Jani_63 18.10.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 a co w sytuacji gdy nie planuje sie plyt G/K badz chce sie je polozyc w pozniejszym czasie? Jak przymocowac te koncowa warstwe welny? Macie jakies sprawdzone metody? (czy tez pozostaje jedynei ruszt pod G/K?) Jak planujesz w późniejszym terminie K-G to i tak wieszaki powinieneś przymocować wcześniej. Do tych wieszaków zamiast rusztu sznurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dab 20.10.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Tylko ze ja wstepnie planuje nie klasc plyt G/K tylko chcialem zabudowac je jakimis kasetonami czy czyms w tym stylu. tu mam rozterke w kwestii ocieplenia - jak poloze ostatnio 5cm warstwe welny (jak ja zamocowac skoro nie planuje stelazu G/K) A nie chcialbym robic zabudowy bez kladzenia tej ostatniej - kryjacej mostki termiczne. Macie jakies patenty w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 20.10.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 To może tak. Do czego planujesz przeczepić te kasetony? Bo jeśli nie bezpośrednio do krokwi to musisz jakieś wieszaki wykonać (przymocować). Bo albo coś podpieramy albo podwieszamy. Inaczej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 20.10.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam, Czy macie jakiś patent na uniknięcie dziurawienia paroizolacji podczas montażu płyt GK? Z tego co czytam, to zwykle folie daje się na stelaż, a na to przychodzą płyty GK. Przykręcenie ich do stelaża tworzy parę tysięcy dziur w paroizolacji, w której uszczelnienie wkłada się tyle wysiłku.Czy jest zatem jakiś patent na to? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dab 22.10.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 To może tak. Do czego planujesz przeczepić te kasetony? Bo jeśli nie bezpośrednio do krokwi to musisz jakieś wieszaki wykonać (przymocować). Bo albo coś podpieramy albo podwieszamy. Inaczej się nie da. no wlasnie....no wlasnie...czyli jesli dam jakies wieszaki (np w ksztalcie litery "L"?) to moge pomiedzy dac na ich wysokosc, welne i znow ja zasznurkowac? Dobra podazam droga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admin1719498882 29.10.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Zapraszamy do kontaktu z Ekpertem Forum. Na pytania - jeszcze tylko przez kilka dni - odpowiada URSA Porady Eksperta: http://forum.muratordom.pl/forumdisp...łna-mineralna URSA Polska jest producentem szerokiej gamy materiałów izolacyjnych. Podstawowe produkty firmy to wełna mineralna URSA GLASSWOOL oraz polistyren ekstrudowany URSA XPS, a także nowość w ofercie - biała wełna mineralna PURE ONE. Dzięki nim producent zapewnia wiele rozwiązań w zakresie izolacji termicznej i wyciszenia pomieszczeń. Materiały izolacyjne, ocieplenie dachu, ocieplenie poddasza, izolacje techniczne, izolacja ścian, sufitów i podłóg – URSA oferuje rozwiązania dla wszystkich. Czekamy na Państwa pytania Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 17.06.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam, Czy macie jakiś patent na uniknięcie dziurawienia paroizolacji podczas montażu płyt GK? Z tego co czytam, to zwykle folie daje się na stelaż, a na to przychodzą płyty GK. Przykręcenie ich do stelaża tworzy parę tysięcy dziur w paroizolacji, w której uszczelnienie wkłada się tyle wysiłku. Czy jest zatem jakiś patent na to? Z góry dzięki. Nie przykrecac to nie podziurawisz, dac na klej.. hahha Bez przesady, te maleńkie otwory po śrubach sie uszcelniaja same, nie popadajmy w skrajnośc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboolba 10.07.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam serdecznie,mam problem z dociepleniem,moja firma ciagle mi sugeruje aby ocieplenie szlo po calosci dachu plus na jetkach,czy nie powinno byc tak ze ociepla sie tylko do wysokosci sufitu(jetek)czyli czesc mieszkalna a reszte nie?ciezko znalesc jednoznaczna odpowiedz,mnie sie wydaje ze to wywalanie pieniedzy w bloto podwojne ocieplenie ponad mieszkalna czescia,niech tam sobie powietrze przewiewa dach.Prosze o rade bo cos mi sie wydaje ze chca metrow nabic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboolba 10.07.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 czyli jak rozumiem czesc mieszkalna do jetek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 10.07.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Jak ocieplić dach nad slaonem z pustką tak aby została widoczna więżba lub chociaż jej część. Po to poniekąd będzie to robione, aby mieć widoczne belki stropowe i trochę drzewa spod dachu. Dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 10.07.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 No właśnie! Dobre pytanie. Śledząc jednak ten wątek to jednak ty lepiej widzisz niż ci co ocieplają i widzą i dotykają. Wiem, że reklamy to coś nie na miejscu tu na forum, ale mógłbys podać jakąś wełnę "nie za grubą" ale o bardzo dobrym współczynniku, tak co by cokolwiek ciepełka zatrzymać? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 10.07.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Dziękuje bardzeńko FlashBack! Przepisałam jota w jotę do mojego kajetu i wykorzystam do testów, ale nie praktycznych. Na błędach nie zamierzam się uczyć bo ja jestem tylko od płacenia. Być może spotkamy się na Podhalu. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemmekk81 14.07.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) co myslicie o układaniu wełny na zakład.. zamiast jednej 15 cm - na zakład 10cm i 5cm ? jest sens meczyc sie w ten sposob w wykonastwie Edytowane 14 Lipca 2011 przez Przemmekk81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 14.07.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 A drugiej warstwy pod krokwiowo nie planujesz?Chcesz pozostać przy tych 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 14.07.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 A drugiej warstwy pod krokwiowo nie planujesz? Chcesz pozostać przy tych 15cm? ja chce pozostać. Tzn w projekcie mamm 15cm, ale dam 18cm, bo taką szerokość mają krokwie. Zresztą to się okaże. Może rzuci się jeszcze jakieś 5cm w stelaż do płyt GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemmekk81 14.07.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 planuje 15+ 5cm badz 18+5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.07.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Witam, Przyłącze sie do kilku opinii mówiących o wieszej grubości ocieplenia poddasza. Przede wszystkim zmniejsza sie znacząco straty ciepła (stosujac grubośc 25-30 cm), a układając wełnę dwuwarstwowo eliminuje sie występowanie mostków termicznych. Co do wyboru producenta - to tutaj trzeba powiedzieć, że materiały pod względem izolacyjności nie róznią się znacznie. Jeśli wybieramy materiał o lepszej (niższej) lambdzie jest on automatycznie droższy i pomimo mniejszej grubości jaką potrzebujemy by osiągnac odpowiednie parametry płacimy podobnie. Warto ewentulanie dokonac obliczeń i weryfikacji rozwiązania poddasza. Informacje takie można uzyskać czy to w materiałach producentów czy bezpośrednio w działach doradztwa technicznego. Warto czasami czy to napisac maila czy zadzwonić i rozwiać wszelkie wątpliwości dot. rozwiazania i grubości oraz sposobu montażu ocieplenia na poddaszu. Istotne jest tez wykonanie. W przypadku niewłaściwego wykonania pomimo zastosowania odpowiedniego materiału moze się okazać ze na poddaszu jest zimno bo np. są "szpary" między warstwami wełny. Dlatego tez warto czasem spojrzec jak powinno wyglądać poprawnie zamontowane ocieplenie na poddaszu. Kilka linków dla zainteresowanych: http://przewodnik.rockwool.pl/doradztwo/wskazowki-wykonawcze/izolacja-poddasza-uzytkowego-typu-nieszczelnego-dla-pary-wodnej-z-zastosowaniem-plyt-toprock-i-superrock.aspx http://www.youtube.com/user/kanalrockwool#p/a/u/1/lFjZtEOwyrE Niezaleznie od wyborów ocieplać warto i to grubo bo ociepla się raz. NIe budujemy przecież by dokonywać termomodernizacji po 2/3 latach, juz nie mówiąc o kosztach tych późniejszych modernizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 15.07.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Warto ewentulanie dokonac obliczeń i weryfikacji rozwiązania poddasza. Informacje takie można uzyskać czy to w materiałach producentów czy bezpośrednio w działach doradztwa technicznego. Warto czasami czy to napisac maila czy zadzwonić i rozwiać wszelkie wątpliwości dot. rozwiazania i grubości oraz sposobu montażu ocieplenia na poddaszu. Z takim doradztwem to różnie bywa, firmy się deklarują, że mają pomoc/dobór/fachowe to i owo. A potem się okazuje, że ogniwo na końcu, które miało spełniać to zadanie w postaci pracownika - olewa sprawę. Jeśli już dajecie klientom takie rozwiązania to kontrolujcie też pracę doradców, żeby taka usługa nie przyniosła efektów odwrotnych niż zamierzone. Jakość wiedzy sprzedawców to już przemilczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 15.07.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 planuje 15+ 5cm badz 18+5cm Te "5" ciężko się kładzie. Delikatna i miękka, łatwo podrzeć. Obejrzyjcie sobie w hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.07.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Co do sprzedawców - rzeczywiscie tutaj czasem można "ciekawie"trafić Nasi doradcy starają się odpowiadać na pytania klientów na bieżąco - oczywiscie czasem zdarzy się że czas odpoweidzi wydłuża się - natłok, niestety jak w każdej pracy Matilde1 jeśli masz jakies uwagi - prosze o informacje, postaramy sie to poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts