Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak w kazdym przypadku trzeba się zastanowic nad celowością ładowania dużej ilości ocieplenia. W interesie kazdego producenta i sprzedawcy jest abys kupił jak najwięcej i o najlepszych parametrach. idąc takim tokiem rozumowania można dac 50 cm- zawsze to lepiej niż 35:). A tak na serio - obecne minimum to 25 cm o wspł. nie mniejszym niż 0,39 --> najlepiej 0,35 w 2-ch warstwach. I jest to dobry stosunek ceny do jakości. Nie należy przesadzać bo są inne elementy w domu takie jak chociazby okna gdzie wsp. masz co najwyżej 0.89 dla całego okna (przy szybie 0,5) i jeśli nie bedzie uciekać scianami i dachem to ucieknie oknami.....

Przy wzroście cen za nośniki energii twoje wyliczenia stosunku jakości do ceny mogą być wkrótce mocno nieaktualne, a zmienic ocieplenie nie jest czasami tak łatwo.

Oczywiście kwestia tych 5 cm bylaby tylko czystą polemiką :D. Jaknajbardziej zawsze warto dać troszkę więcej niż standard lub tzw minimum przewiduje. Są rzeczy które w teorii robi się raz - inne jak np drzwi można sobie wymienic po paru latach bez większych konsekwencji :) . Pisałem tego posta bo wielu ludzi ulega demagogi budowania wszystkiego NAJ. Napalają się na super oszczędności a tak na prawdę ..... jesli wełna kosztuje przykładowo 4000 zł - a o lepszych parametrach i grubsza wyjdzie 6000 zł - to róznica 2000 zł zwróci się w jakimś może logicznym terminie - w przypadku gdy finansujesz z gotówki - niestety 95 % buduje z kredytu - i z tych 2000 robi sie 4000(uwzględniając odsetki na 30 lat) - i okaże się że nigdy nie wyrównają tej pozornej oszczędności :). 30 cm to optymalny wybór i ja osobiście nie dawałbym więcej. O to sobie pojechalem filozofią...

Myślę, że jakby zrobić dokładną analizę konkretnego przypadku to nawet te 2000 z odsetkami może szybko się zwrócić. Aktulanie przygotowujemy taką analizę i powiem szczerze, że jak bierze się pod uwagę niewielki wzrost cen (4-5%) okres kredytowania (30 lat) to ROI (return on investment) wychodzi naprawdę dobrze. Jak tylko zakończymy szczegółowe analizy podzielę się nimi i z chęcią zapoznam z Waszymi opiniami.

Myślę, że jakby zrobić dokładną analizę konkretnego przypadku to nawet te 2000 z odsetkami może szybko się zwrócić. Aktulanie przygotowujemy taką analizę i powiem szczerze, że jak bierze się pod uwagę niewielki wzrost cen (4-5%) okres kredytowania (30 lat) to ROI (return on investment) wychodzi naprawdę dobrze. Jak tylko zakończymy szczegółowe analizy podzielę się nimi i z chęcią zapoznam z Waszymi opiniami.

Z chęcią przeczytam:)

Surgi A liczyłeś to sobie kiedyś? Czy piszesz aby napisać? To tak jak ze styropianem na ściane - możesz dać i 30 cm i zrobisz sobie super izolacje. Tylko że co nie ucieknie ścianą to ucieknie oknem lub wentylacją.

...no fakt. zapomniałem o izolacji fundamentu i nie dałem styro to po co teraz mam się sprężać i dawać styro na ściany i wełnę na poddasze? Przecież i tak to co nie ucieknie mi przez ściany i na poddaszu to ucieknie mi fundamentem! Z ciepłem to jak z powietrzem w teorii balonika! Wystarczy jedna dziurka by powietrze zeszło!

Teoria domu energooszczędnego - jesli by się do niej zastosować - jest zapewne jedyną słuszna jaka do tej pory wymyślono. Ocieplenia wszystkiego co się da , rekuperatory, okna, zastosowanie najlepszych możliwych materiałów....... wszystko ładnie, tylko kogo na to stać? Realia są takie że większość osób buduje z kredytu i wszystko w tym momencie kosztuje razy 2. Swego czasu napalony byłem na pompe ciepła. W teorii pięknie- darmowe ogrzewanie. W praktyce - nie zwróci Ci się inwestycja w ciągu Twojego życia , a po nim i tak trzeba będzie wymienić sprzęt bo będzie za stary. Z Ociepleniem troche podobnie...... takie jest moje zdanie. jak z kiełbasą - nie kupujesz najdroższej bo cie na nią nie stać i nie kupujesz najtańszej z tego samego powodu:)

WItam czy WIELOWARSTWOWA TERMOIZOLACJA REFLEKSYJNA - FOLIA PAROIZOLACYJNA rzeczywiste zastepuje do 20 cm welny i styropianu ??? - czy np. 2 warstwy takiej folii zastapi 40 cm styropianu, wełny..??

Ja rozumiem pojęcie folii termoizolacyjnej tak jak w mojej kurtce

postrzegam zewnętrzną warstwę ochronną - szczelną i

nieprzemakalną. W środku ocieplenie - na zewnątrz coś jak ta folia.

Teoria domu energooszczędnego - jesli by się do niej zastosować - jest zapewne jedyną słuszna jaka do tej pory wymyślono. Ocieplenia wszystkiego co się da , rekuperatory, okna, zastosowanie najlepszych możliwych materiałów....... wszystko ładnie, tylko kogo na to stać? Realia są takie że większość osób buduje z kredytu i wszystko w tym momencie kosztuje razy 2. Swego czasu napalony byłem na pompe ciepła. W teorii pięknie- darmowe ogrzewanie. W praktyce - nie zwróci Ci się inwestycja w ciągu Twojego życia , a po nim i tak trzeba będzie wymienić sprzęt bo będzie za stary. Z Ociepleniem troche podobnie...... takie jest moje zdanie. jak z kiełbasą - nie kupujesz najdroższej bo cie na nią nie stać i nie kupujesz najtańszej z tego samego powodu:)

Pompy lecą już w dól... co prawda możesz wydać na kompletny system 60tysi ale możesz tylko 20tysi... ale policz ile kosztuje tradycyjna kotłownia? Komin + kocioł czasem butla z gazem i sam gaz... no chyba że kupisz jakiegoś śmieciucha za 3 tysie i będziesz palił śmieciami... to możesz zaoszczędzić. A moj obecny Inwestor ogrzewa spory domek mocą porownywalną do czajnika bezprzewodowego czyli pompa bierze 2000W a grzeje prawie na 8000W.

WItam czy WIELOWARSTWOWA TERMOIZOLACJA REFLEKSYJNA - FOLIA PAROIZOLACYJNA rzeczywiste zastepuje do 20 cm welny i styropianu ??? - czy np. 2 warstwy takiej folii zastapi 40 cm styropianu, wełny..??

taaa... a świstak siedzi i ryczy bo mu sreberka zabrali na ocieplenie poddasza...

Pompy lecą już w dól... co prawda możesz wydać na kompletny system 60tysi ale możesz tylko 20tysi... ale policz ile kosztuje tradycyjna kotłownia? Komin + kocioł czasem butla z gazem i sam gaz... no chyba że kupisz jakiegoś śmieciucha za 3 tysie i będziesz palił śmieciami... to możesz zaoszczędzić. A moj obecny Inwestor ogrzewa spory domek mocą porownywalną do czajnika bezprzewodowego czyli pompa bierze 2000W a grzeje prawie na 8000W.

2000 W - o jakiej skali mówimy? interesuje mnie ilość prądu na dzień do ogrzania budynku + woda. Jaki spor domek? Jak wielki zasobnik wody? Po drugie te 20 tyś to coś mało mi się wydaje.... Dzwoniłem w tej kwestii do kilku firm - wziętych z neta i nikt mi nie zaoferował pompy z wykonawstwem za 20 tyś. Gdyby to była kwestia takich pieniędzy to padł by cały przemysł kotlarski.............

z tymi dwudziestoma tysiącami to trochę przesadziłem ale dodaj jeszcze dziesięć a napewno możesz już zrobić skromną (bez udziwnień) kotłownie na PC. Domek z rodzaju "ciepłych - upasywnionych"... pompa o mocy 8kW z tego 2kW pobiera, złoże poziome, CWU boiler-bufor 200l użytkowy w 300l buforze (no to już pełen wypas!)... jeszcze nie wszystko jest uruchomione (CWU) bo dopiero zamykamy poddasze ale na mrozach temp. nie spadła poniżej 10* (góra z duuużą "wentylacją!) a jak Inwestor wygrzewał posadzki to mieliśmy 21-23* (góra już częściowo -50%-zamknięta ale nadal wieje). Nie podam jaka jest pow. użyt. domu ale szacuję nie mniej niż 160m2. ściany wszędzie silka (duża kumulacja) 20cm styro na zewnątrz, okna 3szybowe z ciepłym montażem, płyta fundamentowa na styro, poddasze 35cm wełny...

• 1 month później...
Witam, przeczytałem ten wątek prawie cały i jeszcze inne, nadal mam wątpliwości co do jednego szczegółu. A więc, czy kłaść folię paraprzepuszczalną w pokojach czy nie? Dodam że jestem w trakcie ocieplania poddasza wełnami Rockwoola Toprock 15 cm i Superrock 10 cm. Rockwool twierdzi że nie ma takiej potrzeby, zę nawet może powstawać grzyb na folii w pomieszczeniach z małą wilgotnością. Doradźcie jak to dobrze zrobić.

• 3 weeks później...
Witam, przeczytałem ten wątek prawie cały i jeszcze inne, nadal mam wątpliwości co do jednego szczegółu. A więc, czy kłaść folię paraprzepuszczalną w pokojach czy nie? Dodam że jestem w trakcie ocieplania poddasza wełnami Rockwoola Toprock 15 cm i Superrock 10 cm. Rockwool twierdzi że nie ma takiej potrzeby, zę nawet może powstawać grzyb na folii w pomieszczeniach z małą wilgotnością. Doradźcie jak to dobrze zrobić.

Witam

Tak, rzeczywiście w materiałach informacyjnych firmy ROCKWOOL napisane jest że nie ma konieczności stosowania folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach suchych. Oczywiście jest to prawdą bo takiej konieczności nie ma, aczkolwiek zaznaczamy że użycie folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach suchych nie jest błędem.

Niestosując paroizolacji w pomieszczeniach suchych zwiększa się odprowadzenie pary (dyfuzję), zmniejszając tendencję do występowania grzybów i pleśni poprzez zapewnienie zdrowego mikroklimatu pomieszczeń. Wówczas nie ma konieczności tak częstego wentylowania pomieszczeń poprzez otwieranie okien.

Zaznaczam jednak że użycie folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach suchych nie jest błędem.