Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodów, lampy schodowe, LED, halogeny, schody

prystelka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Harissa bardzo ci dziekuję. Wszędzie widzę jak schody pieknie oświetlone, przeglądałam wiele tych zdjęć ze schodami. Nigdzie nie widziałm nawet śladu montażu jakichś płyt. Więc nie wiedziałm, że to może być problem. Ustalałam z moim elektrykiem co i jak, i gdzie i jakież było moje zdziwinie, że tak się nie da. Jeszcze na dodatek zostałam sama z tym elektrykiem ( mąż nieobecny). Bardzo, bardzo ci dziękuję jak tylko dasz rade to wklej te zdjęcia i te halogenki jak możesz. Pozdrawiam.

Cześć

słuchaj wywal tego elektryka, tak będzie najrozsądniej.

Po co Ci koleś, który nie ma pojęcia o głupim oświetleniu schodów , co on na oczy nie widział puszek wkuwanych w ściany, jego horyzont kończy się na halogenach " szafkowych" z wąsami , które faktycznie się montuje najlepiej w karton gips bądź płytę wiórową??

Wyobraź sobie że również firma Skoff posiada puszki do swoich produktów linii tango i się je wkuwa w ścianę.

Wiem bo mam u siebie takowe.

A jak będziesz chciała mieć na dole wyłącznik krzyżowy co by wyłączyć światło na górze jak zapomnisz to zrobić zanim zejdziesz na dół to co powie ci że są tylko schodowe które obsługują tylko klatkę schodową ?? Paranoja jakaś.

POzdrawiam

Konrad

A ma ktoś może zdjęcia z okablowania takiego oświetlenia?

Mąż sam robi u nas oświetlenie i powiedział, że mi zrobi lampki przy schodach (chyba zdecyduję się na LEDy), jak pokażę mu jak ma to wyglądać, tzn. nie efekt końcowy, a sposób kładzenia kabli. Ta instalacja u nas ma być tylko włączana i wyłączana jednym przyciskiem, więc nie powinna być za bardzo skomplikowana.

Podepnę się.

Ja zamontowałem halogenki na 12V. Siedem szt. po 5W. W sumie więc jest 35W.

Niestety, żarówki pomimo tak małej mocy świecą zbyt mocno.

Chciałbym zmniejszyć ich światłość przynajmniej o połowę, ale chyba nie ma takich żarówek o mniejszej mocy.

Jak to zrobić?

Podłączyłem na wyjściu z transformatorka diodę dość dużej mocy i uzyskałem zamierzony efekt.

Niestety dioda grzeje się bardzo i prawdopodobnie spaliła by się w krótkim czasie.

Jaki jest właściwy sposób na przyciemnienie żarówek?

Niestety dioda grzeje się bardzo i prawdopodobnie spaliła by się w krótkim czasie.

Jaki jest właściwy sposób na przyciemnienie żarówek?

Przyklej/przylutuj do niej kawałek radiatorka i będzie ok. Nie ma mozliwości aby grzała się bardziej niż halogen 5W.

No i wymagane odpowiednie sterowanie zasilaniem tej diody... nie wiem jaka to dioda więc nic wiecej nie da się napisać...

dodano:

Powyższe rozwiązanie jest propozycją dla zastąpienia żarówki halogenowej diodą POWER LED.

Nie dotyczy obcinania półokresu napięcia z trafa za pomocą diody prostowniczej co zrobił autor pytania.

MOJE NIEDOPATRZENIE !!

Jeśli chcesz zastosować diodę to o prądzie znamionowym 4A i większym.

np taka :

http:// http://www.allegro.pl/item510917305_dioda_prostownicza_6a4_6a_400v_1621.html

napięcie może być mniejsze.

Wadą może być zmniejszenie częstotliwości zapalania żarówki do 25 Hz, co może wpłynąć na trwałość żarówki.

Jeśli uda Ci się kupić Transformator, to będzie to dobre rozwiązanie, pamiętaj o odpowiedniej mocy.

Można jeszcze tak, że to uzwojenie co jest na 230V wpina się w ściemniacz...

ALE NIE KAŻDY TO ZNIESIE! (nie każdy ściemniacz zniesie transformator jako obciążenie).

Wtedy ściemniamy sobie tak, jak lubimy...

Adam M.

Spróbuję rady adam_mk. To chyba dobry pomysł.

Moja rada dotyczyła oczywiście zupełnie innej sytuacji. Zresztą poprawiłem już wpis....

Idąc tym tropem, można by pewnie zastosować transformatorek 6V o odpowiedniej

mocy. Czy tak?

Oczywiście, że tak.

To bardzo dobry pomysł. Najsprawniejszy energetycznie. Zadbaj tylko o odpowiednią moc trafa.

• 4 weeks później...