goky 24.11.2003 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 ... w przypadku braku kanalizacji burzowej/deszczowej?Nie mam potrzeby gromadzenia wody deszczowej i dlatego zastanawiam się czy można rozsączyć wodę z rynien w gruncie.Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia związane z w/w uprzejmie proszę o podzielenie się nimi.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 24.11.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Polecam nainowszego Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 24.11.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 ja mam zamiar całą wodę z dachu rurami skierować do... oczka wodnego, oddalonego od domu jakieś 25-30m. Różnica poziomów przy budynku i przy oczku to u mnie około 70-80cm, więc powinno się udać. Chcę to zrobić w ten sposób, by woda do oczka wpływała mniej-więcej na poziomie jego powierzchni. Oczko nie będzie zasilane z innych źródeł, więc raczej nie ma obawy, że się przeleje itp. Choć dla pewności będę chciał jeszcze rozsączyć ewentualny nadmiar wody gdzieś przy oczku. Aha, "oczko" będzie miało pojemność około 50m3 wody Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 24.11.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Jakimś cudem nie miałem w pozwoleniu ani w projekcie żadnych wskazówek co do wody z rynien. Miałem więc wolną rękę i zrobiłem tak: Od rynien prostopadle do budynu wykopałem ca 10 metrowe rowki z lekkim spadkiem. Wysypałem je (trochę) żwirem (pozostał po budowie). Ułożyłem rurki drenarskie i przysypałem ziemią. Przeżyliśmy kilka burz i nie przelała się nawet kropelka. Tyle, że nasz dom stoi na piaskach - na glinach pewno trzeba zmyślniejszego systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goky 24.11.2003 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 O czymś takim właśnie myślałem, zastanawiam się tylko jakie powinny być wymiary (długość) rur drenarskich w stosunku do powierzchni budynku (dachu).Na jakiej głebości najbezpiecznie zakopać takie rury? Czy należy zdecydowanie kopać poniżej głębokości przemarzania gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Ja zrobiłem studzienkę zanikową z rury kanalizacyjnej czerwonej o średnicy 400m o głebokosci 2,5 m. Rurę nawierciłem dużą ilością otworów o średnicy 1 cm. Całość owinęłem szurkiem z tworzywa i na to geowłoknina. Sznurek zdystansował geowłóknię o jakieć 0,5 cm. W wykopie postawiłem studzienkę i obsypałem piaskiem. Do studzienki podłączyłem kanalizację. Od 2 miesięcy odbiera ona wodę. Tak jak poprzednik ma raczej piachy i wodę na głebokosci 7 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 A ja mam zbiornik zanikowy, który powstał z przedzielenia szamba na dwie części. Jakieś 8 m sześć. Do niego podłączone są kratki ściekowe i część rynien. Grunt piaszczysty. (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariel 25.11.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 ja zrobiłem studzienki chłonne z beczek plastikowych o pojemności 200l pod każdą rurą spustową , beczki zakopane ok 2m od budynku. Koszt nieduży i też się sprawdza. Pozdrawiam Ariel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.11.2003 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 W tematach dotyczących zbnierania deszczówki jest kila pomysłów ale pomysł Ariel jest chyba najczęściej stosowany. Jest w miarę tani, prosty i szybki. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 26.11.2003 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Czy 2 m to trochę nie za blisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariel 26.11.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 U mnie grunt jest piaszczysty, beczki są na głębokości ok 1,5 m, więc wydaje mi się że powinno wystarczyć. Ariel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts