Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spory strop bez podpór - da radę?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio miałem bliskie spotkanie z książką Stefana Pyraka "tytułu nie pamiętam".Były tam pokazane różne sytuacje zastosowania drutu giętego. Prosty+zawrócony-płyty utwierdzone. Prosty+odgięty-płyty swobodne. Był też mix zawrócony+odgięty-nie jestem pewiem dla jakich płyt. Obawiam się że poprostu konstruktor dał ciała. Jest jeszcze kilka innych"rodzynków".

Podciągu brak. Żaden problem dać czy nie dać. Tylko dlaczego w tym przypadku gięcie typowe dla płyt utwierdzonych.

Dlaczego kawałek pręta góra to dla Ciebie masochizm? Dozbrajnie podpór stropu górą to normalna praktyka zgodna z zasadami zbrojenie szuka i takimi tam. Mało tego zgodna z PN.

Pokaż cały projekt stropu i tego co jest nad nim. Nie masz na stropie ścian, nie masz pod stropem podciągów, nie masz sąsidnich przęseł ? nie masz na stropie dachu to co to za strop co on oddziela ? Strop jest tylko w tym jednym polu? Pokaż jakis przekrój.

Strop w całej okazałości.

I wszystko jasne, ten strop to faktycznie 3-przęsła jak nie dasz zbrojenie górą masz praktycznie 100% pewności że sie pojawią rysy. Chyba że na środku nad podporą wprowadzisz w płycie dylatacje każdego z przęseł. Płyta ciągła nie ejst płyta swobodnie podpartą na podporach pośrednich. Jest tam utwirdzenie lub częściowe utwierdenie. Jedno co moznay by sie tu pokuśić to wykonanie zbrojnie górnego jako "przechodzące" nad podporą nie łaczone, ale jak wyżej jest też ok.

Widzę, że temat się rozrósł nie tylko do mojego przypadku.

Z powodu kryzysu i takich tam... temat mój ciągle jest aktualny - czyt. nie ruszony.

Moja sytuacja na projekcie wygląda tak jak na rysunkach na tej stronie (chodzi o strop nad salonem):

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2793&filter=z_poddaszem

Chciałbym, żeby salon wyglądał tak jak na tych rysunkach z oferty. Niestety sytuacja się zmienia jak ktoś zobaczy rysunki z wymiarami - plik do ściągnięcia z zakładki Rysunki + Kosztorys.

Tam ścianka 'przytulona' do kominka od strony wejścia wychodzi w salon spory kawałek :( a tego właśnie chciałbym uniknąć.

W Domowych Klimatach dowiedziałem się, że zmianę tę wprowadził konstruktor.

Jak myślicie? Duży to problem? Szukać innego projektu czy da się coś z tym pokombinować, żeby ten salon uratować w tym kształcie z oferty?

pozdrawiam,

wbat

neokowal2: chyba masz rację... wygooglałem troche o terrivie i chyba nie powinno być problemów. Poszukam jeszcze jakiegoś konstruktora coby się przyjrzał mojemu konkretnemu projektowi i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki.

Proponuje montaż terivvy, na necie jest sporo wytycznych jak to zrobić są tez podane dane dla projektantów.

Na podstawie samych wytycznych projektowych można samemu na zdrowy rozsądek zaprojektować taki strop, tym bardziej że nie jest to duży wymiar, pamiętać o podporach rozstaw około 1,9 m.

Pamiętać o krzywej ugięcia mokrego stropu czyli o lekkim podniesieniu belek, teraz dokładnie nie pamiętam % i na pewno się uda.

Stalem przed podobnym problemem, miec slup przed wyjsciem na taras , czy nie miec = wiecej zaplacic. Rozpietosc nie pozwalala na zastosowanie zwyklej terrivy.

Wykonano u mnie strop Rektor - poszukaj na forum bylo o nim - gestozebrowy ale o dlugich stunach, wytrzymalszy niz teriva, chociaz i drozszy.

Mozesz naturalnie tez polaczyc terive z monolitem lub Rektorem. Przy Rektorze idzie mniej dodatkowego zbrojenia i mniej betonu na jego zalanie.