Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam problem z welna :cry: Ocieplenie zrobione wg, Waszych przykazan czyli patrzac od zew. mam pape, deski, przerwa, welna i juz profile. Od paru dni mam wlaczone ogrzewanie. Wczoraj wlozylam reke pod welne ( od zew strony ) i okazalo sie ze jest strasznie mokra :cry: :evil: Dlaczego??? Z gory dziekuje za wszelkie informacje :D

Foli paroizolacyjnej jeszcze nie mam, narazie jest pierwsza warstwa 20 cm. A jesli chodzi o ta od zew. to jak jest pelne deskowanie to nie jest potrzebna, chociaz teraz widze ze byloby lepiej jakbysmy ja dali. Czlowiek uczy sie na bledach :oops: :roll:

Wełna mineralna jest materiałem dobrze przepuszczającym powietrze. Powietrze w pomieszczeniu zawsze posiada wilgoć. Z powietrza tego gdy przeniknie przez wełnę i napotka zimną przegrodę wytrąci się woda i to jest powodem zawilgocenia. By tego uniknąć należy położyć przegrodę mało przepuszczalną dla pary w postaci płyt GK a jeśli chcesz to zrobić później to dokończ ociueplanie i chociaż folię paroizolacyjną a będzie OK. Folia od zewnątrz jest absolutnie zbyteczna i nie zapobiegnie wykraplaniu się pary wodnej czyli nic się nie zmieni z wyjatkiem wydanej kasy.

Robicie jakias osłone przed nagrzaniem sie welny tam gdzie beda halogeny w suficie? Cos o doniczkach czytalem.

Halogeny podczas świecenia wydzielają sporo ciepła (a wełna jest dobrym izolatorem termicznym) i jeśli tego ciepła się nie odprowadzi to szybko się przepalają. Dlatego potrzebna jest jakaś przestrzeń gdzie powstałe ciepło może się rozproszyć. Jednym z pomysłów jest zrobienie tej przestrzeni z doniczek.

Witam,

chciałbym zapytać o kwestię połaczenia izolacji stropodachu z izolacją zewnętrzną ściany, a w szczególności o rozmiar szczeliny pomiędzy stropianem a deskowaniem dachu (na deska połozona jest papa). Wiadomo że zaleca się szczelinę 3cm pomiędzy wełną i deskowaniem z papą, ale czy szczelina "startowa" pomiędzy stropianem zewnętrznym i deskowaniem też powinna mieć te 3 cm?

Pytam bo ostanie warunki pogodowe - c.a. -10 -15C i silny wiatr E,SE, nieprzyjemnie mnie zaskoczyły, tzn pomieszczenia na poddaszu usytuowane od stony naporu wiatru wyziębiły się niemiłosiernie do c.a 7C (normalnie utrzymuję w nich około 17C). Bez wiatru i przy nieco mniejszym mrozie np -5-7C nie było problemu nadmiernego wychłodzenia pomieszczeń. Grubość izolacji to 15+5 w skosach i 15+10 w poziomie.

Niestety mam pozostawione dość duże szczeliny "startowe" stropian - deskowanie średnio "na oko" z 5 cm, nie mam podbitki, więc wiatr może hulać pod deskami i przewiewać wełnę.

Podpowiedzcie co zrobić? Zmniejszyć szczelinę? Założyć podbitkę (to niestety dopiero na wiosnę i jak będą pieniążki)? Zapianować? Zasłonić od zewnątrz deskami?

W budownictwie wymiarem podstawowym jest centymetr :wink: i odstępstwo w tym zakresie nie jest problemem . Jako prowizorka każda z zaproponowanych przez Ciebie (no może z wyjątkiem pianowania) metod powinna zdać egzamin. Można jeszcze prowizorycznie próbować doszczelnić częściowo upychając wełnę mineralną, paski styropianu, lub coś innego. Docelowo podbitka rozwiąże problem nawiewania zimna.

• 2 weeks później...

Jak rozwiązać problem z grubościami wełny. Krokwie mam 16 cm, dach jest deskowany. Muszę zachować szczelinę między deskowaniem a wełną.

Idealne rozwiązanie: 10 cm między krowie, 10 cm na krokwie, przerwa wychodzi 6 cm.

Ale, nie chcę z drugiej strony zabierać zbyt dużo cm, żeby sufit nie obniżył się za bardzo. A większość producentów ma standardowe grubości 50, 100, 150 mm itd.

Jak ten problem rozwiązać?

Najprościej chyba jest do spodu krokwi dobić deski grubości np. 20 mm. i szerokości krokwi. Zmieni się wtedy wysokość krokwi z 16 cm. do 18 cm. Wtedy między krokwie dasz 15 cm. wełny, zostanie Ci 3 cm. szczeliny wentylacyjnej. I drugą warstwę wełny w poprzek krokwi np 5 cm. W ten sposób zabierzesz mniej pomieszczenia.

Hmm, głupia sprawa..., ale może ktoś mi pomoże ;)

Moje pytanie: po czym poznać, że folia jest wysoko czy niskoparoprzepuszczalna?

Jak robiliśmy dach to kupowaliśmy materiały, które doradzali nam wykonawcy. Nie mieliśmy bladego pojęcia że będzie to miało wpływ na ocieplenie poddasza (chodzi mi o pozostawienie kilkucentymetrowej przerwy między folią a wełną).

Nie mamy niestety faktur, bo braliśmy wszystkie materiały bez vatu i tym samym nie mamy mozliwości sprawdzenia jaką folię mamy na dachu.

Może są jakieś oznaczenia na tej foli sugerujące czy jest ona wysoko czy niskoparoprzepuszczalna..., albo jakiś inny sposób ????

Zależy mi na tym, aby jak najmniej obniżyć poddasze, więc chciałabym docisnąć watę do samej folii (no prawie - krokwie 16 cm, a wata 15), ale jak nie dowiem się jaka to folia to nie będę ryzykować :cry:

Hmm, głupia sprawa..., ale może ktoś mi pomoże ;)

Moje pytanie: po czym poznać, że folia jest wysoko czy niskoparoprzepuszczalna?

Jak robiliśmy dach to kupowaliśmy materiały, które doradzali nam wykonawcy. Nie mieliśmy bladego pojęcia że będzie to miało wpływ na ocieplenie poddasza (chodzi mi o pozostawienie kilkucentymetrowej przerwy między folią a wełną).

Nie mamy niestety faktur, bo braliśmy wszystkie materiały bez vatu i tym samym nie mamy mozliwości sprawdzenia jaką folię mamy na dachu.

Może są jakieś oznaczenia na tej foli sugerujące czy jest ona wysoko czy niskoparoprzepuszczalna..., albo jakiś inny sposób ????

Zależy mi na tym, aby jak najmniej obniżyć poddasze, więc chciałabym docisnąć watę do samej folii (no prawie - krokwie 16 cm, a wata 15), ale jak nie dowiem się jaka to folia to nie będę ryzykować :cry:

Poddasza się nie da mniej obniżyc jak szerokość profili aluminiowych. Ile by nie posżło miedzy krokwie to potem jeszcze daje się na profile, po krokwach. Te dodatkowe 5 cm zawsze naleci.

CO zaś się tyczy folii to może jedźcie na skład budowlany z kawałeczkiem folii i Wam powiedzą jaka jest. Niby jest wiele foli na rynku ale jak sie kupuje to zazwyczaj się okazuje że wszyscy sprzedaja to samo :lol:

Tak wiem, że na krokwie muszę dać jeszcze dodatkową warstwę waty. Ale jęsli między krokwie 16-stki będę mogła włożyć watę 15-stke to na krokwie dam tylko 5-tke, natomiast jeśli będę musiała zostawic przerwe między folią a watą to między krokwie wejdzie tylko 10 i na krokwie znów będzie musiała być 10. To zawsze 5 cm niżej :cry:

Dlatego tak zależy mi, żeby dowiedziec się jaka to folia. Skorzystam chyba z Twojego pomysłu - nic innego mi nie zostało.

Jutro z rana wysyłam męża na działkę po kawałek foli z dachu :wink: