regentgnik 27.07.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 (edytowane) Witam, próbowałem przekopać to forum, ale nie mam już siły, więc zadam pytanie, które pewnie się już przewinęło przez ten wątek. Mianowicie chodzi mi o następującą sytuację. Dach mam na pełnym deskowaniu z płyt OSB. Na płytach ułożoną membranę paroprzepuszczalną MDM. W moim przypadku muszę więc zostawić szczelinę 3cm między wełna a płytą OSB. (wiele razy spotkałem się z opinią, że płyta OSB jest paroizolacyjna więc w tym przypadku należy zastosować szczelinę wentylacyjną). Czy jest możliwe, aby nie robić tej szczeliny i delikatnie nawiercić odpowiednią ilość otworów w płytach OSB tak aby nie uszkodzić membrany i dosunąć wełnę do samej płyty. Spotkałem się też z takimi opiniami, że będzie lepsza termoizolacyjność dachu wynikająca z braku dolnej szczeliny wentylacyjnej, która w okresie chłodów "wpuszcza" wilgoć atmosferyczną do termoizolacji, lepsza osłona przed tymi zanieczyszczeniami zawartymi w powietrzu. Edytowane 28 Lipca 2012 przez regentgnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 02.08.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam, próbowałem przekopać to forum, ale nie mam już siły, więc zadam pytanie, które pewnie się już przewinęło przez ten wątek. Mianowicie chodzi mi o następującą sytuację. Dach mam na pełnym deskowaniu z płyt OSB. Na płytach ułożoną membranę paroprzepuszczalną MDM. W moim przypadku muszę więc zostawić szczelinę 3cm między wełna a płytą OSB. (wiele razy spotkałem się z opinią, że płyta OSB jest paroizolacyjna więc w tym przypadku należy zastosować szczelinę wentylacyjną). Czy jest możliwe, aby nie robić tej szczeliny i delikatnie nawiercić odpowiednią ilość otworów w płytach OSB tak aby nie uszkodzić membrany i dosunąć wełnę do samej płyty. Spotkałem się też z takimi opiniami, że będzie lepsza termoizolacyjność dachu wynikająca z braku dolnej szczeliny wentylacyjnej, która w okresie chłodów "wpuszcza" wilgoć atmosferyczną do termoizolacji, lepsza osłona przed tymi zanieczyszczeniami zawartymi w powietrzu. Nie spotkałem się z taka praktyką........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 07.08.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam, mam obawy, że nasze poddasze nie wróży niczego dobrego, a wykonawca wzbudza w nas coraz więsze wątpliwości. Czy nie przesadzamy? Czy takie przestrzenie między płytami? Czy łączenie glifów bocznych z dwóch kawałków jest ok? [ATTACH=CONFIG]129500[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]129503[/ATTACH] Pozdrawiam i proszę o pomoc. Masz racje Dramat w kilku aktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 07.08.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam, mam obawy, że nasze poddasze nie wróży niczego dobrego, a wykonawca wzbudza w nas coraz więsze wątpliwości. Czy nie przesadzamy? Czy takie przestrzenie między płytami? Czy łączenie glifów bocznych z dwóch kawałków jest ok? [ATTACH=CONFIG]129500[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]129503[/ATTACH] Pozdrawiam i proszę o pomoc. Szpar nie powinno być. O ile się orientuję w wykończeniówce - ale to bardziej z obseracji - to szpar nie powinno być dużych - bo jesli nawet zarzuci na łączenia uniflota to i tak może popękać. Regips powinien byc w miare docięty............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 08.08.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Marysia zastopuj tego fachowca. Obróbki okien mu sie kłaniaja na dzien dobry i podstawy budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaBhfjg645kjufwp 14.12.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Witam. Piszę do was w imieniu męża a mianowicie sami wykańczamy domek obecne rozłożyliśmy elektrykę i czekamy na pogodę do tynków. Dzisiaj rano dojechała wełna i mąż nie chce marnować czasu i chciał by na dniach układać ją między krokwie. Pytanie brzmi czy może układać wełnę przed tynkami? Pozdrawiam. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.12.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam Nie polecam układania wełny mineralnej przed wyschnięciem tynków i posadzek. Spora ilość wody technologicznej znajdująca się w tynkach czy posadzkach podczas odsychania będzie powodować, że ciśnienie pary wodnej w pomieszczeniu będzie bardzo duże i może nastąpić zawilgocenie materiału, nawet pomimo tego, iż jest on zabezpieczony środkami hydrofobowymi. W ekstremalnych warunkach jeżeli nie ma innej możliwości, można wykonać takie ocieplenie, ale należałoby wówczas materiał ochronić folią paroizolacyjną która należy szczelnie ułożyć i skleić na zakładach. Wówczas należy liczyć się z faktem, że po folii będzie mogła spływać spora ilość wody. Dlatego też, według mnie najkorzystniej jest poczekać z pracami ociepleniowymi do momentu wyschnięcia tynków i posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts