Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodów, lampy schodowe, LED, halogeny, schody

prystelka

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie oświeltlenia stopni schodów. Mój elektryk zaproponował takie rozwiązanie, które nie bardzo mi odpowiada. Mianowicie na całej ścianie musiałbym montować płytę k-g odsunietą od sciany na 10 cm. Zmniejszy to dość zanczenie klatkę schodową. Czy naprawdę nie ma innego rozwiązania. Bardzo podoba mi się ośietlenie schodów tak niziutko przy scianie, ale w tej sytuacji musiałbym zrezygnować. Może jest ktoś na forum kto już to robił i podpowie inne rozwiązanie. Z góry bardzo dziekuję.

dobrym rozwiazaniem sa ledy firmy skoff gdyz moga byc przyklejane. potrzeba jedynie poprowadzic cienki przewod i po klopocie

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli komuś to jeszcze potrzebne: tak wygląda u mnie instalacja do oświetlenia schodów (podtynkowa):

http://lh6.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SWsBdfHF3OI/AAAAAAAACiM/vitBJ1Q1QlI/s400/IMG_7510.JPG

http://lh4.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SWsBfsoit8I/AAAAAAAACiU/TaUfQaXYyvA/s400/IMG_7529.JPG

A tak po tynkowaniu:

http://lh4.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SWsCqm3mGeI/AAAAAAAACi0/pifplMBLFd4/s400/IMG_7682.JPG

Marzenka11 - udało się dogadać z elektrykiem?

• 3 weeks później...

Jakie zastosowaliście oświetlenie stopni?

ja od kilku dni myślę nad czymś tanim ale chyba tak się nie da.

Najlepsze rozwiązanie to

http://www.sklep.betech.net.pl/skoff-oprawa-tango-aluminium-biale-p-445.html

plus trafo za kolejne 50zł. mam 4 puszki przy stopniach schodowych i koszt juz robi sie spory...

nie chce aby to światło było za mocne i najważniejsze energooszczędne.

Tez kupie tego skofa praktycznie nic lepszego i normalnego nie ma:|

a te skofy mini nie będą pasowały do moich puszek w ścianie fi 60. TE większe pasują idealnie bo przymierzałem ale lampke oddałem juz bo była biala a ja chyba kupie te czerwone ale to juz w późniejszym stadium teraz jest masę innych wydatków...

zastanów się o ile (dzięki temu) kurzu więcej zobaczysz. Albo najlepiej sprawdź u kogoś kto już ma...

niestety racja. zwłaszcza na ciemnych schodach. niemniej i tak założyłbym skoffy ponownie - wszystkim bardzo się podoba, daje łądne, delikatne oświetlenie, a 1 sztuka ma moc <1W.

Zresztą, to że tego kurzu nie widzisz, to nie znaczy, że go tam nie ma:)

Też mamy te Skoffa. Warto zwrócić uwagę że one są w dwóch rozmiarach ale także montowane na dwa sposoby, naklejane albo do puszek. W sklepach internetowych sporo tansze niż np w Castoramie. Według mnie warto. Na całej długości schodów (16 stopni) mamy 5 punktów (tych większych) i dają całkiem sporo światła. Trochę żałuję że mniejszych jednak nie kupilam.

Ok to tez zainswestuje w skoffy

ale...

te mniejsze przecież nie beda pasowały w standardowa puszkę instalacyjna wiec jak to chcecie montować? macie mniejsze puszki?

te przyklejane to wogole sa do d...

ja kupiłem w Castoramie na sprobe i juz oddałem teraz zamierzam sie kupic przez internet ale dużo tańsze to chyba nie jest w casto 72 a w necie 65zł na 4szt 28zł ale zawsze coś w sumie.

My też mamy Skoff. Najpierw małe, ale okazało się że dla niektórych fi 50 oznacza fi 60 a w kilku przypadkach fi 70 (nasz 'fachowiec' zrobił sobie taką kombinację) i musieliśmy zmienić z mini na normalne. Oprócz wersji montażu, wielkości są też dwie wersje kolorystyczne: aluminium i stal szlachetna. Ogólnie super, fajnie, delikatnie oświetlają stopnie (dąb wędzony - kurzu jeszcze nie widać bo zasłaniaja go kartony ochronne :-)

Generalnie mogę polecić.

P.R.

ps - kupowaliśmy w Elektromagu. Nie było problemów z wymianą.

Więc tak: Chciałem Tango mini - puszka fi50. Ale 'fachowiec' zrobił 8 puszek fi60 i 4 fi70!!! Tak mu jakoś pasowało :-)

No więc oddałem do sklepu zakupione wcześniej mini (5 razy mówiłem jakie puszki mają być ale głupi nie sprawdziłem) i wymieniłem na zwykłe - fi60. I te lampki montowałem w puszkach fi60 (idealnie pasowały) oraz fi70 (tutaj modliłem się, żeby obudowa zakryła otwór i puszkę). Na szczęście się udało choć te montowane w fi70 nie są tak stabilnie osadzone.

A kolor pasujący do barierek - stal szlachetna.

Pozdrawiam

P.R.

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Witam!

Zastanawiam się nad oświetleniem schodów oprawami Skoff Music Line Tango Stick (czyli przyklejanymi).

Proszę napiszcie

1. jak się je użytkuje (czy są jakieś problemy),

2.jak wyglądał montaż (jaki rodzaj przewodu potrzeba do montażu),

3. co ile schodów powinno się je montować,

4. montaż w wandze (policzku) schodów czy też w ścianie (jakie rozwiązanie wydaje się Wam lepsze)?

Jeśli macie fotki to będę bardzo wdzięczny za ich zamieszczenie lub przesłanie na maila [email protected] .

1. Nie ma problemów, LED są wieczne.

2. Pod względem elektrycznym wystarczy przewód 0,05-0,1mm, mechanicznie lepszy jest 0,25mm (jest mocniejszy).

3. Biorąc pod uwagę koszty i efekt wizualny co 2-3 schody.

4. Do tej pory montowałem lampki SKOFF w ścianie i było OK.

Weź pod uwagę, że zasilacz uciągnie ileś tam lampek, stąd konieczność dzielenia tego oświetlenia na mniejsze obwody.

Podział na obwody da też większe możliwości ich sterowania.