Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

Przeczytałem wszystkie posty w tym wątku i niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, więc pozwolę sobie go wyartykułować:

Czy układając wełnę na poddaszu wystarczy ułożyć ją tylko na skosach do wysokości sufitu i bezpośrednio nad sufitem, czy może poziomą warstwę dać wyżej, albo wręcz dojść wełną po skosach aż do kalenicy. Jeden z wykonawców zasugerował mi nawet rozwiązanie "dwa w jednym" czyli wełna nad sufitem i jednocześnie skosami aż do kalenicy. W pierwszej chwili pomysł wydał mi się bezsensowny, ale potem zacząłem się zastanawiać. Wykonawca argumentował swoje rozwiązanie tym, że gdy dam wełnę aż do kalenicy nie pojawi mi się na "stryszku" nad poddaszem efekt skroplenia pary wodnej przy gwałtownych skokach temperatury, a wełna bezpośrednio nad sufitem uniemożliwi gromadzenie się ciepła pod samą kalenicą.

CO WY NATO (szczególnie ZBYCH)???

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystkie 3 rozwiązania wydają sie poprawne.

1. kończymy ocieplanie na suficie

2. ocieplamy połacie dachu aż po kalenicę

3. 1+2

Ze względów ekonomicznych wybrałem rozwiązanie 1, tj. nie ocieplam "stryszku" pod kalenicę i doszukałem się kilku wątpliwych zalet.

Zauważ, że 3 możesz zrealizować później zarówno w przypadku 1 jak i 2. Ze względu na mniejszą kubaturę do ogrzania i akustykę lepsze jest rozwiązanie 1. Przy rozwiązaniu 2 trzeba dać droższy wyłaz dachowy i wychodzi troszkę więcej wełny. Przy rozwiązaniu 1 jest problem z ociepleniem wejścia na "stryszek".

Jeśli "stryszek" nie jest wykorzystywany to moim zdaniem lepiej pozostawić go nieocieplonym i dobrze przewietrzanym. Można np. wyprowadzić tam dodatkowe przewody wentylacyjne lub odpowietrzenie kanalizacji. Jeśli jest wykorzystywany chociażby w postaci umieszczenia tam rekuperatora czy przewodów dgp to rozwiązanie 1 lub 3 jest zasadne.

Przeczytałem wszystkie posty w tym wątku i niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, więc pozwolę sobie go wyartykułować:

Czy układając wełnę na poddaszu wystarczy ułożyć ją tylko na skosach do wysokości sufitu i bezpośrednio nad sufitem, czy może poziomą warstwę dać wyżej, albo wręcz dojść wełną po skosach aż do kalenicy. Jeden z wykonawców zasugerował mi nawet rozwiązanie "dwa w jednym" czyli wełna nad sufitem i jednocześnie skosami aż do kalenicy. W pierwszej chwili pomysł wydał mi się bezsensowny, ale potem zacząłem się zastanawiać. Wykonawca argumentował swoje rozwiązanie tym, że gdy dam wełnę aż do kalenicy nie pojawi mi się na "stryszku" nad poddaszem efekt skroplenia pary wodnej przy gwałtownych skokach temperatury, a wełna bezpośrednio nad sufitem uniemożliwi gromadzenie się ciepła pod samą kalenicą.

CO WY NATO (szczególnie ZBYCH)???

Szczególnie ZBYCH... :lol: :lol: :lol:

To co robię u siebie niekoniecznie jest wzorcem do naśladowania :wink: :lol:. U siebie robię to, co uważam za słuszne i na moje możliwości czasowo/finansowe :D. Z wykształcenia jestem elektronikiem, a nie budowlańcem, wiec miejcie to na uwadze Drodzy Forumowicze :D.

U siebie mam ocieplenie na skosach i nad sufitem, ale wynika to tylko z warunków w jakich układałem wełnę (grudzień i -15 stopni :-? ) Mam jeszcze wełnę i w przypływie chęci ułożę ją na skosach strychu, aż do kalenicy, ale jak napisał am00, to można zrobić zawsze (ale nie sądzę, aby komuś się później chciało :wink: :lol: ).

Na pewno warto ocieplić sufit, nawet jeśli zdecydujemy się ocieplać skosy aż do kalenicy. Po co ciepło ma uciekać na nie użytkowy strych.

Natomiast nie zgadzam się z am00 odnośnie wyprowadzenia odpowietrzenia kanalizacji na strych. Po prostu tam się nie da wejść (taki będzie smród) - szczególnie latem. Na strych można co najwyżej wyprowadzić kanalizację i zakończyć ja zaworem napowietrzającym, który zabezpiecza przed wydostawaniem się smrodu z kanalizacji.

Nie bardzo wiem jak przedłużyć ściankę kolankową aby doszła do skosu, bo jest tam uskok o murłatę jak to powinno być dobrze wykonane?Gdybym na ściane kładł GK nie było by problemu , ale ściana kolankowa ma być tynkowana.

U mnie murłata została obudowana bloczkami z betonu komórkowego. Pamiętaj, że ścianka kolankowa nie powinna dochodzić do dachu. Musi zostać przerwa na wełnę, która wychodzi na zewnątrz opasając murłatę.

http://republika.pl/zbychdom0/Budowa/Stan_surowy/7.JPG

• 1 month później...

Fajny temacik- czyta się z przyjemnością, bo konkretów dużo a i wizualizacja w postaci fotek elegancka, a wszystko dzięki (musicie przyznać mi rację) ZBYCHOWI. Może ZBYCHU czas zmienić fach :wink:

Temat był mi bardzo pomocny przy wyborze wełny i planowaniu samego układania. Szkoda jedynie, że większość tak mało uwagi przywiązuje do parametrów wełny a dużo... jedynie do jej grubości. Polecam URSA DF 35.

DF40 trzeba dać grubiej o 2 cm.

Nie sprzedaję wełny-taką jedynie kupiłem.

Mam dach odeskowany i oczywiście między kolankową i murłatą a deskowaniem jest pozostawiona szpara na wentylację ponad watą mineralną. Mam pytanie jak zabezpieczyć przestrzeń nad watą by nieproszeni goście np. szerszenie lub myszki nie zechciały wybrać sobie tego miejsca na gniazdo (przecież to mój dom i zapraszam tylko tego kogo chcę). Wiem że po drugiej stronie muru będzie podbitka na krokwiach ale nieszczelna by była możliwość dobrej wentylacji i nie wzdłuż całego okapu bo tam gdzie jest zadaszony taras podbitki nie będzie. Myślałem o jakiejś siatce tylko jakiej i jak najlepiej ją przymocować? Czy ktoś z Was rozpracował ten temat?

• 2 weeks później...
Mam dach odeskowany i oczywiście między kolankową i murłatą a deskowaniem jest pozostawiona szpara na wentylację ponad watą mineralną. Mam pytanie jak zabezpieczyć przestrzeń nad watą by nieproszeni goście np. szerszenie lub myszki nie zechciały wybrać sobie tego miejsca na gniazdo (przecież to mój dom i zapraszam tylko tego kogo chcę). Wiem że po drugiej stronie muru będzie podbitka na krokwiach ale nieszczelna by była możliwość dobrej wentylacji i nie wzdłuż całego okapu bo tam gdzie jest zadaszony taras podbitki nie będzie. Myślałem o jakiejś siatce tylko jakiej i jak najlepiej ją przymocować? Czy ktoś z Was rozpracował ten temat?

Sprawę rozwiązuje siatka elewacyjna (taka do zbrojenia tynku na elewacji) i zszywacz :D

ZBYCH- nie do końca zrozumiałem Twoje rozwiązanie mocowania wełny i paroizolacji przy ścianach szczytowych. Czy mógłbyś wrzucić jeszcze parę zdań?.

Dzięki.

Po włożeniu wełny między krokwię, a ścianę mocowałem ją sznurkiem, przybijając go zszywkami do krokwi i ściany (mam ściany z betonu komórkowego, więc zszywki nieźle się trzymają :D)

Paroizolacja również jest przybita do ścian zszywkami, a następnie zakład folii przyklejony jest do ściany specjalnym klejem.

Jak masz jakieś pytania, to wal śmiało :D.

• 11 months później...
Może ktoś o tym wspominał, nie trafiłem.

Uwaga dotyczy dachów kopertowych i pochodnych.

Pamiętajcie o początku i końcu dylatacji między deskowaniem a wełną.

Trzeba udrożnić przepływ powietrza.

Czyli przestrzenie kończące się kalenicą muszą mieć szczelinę w deskowaniu tuż pod łatą kalenicową, natomiast

w skosach, tzn. tam gdzie krokwie nie kończąsię na kalenicy należy wywiercić otwory poprzeczne w krokwiach

tuż pod deskowaniem tak, by powierze z przestrzeni skosów

meandrami wydostało się pod kalenicę.

Czy ta szczelina nie musi być w dachu dwuspadowym? Nawet ostanio sprawdzałam i wiem, że nie mam to w końcu jak powinna być czy nie?

Czy ta szczelina nie musi być w dachu dwuspadowym? Nawet ostanio sprawdzałam i wiem, że nie mam to w końcu jak powinna być czy nie?

W dach każdego typu musi być możliwość przepływu powietrza by umożliwić odbiór ewentualnej wilgoci i poprawić właściwości izolacji termicznej wełny.