prystelka 09.03.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 wiem, że w większości przypadków halogeny montuje się w ścianie wzdłuż schodów ale gdzieś widziałam oświetlenie wykonane na stopniach.Może ktoś ma podobne.Jak jeszcze można ciekawie oświetlić schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 09.03.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Też mi się śni coś takiego, ale nie w schodach, bo lane, tylko na ścianie, przy co drugim stopniu, znalazłem jakieś lampki, ale szukam jeszcze takich, co miałyby czujnik ruchu, czyli idąc po schodach kolejno zapalałyby się punkty świetlne.Lampki np. takie:http://allegro.pl/item170532264_oprawa_halog_schodowa_rewelacja_tanio_.htmlTylko nad elektroniką trzeba popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu11 11.11.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Planuję oświetli stopnie halogenkami. Jak lepiej trnsformator i świtełka 12 v zy 230 V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 11.11.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Osobiscie proponuje oswietlenie diodowe z diodami schowanymi za szklem. Mniejsze zuzycie pradu, niemalze wieczna zywotnosc oczywiscie wtedy transformator dedykowany do oswietlenia LED. Alternatywa oczywiscie moze byc oswietlenie halogenowe lecz na 12v i z zarowkami 5-10W nie mocniejszymi (moim zdaniem). Natomiast pseudo halogeny na 230V odpadaja w przedbiegach. Chocby dlatego ze oswietlenie schodow stosuje sie po to by w porach wieczornych i nocnych nie zabic sie na schodach jednoczesnie nie razac sie w oczy. Tak wiec oswietlenie na 230V prawde mowiac da Ci niezle po oczach. Chyba ze zastosujesz duze puszki w ktorych to zarowka jest gleboko schowana a wychodzi na zewnatrz sama poswiata (dla mnie szkoda fatygi nawet na to). Podobne oswietlenia (LED) montuje w lazienkach... super sprawa gdy wstajesz w nocy wszystko widzisz a nic nie razi no i w przyopadku malych dzieci moze sie palic nonstop i wsale sie nie nagrzewa. ' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 11.11.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Polecam switełka led firmy SKOFF, mam u siebie i super efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 12.11.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 a ja z własnego doświadczenia zdecydowanie polecam halogeny na 230v - warunek konieczny- ściemniacze z tzw "miękkim startem" -żywotność żarówek w takim układzie b. duża, a jasność dostosowujesz do potrzeb mankament drogie ściemniacze schodowe, plusy tanie lampki i żarówki i brak trafo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.12.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Mam pytanie odnośnie oświeltlenia stopni schodów. Mój elektryk zaproponował takie rozwiązanie, które nie bardzo mi odpowiada. Mianowicie na całej ścianie musiałbym montować płytę k-g odsunietą od sciany na 10 cm. Zmniejszy to dość zanczenie klatkę schodową. Czy naprawdę nie ma innego rozwiązania. Bardzo podoba mi się ośietlenie schodów tak niziutko przy scianie, ale w tej sytuacji musiałbym zrezygnować. Może jest ktoś na forum kto już to robił i podpowie inne rozwiązanie. Z góry bardzo dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 11.12.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 zmien elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.12.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Dziekuję za konstruktywną poradę. Nawet spodziewałam sie takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 11.12.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 hej a halogeny/ledy w puszkach w ścianie? sa zdjęcia i kilka dyskusji na tym forum o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.12.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Kiedy własnie nie znalazłam nigdzie jak to jest technicznie wykonane, wszędzie tylko gotowe zdjęcia, albo tamaty odnośnie tego jakie halogeny czy ledy lepsze nigdzie nie ma jak to jest dokładnie zrobione. Przynajmniej ja nie natrafiłam. Jeżeli ktoś ma taki wątek to proszę o linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 11.12.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 A jakie masz schody: drewniane czy betonowe, ażurowe czy pełne? Czy masz wangę na ścianie?Możliwości jest wiele, ale zależą one od tego jakie masz schody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.12.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Schody są betonowe. Planuję je wykonczyć w drewnie. Z listwą boczną i nad tą listwą planowałam te halogenki co 2 stopień. Teraz jestem po rozmowie z elektrykiem, który twierdzi, że nie da sie tego przmocowac na scianie tylko musza być plyty k-g i dopiero w nich można je mocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 11.12.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 nie trzeba na ścianie..choć sa przyklejane skoffa, ale można normalnie w puszce...i nie mów, że puszek Ci tez nie robił tylko wszedzie pod sufitem masz KG poprzyczepiane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.12.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Nie dopiero bedę mieć elektryke, ale własnie mu tak mówiłam ( czy nie można wkuć w ścianę) . On uparcie twierdzi, ze nie. Bo one mają takie mocowanie, że nie da rady w ścianie tylko można to wczepić do kartonu. I tak faktycznie chce mi robic, wszędzie gdzie chciałam takie oświetlenie, muszę dawać te kartony. Na podwieszanych sufitach to rozumiem bo i tak się robi takie konstrukcje z plyt, ale na schodach nie wiem. Moze są inne typy tych oświetleń, które można wkuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 11.12.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Marzenka, my mamy ledy w oprawkach halogenowych montowane w puszkach w ścianie - tam gdzie była cegła i bezpośrednio w płycie G-K tam gdzie akurat wypadały ścianki działowe jutro będę na budowie, oprawki jeszcze nie są zamontowane, przewody sterczą, więc mogę z bliska zrobić Ci foto i udowodnisz elektrykowi, że jak najbardziej się da i nie stanowi to najmniejszego problemy, na dodatek nasze lampy są robione samodzielnie właśnie z oprawek typu "oczko" do tego żarówka LED i jakieś przejście za 2 zł sztuka i lampa LED wyszła nas 25 zł od sztuki na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.12.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Harissa bardzo ci dziekuję. Wszędzie widzę jak schody pieknie oświetlone, przeglądałam wiele tych zdjęć ze schodami. Nigdzie nie widziałm nawet śladu montażu jakichś płyt. Więc nie wiedziałm, że to może być problem. Ustalałam z moim elektrykiem co i jak, i gdzie i jakież było moje zdziwinie, że tak się nie da. Jeszcze na dodatek zostałam sama z tym elektrykiem ( mąż nieobecny). Bardzo, bardzo ci dziękuję jak tylko dasz rade to wklej te zdjęcia i te halogenki jak możesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 12.12.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Nie dopiero bedę mieć elektryke, ale własnie mu tak mówiłam ( czy nie można wkuć w ścianę) . On uparcie twierdzi, ze nie. Bo one mają takie mocowanie, że nie da rady w ścianie tylko można to wczepić do kartonu. I tak faktycznie chce mi robic, wszędzie gdzie chciałam takie oświetlenie, muszę dawać te kartony. Na podwieszanych sufitach to rozumiem bo i tak się robi takie konstrukcje z plyt, ale na schodach nie wiem. Moze są inne typy tych oświetleń, które można wkuć. Witaj nasz model jest do montażu na k-g ale jak widać na obrazku poniżej wkuliśmy je w ściane...niewiem w czym elekrtyk ma problem Nasze to ledy na 230... http://images27.fotosik.pl/286/ae4be1e2acb71af4m.jpghttp://images38.fotosik.pl/22/3714ad4c0b2f1446m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 12.12.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 no ja tez miałem w cegle montowane...w ostateczności to skoff produkuje takie, że się na tasmie dwustronnej mocuje i koniec...ale jeżeli on nic w cegle nie chce kuć, to co kable też wierzchem, a może na to 4cm warstwa tynku, żeby nie było widać...weź z nim poważnie porozmawiaj czy napewno wie co robi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 12.12.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Jeśli faktycznie będzie problem z kuciem to podaję link do oprawy skoff, którą można zamontować na taśmie, bez kucia: http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p1980_Tango-stick-oprawa-oswietleniowa-stala-LED-0,8-1W.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts