Cezarr 22.05.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 WitamPewien sprzedawca oferuje mi cegłę ( i inne materiały) z Vatem 7%, czy spotkał sie ktoś z taką ofertą? Oczywiście cena z transportem, bo to przecież usługa, ale przyznam, żę dla mnie to nieco dziwne. Oczywiście chodzi o materiał na cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 22.05.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 A co w tym dziwnego ? Oferuje Ci towar z usługą i dlatego masz VAT 7%, a nie normalnie 22%. Usługa teoretycznie powinna polegać na robociźnie, murowaniu itp. Jeśli masz taką możliwość, to trochę kasy zaoszczędzisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 22.05.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Witam Pewien sprzedawca oferuje mi cegłę ( i inne materiały) z Vatem 7%, czy spotkał sie ktoś z taką ofertą? Oczywiście cena z transportem, bo to przecież usługa, ale przyznam, żę dla mnie to nieco dziwne. Oczywiście chodzi o materiał na cały dom tak tylko z ciekawosci pytam ile wychodzi ta cegła z 7% vat,zeby nie wyszła ci drozej jak przy 22%.W czasie mojej budowy nauczylam sie ze nie liczy sie kto ile daje upustu ale trzeba patrzec na cene koncową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 22.05.2009 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Różnica oczywiście spora, będzie te 15 % taniej niż średnio u konkurencji.Tym sposobem to chyba każdy towar z dostawą można tak fakturować. Dla odbiorcy jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.05.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Pomijajac fakt ze jest to przestepstwo skarbowe i mocne naciagniecie przepisow to wsyztsko jest OK.Jezeli dostawca tej cegly wykona jeszcze prace murowe to jak najbardziej... Sliski temat jak jasna cholera.....To samo, uczciwie uzyskasz, gdy kupisz na swojego murarza i on Cie zafakturuje towar z usluga, lub kupisz na siebie i odzyskasz w rozliczeniu z US 15% .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 22.05.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wałek na całego. Dostawa to jest usługa transportowa a preferencyjną stawkę można stosować tylko dla "roboty budowlano-montażowe oraz remonty i roboty konserwacyjne związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą"... Problem jest w sumie po stronie gościa bo jeżeli on będzie zmuszony zapłacić 22% VAT to dopłaci go z własnej kieszeni - Ty jako nabywca indywidualny operujesz ceną brutto. Ale po co wchodzić w takie coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts