tornero 22.05.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Mam wprawdzie tylko ogrzewanie grzejnikowe, ale dom jest ocieplony dobrze siporex, kratowka razem 50 cm plus 12 cm styropianu, zaluzje i duzo pld okien. Kto ma pozytywne doswiadczenia z buforami od 500 do 1500 litrow? Czy powietrzna pompa cieplna, plus weekendowa taryfa i bufor obniza koszty ogrzewania w stosunku do gazowego z sieci. Dom wymaga pompy 15 kW (przynajmniej z gruntowym dolnym zrodlem). Podpytanie: o ile moze ww pompa wode w buforze przez dwie godziny? Jeszcze jedno pytanie: czy slyszeliscie cos dobrego o energetycznym plocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.05.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Mam wprawdzie tylko ogrzewanie grzejnikowe, ale dom jest ocieplony dobrze siporex, kratowka razem 50 cm plus 12 cm styropianu, zaluzje i duzo pld okien. Kto ma pozytywne doswiadczenia z buforami od 500 do 1500 litrow? Czy powietrzna pompa cieplna, plus weekendowa taryfa i bufor obniza koszty ogrzewania w stosunku do gazowego z sieci. Dom wymaga pompy 15 kW (przynajmniej z gruntowym dolnym zrodlem). Podpytanie: o ile moze ww pompa wode w buforze przez dwie godziny? Jeszcze jedno pytanie: czy slyszeliscie cos dobrego o energetycznym plocie? Co do buforów to mam doświadczenie w instalacji z ziródłami ciepła na paliwo stałe np kominki czy piece na węgiel czy drewnow takiej konfiguracji spisują się znakomicie co do pomp ciepa to się nie wypowiem bo nie mam wiedzy natomiast słyszałem dużo negatywów na temat powietrznych pomp ciepła pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornero 22.05.2009 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 quote]Co do buforów to mam doświadczenie w instalacji z ziródłami ciepła na paliwo stałe np kominki czy piece na węgiel czy drewnow takiej konfiguracji spisują się znakomicie co do pomp ciepa to się nie wypowiem bo nie mam wiedzy natomiast słyszałem dużo negatywów na temat powietrznych pomp ciepłapozdrawiam Dzieki, piec na paliwo stale tez rozwazam, na brykiety drzewne czy tez gazyfikacje ( troche boje sie o bezpieczenstwo przy gazyfikacji, czy slusznie? oraz o drzewo odpowiedniej jakosci). W pierwszej chwili jednak rozwazam uklady samojezdne, bo dom jest daleko, takie zycie. Myslalem o tym, ze pompa pow. ma male COP, gdyby grzac tylko podczas drugiej taryfy, to COP sie podwaja, dodatkowo dopakowac ciepla w poludnie gdy jest cieplo. Ogrzewanie drzewem bedzie pewnie najtansze, czy sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornero 23.05.2009 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 http://forum.muratordom.pl/jak-to-sie-robi-czyli-bufor-ciepla,t89352-900.htm strona 12 wątku była o podłączaniu PC do buforadzieki, milego weekendu zycze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 23.05.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 quote] Co do buforów to mam doświadczenie w instalacji z ziródłami ciepła na paliwo stałe np kominki czy piece na węgiel czy drewnow takiej konfiguracji spisują się znakomicie co do pomp ciepa to się nie wypowiem bo nie mam wiedzy natomiast słyszałem dużo negatywów na temat powietrznych pomp ciepła pozdrawiam Dzieki, piec na paliwo stale tez rozwazam, na brykiety drzewne czy tez gazyfikacje ( troche boje sie o bezpieczenstwo przy gazyfikacji, czy slusznie? oraz o drzewo odpowiedniej jakosci). W pierwszej chwili jednak rozwazam uklady samojezdne, bo dom jest daleko, takie zycie. Myslalem o tym, ze pompa pow. ma male COP, gdyby grzac tylko podczas drugiej taryfy, to COP sie podwaja, dodatkowo dopakowac ciepla w poludnie gdy jest cieplo. ogrzewanie drzewem bedzie pewnie najtansze, czy sie myle? Ogrzewanie drewnem będzie nie tyle najtańsze w eksplatacji choć w miare tanie jeżeli ma się dojście do drewna w dobrej cenie co najtańsze pod względem inwestycji początkowej czyli nakładów w kotłownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 23.05.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Myslalem o tym, ze pompa pow. ma male COP, gdyby grzac tylko podczas drugiej taryfy, to COP sie podwaja, dodatkowo dopakowac ciepla w poludnie gdy jest cieplo. Niestety COP się nie podwaja ale obniża. O ile polskie zimowe dzionki są całkiem przyjemne to w nocy lubi być faktycznie zimno, sądzę że na tyle zimno że pompa będzię maiła COP=1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornero 24.05.2009 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Myslalem o tym, ze pompa pow. ma male COP, gdyby grzac tylko podczas drugiej taryfy, to COP sie podwaja, dodatkowo dopakowac ciepla w poludnie gdy jest cieplo. Niestety COP się nie podwaja ale obniża. O ile polskie zimowe dzionki są całkiem przyjemne to w nocy lubi być faktycznie zimno, sądzę że na tyle zimno że pompa będzię maiła COP=1,5 dzieki za odpowiedz! wyrazilem sie rzeczywiscie dosc durnie COP sie nie podwoi oczywiscie, ale koszt pozyskania energii, nawet przy COP =1,5 bedzie dwukrotnie nizszy, niz przy zwyklej taryfie. Tak samo jak miedzy 13:00 i 15:00, oraz w cale weekendy. Czy to wystarczy? Moze silna pompa, plus solary, dogrzala by miedzy 13 i 15 te 500, czy 1000l wody. Pytanie na ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts