Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

a co w sytuacji gdy nie planuje sie plyt G/K badz chce sie je polozyc w pozniejszym czasie?

Jak przymocowac te koncowa warstwe welny? Macie jakies sprawdzone metody? (czy tez pozostaje jedynei ruszt pod G/K?)

Jak planujesz w późniejszym terminie K-G to i tak wieszaki powinieneś przymocować wcześniej.

Do tych wieszaków zamiast rusztu sznurek.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko ze ja wstepnie planuje nie klasc plyt G/K tylko chcialem zabudowac je jakimis kasetonami czy czyms w tym stylu. tu mam rozterke w kwestii ocieplenia - jak poloze ostatnio 5cm warstwe welny (jak ja zamocowac skoro nie planuje stelazu G/K) A nie chcialbym robic zabudowy bez kladzenia tej ostatniej - kryjacej mostki termiczne. :-(

Macie jakies patenty w tej kwestii?

Witam,

Czy macie jakiś patent na uniknięcie dziurawienia paroizolacji podczas montażu płyt GK? Z tego co czytam, to zwykle folie daje się na stelaż, a na to przychodzą płyty GK. Przykręcenie ich do stelaża tworzy parę tysięcy dziur w paroizolacji, w której uszczelnienie wkłada się tyle wysiłku.

Czy jest zatem jakiś patent na to?

Z góry dzięki.

To może tak.

Do czego planujesz przeczepić te kasetony?

Bo jeśli nie bezpośrednio do krokwi to musisz jakieś wieszaki wykonać (przymocować).

Bo albo coś podpieramy albo podwieszamy.

Inaczej się nie da. ;)

no wlasnie....no wlasnie...czyli jesli dam jakies wieszaki (np w ksztalcie litery "L"?) to moge pomiedzy dac na ich wysokosc, welne i znow ja zasznurkowac? Dobra podazam droga... :-?

Zapraszamy do kontaktu z Ekpertem Forum. Na pytania -
jeszcze tylko przez kilka dni
- odpowiada URSA

Porady Eksperta:
http://forum.muratordom.pl/forumdisp...łna-mineralna

URSA Polska jest producentem szerokiej gamy materiałów izolacyjnych. Podstawowe produkty firmy to
wełna mineralna URSA GLASSWOOL
oraz
polistyren ekstrudowany URSA XPS
, a także nowość w ofercie -
biała wełna mineralna PURE ONE
. Dzięki nim producent zapewnia wiele rozwiązań w zakresie
izolacji termicznej
i
wyciszenia pomieszczeń
.

Materiały izolacyjne, ocieplenie dachu, ocieplenie poddasza, izolacje techniczne, izolacja ścian, sufitów i podłóg – URSA oferuje rozwiązania dla wszystkich.

Czekamy na Państwa pytania

Pozdrawiamy

• 7 months później...
Witam,

Czy macie jakiś patent na uniknięcie dziurawienia paroizolacji podczas montażu płyt GK? Z tego co czytam, to zwykle folie daje się na stelaż, a na to przychodzą płyty GK. Przykręcenie ich do stelaża tworzy parę tysięcy dziur w paroizolacji, w której uszczelnienie wkłada się tyle wysiłku.

Czy jest zatem jakiś patent na to?

Z góry dzięki.

Nie przykrecac to nie podziurawisz, dac na klej..:) hahha

Bez przesady, te maleńkie otwory po śrubach sie uszcelniaja same, nie popadajmy w skrajnośc.

• 4 weeks później...
Witam serdecznie,mam problem z dociepleniem,moja firma ciagle mi sugeruje aby ocieplenie szlo po calosci dachu plus na jetkach,czy nie powinno byc tak ze ociepla sie tylko do wysokosci sufitu(jetek)czyli czesc mieszkalna a reszte nie?ciezko znalesc jednoznaczna odpowiedz,mnie sie wydaje ze to wywalanie pieniedzy w bloto podwojne ocieplenie ponad mieszkalna czescia,niech tam sobie powietrze przewiewa dach.Prosze o rade bo cos mi sie wydaje ze chca metrow nabic:)

No właśnie! Dobre pytanie. Śledząc jednak ten wątek to jednak ty lepiej widzisz niż ci co ocieplają i widzą i dotykają. Wiem, że reklamy to coś nie na miejscu tu na forum, ale mógłbys podać jakąś wełnę "nie za grubą" ale o bardzo dobrym współczynniku, tak co by cokolwiek ciepełka zatrzymać? Dzięki!

Dziękuje bardzeńko FlashBack! Przepisałam jota w jotę do mojego kajetu i wykorzystam do testów, ale nie praktycznych. Na błędach nie zamierzam się uczyć bo ja jestem tylko od płacenia. Być może spotkamy się na Podhalu. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!!!

Witam,

Przyłącze sie do kilku opinii mówiących o wieszej grubości ocieplenia poddasza.

Przede wszystkim zmniejsza sie znacząco straty ciepła (stosujac grubośc 25-30 cm), a układając wełnę dwuwarstwowo eliminuje sie występowanie mostków termicznych.

Co do wyboru producenta - to tutaj trzeba powiedzieć, że materiały pod względem izolacyjności nie róznią się znacznie. Jeśli wybieramy materiał o lepszej (niższej) lambdzie jest on automatycznie droższy i pomimo mniejszej grubości jaką potrzebujemy by osiągnac odpowiednie parametry płacimy podobnie.

Warto ewentulanie dokonac obliczeń i weryfikacji rozwiązania poddasza. Informacje takie można uzyskać czy to w materiałach producentów czy bezpośrednio w działach doradztwa technicznego. Warto czasami czy to napisac maila czy zadzwonić i rozwiać wszelkie wątpliwości dot. rozwiazania i grubości oraz sposobu montażu ocieplenia na poddaszu.

Istotne jest tez wykonanie. W przypadku niewłaściwego wykonania pomimo zastosowania odpowiedniego materiału moze się okazać ze na poddaszu jest zimno bo np. są "szpary" między warstwami wełny. Dlatego tez warto czasem spojrzec jak powinno wyglądać poprawnie zamontowane ocieplenie na poddaszu. Kilka linków dla zainteresowanych:

http://przewodnik.rockwool.pl/doradztwo/wskazowki-wykonawcze/izolacja-poddasza-uzytkowego-typu-nieszczelnego-dla-pary-wodnej-z-zastosowaniem-plyt-toprock-i-superrock.aspx

http://www.youtube.com/user/kanalrockwool#p/a/u/1/lFjZtEOwyrE

Niezaleznie od wyborów ocieplać warto i to grubo :) bo ociepla się raz. NIe budujemy przecież by dokonywać termomodernizacji po 2/3 latach, juz nie mówiąc o kosztach tych późniejszych modernizacji.

Warto ewentulanie dokonac obliczeń i weryfikacji rozwiązania poddasza. Informacje takie można uzyskać czy to w materiałach producentów czy bezpośrednio w działach doradztwa technicznego. Warto czasami czy to napisac maila czy zadzwonić i rozwiać wszelkie wątpliwości dot. rozwiazania i grubości oraz sposobu montażu ocieplenia na poddaszu.

Z takim doradztwem to różnie bywa, firmy się deklarują, że mają pomoc/dobór/fachowe to i owo. A potem się okazuje, że ogniwo na końcu, które miało spełniać to zadanie w postaci pracownika - olewa sprawę. Jeśli już dajecie klientom takie rozwiązania to kontrolujcie też pracę doradców, żeby taka usługa nie przyniosła efektów odwrotnych niż zamierzone.

Jakość wiedzy sprzedawców to już przemilczę.

Co do sprzedawców - rzeczywiscie tutaj czasem można "ciekawie"trafić :)

Nasi doradcy starają się odpowiadać na pytania klientów na bieżąco - oczywiscie czasem zdarzy się że czas odpoweidzi wydłuża się - natłok, niestety jak w każdej pracy :)

Matilde1

jeśli masz jakies uwagi - prosze o informacje, postaramy sie to poprawić :)