiem jak polaczyc 2 profile CD ,ktore ida po skosie w dachu 2 spadowym.

Widze tu zdjecie :

http://img203.imageshack.us/img203/476/img5233h.jpg

i chodzi mi wlasnie o te polaczenie dwoch scian, to jest jakis specjalny lacznik czy skrecone ze soba jakos dwa profile C ?

Namieszalem ale moze ktos zrozumie ten belkot :)

FlashBack - bardzo bardzo dziękuje,

czyli nie da się zostawić paroizolacji i dorzucić kolejną warstwę wełny i znowu "zaparoizolować" !!..... no cóż będzie więcej roboty,

ale powiedz jeszcze co masz na myśli pod: " izolacje podkrokwiowa"

co to znaczy??? chyba masz na myśli wełne??? tak, tak, chyba to miałeś na myśli,

chcemy dać 10cm podkrokwiowo a między krokwiami jest teraz 18 ,

Witam wszystkich czytajacych :)

Mam malitkie pytanko.... wykonuje wlasnymi "recami" stelaze pod plyty kg

i nie wiem jak polaczyc 2 profile CD ,ktore ida po skosie w dachu 2 spadowym.

Widze tu zdjecie :

http://img203.imageshack.us/img203/476/img5233h.jpg

i chodzi mi wlasnie o te polaczenie dwoch scian, to jest jakis specjalny lacznik czy skrecone ze soba jakos dwa profile C ?

Namieszalem ale moze ktos zrozumie ten belkot :)

...chodzi o łączenie na belce narożnej...

Są to (prawdopodobnie- bo to nie moje poddasze) dwa skręcone ze sobą profile UD. Poniżej przedstawię fotki z obróbki kosza ale kosz to odwrotność naroża wiec wystarczy tylko odwrócić :wink:

...to są już moje fotki:

http://images44.fotosik.pl/185/c3516c333ae9851a.jpg

http://images38.fotosik.pl/180/a4d847e7b2226978med.jpg

http://images38.fotosik.pl/180/6af89b985220580d.jpg

Profile UD skręcam ze sobą w narożnikach zwykłymi wkrętami do płyt... następnie trochę z użyciem siły rozginam je... i to wszystko...

Rom Kon, tak to jest nasze poddasze, skręcone ze sobą 2 profile UD wg Twoich wskazówek. Dzięki za pomoc

miło mi że mogłem pomóc... mam nadzieję że teraz wszystko wróciło do normy i dalej pójdzie już dobrze!

...ale wcześniej... to nawet nie chcę już wspominać...