bzajas 22.05.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Witam, kupiliśmy styropian na ocieplenie poddasza, 18cm pod krokwie i 5 cm na krokwie. Teraz wiem, że lepsza na poddasze jest wełna, ale jest już niestety za późno. Ekipa, która będzie nam robić poddasze nigdy nie ocieplała styropianem (nie mogę znaleźć innej , która ociepla styropianem bo wszyscy ocieplają poddasze wełną) Proszę o pomoc, czy mógłby ktoś punkt po punkcie napisać jak prawidłowo ociepla się poddasze styropianem, jakie są warstwy po kolei . Czy tak samo jak wełną? Czy są jakieś różnice? Czy daje się folię paroizolacyjną? Co zrobić, żeby nie było mostków cieplnych? Na styropian chcę dać płyty gipsowo - kartonowe, czy potrzebne są stelaże tak jak przy wełnie? I jeszcze jedno pytanie dotyczące części poddasza nie ogrzewanego. Co zrobić żeby nie doszło do zawilgocenia. Jak wykonać prawidłowo ocieplenie takiego poddasza. Chcę je ocieplić żeby nie wychładzało się poddasze użytkowe i będą tam rury od rekuperatora. Zamierzam wsadzić styropian między krokwie do samego szczytu dachu i na podłodze między jętki, nad jętkami przybić płyty OSB i zrobić dobrą wentylacje ( poddasze będzie też używane na przechowywanie rzeczy, jest dość wysokie, dach 45 st.) Dach jest odeskowany, na to folia (taka ciemna mata) i dachówka ceramiczna. Proszę o pomoc, przeszukałam google i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.05.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Witam, kupiliśmy styropian na ocieplenie poddasza, 18cm pod krokwie i 5 cm na krokwie. Teraz wiem, że lepsza na poddasze jest wełna, ale jest już niestety za późno. Ekipa, która będzie nam robić poddasze nigdy nie ocieplała styropianem (nie mogę znaleźć innej , która ociepla styropianem bo wszyscy ocieplają poddasze wełną) Proszę o pomoc, czy mógłby ktoś punkt po punkcie napisać jak prawidłowo ociepla się poddasze styropianem, jakie są warstwy po kolei . Czy tak samo jak wełną? Czy są jakieś różnice? Czy daje się folię paroizolacyjną? Co zrobić, żeby nie było mostków cieplnych? Na styropian chcę dać płyty gipsowo - kartonowe, czy potrzebne są stelaże tak jak przy wełnie? Krytykować nie ma co bo jak piszesz już za późno. Na pocieszenie napiszę, że są tacy co ocieplają styropianem. Styropian między krokwie bezwzględnie musisz czymś uzupełnić. Większość sugeruje piankę, czyli od strony krokwi piankai pomiędzy styropian. Ja bym się pokusił o położenie przy krokwiach wąskich pasków wełny i pomiędzy styropian. Do płyt K-G trzeba w tym przypadku stelarze (stalowe lub drewniane). Folia paroizolacyjna przed płytami. I jeszcze jedno pytanie dotyczące części poddasza nie ogrzewanego. Co zrobić żeby nie doszło do zawilgocenia. Jak wykonać prawidłowo ocieplenie takiego poddasza. Chcę je ocieplić żeby nie wychładzało się poddasze użytkowe i będą tam rury od rekuperatora. Zamierzam wsadzić styropian między krokwie do samego szczytu dachu i na podłodze między jętki, nad jętkami przybić płyty OSB i zrobić dobrą wentylacje ( poddasze będzie też używane na przechowywanie rzeczy, jest dość wysokie, dach 45 st.) Dach jest odeskowany, na to folia (taka ciemna mata) i dachówka ceramiczna. Jeśli chodzi o stych to podłogę (między jętki) ociepl tak samo jak skosy tylko drugą warstwę izolacji daj nad pierwszą, a nie pod jak na skosach. W ocieplaniu reszty nad poddaszem użytkowym nie widzę sensu jeśli nie jest ogrzewane. Zabezpiecz od wiatru i wystarczy. Temp. tam i tak będzie zimą poniżej zera. Jedyny plus jest taki, że latem nie będzie tam ukropu. Zaizoluj lepiej sam rekuperator i rury. Mam nadzieję, że pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzajas 22.05.2009 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dziękuję zbigmor za odpowiedź. Czyli najpierw 18 cm styropianu pomiędzy krokwie na deski (krokwie też mają 18 cm), potem stelaż i pomiędzy 5 cm styro. , na to folia i na to płyty kartonowo - gipsowe. Mam jeszcze jedno pomieszczenie nad garażem, które ma być w dalekiej przyszłości pokojem ale na razie nie będzie używane ani ogrzewane. Chcemy w nim jednak zrobić wylewki, tynki i zastanawiamy się nad ociepleniem poddasza. Jednak ponieważ nie będzie ogrzewane to czy nie zawilgną płyty kartonowo gipsowe? Czy włożyć tam tylko styropian między krokwie a płyt nie robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.05.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dziękuję zbigmor za odpowiedź. Czyli najpierw 18 cm styropianu pomiędzy krokwie na deski (krokwie też mają 18 cm), potem stelaż i pomiędzy 5 cm styro. , na to folia i na to płyty kartonowo - gipsowe. Ale oczywiście w jednej z tych technologii, które wcześniej opisywałem i lepiej jednak dać szczelinę wentylacyjną pomiędzy deskami i styropianem. Mam jeszcze jedno pomieszczenie nad garażem, które ma być w dalekiej przyszłości pokojem ale na razie nie będzie używane ani ogrzewane. Chcemy w nim jednak zrobić wylewki, tynki i zastanawiamy się nad ociepleniem poddasza. Jednak ponieważ nie będzie ogrzewane to czy nie zawilgną płyty kartonowo gipsowe? Czy włożyć tam tylko styropian między krokwie a płyt nie robić? Można by się pokusić o założenie płyt, ale tylko tych zielonych. Wg mnie daj ocieplenie, folię i płyty zostaw na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 26.05.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 jęśli chcesz jakiś konkretów na temat technologii wejdź na stronę http://www.styropiany.pl lub http://cid-cf0ea70de27bb78f.skydrive.live.com/self.aspx/.res/CF0EA70DE27BB78F!122/CF0EA70DE27BB78F!123 (album osoby która ocieplała poddasze styropianem) Są również dwa wątki na forum, w których jest sporo napisane na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzajas 29.05.2009 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Jeżeli ocieplę pomieszczenie nie ogrzewane tylko styropianem między krokwie, nie zakładając drugiej warstwy styropianu, folii i płyt, to czy powinnam jakoś ten styropian zabezpieczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts