Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z deszczówką...

goky

Recommended Posts

ja mam zamiar całą wodę z dachu rurami skierować do... oczka wodnego, oddalonego od domu jakieś 25-30m. Różnica poziomów przy budynku i przy oczku to u mnie około 70-80cm, więc powinno się udać. Chcę to zrobić w ten sposób, by woda do oczka wpływała mniej-więcej na poziomie jego powierzchni. Oczko nie będzie zasilane z innych źródeł, więc raczej nie ma obawy, że się przeleje itp. Choć dla pewności będę chciał jeszcze rozsączyć ewentualny nadmiar wody gdzieś przy oczku. Aha, "oczko" będzie miało pojemność około 50m3 wody :D

Pozdrawiam

Pearl

Jakimś cudem nie miałem w pozwoleniu ani w projekcie żadnych wskazówek co do wody z rynien. Miałem więc wolną rękę i zrobiłem tak:

Od rynien prostopadle do budynu wykopałem ca 10 metrowe rowki z lekkim spadkiem. Wysypałem je (trochę) żwirem (pozostał po budowie). Ułożyłem rurki drenarskie i przysypałem ziemią. Przeżyliśmy kilka burz i nie przelała się nawet kropelka. Tyle, że nasz dom stoi na piaskach - na glinach pewno trzeba zmyślniejszego systemu :)

O czymś takim właśnie myślałem, zastanawiam się tylko jakie powinny być wymiary (długość) rur drenarskich w stosunku do powierzchni budynku (dachu).

Na jakiej głebości najbezpiecznie zakopać takie rury? Czy należy zdecydowanie kopać poniżej głębokości przemarzania gruntu?

Ja zrobiłem studzienkę zanikową z rury kanalizacyjnej czerwonej o średnicy 400m o głebokosci 2,5 m. Rurę nawierciłem dużą ilością otworów o średnicy 1 cm. Całość owinęłem szurkiem z tworzywa i na to geowłoknina. Sznurek zdystansował geowłóknię o jakieć 0,5 cm. W wykopie postawiłem studzienkę i obsypałem piaskiem. Do studzienki podłączyłem kanalizację. Od 2 miesięcy odbiera ona wodę. Tak jak poprzednik ma raczej piachy i wodę na głebokosci 7 m.