surgi22 01.03.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jeśli jest szczelna jest dobrym paroizolatorem, ale nie sądzę aby mogła zastąpić termoizolację z styropianu, wełny czy pianki poliuretanowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.03.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jak w kazdym przypadku trzeba się zastanowic nad celowością ładowania dużej ilości ocieplenia. W interesie kazdego producenta i sprzedawcy jest abys kupił jak najwięcej i o najlepszych parametrach. idąc takim tokiem rozumowania można dac 50 cm- zawsze to lepiej niż 35:). A tak na serio - obecne minimum to 25 cm o wspł. nie mniejszym niż 0,39 --> najlepiej 0,35 w 2-ch warstwach. I jest to dobry stosunek ceny do jakości. Nie należy przesadzać bo są inne elementy w domu takie jak chociazby okna gdzie wsp. masz co najwyżej 0.89 dla całego okna (przy szybie 0,5) i jeśli nie bedzie uciekać scianami i dachem to ucieknie oknami..... Przy wzroście cen za nośniki energii twoje wyliczenia stosunku jakości do ceny mogą być wkrótce mocno nieaktualne, a zmienic ocieplenie nie jest czasami tak łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.03.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Oczywiście kwestia tych 5 cm bylaby tylko czystą polemiką . Jaknajbardziej zawsze warto dać troszkę więcej niż standard lub tzw minimum przewiduje. Są rzeczy które w teorii robi się raz - inne jak np drzwi można sobie wymienic po paru latach bez większych konsekwencji . Pisałem tego posta bo wielu ludzi ulega demagogi budowania wszystkiego NAJ. Napalają się na super oszczędności a tak na prawdę ..... jesli wełna kosztuje przykładowo 4000 zł - a o lepszych parametrach i grubsza wyjdzie 6000 zł - to róznica 2000 zł zwróci się w jakimś może logicznym terminie - w przypadku gdy finansujesz z gotówki - niestety 95 % buduje z kredytu - i z tych 2000 robi sie 4000(uwzględniając odsetki na 30 lat) - i okaże się że nigdy nie wyrównają tej pozornej oszczędności . 30 cm to optymalny wybór i ja osobiście nie dawałbym więcej. O to sobie pojechalem filozofią... Myślę, że jakby zrobić dokładną analizę konkretnego przypadku to nawet te 2000 z odsetkami może szybko się zwrócić. Aktulanie przygotowujemy taką analizę i powiem szczerze, że jak bierze się pod uwagę niewielki wzrost cen (4-5%) okres kredytowania (30 lat) to ROI (return on investment) wychodzi naprawdę dobrze. Jak tylko zakończymy szczegółowe analizy podzielę się nimi i z chęcią zapoznam z Waszymi opiniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 03.03.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 To są bzdury podovbnie jak termoizolacyjne farby stosowane przez NASA.... ale czy sa jakies dowody na to ze to sa bzdury...? jakies przyklady..?? skoro producent pisze ze współczynnik przewodzenia ciepła (NBN B62-201) 0,034 W/mK - to chyba nie kłamie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 03.03.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 ale czy sa jakies dowody na to ze to sa bzdury...? jakies przyklady..?? skoro producent pisze ze współczynnik przewodzenia ciepła (NBN B62-201) 0,034 W/mK - to chyba nie kłamie ??? Są, poczytać: http://www.arkady.com.pl/product/1945.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 03.03.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 oczywiscie kompletnie nie ma zadnych szans, abym czytał tak ksiazke ... wiec moze mi opowiesz co w niej takiego ciekawego pisza ??? - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 04.03.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Surgi A liczyłeś to sobie kiedyś? Czy piszesz aby napisać? To tak jak ze styropianem na ściane - możesz dać i 30 cm i zrobisz sobie super izolacje. Tylko że co nie ucieknie ścianą to ucieknie oknem lub wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 04.03.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Myślę, że jakby zrobić dokładną analizę konkretnego przypadku to nawet te 2000 z odsetkami może szybko się zwrócić. Aktulanie przygotowujemy taką analizę i powiem szczerze, że jak bierze się pod uwagę niewielki wzrost cen (4-5%) okres kredytowania (30 lat) to ROI (return on investment) wychodzi naprawdę dobrze. Jak tylko zakończymy szczegółowe analizy podzielę się nimi i z chęcią zapoznam z Waszymi opiniami. Z chęcią przeczytam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Nic nie ucieknie jak zbudujesz z głową ( np. ciepłe okna w warstwie ocieplenia i WM z rekuperacją ). Ale każdy ma swój rozum i sam decyduje co dla niego ważne. Ja stoję na stanowisku że lepiej wydaj więcej teraz aby oszczędzać w dłuższym okresie czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.03.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Surgi A liczyłeś to sobie kiedyś? Czy piszesz aby napisać? To tak jak ze styropianem na ściane - możesz dać i 30 cm i zrobisz sobie super izolacje. Tylko że co nie ucieknie ścianą to ucieknie oknem lub wentylacją. ...no fakt. zapomniałem o izolacji fundamentu i nie dałem styro to po co teraz mam się sprężać i dawać styro na ściany i wełnę na poddasze? Przecież i tak to co nie ucieknie mi przez ściany i na poddaszu to ucieknie mi fundamentem! Z ciepłem to jak z powietrzem w teorii balonika! Wystarczy jedna dziurka by powietrze zeszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 05.03.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Teoria domu energooszczędnego - jesli by się do niej zastosować - jest zapewne jedyną słuszna jaka do tej pory wymyślono. Ocieplenia wszystkiego co się da , rekuperatory, okna, zastosowanie najlepszych możliwych materiałów....... wszystko ładnie, tylko kogo na to stać? Realia są takie że większość osób buduje z kredytu i wszystko w tym momencie kosztuje razy 2. Swego czasu napalony byłem na pompe ciepła. W teorii pięknie- darmowe ogrzewanie. W praktyce - nie zwróci Ci się inwestycja w ciągu Twojego życia , a po nim i tak trzeba będzie wymienić sprzęt bo będzie za stary. Z Ociepleniem troche podobnie...... takie jest moje zdanie. jak z kiełbasą - nie kupujesz najdroższej bo cie na nią nie stać i nie kupujesz najtańszej z tego samego powodu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.03.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Twoja kasa, twój wybór. Nie wydasz teraz na ocieplnie, zapłacisz póżniej w rachunkach za ogrzewanie, jak spiewal klasyk ( bilans musi wyjśc na zeeeero ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.03.2012 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 WItam czy WIELOWARSTWOWA TERMOIZOLACJA REFLEKSYJNA - FOLIA PAROIZOLACYJNA rzeczywiste zastepuje do 20 cm welny i styropianu ??? - czy np. 2 warstwy takiej folii zastapi 40 cm styropianu, wełny..?? Ja rozumiem pojęcie folii termoizolacyjnej tak jak w mojej kurtce postrzegam zewnętrzną warstwę ochronną - szczelną i nieprzemakalną. W środku ocieplenie - na zewnątrz coś jak ta folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.03.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Teoria domu energooszczędnego - jesli by się do niej zastosować - jest zapewne jedyną słuszna jaka do tej pory wymyślono. Ocieplenia wszystkiego co się da , rekuperatory, okna, zastosowanie najlepszych możliwych materiałów....... wszystko ładnie, tylko kogo na to stać? Realia są takie że większość osób buduje z kredytu i wszystko w tym momencie kosztuje razy 2. Swego czasu napalony byłem na pompe ciepła. W teorii pięknie- darmowe ogrzewanie. W praktyce - nie zwróci Ci się inwestycja w ciągu Twojego życia , a po nim i tak trzeba będzie wymienić sprzęt bo będzie za stary. Z Ociepleniem troche podobnie...... takie jest moje zdanie. jak z kiełbasą - nie kupujesz najdroższej bo cie na nią nie stać i nie kupujesz najtańszej z tego samego powodu:) Pompy lecą już w dól... co prawda możesz wydać na kompletny system 60tysi ale możesz tylko 20tysi... ale policz ile kosztuje tradycyjna kotłownia? Komin + kocioł czasem butla z gazem i sam gaz... no chyba że kupisz jakiegoś śmieciucha za 3 tysie i będziesz palił śmieciami... to możesz zaoszczędzić. A moj obecny Inwestor ogrzewa spory domek mocą porownywalną do czajnika bezprzewodowego czyli pompa bierze 2000W a grzeje prawie na 8000W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.03.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 WItam czy WIELOWARSTWOWA TERMOIZOLACJA REFLEKSYJNA - FOLIA PAROIZOLACYJNA rzeczywiste zastepuje do 20 cm welny i styropianu ??? - czy np. 2 warstwy takiej folii zastapi 40 cm styropianu, wełny..?? taaa... a świstak siedzi i ryczy bo mu sreberka zabrali na ocieplenie poddasza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 07.03.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Pompy lecą już w dól... co prawda możesz wydać na kompletny system 60tysi ale możesz tylko 20tysi... ale policz ile kosztuje tradycyjna kotłownia? Komin + kocioł czasem butla z gazem i sam gaz... no chyba że kupisz jakiegoś śmieciucha za 3 tysie i będziesz palił śmieciami... to możesz zaoszczędzić. A moj obecny Inwestor ogrzewa spory domek mocą porownywalną do czajnika bezprzewodowego czyli pompa bierze 2000W a grzeje prawie na 8000W. 2000 W - o jakiej skali mówimy? interesuje mnie ilość prądu na dzień do ogrzania budynku + woda. Jaki spor domek? Jak wielki zasobnik wody? Po drugie te 20 tyś to coś mało mi się wydaje.... Dzwoniłem w tej kwestii do kilku firm - wziętych z neta i nikt mi nie zaoferował pompy z wykonawstwem za 20 tyś. Gdyby to była kwestia takich pieniędzy to padł by cały przemysł kotlarski............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.03.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 z tymi dwudziestoma tysiącami to trochę przesadziłem ale dodaj jeszcze dziesięć a napewno możesz już zrobić skromną (bez udziwnień) kotłownie na PC. Domek z rodzaju "ciepłych - upasywnionych"... pompa o mocy 8kW z tego 2kW pobiera, złoże poziome, CWU boiler-bufor 200l użytkowy w 300l buforze (no to już pełen wypas!)... jeszcze nie wszystko jest uruchomione (CWU) bo dopiero zamykamy poddasze ale na mrozach temp. nie spadła poniżej 10* (góra z duuużą "wentylacją!) a jak Inwestor wygrzewał posadzki to mieliśmy 21-23* (góra już częściowo -50%-zamknięta ale nadal wieje). Nie podam jaka jest pow. użyt. domu ale szacuję nie mniej niż 160m2. ściany wszędzie silka (duża kumulacja) 20cm styro na zewnątrz, okna 3szybowe z ciepłym montażem, płyta fundamentowa na styro, poddasze 35cm wełny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staichu 26.04.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam, przeczytałem ten wątek prawie cały i jeszcze inne, nadal mam wątpliwości co do jednego szczegółu. A więc, czy kłaść folię paraprzepuszczalną w pokojach czy nie? Dodam że jestem w trakcie ocieplania poddasza wełnami Rockwoola Toprock 15 cm i Superrock 10 cm. Rockwool twierdzi że nie ma takiej potrzeby, zę nawet może powstawać grzyb na folii w pomieszczeniach z małą wilgotnością. Doradźcie jak to dobrze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.05.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Witam, przeczytałem ten wątek prawie cały i jeszcze inne, nadal mam wątpliwości co do jednego szczegółu. A więc, czy kłaść folię paraprzepuszczalną w pokojach czy nie? Dodam że jestem w trakcie ocieplania poddasza wełnami Rockwoola Toprock 15 cm i Superrock 10 cm. Rockwool twierdzi że nie ma takiej potrzeby, zę nawet może powstawać grzyb na folii w pomieszczeniach z małą wilgotnością. Doradźcie jak to dobrze zrobić. Witam Tak, rzeczywiście w materiałach informacyjnych firmy ROCKWOOL napisane jest że nie ma konieczności stosowania folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach suchych. Oczywiście jest to prawdą bo takiej konieczności nie ma, aczkolwiek zaznaczamy że użycie folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach suchych nie jest błędem. Niestosując paroizolacji w pomieszczeniach suchych zwiększa się odprowadzenie pary (dyfuzję), zmniejszając tendencję do występowania grzybów i pleśni poprzez zapewnienie zdrowego mikroklimatu pomieszczeń. Wówczas nie ma konieczności tak częstego wentylowania pomieszczeń poprzez otwieranie okien. Zaznaczam jednak że użycie folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach suchych nie jest błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.05.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Do usuwania wilgoci z domu jest wentylacja a nie ściany ani dach !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts